:

dev archívum - 2002 május

2002
május

0

A Caldera International vezetője a United Linuxról

2002. május 31. 12:19

[ZDNet] A Caldera International elnök-vezérigazgatója, Ransom Love a ZDNet-nek nyilatkozott a tegnap megalakult United Linux szövetségről. Love elmondta, hogy az UL azért jött létre, hogy egyszerűsítse az üzleti alkalmazások linuxos változatainak elkészítését, és hogy egy egységes kódbázist hozzon létre. Az UL alapú disztribúciók ugyanazokat a telepítő algoritmusokat, ugyanazokat a libeket és ugyanazt a kernelt fogják használni.

0

United Linux: egységes alap a Caldera, Conectiva, SuSE és Turbolinux rendszerekhez

2002. május 31. 01:57

[United Linux] Tegnap négy jelentős Linux-disztribútor, a Caldera International Inc., a Conectiva S.A., a SuSE Linux AG és a Turbolinux Inc. egy közös szervezetet jelentett be United Linux (UL) néven. A szervezet feladata egy olyan meta-disztribúció elkészítése lesz, amely az említett négy cég terjesztéseinek alapjául fog szolgálni a nem is oly távoli jövőben. Az UL bevezetésével jelentősen csökken a Linux piac diverzitása, és a nemzetközi vállalati informatikában egyre inkább elfogadott Red Hat Linux mellett létrejöhet egy olyan UL-alapú termékcsoport, amely még sok fejtörést okozhat a legnagyobb disztribútornak.

0

Világ disztribúciói, egyesüljetek!

2002. május 31. 01:06

Tegnap négy jelentős Linux-disztribútor, a Caldera International Inc., a Conectiva S.A., a SuSE Linux AG és a Turbolinux Inc. egy közös szervezetet jelentett be United Linux (UL) néven. A szervezet feladata egy olyan meta-disztribúció elkészítése lesz, amely az említett négy cég terjesztéseinek alapjául fog szolgálni a nem is oly távoli jövőben.

0

Doom III medium quality

2002. május 30. 21:12

[ShackNews] Amint arról korábban már beszámoltunk, az id Software az Electronic Entertainment Expo (E3) kiállításon bepillantást engedett a cég által fejlesztett és a felhasználók által türelmetlenül várt Doom III akciójáték egyedi világába. Szerencsés kiválasztottak egy különteremben kaphattak ízelítőt a játékmenetből.

0

Az Unióban is lehallgatható lesz az internet

2002. május 30. 19:51

[WSJ, AP, IDG] Kilenchónapnyi heves vita után ma az Európai Parlament elfogadott egy új adatvédelmi törvényjavaslatot, mely a hatóságok számára lehetővé tenné az internet és a mobil kommunikáció lehallgatását. A módosítások szükségességét az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadások után vetették fel egyes tagállamok képviselői.

0

Tizenhat processzoros Itanium 2 szervert mutatott be a Bull

2002. május 30. 17:53

[Bull] Münchenben május 28-án és 29-én több mint 1000 szakmabeli részvételével tartották meg az idei Intel Fejlesztői Fórumot (IDF). A rendezvény idején a Bull -- mint az IDF arany fokozatú támogatója -- a világon először mutatott be 16 processzoros Intel Itanium 2 alapra épülő szervert. A korábban McKinley kódnéven ismert processzorok teljesítménye másfél-kétszerese a ma használt Itanium processzorokénak, és még szembetűnőbb a különbség a RISC alapú rendszerekkel összevetve.

0

Jobbról előz a WinDVD legújabb, 4.0-ás verziója

2002. május 30. 17:29

A WinDVD 4.0 megjelenése kapcsán előszedtük gyorsan a már porosodó PowerDVD XP-t, valamint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő DirectDVD-t, hogy megnézzük, mire is képesek ezek a szoftveres DVD-lejátszó programok. Az eredmény meglehetősen vegyes képet mutat.

0

220 MHz körüli órajelen debütál a Matrox Parhelia-512

2002. május 30. 11:26

A Matrox nemrégiben jelentette be forradalmian új Parhelia-512 grafikus chipjét, amely várhatóan a nyáron kerül kereskedelmi forgalomba. Eddig csak találgatni lehetett, vajon mekkora is lesz a Parhelia-512 órajele a piaci megjelenéskor, azonban Sebastian MacDougall, a Matrox PR munkatársa elárulta, hogy az első kártyák 220 MHz körüli órajelen működő grafikus chipeket tartalmaznak majd.

0

John Carmack a GeForce4 Titaniumra esküszik

2002. május 30. 10:44

Az id Software a múlt heti E3 kiállításon mutatta be a régóta várt Doom III játékát, amely várhatóan 2003-ban kerül a boltok polcaira. A program az ATi ősszel megjelenő, következő generációs videokártyáján futott.

0

Szövetség a Red Hat ellen

2002. május 30. 09:29

[eWeek, Linux and Main] A Caldera International, a Conectiva, a SuSE Gmbh és a Turbolinux Inc. a hírek szerint a mai napon döntő bejelentésre készül. A négy cég az előzetes közlemények és félhivatalos nyilatkozatok alapján egy olyan meta-disztribúció összeállítását tervezi, amely sikeresen versenyezhet a Linux-piac óriásával, a Red Hat Linuxszal

0

Az Intel szerint az Itanium 2 rekordteljesítményt nyújthat

2002. május 30. 07:56

[Mmd] Az Intel tegnap ismertette az Intel Itanium 2 processzor jövőbeni teljesítményére vonatkozó becslését. A nagyobb adatsebességgel és a mikroarchitekturális fejlesztésekkel az Itanium 2 alapú szerverek és munkaállomások várhatóan másfélszer-kétszer gyorsabbak lesznek a mai Itanium alapú rendszereknél, jelentősen növelve a termékvonal teljesítményét a RISC-alapú rendszerekkel szemben a kulcsfontosságú vállalati szintű alkalmazások területén.

0

Pentium 4 alaplapok tesztje: Intel i850E, i845G, i845E, SiS645DX alapokon

2002. május 29. 20:43

Vitathatatlan tény, hogy jelenleg az Intel gyártja az iparág leggyorsabb PC-processzorait. Azonban egyálatlán nem mindegy, hogy ezeket milyen chipset és milyen memória társaságában használjuk. Tesztünkben négy chipset és három különféle memóriatípus szerepel, természetesen egy 533 MHz-es buszt használó Pentium 4 társaságában.

0

Szabadalmat sért az ARM Java-gyorsító technológiája?

2002. május 29. 17:25

[SBN] A Santa Clara-i központú Nazomi Communications Inc. tegnap szabadalomsértési pert indított a beágyazott RISC-architektúrákat fejlesztő és licencelő cambridge-i ARM Ltd. ellen. A Nazomi keresetében azt állítja, hogy az ARM termékeiben alkalmazott Java-gyorsító technológia sérti a cég egyik szabadalmát.

0

Egyre növekszik a Rambus DRAM népszerűsége

2002. május 29. 13:26

Az 533 MHz-es front side buszt használó Pentium 4 processzorok megjelenése nyomán egyre növekszik a Rambus DRAM-ot támogató alaplapok népszerűsége. A legnagyobb gyártók (MSI, ASUS, Gigabyte, ECS) mellett ezért több kisebb cég is i850E chipkészletes termékek fejlesztésébe kezdett, köztük az EPoX, a DFI és a Biostar.

0

Új meghajtóprogramot adott ki a Matrox

2002. május 28. 17:12

Új meghajtóprogramot adott ki G550, G450, G400 és G200 grafikus kártyáihoz a Matrox. A Windows 2000 és Windows XP operációs rendszerekkel kompatibilis driver verziószáma 5.84.023 béta és a vállalat weboldalán olvasható információk szerint hibajavításokat leszámítva semmiben sem különbözik a februárban megjelent 5.82.018 változattól.

0

Megkezdődött az európai Intel Developer Forum

2002. május 28. 14:32

[Mmd] Az Intel Corporation hardver- és szoftverfejlesztőknek szóló rendezvénye ma nyitott meg a müncheni Nemzetközi Kongresszusi Központban. A kétnapos Intel fejlesztői fórum több mint ezer fejlesztőnek, mérnöknek és más műszaki szakembernek kínál lehetőséget a legújabb műszaki irányok megismerésére. A rendezvényen három Intel-csúcsvezető megnyitó beszédében osztotta meg a hallgatósággal a számítástechnika és a kommunikáció összeolvadására vonatkozó jövőképét.

0

UPC chello: bővítések és korlátozások

2002. május 28. 11:59

Hagymásy András, a UPC kommunkiációs igazgatója megerősítette lapunknak a hírt, hogy a UPC a jövőben alkalmazni fogja a chello előfizetőkkel kötött szerződésben szereplő 15 GB-os adatforgalmi korlátozást. A maximált adatforgalom fogalma eddig sem volt ismeretlen, többször szóbakerült már, ám a szolgáltató mindeddig nem élt a maga számára biztosított lehetőséggel: ez mintegy opcionális lehetőségként szerepelt a szolgáltató és az előfizető közti jogviszonyban.

0

Interjú a VIA-val

2002. május 27. 21:43

A prohardver! oldalaira még a múlt hét végén került fel egy informatív interjú Richard Brownnal, a tajvani VIA marketing igazgatójával. Egy rövid idézet kedvcsinálónak:

0

Az Európai Uniónál lobbizik a kalózkodás ellen küzdő BSA és MPA Szövetség

2002. május 27. 18:53

[CDR-Info] Minden Európában gyártott CD vagy DVD egyedi azonosítót kaphat, segítve a kalózmásolatok ellen küzdő cégek munkáját. Ez áll legalábbis a médiavállalatok érdekeit védő szervezetek beadványában, melyet az Európai Unió számára szeretnének eljuttatni a Madridban megrendezett kétnapos szeminárium alatt.

0

Nyár végén jelenik meg a Windows XP Service Pack 1

2002. május 27. 12:14

A Microsoft idén nyáron adja ki a Windows XP operációs rendszer első javítócsomagját (Service Pack 1, SP1), amely hibajavításokon, biztonsági rések befoltozásán kívül az amerikai igazságügyi minisztérium által elrendelt változtatásokat is tartalmazza majd.

0

Több mint perverzió: KDE 2.2.2 csomagok Windowsra

2002. május 27. 10:13

[KDE News] A KDE on Cygwin Project az elmúlt héten újabb KDE csomagokat adott ki Windowsra. A Cygwin és Cygwin/XFree86 projektek munkájára épülő windowsos KDE 2.2.2 csomagok még egyelőre tesztelés alatt állnak, béta állapotúak, de a KDE on Cygwin weboldalán közzétett képernyőképek nagyon ígéretesek. A fejlesztők szerint egyébként nem valamiféle perverzióról vagy értelmetlen dologról van szó, ők teljesen komolyan gondolják, hogy a KDE környezet előnyös tulajdonságainak használata megéri a portolással járó sok fáradságot. A projekt eddig a KDE 1.1.2-es és 2.2.1-es verzióit portolta, és várják a hasonló beállítottságú programozók segítségét a KDE 2.2.2 windowsos változatának elkészítéséhez is.

0

Felpattintható billentyűzetet készített a TT-Tech a Samsung SmartPhone telefonjához

2002. május 27. 10:08

[MobiGeeks] A TT-Tech által készített SnapNType billentyűzet segítségével SMS-eket, e-maileket, feljegyzéseket vihetünk be a készülékbe a beépített írásfelismerő alkalmazásnál gyorsabban, egyszerűbben. A könnyű és kis méretű kiegészítő elfér a zsebben, a SmartPhone hordtáskájában is. A billentyűzet egyelőre csak a Samsung I300 SmartPhone mobiltelefon-kéziszámítógép kombójával kompatibilis.

0

Elektronikus könyvtárosok találkozója

2002. május 27. 08:27

Digitális könyvtári kezdeményezések címmel rendezett szakmai konferenciát pénteken az Országos Széchényi Könyvtár MEK Osztálya. A Magyar Elektronikus Könyvtár munkatársainak kezdeményezése a szakma előtti bemutatkozás lehetőségét biztosította a hazai elektronikus könyvtárak számára.

0

Az új Sun Cobalt szerverkészülék: RaQ 550

2002. május 25. 09:12

[Sun, ISP Planet] A Sun kiadta a Cobalt szerverkészülék-család újabb tagját, a RaQ 550-et. A készülékben konfigurációtól függően egy Pentium III 1 GHz-es vagy 1,26 GHz-es processzor dolgozik 256 vagy 512KB másodszintű gyorsítótárral, maximum 2GB ECC SDRAM-mal. Szintén konfigurációtól függően egy vagy két merevlemezt kínál hozzá a Sun lemezenként 80 GB-ig.

0

Matáv-ügy a sajtóban

2002. május 25. 08:35

A Matáv-kedvezmény megszűntének hírére naponta több tízezer olvasó böngészi reménykedve az on-line sajtótermékeket, hátha felbukkan: nem igaz a hír, mindent visszavontunk. Ilyen jó hírrel nem szolgálhatunk, de körbenéztünk magunk is, miről írnak laptársaink.

0

Letölthető a Doom III előzetes videója

2002. május 23. 17:09

A Los Angelesben zajló E3 kiállításon debütált az id Software régóta várt játéka, a Doom III. A first person shooter játékok klasszikusa várhatóan 2003-ban jelenik meg és minden eddiginél látványosabb effekteket, realisztikusabb fényhatásokat és rettenetesebb kinézetű ellenfeleket ígér.

0

Szigorúan ellenőrzött honlapok: zárt "világháló" gyermekek számára

2002. május 22. 21:15

[Wired, AP, Reuters] Az amerikai képviselőház tegnap jóváhagyta azt a kezdeményezést, amely egy kifejezetten gyermekeknek szánt, erőszakos és pornográf anyagoktól mentes tartalommal feltöltött internetes zónát hozna létre. A törvényjavaslat értelmében az Egyesült Államokhoz tartozó .us elsődleges domainen belül kerülnének kialakításra azok az oldalak, melyeket 12 éves vagy annál fiatalabb gyermekeknek megfelelőnek találnak.

0

Kétmillió forintnyi Ability Office 2002 szoftver a Prímtől

2002. május 22. 14:11

[Prím Online] A Prím Média Rt. a jogtiszta szoftverhasználat támogatásáért kétmillió forint összértékű, egyenként 38 000 forint értékű Ability Office 2002 szoftvercsomagot kíván páyázat útján kiosztani.

0

Összehajtható, vezeték nélküli billentyűzetet mutatott be a Pocketop kéziszámítógépekhez

2002. május 21. 22:37

[MobiGeeks] A Pocketop összehajtható kiegészítője a PDA-piac első vezeték nélküli hálózati csatlakozással rendelkező billentyűzete. A Palm m500 kéziszámítógéphez passzoló és hasonló méretre összehajtható billentyűzet a noteszgépekhez hasonló funkcionalitást és érzést nyújt. A kapcsolódási felületnek köszönhetően szinte minden Palm OS és PocketPC operációs rendszerrel rendelkező PDA-val használható.

0

Pécsen nyílt meg az első vidéki Sun Java Központ

2002. május 21. 18:24

[NetAktív] A múlt szombaton került sor a pécsi Zipernowksy Károly Műszaki Szakközépiskolában az első vidéki Java Szakértői Központ átadására, amely a Sun Microsystems tervei szerint a jövőben folyamatosan kiépülő regionális hálózat első tagja. Az új központ a dél-magyarországi régióra terjeszti ki tevékenységét. Ez a második olyan, a Sun által létrehozott labor, amely középiskolában került kialakításra. A szakközépiskola a Java programozási nyelvet oktatási tervébe, illetve egyéb képzéseibe is beépíti. A tervek szerint a Központ hosszabb távon egyfajta tanácsadói, szakmai fórumként fog működni a technológia iránt fogékony érdeklődök számára.

0

A Nokia 5 százalékban maximálná a WCDMA technológia után fizetendő jogdíjak összegét

2002. május 20. 16:28

A világ szolgáltatóinak túlnyomó többsége elfogadta a WCDMA-technológiát, mely folyamatosan a szabványos 3G technológiává válik. Erre a tényre reagálva a Nokia iparági elkötelezettséget szorgalmaz amellett, hogy a 3G technológiában alkalmazott, halmozott szerzői jogdíjak ne haladják meg az 5 százalékot. A javaslat szerint a gyártók nem fizethetnének 5 százaléknál magasabb szintű szerzői jogdíjat, mely érték az összes szabadalomtulajdonos minden jelentős WCDMA szabadalmáért fizetendő kiadásra vonatkozna.

0

A tajvani UMC gyáraiban készül a Matrox Parhelia-512

2002. május 20. 15:26

A Matrox és a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó cégének számító tajvani United Microelectronics Corporation (UMC) ma közös sajtóközleményben jelentette be, hogy a Matrox által a múlt héten bejelentett, rendkívül komplex Parhelia-512 elnevezésű grafikus chipet a UMC állítja majd elő. A chip nyolcrétegű, 0,15 mikronos gyártástechnológiával készül, ami a fejlesztő cég szerint garancia arra, hogy a 80 millió tranzisztort tartalmazó áramkör elfogadható disszipációs mutatókkal és magmérettel rendelkezik majd.

0

Az Iwill is bemutatta PC1066 memóriamodulokat támogató Pentium 4-es alaplapját

2002. május 18. 11:39

A tajvani Iwill is piacra dobta a nemrégiben bejelentett Intel i850E chipkészletre épülő alaplapját, a P4R533-N-t, amely az ASUS P4T533-C-hez hasonlóan nem csupán az 533 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorokat támogatja, hanem a PC1066 szabványnak megfelelő RDRAM modulokat is.

0

Windowsos pluginek linuxos böngészőkben: CrossOver Plugin 1.1.1

2002. május 18. 10:13

[LinuxPR, CodeWeavers] A Win32 API UNIX-os megvalósítására, a WINE-ra épülő speciális programcsomagjairól ismert CodeWeavers a napokban adta ki CrossOver Plugin nevű termékének újabb verzióját. A CrossOver Plugin lehetővé teszi bármelyik nagyobb linuxos böngésző számára (Netscape 4.7x és 6.2.x, Konqueror 2.2.2-től, Mozilla 0.9.x fölött és Opera 6.0), hogy windowsos böngészőbövítményeket használjon.

0

Új KYRO driverek a Herculestől, KYRO II SE-támogatással

2002. május 16. 21:44

[ParaKnowYa] Hosszú idő után újabb driverek tölthetők le KYRO grafikus chippel szerelt videokártyákhoz a Hercules FTP-jéről. Az 1.5.15.84-es sorozatszámú meghajtóprogramok már hivatalosan is támogatják a Hercules új, KYRO II SE chipre épülő Prophet 4800-as kártyáját is. A meghajtóprogramok Windows 9x, 2000, XP operációs rendszereket támogatnak.

0

Parhelia-előzetesek magyar nyelven

2002. május 16. 21:14

A Matrox Parhelia-512 május 14-i bejelentését feszült várakozás előzte meg. Nem csoda, hogy a hazai online informatikai média krémje is azonnal reagált az eseményre, és a prohardver! oldalain a bejelentést követő percekben, a HWHunPage-en pedig egy nappal később már olvasható volt a rendkívül ígéretes chipről egy-egy részletes bemutató.

0

A fordítók ásza: GNU Compiler Collection 3.1

2002. május 16. 20:13

[LinuxToday] Mark Mitchell, a GNU Compiler Collection (GCC) kiadásfelelőse ma bejelentette, hogy elérhető a GCC legújabb 3.1-es verziója. Mitchell hangsúlyozta, hogy a kiadás készítése során nem az új lehetőségek beépítésére, hanem inkább a minőségre figyeltek, és rengeteg hibát sikerült kijavítaniuk.

0

Frissült a harmadik legnépszerűbb webböngésző windowsos verziója: Opera 6.02

2002. május 16. 19:35

[Opera Software] A norvég Opera Software tegnap jelentette be, hogy elérhető az Opera for Windows hatos verziójának második frissítése. A cég statisztikái szerint a windowsos Opera letöltéseinek és sikeres telepítéseinek száma az Opera ingyenesen használható ötös verziójának megjelenése (2000 decembere) óta már a tízmilliót is meghaladta.

0

Kovács Kálmán lesz az informatikai miniszter

2002. május 16. 18:43

Kovács Kálmán A koalíciós egyeztető tárgyalások után bizonyossá vált, hogy SZDSZ-es informatikai miniszterünk lesz. Ahogy lapunk korábban már hírt adott róla , a papírforma igazolódott be, s Kovács Kálmán kapta a megbízást az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vezetői tisztének betöltésére.

0

"Nincs ellenségkép! A Matávot mi szeretnénk partnernek tekinteni..." -- interjú az érdekvédelmi szervezet elnökével

2002. május 16. 15:00

Az intenet szereplőinek érdekvédelmi feladatait ellátó szervezetek közül a legszélesebb bázisú, a statisztikák szerint fél-egymilliós felhasználói tábort képviselő NET-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület alakuló gyűlését követően faggattuk Németh Attilát (32), a bejegyzésre váró civil szervezet elnökét.

0

Piacon az ASUS P4T533-C alaplap, amely támogatja a PC1066 RDRAM modulokat

2002. május 16. 12:11

Már kapható az ASUS P4T533-C alaplap, amely az i850E chipkészletre épül és támogatja az 533 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorokat. Az ASUS P4T533-C érdekessége, hogy a gyártó garantálja az együttműködést a PC1066 RDRAM modulokkal annak ellenére, hogy az i850E chipkészlet hivatalosan nem támogatja azokat.

0

A Microsoft hátrányos helyzetbe hozta a Linuxot is támogató partnereit

2002. május 15. 11:00

[CNET] A Microsoft egyik vezetője korábban azt javasolta, hogy a cégnek módszeresen hátrányos helyzetbe kell hoznia azokat a vállalatokat, melyek a rivális Linux operációs rendszert támogatják, derül ki egy 2000 augusztusában írott vállalati körlevélből. E dokumentum bizonyítékként való felhasználásának engedélyezését kérik a Microsoft-perben eljáró bírónőtől a felperes államok.

0

Egyre szervezettebb a Matáv-ellenes tiltakozás

2002. május 14. 11:59

Bejegyzés előtt áll az az egyesület, melyet a Matáv elleni tiltakozások kapcsán létrejött internetes fórumok hozzászólói szerveztek. Kóczán Péter, a tiltakozások koordinálására lérejött honlap üzemeltetője elmondta, hogy az internetezők érdekeinek védelmére szerveződő egyesület ötlete először egy internetes fórumon, magánkezdeményezésként vetődött fel, majd ahogy a szervezés egyre előrehaladottabb lett, úgy döntöttek az egyesület koordinálja majd a tervezett megmozdulásokat is.

0

Xbox-emulátornak álcázott vírus terjed a hálón

2002. május 13. 20:12

[VNU] Xbox-emulátornak álcázott trójai vírus jelent meg az interneten, amely a Microsoft játékkonzolja körüli hírverésnek köszönhetően számos tájékozatlan felhasználót téveszthet meg.

0

Jelesre vizsgázott a Sun biztonsági rendszere a választásokon

2002. május 13. 12:54

[NetAktív] A 2002-es választások informatikai rendszeréhez a biztonsági megoldásokat a Sun Microsystems szállította. A vállalat alig 5 hét alatt építette ki a választások lebonyolítására kialakított informatikai infrastruktúrát védő biztonsági

0

Új meghajtóprogram VIA alaplapi chipkészletekhez

2002. május 13. 10:06

Oldalunkról új meghajtóprogram tölthető le VIA chipkészletes alaplapokhoz. A 4.39 BETA 1 verziószámú drivercsomagban már az 1.50 verziószámú INF állomány található, valamint új AGP meghajtó is került bele, a 4.11-es.

0

Megjelent az AIDA32 rendszerelemző program v2.00-ás verziója

2002. május 13. 09:26

[Fiery] XML/SQL/ADO/SPD/SMS: Megérkezett a magyar és angol nyelven beszélő, Windows operációs rendszerekhez íródott grafikus rendszerelemző és sebességmérő program, az AIDA32 új verziója. Minden eddiginél nagyobb átalakítások, javítgatások eredménye a legújabb változat, mely a professzionális felhasználókkal szorosan együttműködve jött létre, s így a vállalati rendszergazdák számára is egyre több hasznos szolgáltatást vonultat fel.

0

Új, hivatalos meghajtóprogramok az ATi Radeon családhoz

2002. május 10. 13:56

Új, hivatalos meghajtóprogramot adott ki az ATi, amely a Radeon sorozat chipjeire épülő kártyákkal használható. Összesen négy driver jelent meg a tegnapi napon, Windows XP, Windows 2000, Windows NT4* illetve Windows 9x/ME operációs rendszerekhez. A verziószámok a következők:

0

Mégis lesz önálló informatikai tárca

2002. május 10. 08:16

[HWSW - NOL ] Önálló informatikai-hírközlési minisztériumot tervez az MSZP-SZDSZ koalíció. Korábban két lehetőség vetődött fel, az egyik értelmében önálló informatikai szaktárca jönne létre, a másik szerint az oktatási minisztériumba integrálták volna az kormány informatikai csúcsszervét. A Népszabadság Online értesülése szerint a koalíciós egyeztető tárgyalásokon olyan a megállapodás született, melynek értelmében az informatika korlátozott létszámú önálló tárcaként, szabad demokrata miniszterrel működik majd.

0

Szerény igényű keresztplatformos szövegszerkesztő: AbiWord 1.0

2002. május 10. 00:26

[ LinuxPR] Az AbiWord fejlesztői bejelentették a szövegszerkesztő első verzióját. Néhány hete ugyan felröppent már egyszer az AbiWord 1.0 megjelenésének híre, de akkor még nem volt teljesen kész a szoftver, és nem voltak letölthető bináris csomagok sem minden támogatott platformra. A múlt héten aztán majdnem tényleg megjelent a program hivatalosan is, de az utolsó pillanatban találtak egy komolyabb hibát a visszavonás művelet implementációjában, és akkor már tudni lehetett, hogy az első stabil verzió nem az 1.0.0, hanem az 1.0.1 lesz.

0

Még kisebb, még gyorsabb CD-írók készülhetnek az Elantec áramkörével

2002. május 10. 00:00

[Yahoo] Az Elantec Semiconductor által készített és szállított új, speciális lézermeghajtó integrált áramkör segítségével még kisebb, vékonyabb és gyorsabb CD-írókat készíthetnek a gyártók, bár a méret további csökkentése lassan a fizikai korlátokba ütközik. Az új megoldással lassan kisebb lesz a CD-író a CD-nél, hiszen ma már szinte csak milliméterekkel haladja meg a legkisebb írók mérete a CD-lemezekét. ( Lásd hírünk! )

0

Internet- és telefonköltség együtt -- percenként már 2 forinttól

2002. május 8. 21:20

A közelmúltban megszüntetett telefonos kedvezmények ráirányították a figyelmet azokra a díjcsomagokra, amelyek egyszerre tartalmazzák a telefonhasználat és az internetezés költségeit is. Alternatívának semmiképpen nem tekinthetők ezek a kombinált csomagok a nemrég megszüntetésre ítélt kedvezményekhez képest, ám sokszínűségük miatt talán hasznos ismerni őket.

0

Új Pentium 4 alaplapot jelentett be az MSI

2002. május 8. 16:29

A tajvani MSI bejelentette az 533 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorokat (is) támogató 645E Max2-LRU alaplapját, amely a SiS 645DX chipkészletre épül.

0

KX7-333: VIA KT333 chipkészletre épülő alaplap az ABIT-tól

2002. május 8. 15:38

A hazánkban népszerű ABIT nemrégiben jelentette be KX7-333(R) típusjelű alaplapját, mely a VIA KT333 lapkakészletre épül és így AMD Athlon és Duron processzorok fogadására alkalmas. A lap -- amint azt neve is mutatja -- nem a Max termékcsaládba tartozik, így megtalálhatóak rajta a hagyományos (párhuzamos, soros és PS/2) portok is.

0

A Cisco Systems új routerekkel bővíti termékskáláját

2002. május 8. 15:16

[NetAktív] 14 új platformmal bővítette moduláris routereinek palettáját a Cisco Systems. Az új eszközök célja a hálózati intelligencia -- a biztonság, a rendelkezésre állás és a szolgáltatásminőség (QoS) -- növelése a vállalati fiókirodákban. A megoldások a cégközponton kívül dolgozóknak és a távmunkát végzőknek is ugyanazokat a szolgáltatásokat biztosítják, mint a központi iroda hálózata.

0

Az IBM Research technológiája védelmet nyújt a GSM-hackerek ellen

2002. május 8. 14:29

[Mmd] Az IBM Research új biztonsági rést fedezett fel a GSM rendszerű mobiltelefonokban használt SIM kártyákkal kapcsolatban, és kifejlesztette azt a technológiát, amellyel megvédheti azokat a hackertámadásokkal szemben. A SIM kártyákban általában titkos kriptográfiai kulcsok találhatók, amelyek a felhasználók azonosítására, illetve üzenetváltásaik és tranzakcióik titkosítására szolgálnak. Ha egy hacker birtokába jut a mobiltelefon SIM kártyájában lévő kulcsnak, lehetősége nyílik rá, hogy a tulajdonos nevében járjon el, és helyette kezdeményezzen hívásokat, illetve indíthasson üzleti tranzakciókat.

0

Megjelent és letölthető a Macromedia Flash MX kipróbálható verziója!

2002. május 8. 12:38

[Macromedia] A Macromedia MX sorozatba tartozó fejlesztőeszközei közül elsőként a Macromedia Flash MX programból érhető el kipróbálásra szánt trial verzió. A Flash MX hivatalos megjelenését óriási érdeklődés övezte ( lásd hírünk ), s ez valószínűleg nem lesz másképp a 30 napos próbaverzióval sem.

0

Japánban már kaphatóak az új Pentium 4 processzorok

2002. május 7. 19:42

Ahogy az már tradíciónak mondható, ismét a japán boltok polcain tűntek fel először az Intel által újonnan bejelentett termékek. Ami meglepő, hogy a hivatalos bemutató előtt még nem voltak megvásárolhatóak a szigetországban az új Pentium 4 processzorok és az i850E lapkakészletre épülő alaplapok.

0

Az Analog Devices az E3 rendezvényen demonstrálja SoundMAX Cadenza audiorendszerét

2002. május 7. 18:04

[3DSoundSurge] Az Analog Devices mai bejelentése szerint a május 22-24. között Los Angelesben megtartott Electronic Entertainment Expo (E3) kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a cég audiotechnológiáit, újabb fejlesztéseit. A SoundMAX SPX technológiát használó játékokon, SMartTools fejlesztői eszközön túl az új SoundMAX Cadenza Digital Audio System rendszerrel is megismerkedhetnek a kiállítást látogatók.

0

Steve Jobs látványosan eltemette a Mac OS 9 operációs rendszert

2002. május 7. 11:02

[CNET] Steve Jobs, az Apple Computer vezérigazgatója egy fejlesztői konferencia keretében látványosan eltemette a cég előző operációs rendszerét, az OS 9-et. Jobs a gyászinduló hangjaira sétált be a színpadra és egy koporsóból elővette az OS 9 dobozát.

0

A GeForce3 ellenfele lehet a SiS új grafikus chipje

2002. május 6. 23:18

A VR-Zone oldalain olvasható egy rövidke előzetes bemutató a SiS Xabre 400 grafikus chipre épülő Triplex Silver Xabre Pro videokártyáról. Minthogy a végleges kártya megjelenése előtt a szerkesztők nem kívánnak részletes eredményeket nyilvánosságra hozni, csupán néhány érdekes tapasztalatról és a 3DMark2001 SE futtatása során kapott teszteredményekről számolnak be.

0

Frissítve: Már az Xbox-játékok is illegális másolók áldozataivá váltak

2002. május 6. 19:31

[CDR-Info] Az Xbox-játékok is illegális másolók áldozataivá váltak. Az interneten terjedő pletykáknak egy weboldal szolgál alapul: a [PS2 News!] adatai szerint pillanatnyilag 43 Xbox konzolra készült játék kalózváltozata érhető el, vagy lesz elérhető bizonyos csatornákon keresztül. A ProjectX csoport állítása szerint ezek a játékok futottak az Xbox fejlesztői változatán, de azt -- nyilván -- nem tudják garantálni, hogy úgynevezett modchipek nélkül a kereskedelmi változaton is elindulnak.

0

Hazánkban is megjelent a Visual Studio .NET

2002. május 6. 15:20

A Microsoft Magyarország május 7-én nagyszabású bemutatkozó rendezvény keretében, több mint ezerkétszáz fejlesztő, szoftvertervező, szakértő, valamint informatikai és üzleti döntéshozó előtt mutatja be a Visual Studio .NET-et és a .NET Framework-öt, azaz a szoftvergyártó legújabb .NET alkalmazásfejlesztési eszközét és a .NET alkalmazások platformját.

0

Frissítve: Letölthető keresőfájlok Operához és Mozillához

2002. május 6. 11:41

Az Opera és a Mozilla böngészőkben van egy igen ötletes lehetőség: kedvenc keresőnket tudjuk beállítani akár alapértelmezett keresőként, akár az eredeti, a szoftver telepítésekor bekerült lehetőségek kiegészítéseképpen. Az átalakításokat, testreszabást minimális HTML-szerkesztői ismeretek birtokában ki-ki maga is elvégezheti. Mi két olyan fájlt készítettünk, melyek letöltését és a megfelelő helyre illesztését követően a gyári keresési lehetőségek kibővülnek.

0

Új Detonator XP meghajtók NVIDIA chipes videokártyákhoz

2002. május 6. 10:52

Új meghajtóprogramok szivárogtak ki az NVIDIA műhelyéből, ezúttal Windows 2000/XP és Windows NT4 operációs rendszerekhez. Érdekes, hogy a két driver verziószáma eltér, a Windows 2000/XP-vel kompatibilis kiadás a 28.84, a Windows NT-hez készült változat a 28.85 verziószámot viseli.

0

Macromedia Flash animációk hamarosan mobiltelefonokon is

2002. május 6. 04:46

[AsiaBizTech] A Canon Inc. és a HI Corporation bejelentette, hogy a közös fejlesztésük gyümölcseként elkészült új lejátszó motor segítségével Macromedia Flash tartalmat is meg tudnak majd jeleníteni a következő generációs mobiltelefonok. A két cég tájékoztatása szerint megoldásuk még a nyáron kapható lesz a gyártó cégek számára a HI Corp. Mascot Capsule 3D grafikus motorjához kapcsolva. A Mascot Capsule motor hajtja meg a jelenlegi J-Phone (Java kompatiblis) telefonokat.

0

DVD+RW -- a kiválasztott

2002. május 6. 00:11

A DVD-formátumok között még sohasem volt ekkora kavarodás. A megfelelően bélelt pénztárcával rendelkező potenciális vásárló nehezen tudja eldönteni milyen formátumot támogató DVD-írót vegyen: DVD-RAM, DVD-R/RW, DVD+R/RW legyen a preferált média? Ez a cikk nem dönthet az olvasó helyett, de talán tisztábbá teheti a képet.

0

Biztonsági rés a Macromedia Flash playerben

2002. május 3. 19:04

[ZDNet] Egy számítógépes biztonságtechnikával foglalkozó cég veszélyes biztonsági rést fedezett fel a Microsoft Internet Explorer böngészőhöz szériatartozékként járó Macromedia Flash playerben. A hiba lehetővé teszi, hogy rosszindulatú behatolók kártékony programkódot futtathassanak a felhasználók számítógépein.

0

Egyre több .hu domaintől búcsúzunk

2002. május 3. 15:48

Május elején jár le az a hatvannapos türelmi idő, mely a 2000 márciusi domainliberalizációkor regisztrált és idén meg nem hosszabbított domainnevek esetén megilleti a tulajdonosokat. Mint közismert, 2002-től a .hu tartomány domainneveiért is éves fenntartási díjat kell fizetni. Ennek összege a szolgáltatók saját belátására van bízva, számukra évi 1.000 forintot számláz az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT). ( Korábbi cikkünkben a 2000 februári díjakról készítettünk egy táblázatot.) A díjfizetés kezdete pedig a regisztráció kétéves határhónapja, így a tavalyelőtt márciusban bejegyzett nevekért idén márciusban kellett először fizetni. Aki ezt elmulasztotta, annak 60 nap után törlik, vagy már törölték domainjét az adatbázisból -- így az újra regisztrálhatóvá válik.

0

A Microsoft operációs rendszerei és a Pentium 4 hyper-threading

2002. május 3. 13:56

Mike Magee, a The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap újságírója talált rá arra az izgalmas dokumentumra , amely a Microsoft szerver operációs rendszereinek hyperthreading-támogatásával kapcsolatban nyújt útmutatót. A John Borozan által összeállított, 2002 áprilisára datált autentikus Microsoft-szöveg kitér arra, hogy milyen problémákkal és örömökkel nézhetnek szembe a Prestonia magos Xeon vagy Foster MP magra épülő Xeon MP processzorok tulajdonosai Windows 2000 és Windows .NET szerver használata esetén.

0

Teszteredmények egy nem létező Intel-chipkészletről

2002. május 2. 22:30

Noha az Intel még nem jelentette be i845E típusjelű alaplapi lapkakészletét, a Hexus oldalain már olvasható egy angol nyelvű részletes teszt, amely az erre a chipsetre épülő ABIT IT7 alaplapról szerzett tapasztalatokat foglalja össze.

0

DDR400 memóriát támogató alaplap egy új gyártó kínálatában

2002. május 2. 20:48

[DigiTimes] Noha a DDR400 szabványtervezet igen ingatag lábakon áll, minthogy az ipari szabványosítás felett bábáskodó JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) várhatóan nem adja áldását a DDR-I standard 400 MHz-es változatára, egy eddig nem csak hazánkban ismeretlen cég, a tajvani Albatron Technology máris bejelentette DDR400 memóriamodulokat is kezelni képes alaplapját. A cég április 29-én dobta piacra KX400+ típusjelű, AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt termékét.

0

Beépített mélysugárzóval rendelkezik a Sony legújabb notebookja

2002. május 2. 15:26

[News.com] A Sony legújabb notebookjai kényes ponton hoznak drasztikus minőségjavulást: a cég Vaio PCG-NV170 hordozható számítógépei CD-íróval, előre installált zeneszerkesztő és menedzselő programokkal, valamint egy különleges, beépített subwooferrel kerülnek a boltokba. A mélysugárzó a cserélhető egységek, floppy-meghajtó számára fenntartott slotban foglal helyet, tehát magában a notebookban! A noteszgép nyilvánvalóan az asztali gépek méreténél kisebb megoldásokat kereső és zeneszerető felhasználóknál arathat osztatlan sikert.

0

Már beszélni is tud a PannonGSM virtuális háziállata, a PanaGotchi

2002. május 2. 14:45

A világ első, SMS-ben és WAP-on egyaránt gondozható GSM-Tamagotchija immár nem csak hűséges társa, de beszélgetőpartnere is lehet gazdájának. Szüleinek, a Pannon GSM fejlesztőinek köszönhetően a PanaGotchi mostantól értelmes mondatokban válaszol a hozzá intézett kérdéseinkre, ráadásul szókincse napról napra gyarapodik.

0

PostScript szellem: GNU GhostScript 7.05

2002. május 2. 09:46

[GhostScript.com] Megjelent a nem PostScript nyomtatót használó linuxos nyomtatási rendszerek alapjául szolgáló PostScript-értelmező, a GNU GhostScript 7.05-ös kiadása. Ez az első GPL-es csomag a GhostScript 7-es szériájából, míg az AFPL Ghostscript legfrissebb kiadása a csaknem egy hónapja megjelent 7.20-as (fejlesztői) verzió. Az előző GNU GhostScript-verziókhoz képest újdonság a továbbfejlesztett autoconf rendszer, amely számos esetben jelentősen megkönnyíti a szoftver fordítását. A hetes szériáról általában elmondható, hogy sokkal jobb a PDF-kezelése, mint a hatos sorozat tagjainak. A 7.05-ös már egy kiforrott, stabil verzióra épült, érdemes erre frissíteni. A szoftver Linuxra, Windowsra és Mac OS-re tölthető le .