Szerző: Ady Krisztián

2002. szeptember 11. 15:53

Szerzői jogi akadályok a Netscape 7 magyarítása előtt

Egyelőre, úgy tűnik, várakozó álláspontra kényszerülnek a Netscape 7 magyarítása mellett elkötelezett FSF csapat tagjai: a fordítási projekt kezdetén derült ki, hogy a kétféle licenc által szabályozott Netscape saját felhasználói feltétele kifejezetten tiltja a módosításokat -- így a fordítást is.

[HWSW] Egyelőre, úgy tűnik, várakozó álláspontra kényszerülnek a Netscape 7 magyarítása mellett elkötelezett FSF csapat tagjai: a fordítási projekt kezdetén derült ki, hogy a kétféle licenc által szabályozott Netscape saját felhasználói feltétele kifejezetten tiltja a módosításokat -- így a fordítást is.

A Netscape 7 egy nyílt forráskódú (azaz szabadon módosítható és terjeszthető) licenc alapján épített böngésző, a Mozilla 1.0.1 kódjára épül. A Netscape azon részei, amelyek a Mozillából származnak -- a licencnek megfelelően -- szabadon módosíthatók, fordíthatók. A Netscape-specifikus elemekre azonban már egy másik licenc vonatkozik, mely kifejezetten tiltja a módosítást és a fordítást.

Mivel nemcsak a magyar csapatot lepte meg a hír, hanem több náció fordítói számára is megálljt parancsolt a honosításban a Netscape-licenc, ezért a fordítók egyelőre egy levelezőlistán próbálják megvitatni a kialakult helyzetet, illetve a Netscape hivatalos álláspontjára várnak. Amíg ez meg nem érkezik, nem lesz magyar Netscape.

A Netscape-licenc fordítási tilalma azért is fájdalmas, mert a hányatott sorsú böngésző megújulására a szabad szoftverek ideája mentén szerveződött fejlesztőközösség nélkül nem lett volna lehetőség, s most, mikor a böngésző nemzetközi elterjesztéséről van szó, ahelyett hogy megkönnyítené a fordítók munkáját, a Netscape féltékenyen őrzi az -- egyébként is kereskedelmi jellegű -- programrészek jogait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról