Szerző: roberto

2002. szeptember 18. 12:45

A desktop felhasználókat veszi célba a hamarosan megjelenő Red Hat Linux 8.0

[KDE.org, CRN, LWN, The Register] Néhány héten belül megjelenik a Red Hat Linux új változata,

Red Hat Linux[KDE.org, CRN, LWN, The Register] Néhány héten belül megjelenik a Red Hat Linux új változata, amely az eddigiektől eltérően egy egységes grafikus felületet fog biztosítani, akár a KDE 3, akár a GNOME 2 környezetet választja a felhasználó.

Erik Troan, a Red Hat Linux termékmarketing-vezetője egy nyilatkozatában el is mondta, hogy az új Red Hat Linux jobban koncentrál a desktop felhasználókra, és rendezett, egységes grafikus környezetet biztosít.

A Red Hat mindig is a GNOME desktop mellett állt, évek óta a GNOME a rendszer alapértelmezett grafikus munkakörnyezete. A mostani változások a KDE fejlesztői szerint lebutították, sőt instabillá tették a KDE környezetet a Red Hat Linuxban, míg mások szerint ez az első komolyabb kezdeményezés a két rivalizáló desktop egységesítésére.

Csodákra persze az új Red Hat Linux sem képes, csak a felszín hasonló, a programok mögött azonban továbbra is a két környezet saját rendszerkönyvtárai dolgoznak. (Az új verzió megjelenésének közeledtével sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon meddig bírja még a Linux egy elfogadott, szabványos grafikus API nélkül, meddig folytatódhat az a trend, hogy különböző fejlesztőcsoportok hasonló vagy ugyanolyan funkcionalitással bíró könyvtárakat és programokat készítenek.)

Troan szerint cége az új Red Hat Linuxszal nem a Windows és az Office piacról történő kiszorítására készül, a disztribúció sokkal inkább egy szűk, célzott vállalati szegmens számára lesz hasznos, ahol csupán Word és Excel-kompatibilitásra van szükség, vagy olyan munkahelyeken, ahol eddig külön UNIX munkaállomáson működtek a a CAD/CAM és EDA alkalmazások. A disztribúció egyébként teljes irodai csomagot (OpenOffice), modern webböngészőt (Mozilla) és levelezőklienst is tartalmazni (Evolution) fog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról