Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 11. 08:11

Intel Developer Forum: második nap

A San Joséban rendezett Intel fejleszői konferencia második napján a kliensgépek álltak a központban, azok az eszközök, amelyek segítségével az információ bárhol, bármikor elérhető, akár otthon, az irodában, vagy utazás közben. És természetesen szó esett a Banias processzorról is.

"Minden eszköznek kommunikálnia kell a többivel. Szerintünk ennek így kell működnie" -- kezdte az Intel Developer Forum második napjának nyitóbeszédét Loius Burns, a vállalat asztali platformokért felelős részlegének (Desktop Platform Group) vezetője. A San Joséban rendezett Intel fejleszői konferencia második napján a kliensgépek álltak a központban, azok az eszközök, amelyek segítségével az információ bárhol, bármikor elérhető, akár otthon, az irodában, vagy utazás közben.

Louis Burns beszédében a digitális otthon nem is olyan távoli látomását vázolta fel. A digitális otthonban a számítógépek és szórakoztatóelektronikai eszközök képesek adatcserére, a szórakoztatóelektronikai eszközökön, például a TV-n vagy a hifi tornyon megtekinthetők és lejátszhatók a számítógépen tárolt képek, zenék és videók. Burns kiemelte, hogy a zökkenőmentes együttműködéshez széles körű iparági együttműködés szükséges annak érdekében, hogy megszülessenek a közös szabványok, formátumok, kommunikálni tudjanak az eszközök és elkészüljenek az alkalmazások.

Ezt nyomatékosítva az IDF vendége volt -- igaz, csak hangjában -- Keiji Kimura, a Sony egyik munkatársa, aki vázolta a cég VAIO Media stratégiáját, melynek lényege, hogy a Sony szórakoztatóelektronikai eszközei hamarosan képesek lesznek a számítógépeken tárolt tartalmak lejátszására. Később a Sony másik munkatársa (Norio Kitamura) élőben is bemutatta a VAIO Mediát.

Videón megszólalt Mike Toutonghi, a Microsoft e-Home részlegének vezetője is. Mint ismeretes, az e-Home foglalja össze a Microsoft azon törekvéseit, amelyeken keresztül az emberek nappalijába is el szeretné juttatni a digitális tartalmat. A e-Home terméke többek között a Windows XP Media Center Editon szoftver, amelyről előző cikkünkben részletesen is szóltunk.

A digitális otthonból ezután a digitális irodába kerültünk. A színpadra lépett Anand Chandrasekher, az Intel mobil részlegének igazgatója és ismertette a mobilitás négy vektorát, amely a teljesítmény, a hosszú üzemidő, a kis méret és a hálózati elérés, illetve kommunikáció. Chandrasekher szerint az Intel következő generációs mobil processzora, illetve mobil platformja, a Banias mind a négy téren áttörésekkel szolgál majd. A teljesítményt és a kis méretet maga a Banias processzor biztosítja, a hosszú üzemidőt és a hálózati kapcsolatot pedig a rendszerplatform, amelyet kezdettől fogva a mobil igényekhez terveztek.

[oldal:Banias]

A Banias processzorról és platformról két előadás is elhangzott, amelyek közül az elsőt az izraeli Ofri Wechsler, a processzor egyik vezető tervezője tartotta. Wechsler rámutatott, hogy a korábbi mobil processzorok gyakorlatilag csupán az asztali felhasználásra tervezett chipek csökkentett órajelú és fogyasztású változatai voltak, amelynek számos hátránya van a felhasználóra nézve. Ezek közül az első és talán a legfontosabb, hogy a teljesítmény vagy a fogyasztás tekintetében kompromisszumot kell kötni, ezzel szemben a Banias tervezésénél egy olyan egyensúlyra törekedtek a mérnökök, hogy a chip egyszerre nyújtson nagy teljesítményt és hosszú akkumulátoros üzemidőt.

Ennek érdekében a processzort számos különleges funkcióval látták el, ezek közül az első említésre méltó az igen finom órajel-kapuzási lehetőség, amely révén a chip nem használt részeit igen gyorsan, akár 1 órajelciklus alatt ki lehet kapcsolni, így energiát takarítva meg. Annak ellenére, hogy a Banias 77 millió tranzisztorból áll, valós idejű MPEG4-tömörítésnél mindössze 7 Wattot fogyaszt, tipikus teljesítményfelvétele pedig kevesebb, mint 1 Watt.

Wechsler kiemelte, hogy az asztali használatra tervezett processzorok számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek ugyan növelik a számítási teljesítményt, ugyanakkor jelentősen növelik a fogyasztást, így mobil környezetben hátrányosnak bizonyulnak. Ezek közé tartozik például az utasítások spekulatv végrehajtása, amikor a chipek bizonyos programrészeket úgy futtatnak, hogy még nem tudni, a későbbiekben szükség lesz-e az eredményükre. Mobil felhasználás esetén az ilyen működés nem kívánatos, hiszen a chip sok esetben felesleges munkát végez, energiát fogyaszt és hőt termel. Ezért a Banias a Pentium 4-től teljesen eltérő spekulatív végrehajtó mechanizmussal rendelkezik.

Szintén változtattak az elágazásbecslő mechanizmuson, az Intel vezető tervezője szerint a Banias a legfejlettebb elágazásbecslő eljárást alkalmazza, amely minden más ma elérhető processzornál legalább 20 százalékkal kevesebb téves becslést eredményez. Az ún Bi-Modal/Global (BMG) elágazásbecslést a Banias esetében kiegészítették egy ciklusfelismerő és egy indirekt elágazáskezelő egységgel. Fontos újítás még a hardveres stack- (verem) menedzser, amely gyakorlatilag egy külön áramkör a veremmutató kiszámítására és tárolására. Wechsler elmondta, hogy a ma elterjedt processzorok esetében a veremmutató kiszámítása az egész végrehajtóegységek dolga, azonban egy 32 bites végrehajtóegységet mind teljesítény, mind pedig energiafogyasztás szempontjából pazarlás lenne ilyen célra használni. Wechsler szerint a hardveres veremmutató-kezelés akár 5 vagy több százalékkal csökkenti a processzor által végrehajtandó mikroutasítások számát. Szót érdemel még az ún MicroOp Fusion technológia, amely gyakorlatilag "összeragaszt" bizonyos mikroutasításokat, így hatékonyabb ütemezést eredményez.

A Banias szoftverkompatibilis a jelenlegi IA-32 processzorokkal, támogatja az MMX, SSE és SSE2 utasításkészletet, így nem szükséges a programokat külön optimalizálni. Wechsler ugyanakkor kiemelte, hogy a chip lehetőséget ad egyedi optimalizációk elvégzésére, amelyek révén a teljesítmény tovább növelhető. Ami az energiatakarékos funkciókat illeti, a Banias egy új generációs SpeedStep technológiát tartalmaz, amely a korábbiaknál több fokozatban engedi állítani a processzor órajelét és feszültségét, így az többféle helyzethez is alkalmazkodhat.

[oldal:Banias chipkészletek]

A Baniashoz két chipkészlet lesz elérhető, az integrált grafikus vezérlőt tartalmazó Montara-GM, illetve a külső, AGP4X videochipeket támogató ODEM. Mindkét chipkészlet legfeljebb 2 Gbyte DDR266 SDRAM-ot támogat és az ICH4-M southbridge chipet tartalmazza. Az Intel szerint a Banias processzorra épülő notebookok mind tartalmaznak majd Bluetooth és 802.11 vezeték nélküli adóvevőt, valamint Gigabit Ethernet hálózati vezérlőt. Szóba került a Calexico is, ez gyakorlatilag egy Mini PCI formátumú Intel 802.11a/b vezérlő kódneve. Erről részletesebb információk a következő, azaz a tavaszi IDF-en várhatók. A vállalat ezen felül bejelentette Wireless Coexistence Solution programját, amelynek keretében a Bluetooth- és a 802.11-vezérlők interferenciáját csökkentik, ígéretük szerint a minimumra.

Fontos tudni, hogy a Banias rendszerszinten rendkívül energiatakarékos tervezésű és megvalósítású, a nagy teljesítményű rendszerbusz és a chipkészlet is rendelkezik energiatakarékos funkciókkal. Az Intel számításai szerint a könnyű és vékony, két meghajtóval szerelt és 14-15,1 hüvelykes kijelzővel rendelkező Banias chipes notebookok akár 4,5 órán át is működtethetők lesznek egy 8 cellás akkumulátorról, kisebb notebookok (subnotebookok, Tablet PC-k) esetén az üzemidő 3,5 óra lehet.

A Banias csupán az első lépés egy teljesen új úton, amelyre az Intel lépett. Wechsler elmondta, hogy a jövőben a chip alapjaira még számos más processzor épül majd, amelyek fejlesztése jelenleg is folyik. A Banias a jövő év első felében debütál a piacon, további részletek az októberben rendezendő Microprocessor Forum rendezvényen esedékesek.

[oldal:Wireless MMX]

A nap legizgalmasabb terméke egyértelműen a Banias volt, de azért nem szabad megfeledkeznünk az Intel vezeték nélküli részlegéről sem, amelyet Ron Smith képviselt. Smith méltatta az Intel Xscale architektúrára épülő PXA210 és PXA250 alkalmazásprocesszorok gyors terjedését és felhívta a figyelmet az Intel StrataFlash memóriák piacvezető szerepére.

Természetesen Smith újdonságokkal is szolgált, a legfontosabb ezek közül a Wireless MMX utasításkészlet bejelentése volt. A Wireless MMX az asztali gépekből már ismert MMX utasításkészlethez nagyon hasonló elemekből áll és a következő generációs Intel Xscale processzorokban láthatjuk először. A fejlesztők máris megkezdhetik az ismerkedést a 64 bites SIMD utasításokkal, ugyanis a vállalat azonnal elérhetővé tette a Wireless MMX szoftverfejlesztő készletet, vagyis SDK-t.

Egy prezentáció során a nagyközönség megnézhette, mire is képes a Wireless MMX: a gyakorlatban azonos processzor-órajel mellett akár 40 százalékos teljesítménynövekedést is lehetővé tesz, illetve akár 30 százalékos energiafelvétel mellett biztosít azonos teljesítményt. A Wireless MMX technológiával felszerelt Xscale processzorok videolejátszásnál, grafikus játékok futtatásánál vagy beszédfelismerésnél tehetnek igen jó szolgálatot.

Ron Smith ezen felül vázolta az Intel fejlesztőknek nyújtott támogatási stratégiáját. Tegnapi cikkünkben már szóltunk róla, hogy a vállalat elnöke Paul Otellini arra szólította fel a fejlesztőket, hogy alkalmazások készítésénél vegyék figyelembe a mobilizálhatóságot. Ennek érdekében az Intel olyan szoftverejlesztő alkalmazásokat és technológiákat vezetett be és vezet be, amelyek segítségével a programozók szinte azonos környezetben és körülmények között dolgozhatnak az összes Intel architektúrára, legyen az IA-32, Itanium, vagy Xscale.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról