:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 23. 12:35

SiS648 és VIA P4X400: új generációs Pentium 4 alaplapok tesztje

A SiS jelenleg a harmadik számú chipsetgyártó, azonban a cég az utóbbi hónapokban igen közel került elsőszámú vetélytársához, a VIA-hoz. Cikkünkben a két gyártó csúcskategóriás Pentium 4 chipsetjeit, a SiS648-at és a VIA P4X400-at hasonlítjuk össze.

A tajvani Asustek nevét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a vállalat a legnagyobb és legnevesebb alaplapgyártók egyike. Ez a cég volt az első, amely olyan alaplapot dobott a piacra, amely egyszerre támogatta az AGP8X videokártyákat és a Serial ATA felületű merevlemezeket, a SiS648 chipkészletre épülő, P4S8X névre hallgató újdonság végre hozzánk is eljutott.

A tajvani SiS jelenleg a harmadik számú chipsetgyártó, azonban a cég az utóbbi hónapokban igen közel került elsőszámú vetélytársához, a szintén tajvani VIA-hoz. Szakértők szerint hamarosan a SiS lehet az elsőszámú tajvani chipsetgyártó, bár ehhez alighanem a VIA-nak is lesz egy-két szava.

A Pentium 4 processzorokhoz kifejlesztett SiS648 chipkészlet elődjéhez, a SiS645DX-hez képest nem sok újdonsággal bír, azonban ezek mindegyike figyelemre méltó fejlesztés. A SiS648 már támogatja az AGP8X videokártyákat, southbridge chipje pedig a legújabb, 963-as típus, amely kétcsatornás ATA/133-vezérlővel, USB2.0-kontrollerrel és FireWire-vezérlővel rendelkezik.

Az ATX formátumú P4S8X alaplap első ránézésre semmilyen érdekességgel nem bír, közelebbről megtekintve azonban már egész más a helyzet: a hátlapon a szokásos két USB csatlakozó helyett négyet találunk, két soros port helyett pedig egy soros kaput, valamint egy FireWire (IEEE1394) portot láthatunk. Természetesen nem kell lemondanunk a második soros portról, ezt külön bővítőpanelen mellékeli a gyártó. Egy második bővítőpanel is van a dobozban, ezen két USB csatlakozót találni, vagyis a P4S8X összesen hat USB2.0 eszköz kezelésére képes. Az alaplapon egyébiránt Socket478 processzorfoglalatot, három DDR DIMM aljzatot, egy AGP8X és hat PCI bővítőhelyet, egy Realtek 10/100 Ethernet-vezérlőt, egy Promise PDC20376 Serial ATA-vezérlőt, valamint egy C-Media CMI9739A 5.1 csatornás audiochipet tartalmaz.

Bár a hangchiphez elméletileg S/PDIF kimenet is tartozik, ezt nem kapjuk meg az alaplaphoz, a bővítőmodult külön kell megvásárolni. Természetesen az alaplap hátoldalán található audiocsatlakozókon így is le tudjuk venni a térhatású hangot, ehhez a mikronfonbemenetet és a vonalmenetetet a Vezérlőpultban át kell konfigurálni kimenetekké.

Apropó, hang: a P4S8X figyelemre méltó szolgáltatásai közé tartozik a POST Reporter, amely élőszóval hívja fel a figyelmet az esetleges hardverhibákra. Más gyártóknál már lattunk hasonlót, az MSI-nél például piros és zöld LED-ek kombinációjából kell kibogarászni a hiba okát, a POST Reporter ezzel szemben ékes angolsággal közli velünk, hogy ... hogy mit, azt nem tudom, mert a kellemes női hangnak egy szavát nem lehet érteni. Mindenesetre az alaplaphoz mellékelt segédprogram segítségével az üzeneteket át lehet szerkeszteni, így a P4S8X-et akár magyarul is megtaníthatjuk.

Talán a rengeteg integrált alkatrésznek és szolgáltatásnak köszönhetően az ASUS alaplap igen zsúfolt, szerelése nehézkes. A processzorhűtő felhelyezését és eltávolítását egyik oldalról a tápcsatlakozó, másik oldalról a northbridge chipen található gigászi hűtőborda, harmadik oldalon pedig a memóriamodulok nehezítik. Az ATX12V csatlakozó mellett hatalmas kondenzátorok meredeznek, a memóriafoglalatokhoz való hozzáférést pedig a processzorhűtő és az AGP foglalatban található videokártya egyaránt blokkolja. A sűrű elhelyezésnek esett áldozatul a floppymeghajtó csatlakozója is, amely az alaplap alsó élére került. A P4S8X-et EZ-Plug csatlakozóval is ellátták, így gond nélkül használható olyan tápegységekkel is, amelyek nem rendelkeznek ATX12V kábellel.

[oldal:VIA P4PB-400FL]

A VIA tavaly hozta létre VPSD (VIA Platform Solutions Division) részlegét azzal a nem titkolt céllal, hogy a vállalat Pentium 4 processzorokat támogató chipkészletei köré alaplapokat tervezzen és gyártson. Az első VPSD termékek valójában még nem a VIA saját termékei voltak, az alaplapokat más gyártók tervezték és készítették, a VIA csak a csomagolást és a támogatást biztosította. A P4X400 chipkészletre épülő PB-400 az első olyan VPSD alaplap, amelyet a VIA mérnökei terveztek.

Mindmáig nem tisztázott, hogy vajon a VIA-nak van-e joga Pentium 4 chipkészleteket gyártani. Amíg az ügyvédek a tárgyalóteremben marják egymást, a vállalat sorra adja ki jobbnál jobb chipsetjeit, azonban a legnagyobb alaplapgyártók (ASUS, Gigabyte, MSI) a folyamatban levő jogviták miatt tartózkodnak ezek használatától. Elsősorban ez az oka, hogy a chipsetek piacán egykoron több mint 50 százalékos részesedéssel bíró cég ma már messze le van maradva az Intel mögött, és a harmadik helyezett SiS komolyan fenyegeti pozícióit.

A VIA VPSD a nyáron jelentette be P4PB-400 alaplapját, amely a P4X400 chipkészletre épül. Ez a lapkakészlet igazából csak az AGP8X-támogatásban, no meg a 8X V-Link buszban tér el elődjétől, a P4X333-tól. A sokak által annyira várt DDR400 SDRAM támogatása nem hivatalos, egy korábbi hírünkben már említettük, hogy a SiS után a VIA is kihátrált e kváziszabvány mögül, amely így alighanem véglegesen halálra van ítélve, hiába áll mellette a Micron és a Samsung.

A P4PB-400 elegáns, fekete dobozban érkezett hozzánk, maga az alaplap pedig sötétkék színű. A termék több változatban kapható, a VIA azonban egyből a csúcsmodellt, a FireWire-vezérlővel és integrált 10/100 Ethernet chippel szerelt P4PB-400FL változatot küldte el részünkre. A dobozban az alaplapon kívül egy CD, két kézikönyv, egy HDD és egy FDD kábel, valamint két bővítőpanel kapott helyet. Az egyik bővítőpanelen az alaplapon található 5.1 csatornás audiovezérlőhöz tartozó optikai és RCA S/PDIF csatlakozó, valamint a háttérsugárzók, a centersugárzó és a mélysugárzó csatlakoztatására alkalmas két sztereó jack kapott helyet. A másik bővítőpanelen két FireWire és két USB2.0 port található.

Az ATX formátumú alaplap lényegesen szellősebb, mint az ASUS P4S8X, noha a két termék integrált alkatrészeit tekintve igazából csak a Serial ATA-vezérlőben tér el. Sajnos azonban a VIA mérnökeinek sem sikerült tökéletes elrendezésű alaplapot tervezni, a P4PB-400 esetében a tápcsatlakozók, illetve a tápegység ventilátorának aljzata kerültek túl közel egymáshoz. Ezt az apróságot leszámítva azonban az alaplap szép, igényes és könnyű szerelni is. A Socket478 processzorfoglalat mellett három DDR DIMM aljzat található, a bővítőkártyákat peig egy AGP8X, öt PCI és egy CNR sín várja. A P4PB-400 összesen négy USB2.0 eszköz kezelésére képes.

Az alaplaphoz a VIA természetesen mellékeli a FliteDeck szoftvercsomagot. A FliteDeck négy különálló alkalmazásból áll. A Mission Control lehetővé teszi az alapvető rendszerjellemzők (feszültségértékek, hőmérséklet és sebesség) nyomon követését. Az alkalmazás támogatja a távoli rendszerfelügyeletet is, így rendszeradminisztrátorok számára is lehetőséget ad egy-egy hálózatra csatlakoztatott számítógép felügyeletére.

A JetStream segítségével jumperek állítgatása nélkül optimalizálható a rendszer működése. Az alkalmazásban egy általánosan ajánlott "Auto Optimize" és profiknak szánt "Manual" beállítási mód között lehet választani. A beszédes nevű FlashPort a BIOS-információk megjelenítésére, a használt BIOS-verzió lementésére, illetőleg új BIOS Windows felületen keresztüli frissítésére használható. A SysProbe alkalmazás révén részletes információt kaphatunk számítógépünk hardver- és szoftverösszetevőiről.

[oldal:Szintetikus tesztek: SiSoft Sandra, PCmark]

A tesztkonfiguráció egy 300 Wattos táppal ellátott Chieftec házban kapott helyet, az alaplapokba egy Pentium 4 2,8 GHz processzort szereltünk be, amelyre gyári Intel hűtő fújta a levegőt. A tesztben használt memória egy 256 Mbyte kapacitású Micron DDR333 modul volt, az összehasonlítási alapként feltüntetett i850E chipsetes Intel D850EMV2 alaplapba Samsung PC800 RDRAM-okat építettünk. A képről egy Leadtek WinFast GeForce4 Ti 4600 grafikus kártya gondoskodott, a szoftvereket egy 20 Gbyte-os Seagate Barracuda ATA III merevlemezre telepítettük fel.

Tesztjeinkben magyar nyelvű Windows XP Professional operációs rendszert használtunk, az alaplapi chipkészletek meghajtóprogramjait, illetve az Intel Application Accelerator szoftvert a gyártók által mellékelt CD-ről telepítettük fel. NVIDIA GeForce4 Ti 4600 chipes videokártyánkhoz a 28.32 verziószámú, WHQL minősítéssel rendelkező Detonator XP drivert használtuk.

Tesztprogramjaink közé a SiSoft Sandra 2002 Standard, a PCmark 2002, a SYSmark 2002 irodai, 2D grafikai és multimédiás benchmark, a SPECviewperf 7.0 professzionális OpenGL benchmark, valamint a Quake III Arena és a 3Dmark 2001SE "játékok" kerültek.

SiSoft Sandra 2002

PCmark 2002

[oldal:Alkalmazástesztek: SYSmark, SPECviewPerf]

Tesztprogramjaink közé két "professzionális" alkalmazás került, az irodai, 2D grafikus és multimédiás alkalmazásokat futtató SYSmark 2002 és a professzionális OpenGL benchmark, a SPECviewperf. A SYSmark2002 teszt két részből áll, az egyik során egy videókkal, képekkel, flash animációkkal fűszerezett weboldalt állít össze a számítógép, a második részben pedig különféle irodai alkalmazásokat futtat: szöveget szerkeszt, táblázatot és grafikonokat készít, prezentációt állít össze, e-mailt ír, stb.

A SYSmark 2002 csomagban szereplő alkalmazások a következők:

  • Internet Content Creation:
    • Macromedia Dreamweaver 4
    • Adobe Photoshop 6.0.1
    • Adobe Premiere 6.0
    • Microsoft Windows Media Encoder 7.1
    • Macromedia Flash 5
  • Office Productivity:
    • Microsoft Word 2002
    • Microsoft Excel 2002
    • Microsoft PowerPoint 2002
    • Microsoft Access 2002
    • Microsoft Outlook 2002
    • Dragon NaturallySpeaking Preferred v.5
    • Netscape Communicator 6.0
    • WinZip 8.0
    • McAfee VirusScan 5.13

A SPECviewperf 7.0 professzionális OpenGL tesztprogram a következőket tartalmazza:

  • 3ds max (3D modellezés)
  • Unigraphics (műszaki tervezés)
  • Pro / Engineer (műszaki tervezés)
  • DesignReview (építészeti tervezés)
  • Data Explorer (adatvizualizáció)
  • Lightscape (fényhatások szimulációja)

SYSmark 2002

SPECviewPerf 7.0

Az eredmény igen meglepőnek tűnik annak fényében, hogy a szintetikus tesztekben a DDR333 SDRAM-mal szerelt ASUS alaplap rendre az Intel referenciarendszer mögött végzett. A VIA P4PB-400FL a viszonylag gyenge memóriateljesítménye miatt az alkalmazástesztekben is lemaradt.

[oldal:Játékok: Quake III Arena, 3Dmark]

Játéktesztként a már unalomig ismert Quake III Arenát és a 3Dmark 2001SE programot futtattuk. A Quake timedemo eredményeket kétféle beállítás mellett is megnéztük, egyszer a gyári fastest beállításban, egyszer pedig a menüből elérhető legnagyobb részletesség, 1024x768 pixeles felbontás, 32 bites színmélység és trilineáris szűrés mellett. A 3Dmark 2001 SE a gyári alapértelmezett beállításokkal futott.

Quake III Arena

3Dmark 2001 SE

Az ASUS P4S8X egy nagyon gyors, szolgáltatásokkal bőségesen ellátott alaplap, amely ráadásul nemcsak a mai igényeket elégíti ki, de még a jövőben is jó ideig használható lesz, legalábbis biztosan kezeli a legújabb, AGP8X videokártyákat és a Serial ATA felületű merevlemezeket. Az integrált 5.1 csatornás audiovezérlő, a FireWire-kontroller, a hat USB2.0 csatlakozó és a cégtől megszokott túlhajtási lehetőségek (JumperFree BIOS) megléte már csak hab a tortán. Úgy vélem, a SiS648 chipkészlettel bebizonyosodott, hogy a tajvani cégnek ott a helye a legnagyobbak között, a lassú, instabil, problémás SiS chipkészletekről szóló történetek hamarosan a feledés homályába merülhetnek.

A VIA P4PB-400FL annak ellenére, hogy a sebességtesztekben rendre lassabbnak bizonyult az ASUS alaplapjánál, egyáltalán nem rossz termék, sőt! Igényes kidolgozású, szolgáltatásokkal és segédprogramokkal bőségesen ellátták, és a stabilitásával sem volt gond. Egyszerűen a versenytársa felülkerekedett, de egy ilyen ellenféltől nem szégyen kikapni.

Szólj hozzá a fórumban!

A VIA P4PB-400FL alaplapot a cég magyarországi disztribútora, az Interboard Hungary Rt. bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére. Az ASUS P4S8X a cég tajvani központjából érkezett hozzánk. Köszönjük szépen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.