:

Szerző: Barna József

2002. szeptember 5. 16:32

A Microsoft hivatalosan is piacra dobta a Works Suite 2003-at

[ZDNet News] A Microsoft szerdán jelentette be a Works Suite 2003-at, a szoftvergyártó termékcsomagjának legújabb változatát. Az új terméket egy olyan időpontban dobja piacra a Microsoft, amikor két fontos ügyfele, a Dell és a Hewlett-Packard hagyott fel a Works csomaggal egyes fogyasztói PC-in a Corel WordPerfect Productivity Pack javára. Bár a Microsoft szerdáig várt a Works Suite új változatának bemutatásával, a terméket már augusztus második hete óta lehet kapni a boltokban.

[ZDNet News] A Microsoft szerdán jelentette be a Works Suite 2003-at, a szoftvergyártó termékcsomagjának legújabb változatát. Az új terméket egy olyan időpontban dobja piacra a Microsoft, amikor két fontos ügyfele, a Dell és a Hewlett-Packard hagyott fel a Works csomaggal egyes fogyasztói PC-in a Corel WordPerfect Productivity Pack javára. Bár a Microsoft szerdáig várt a Works Suite új változatának bemutatásával, a terméket már augusztus második hete óta lehet kapni a boltokban.

A Works Suite a Microsoft olcsó otthoni termékcsomagja azoknak a felhasználóknak, akiknek nincs szükségük az Office XP csomag speciális tulajdonságaira, vagy sokallják annak árát. A Microsoft úgy pozícionálja a Works Suite-ot, hogy több értéket nyújt, mint az Office esetében: például a Works Suite 2003-nak része a Word 2002, amely külön megvásárolva drágább, mint a teljes Works Suite 2003.

Az alapvető irodai csomaghoz (táblázatkezelő, adatbáziskezelő, naptár és címjegyzék) a Microsoft még hozzáadja az Encarta Encyclopedia Standard 2003-at, a Money 2003-at, a Picture It! Photo 7.0-et, a Streets & Trips 2002-et és a Word 2002-et.

Az új változatban felújították a feladatindítót (Task Launcher), amely kinyitja a tevékenységek listáját és a naptárat, valamint a programok elindítására szolgáló programokat. Míg egyes feladatok általános szoftverfunkciókat indítanak el, soknál a Microsoft vagy más cégek által nyújtott webszolgáltatásokhoz lehet eljutni. Például, ha rákattintunk a "Autókölcsönzés a weben" feladatra, akkor a felhasználó az Avis céghez csatlakozik az Expedia.com utazási webhelyen keresztül, míg ha a "Fotóajándékok"-ra klikkelünk, akkor az MSN Photo webhely indul el.

A Works Suite 2003 javasolt kiskereskedelmi ára 109 dollár (ez megegyezik az előd Works Suite 2002 árával), de egyes kiskereskedők ennél jóval olcsóbban árulják a csomagot. A CompUSA (az USA egyik legnagyobb számítógép-kiskereskedelmi vállalata) például 35 dollár engedményt ad az árból, és a Microsoft is nyújt 15 dollár árvisszatérítési kedvezményt. A Staples (az egyik legnagyobb amerikai irodai berendezéseket áruló kiskereskedelmi lánc) 80 dollárért árulja a terméket a Microsoft-féle kedvezményt nem számítva.

Az új termék egy olyan piacra érkezik, amelyet beárnyékol a Dell és a HP átpártolása. Októbertől a HP a WordPerfect csomagot fogja szállítani az összes, Észak-Amerikában értékesített Pavilion fogyasztói PC-kbe. A Corel arra számít, hogy további 3 millió WordPerfect-felhasználóra tesz szert. A WordPerfect csomag versenytársa egyébként a Microsoft Office és nem a Works.

Ezzel együtt nem az összes PC-gyártó hagyta ott a Microsoft termékét. A Dell továbbra is kínálja a Works csomagot egyes fogyasztói modelljeinél, csakúgy mint a Gateway és a MicronPC. A szerdai nappal bezárólag azonban mindhárom cég csak a Works Suite 2002 változatát kínálta az új PC-vásárlóknak.

A Microsoft azt is szeretné, ha jobban sikerülne pozícionálni a nagyobb Office csomagot (amely többe kerül mint egyes PC-k) a fogyasztói piacon. Tavaly október óta a Microsoft elkezdte árulni az Office oktatási változatát a nagyobb kiskereskedőknél, az ár több mint 70%-kal alacsonyabb, mint a termék eredeti ára. A Costco például 128 dollárért árulja az "Office XP for Students and Teachers"-t, szemben az alapváltozat 400 dolláros árával.

Az elemzők szerint az oktatási változatot széles körben megvásárolhatják olyan vásárlók is, akiknek nem kell igazolniuk, hogy diákok vagy tanárok. Ennek az az eredménye, hogy Microsoft lényegében leszállítja az Office XP árát a fogyasztói piacon anélkül, hogy ténylegesen csökkentené az árat.

"Semmi kétség afelől, hogy ezt teszi a Microsoft az Office XP-vel" -- közölte Steven Koenig, az NPDTechworld elemzője. "Árcsökkentésről van szó az árak csökkentése nélkül."

Megj.: Mindenekelőtt érdemes átgondolni a Dell és a HP döntésének hátterét. A két hardvergyártó a Corel alapszintű irodai programját csak egy pár alacsonyabb kategóriájú PC-re szánja telepíteni, olyan gépekre, amelyeket egy kifejezetten árérzékeny rétegnek kínálnak. E fogyasztók esetében fontosabb az ár, mint a teljesítmény. A Corel pedig arra számít, hogy az így "megnyert" fogyasztók előbb-utóbb upgrade-elik szoftverüket a drágább, nagyobb tudású szoftverükre.

A Microsoft úgy véli, a Corel termékénél magasabb színvonalú szoftver a Works, mindazonáltal tiszteletben tartja a gyártók választását és továbbra is eltökélt, hogy sikeres üzleti kapcsolatokat ápoljon velük.

Az új számítógépet vásárló felhasználók túlnyomó többsége a Microsoft-szoftverek mellett teszi le a voksát. A TeleNation legutóbbi felmérése szerint az új gépet vásárlók mintegy 70%-a dönt a Microsoft-szoftverekkel működő gépek megvásárlása mellett. A Microsoft hiszi, hogy mindez annak a többmilliárd dolláros befektetésnek köszönhető, amelyet a cég az Office és a Works termékek fejlesztésébe invesztált történetük során, hogy segítse felhasználóit, hogy mind a munkahelyen, mind otthonaikban gyorsabbá, hatékonyabbá és eredményesebbé váljon munkájuk.

Természetesen a fentiek egyáltalán nem érintik a hazai piacot, a hírnek különösebb magyar vonatkozása nincsen, elsősorban az észak-amerikai piac tekintetében releváns.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.