Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. szeptember 10. 15:46

Bíróság előtt a UPC üzletszabályzata

A közeljövőben bíróság tárgyalja a UPC általános vállalkozási feltételeinek több pontját -- tájékoztatta lapunkat Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője. A Fővárosi Főügyészség vizsgálódásának kiváltó oka az a számtalan fogyasztói bejelentés, melyek a UPC szerződésével és a szerződéskötés gyakorlatával kapcsolatban jutott az ügyészség tudomására.

[HWSW] A közeljövőben bíróság tárgyalja a UPC általános vállalkozási feltételeinek több pontját -- tájékoztatta lapunkat Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője. A Fővárosi Főügyészség vizsgálódásának kiváltó oka az a számtalan fogyasztói bejelentés, melyek a UPC szerződésével és a szerződéskötés gyakorlatával kapcsolatban jutott az ügyészség tudomására.

A Főügyészség számos ponton támadja a vállalkozási feltételeket és a UPC szerződésének szövegét. Mint a szóvivő elmondta, a UPC blankettaszerződésében 13 pontból 8 a fogyasztóra vonatkozó tiltást fogalmaz meg, s mivel a szolgáltató monopolhelyzetben van a szolgáltatási területén, az előfizetőknek nincs választási lehetőségük: vagy elfogadják a szerződést, vagy lemondanak a szolgáltásról. Kifogásolja a Főügyészség továbbá, hogy a szolgáltató egyoldalúan emelheti a díjait, valamint ha az előfizető valamilyen okból nem kap számlát, akkor annak minden következménye az ügyfélre hárul, ami akár a szolgáltatás megszűntét is jelentheti.

Nem ért egyet a Főügyészség azzal sem, hogy a panaszok kivizsgálására szabott idő 30 nap, ami indokolatlanul hosszú. Úgyszintén támadja a UPC szerződéskötési gyakorlatát a beadvány, mivel nem ritka, hogy az üzletkötők a szerződéskötéskor csak hivatkoznak a hatályos ávf-re, ám azt nem mutatják be a leendő előfizetőnek -- ezzel a gyakorlattal kapcsolatban korábban már több lapban jelentek meg bíráló írások.

A szolgáltatók általános vállalkozási feltételeit és az ahhoz kapcsolódó dokumentumokat előzetesen a Hírközlési Felügyelet hagyja jóvá, ám a UPC ávf-ében a felügyelet nem talált kivetnivalót.

A szóvivő szerint ilyen vizsgálatra a Főügyészségnek joga van abban az esetben is, ha ugyanezeket a kérdéseket más hatóság -- például a Hírközlési Felügyelet vagy a Gazdasági Versenyhivatal -- vizsgálja. A Főügyészség augusztus 26-án juttatta el beadványát a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, melynek sajtóosztályán érdeklődésünkre egyelőre nem tudtak információt adni arról, hogy a bíró mikorra tűzi ki a tárgyalást. A bírósági gyakorlat szerint a tárgyalás -- ha nem élvez az ügy soronkívüliséget -- általában néhány hónapon belül megkezdődik.

A UPC sajtókapcsolati igazgatója, Szűcs László tájékoztatása szerint a kábeltévés szolgáltató hivatalos értesítést még nem kapott az ügyészségi beadványról, ezért nem is tudják kommentálni azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról