Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 17. 23:06

Az IBM és a Linux meghódítja Hollywoodot

[ZDNet] Az egyre többet használt digitális kép- és audioszerkesztési feladatok, effektek, trükkök és egyéb praktikák mind komolyabb és komolyabb kihívások elé állítják a rendszereket fejlesztő cégeket és szakembereket. Az IBM által bemutatott új, General Parallel File System (GPFS) névre keresztelt technológia klaszter módszerrel komoly tárolási kapacitást nyújt és továbbfejlesztett szerkesztési funkciókat kínál az egymástól távol lévő stúdiók, helyszínek közös munkája számára is.

[ZDNet] Az egyre többet használt digitális kép- és audioszerkesztési feladatok, effektek, trükkök és egyéb praktikák mind komolyabb és komolyabb kihívások elé állítják a rendszereket fejlesztő cégeket és szakembereket. Az IBM által bemutatott új, "General Parallel File System" (GPFS) névre keresztelt technológia klaszter módszerrel komoly tárolási kapacitást nyújt és továbbfejlesztett szerkesztési funkciókat kínál az egymástól távol lévő stúdiók, helyszínek közös munkája számára is.

A producerek, szerkesztők és animátorok egyidőben dolgozhatnak a filmen úgy, hogy a világ akár másik felén is tartózkodhatnak, több ezer km-es távolságra egymástól. A technológiákat fejlesztő cégek és a stúdiók nem véletlenül mozdultak rá a piac eme szegmensére, hiszen a szerkesztés digitális volta rendkívül könnyűvé teszi a munkát, nem szólva a későbbi "exportálásról" digitális formátumokba, például DVD-formátumba.

A GPFS technológiát az IBM kaliforniai "Almaden Research Center" kutatóközpontja fejlesztette ki az 1996-ban bemutatott "Tiger Shark" technológiára alapozva. Az IBM továbbfejlesztette a rendszert a digitális tartalmak igényeit és kezelését szem előtt tartva, új kezelőfelületet teremtve a GPFS-hez.

A GPFS az IBM pSeries szerverein érhető el, Linux klasztereket használ a tároláshoz és AIX operációs rendszeren fut. A felhasználók közel 500 terabytes adat kezelését oldhatják meg a GPFS rendszerekkel, a cég reményei szerint a GPFS pedig kitűnő alapot majd a közeljövő nyílt szabványai számára.

Az IBM mellett több nagy cég nyújt megoldásokat a stúdiók számára. A Compaq Computer Corporation nemrég jelentette be, hogy nagy teljesítményű AlphaServer rendszereit és StorageWorks termékeit használták fel a Twentieth Century Fox "Jégkorszak" című egész estés animációs filmjéhez.

A kizárólag számítógéppel generált képeket (CGI-t) tartalmazó animációs filmben a Blue Sky stúdió bonyolult leképezési technológiát használt, amely nélkül a táj és a történelem előtti időkből való szereplők ábrázolását nem lehetett volna ennyire élethűen megoldani.

A Blue Sky stúdió CGI Studio elnevezésű saját fejlesztésű képszerkesztési technológiája nagy számítógépes teljesítményt és kapacitást igényel -- például egyetlen képkocka leképezése 8-30 órányi időt vett igénybe, és egy percnyi filmhez 1.440 animációs képkockát kellett leképezni.

Az animációs folyamat technológiai igényeinek kielégítéséhez összesen 512 Compaq AlphaServer DS10L rendszert konfiguráltak át Tru64 UNIX operációs rendszer alatt futó 13 RenderWallá. Ezenkívül több AlphaServer ES40 rendszerrel együtt a Compaq TruCluster Server klaszterezési rendszerét is felhasználták, amely több mint három terabájtnyi klaszterezett tárhelyet biztosított a gyártáshoz.

A rendszer a Compaq StorageWorks méretezhető architektúráján alapult, amellyel további lemezeket, vezérlőket és cache-t lehetett igény szerint bevonni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról