Szerzők: Barna József, Barna József

2002. szeptember 2. 13:10

A finn Sonera elhalasztja a harmadik generációs mobiltelefon-hálózat bevezetését

[Wall Street Journal] A finn Sonera Corp. pénteken bejelentette, hogy 2003 első negyedévéig elhalasztja a harmadik generációs mobilhálózat piaci bevezetését.

[Wall Street Journal] A finn Sonera Corp. pénteken bejelentette, hogy 2003 első negyedévéig elhalasztja a harmadik generációs mobilhálózat piaci bevezetését.

A cég Finnország legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a 3G rendszer egyik legnagyobb támogatója. A most bejelentett döntés a beindítás késlekedéséről újabb kudarcot jelent a következő generációs hálózati technológia számára.

A 3G technológia révén a felhasználók egyebek között streaming videót és fejlett mobil internetes szolgáltatásokat használhatnak.

A finn távközlési cég korábban azt jelentette be, hogy szeptember 26-án indítja el 3G hálózatának kereskedelmi szolgáltatását. A cég most azt közölte, hogy 2003 első negyedévében terveznek egy "korlátozott kereskedelmi próbabemutatót".

A Sonera közölte, hogy szeptember 26-ától fogják kínálni a 3G szolgáltatást a meglévő mobil hálózaton keresztül. A szolgáltatásokat egyelőre a Java-kész MMS mobiltelefonokkal lehet használni. A cég az új hálózat kereskedelmi beindításának elhalasztását azzal indokolja, hogy késlekedik a UMTS (az európai standard 3G) technológia fejlesztése.

A Sonera elmondta, hogy a UMTS szolgáltatások széles körű elterjedése 2003-ban fog elindulni, mihelyt már van elegendő 3G készülék a piacon, és "megvalósítható a hálózati technológia érettségének szempontjából". A cég megerősítette azt, hogy a 3G igazán jelentőssé 2004-ben és 2005-ben lesz Finnországban.

Az európai szolgáltatók együttesen mintegy 100 milliárd eurót fordítottak 1999-ben és 2000-ben az új hálózatokkal kapcsolatos engedélyekre. Az utóbbi időben a szolgáltatók valamelyes visszavonultak, mivel kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben mi a potenciálja az új mobilszolgáltatásoknak. Ezenkívül több késlekedés is volt a 3G technológiával kapcsolatban.

A Sonera és spanyol partnere, a Telefonica SA nemrég zárták le német 3G-s közös vállalatukat, és összesen több mint 9 milliárd eurót írtak le a befektetést illetően. Az Orange SA svéd részlege pedig arra kérte a svéd hatóságokat, hogy halasszák el a 3G hálózat befejezésének határidejét 2003-ról 2006-ra, hivatkozva arra, hogy bizonytalan a kereslet az új szolgáltatások iránt.

A múlt héten a KPN NV összesen 9 milliárd eurót írt le külföldi 3G befektetéseivel kapcsolatban. A cég azt is közölte, hogy el kívánja adni 15%-os részesedését a Hutchison 3G brit részlegében. A Hutchison 3G egy agresszív 3G befektető, amely mögött a hongkongi Li Ka-shing milliárdos által irányított Hutchison-Whampoa Ltd. áll.

A Nokia a tervek szerint szeptember 26-án fogja bemutatni első 3G mobiltelefonját, a cég pénteken megerősítette ezt a dátumot. A Sonera kereskedelmi szolgáltatásának bemutatóját úgy időzítették, hogy az egybeessen a Nokia bemutatóval.

"Harmadik generációs mobiltelefon-terveink nem változtak meg" -- mondta Tapio Hedman, a Nokia szóvivője a Sonera bejelentését követően pénteken. Hedman elmondta, hogy a Nokia azt tervezi, hogy 3G mobiltelefonokat fog kínálni a különböző szolgáltatók próbaprojektei számára, míg 2003-ban egyre nagyobb számban várhatók kereskedelmi bevezetések, miután megoldják az együttműködési problémákat és egyre több szolgáltató indítja el szolgáltatásait.

A Sonerának ez év eleje óta van UMTS teszthálózata Helsinkiben, Tamperében, Turkuban és Ouluban.

A Telia AB, Svédország legnagyobb szolgáltatója megállapodott a Sonera felvásárlásával kapcsolatban. Az ügylet lezárása az ősz elején várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról