Szerző: Barna József

2002. szeptember 18. 17:01

Informatikai programot hirdetett az SZDSZ

Az Európai Uniós csatlakozásra készülve a lakosság esélyegyenlőségét növelő informatikai programot hirdetett az SZDSZ. A mai sajtótájékoztatón Kuncze Gábor pártelnök és Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szabaddemokrata vezetője ismertette a tárca informatikai felzárkóztató programját.

[HWSW] Az Európai Uniós csatlakozásra készülve a lakosság esélyegyenlőségét növelő informatikai programot hirdetett az SZDSZ. A mai sajtótájékoztatón Kuncze Gábor pártelnök és Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szabaddemokrata vezetője ismertette a tárca informatikai felzárkóztató programját.

A minisztérium 2003-ban indítja a Neumann János nemzeti informatikai programot, mely hazánknak az Európai Unióhoz képest látványos informatikai lemaradottságát kívánja csökkenteni. A program négy pilléren nyugszik: az e-demokrácia az elektronikus közigazgatás bevezetését, e-világ az internetes tartalmak támogatását, az e-esély az internet-hozzáférésben érzékelhető regionális és szociális különbségek felszámolását, míg az e-generáció a 25 évnél fiatalabbak internet-hozzáférésének támogatását tűzte ki célul.

A Neumann-program egyes elemei különböző célokat fogalmaznak meg, így az e-demokrácia a koalíciós pártok által többször hangoztatott üvegzseb programhoz kapcsolódó elektronikus közbeszerzés megvalósítását és a közigazgatásban bevezetni kívánt 24 órás on-line ügyintézést is jelenti, míg az e-világon belül fontos az internetes kiskereskedelmi piac támogatása az elektronikus aláírás használatának elterjesztésével, valamint különböző adókedvezmények bevezetése a számítástechnikai termékek és az internetes infrastruktúra fejlesztése kapcsán.

Az e-esély program többek közt a fogyatékkal élők távmunkavállalási lehetőségeinek bővítését célozza meg, az e-generáció programon belül pedig a Sulinet program újraindítása és a 14-25 év közötti fiatalokat nevelő családok három éven belüli számítógéphez juttatása élvez elsőséget.

A miniszter kiemelte, hogy az Unión belül nemcsak az egyenjogúság, hanem az egyenrangúság is fontos, ezt pedig az informatikai tárca a Neumann-programon keresztül látja megvalósíthatónak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról