:

Szerző: Ady Krisztián

2002. szeptember 17. 12:01

Snazzi* digitalizálók I. -- Snazzi* III USB2

Újabb külső digitalizálóval ismerkedhetnek meg az olvasók cikksorozatunk első részében. A V-One hordozható, USB 2.0-ás digitalizálójával gyorsan és kényelmesen készíthetünk Video-CD-t, SVCD-t, MPEG állományokat, külső, analóg forrásokból.

Sokan, egyre többen fordultok hozzám a következő kérdéssel: milyen kártyát, eszközt ajánlanék digitalizáláshoz, régebbi felvételek archiválásához, esetenként tv-filmek felvételéhez. Sokaknak profi minőség kellene, mások beérnék a tv-tuner kártyák által nyújtott minőséggel is. Egyesek az egyszerű kezelést, a stabil működést, megint mások a beállítási lehetőségek sokaságát emelik ki, mint fontos paramétert.

Az ATCOMP jóvoltából egyszer már lehetőségünk nyílt egy valós idejű MPEG-tömörítő digitalizáló eszköz tesztjére. Az USB Instant DVD cikkünk megjelenésekor nagy sikert aratott, többen érdeklődtek a külső digitalizálóval szerzett további tapasztalatokkal kapcsolatban.

A digitalizálók tesztelését most szintén az ATCOMP-tól kapott eszközökkel folytatnám, ezúttal három új terméket kaptunk tesztelésre a kizárólagos forgalmazótól. Ez a teszt -- az ADS termékéhez hasonlóan -- egy külső, USB-s digitalizálóról készült, ezt hamarosan követi két másik PCI-kártya tesztje is.

A digitalizálókat a V-One készíti és Snazzi* márkanéven forgalmazza. Az öt éves tapasztalattal rendelkező, 1997-ben debütált V-One kereskedelmi és marketing központja Szingapúrban található, de szinte bárhol a világon találhatunk disztribútorokat, melyek a cég Snazzi* termékeit forgalmazzák.

Íme a három termék, mely a kínpadra kerül:

Snazzi* III USB2

A Snazzi* III USB2 egy külső, hordozható, továbbfejlesztett digitalizáló, mely képes kihasználni az USB 2.0 nagyobb adatátviteli sebességéből fakadó előnyöket. Ennek megfelelően egészen 10 Mbit/s bitrátáig tömöríthetünk az eszköz segítségével, míg az 1.1-es USB port esetén korlátozva vagyunk 6,5 Mbit/s-ra.

A Snazzi* III USB2 képes teljes NTSC és PAL felbontásokban is digitalizálni, a PC számára pedig már teljese kész MPEG jelfolyamot ad át, melyet már csak el kell menteni a merevlemezre.

Snazzi* III DVD Creator

A Snazzi* III DVD Creator PC-be építendő PCI-kártya, SVIDEO és kompozit bemenettel. Paramétereiben pontosan megfelel az USB-s változatnak, egyetlen hátránya hogy üzembe helyezéséhez szerelni kell, nem mobilizálható, hordozható. Ez az eszköz is 10 Mbit/s bitrátáig képes digitalizálni, előnye a hajszálnyival alacsonyabb gépigény. Ennél a megoldásnál ugyanis az USB adatátvitel nem terheli a rendszert, bár ez többnyire alaplap vagy USB-kártya függő.

Snazzi* I VCD Master

A Snazzi* I a V-One legkisebb digitalizálója. Csak MPEG-1 tömörítésre képes, mely bizonyos célokra megfelelhet, sajnos túl sokat nem várhatunk tőle. A digitalizálót leginkább alacsony ára teheti vonzóvá.

A tesztek sorozatát tehát az USB-s változattal kezdtem, nézzük a készülék pontosabb adatait.

[oldal:Snazzi* III USB2]

A Snazzi* III USB2 csak analóg bemenetekkel rendelkezik, digitális bemenet, FireWire csatlakozó nem található rajta. Lényegében két eszköz köthető rá egyidőben, amelyek között a vezérlőprogrammal válthatunk majd. Az első bemenet SVIDEO vagy kompozit lehet, a második csak kompozit videojelet fogad. Mindkét bemenet mellett RCA csatlakozókat is találhatunk, ezen sztereó hangot juttathatunk a készülékbe.

Az eszköz legfontosabb tulajdonságai:

  • Plug and Play, menet közben csatlakoztatható és eltávolítható
  • Kompatibilis az USB 2.0 és USB 1.1 felületekkel
  • Hardveres video- és audiotömörítés, tökéletes szinkron
  • Teljes D1 felbontás
  • Optimalizált filterek a képminőség javítására
  • Windows 98, ME, 2000 és XP kompatibilitás
  • Videoformátumok: MPEG-2, MPEG-1
  • Fényesség, kontraszt, színtelítettség és -hőmérséklet állításának lehetősége
  • Bemenetek: kompozit (2 db), SVIDEO
  • Audioformátum: MPEG és PCM (MPA, WAV)
  • Mintavételezési frekvencia: 32 KHz, 44,1 KHz, 48 Khz
  • Audiotömörítés méréke 64 - 384 Kbit/s között választható
  • Felbontások:
    • NTSC: 160*112, 160*240, 160*240, 160*480, 320*112, 326*240, 480*480, 544*480, 640*480, 720*480
    • PAL: 160*144, 320*144, 352*144, 160*288, 320*288, 352*288, 160*576, 320*576, 352*576, 480*576, 544*576, 640*546, 720*576
  • Videó bitráták:
    • MPEG-1: 64 kbit/s - 5 Mbit/s között
    • MPEG-2: 2 Mbit/s - 10 Mbit/s között

A fenti lista meglehetősen impozáns, sokat sejtet a készülék tudásáról. A Snazzi* III USB2 mellé két CD-t is mellékel a cég a következő programokkal:

  • MovieMill digitalizáló és vezérlőprogram, meghajtóprogram
  • Sonic MyDVD
  • Snazzi DVD (PowerDVD 4.0)
  • Windows Media Player 7
  • Ulead VideoStudio 5 SE szerkesztőprogram

[oldal:Digizzünk!]

Az USB felület rendkívül könnyűvé teszi a berendezés üzembe helyezését, csupán be a megfelelő helyre kell dugdosni a megfelelő kábeleket. A számítógép USB-portjára történő csatlakozást hagytam a végére: a rendszer felismerte az eszközt és rögtön reklamált.

Reklamált, ugyanis a készüléket nem a hozzá ajándékba kapott USB 2.0-ás kártyával akartam kipróbálni, hanem az alaplapon lévő USB 1.1-es porttal. Egy szép sárga popup ablak figyelmeztetett, hogy egy USB 2.0-ás eszközt dugtam az 1.1-es portra, s ezért bizonyos funkciók nem működhetnek.

Tudomásul vettem (elég lesz nekem a 6,5 Mbit/s is), de ekkor az operációs rendszer meghajtóprogramot kezdett keresni, erre pedig nem készültem. Természetesen nem olvastam el a telepítési útmutatót, pedig egy külön lapon minden szépen le van írva: elsőként telepíteni kell a MovieMill alkalmazást, ezzel a programmal települ a készülék meghajtóprogramja is. Ezután újraindítás következett -- ennyit a Plug'n'Play-ről --, szerencsére ezt elég egyszer elvégezni.

A digitalizálást mindezek után a MovieMill programmal oldhatjuk meg. Csak és kizárólag ezzel a programmal, semmilyen más alkalmazás (VidCon32, VirtualDub, Adobe Premiere capture programja) nem volt képes megnyitni az eszközt digitalizálásra.

A MovieMill egyszerű felülete bárki számára könnyen kezelhető, a kezelőgombok magukért beszélnek. Fontos tudnivaló, hogy a kamera ikonra csak akkor bökjünk rá, ha elindítottuk a forrásanyagot adó berendezést -- legyen az kamera, videó vagy tv-készülék kimenete --, ellenkező esetben hibaüzenetet kapunk.

A magyarázat erre a dologra rendkívül egyszerű: az alkalmazás kapcsolatban áll a külső digitalizálóval és a bemenetre érkező jel formátumának megfelelően változnak a digitalizálás paraméterei. Tehát amennyiben PAL jel kerül a bemenetre, az SVCD-t kiválasztva 480x576 lesz a kép felbontása, ha NTSC a jel forrása a felbontás 480x480 lesz.

Az alkalmazott felbontást, bitrátát, tömörítési szabványt a "Setup"-ra felbukkanó menüben szabhatjuk át kényünk-kedvünk szerint.

Az MPEG-1 és MPEG-2 hasábokban előre definiált minőségeket választhatunk ki, amit tovább finomíthatunk a bitráta megválasztásával. Készíthetünk bélyeg méretű, MPEG-1 kódolású anyagot, amit akár e-mailben is továbbíthatunk, de lehetőségünk van teljes felbontású, 6,5 Mbit/s bitrátájú, DVD minőséggel jelzett felvételek készítésére is. A legutolsó menüpontot aktiválva, majd az "Adjust" fülre kattintva mi magunk határozhatjuk meg a felbontást, a bitrátát, a hang bitrátáját, és aktiválhatjuk a kép minőségét esetenként javító filtereket is.

Itt futottam az első problémába, ugyanis a saját beállításokat tartalmazó menüben sehogyan sem tudtam elérni a PAL szabványnak megfelelő felbontásokat. Bár a készülék jól detektálta a bemenetre érkező jel típusát -- hiszen az előre definiált pontok kiválasztásánál PAL felbontást választ a program (DVD: 720x576, SVCD: 480x576) --, erre a tényre ez a menüpont teljesen érzéketlen, csak és kizárólag NTSC felbontást hajlandó felkínálni.

Elméletileg ebből nem is lenne gond, csakhogy a kép átméretezése helyett a berendezés úgy éri el ilyenkor a 480 pixeles felbontást, hogy egyszerűen levágja a maradék 96 pixelnyi részt a kép aljáról és tetejéről. Ez egyáltalán nem felel meg a céljainknak.

A Snazzi honlapján sajnos nem találtam frissítést a MovieMill programhoz, de feltehetően ezt a hibát a későbbiekben javítják a fejlesztők. A kezelőprogram is hajlamos furcsa dolgokra, sajnos hol resetelte a gépet, hol kékhalált okozott a tesztgép Windows XP (SP1) operációs rendszerén, teljesen véletlenszerűen, kiszámíthatatlanul.

Az elszálláson az USB 2.0-ás felületet nyújtó kártya használata sem segített. Ilyenkor a használható bitráta felkúszott egészen 10 Mbit/s-ig, a kezelőprogram azonban továbbra is hajlamos volt a gép resetelésére.

A képminőség tesztelésére sajnos már nem áll rendelkezésemre a jó képminőséget nyújtó Sigma Hollywood Plus DVD-kártya, ezért csak VHS-kamerával (SVIDEO) és az LG televízióm tuneréből kinyert kompozit jellel tudtam "letesztelni" a Snazzi* III USB2-őt.

Az MPEG-1 és MPEG-2 digitalizálás egyik mellékterméke, a blokkosodás, "kockázódás" azonban már ezeken a felvételeken is megfigyelhető volt, még a magasabb, 6,5 Mbit/s bitráta mellett is. A valós idejű tömörítést végző chip, a DSP a gyorsan változó részeknél a VBR kódolás ellenére sem volt képes ezt megszüntetni. A jelenség főként az alacsonyabb, például SVCD-nek megfelelő 2,2 Mbit/s-os bitrátán volt feltűnő, a bitrátát emelve szerencsére ritkává vált.

A kép paraméterein, azaz a fényességen, színtelítettségen, kontraszton nem kellett változtatni, a képernyőről az köszönt vissza, amit az eredeti felvételen is láttam. A kamera tesztfunkciója segítségével képernyőre varázsolt feliratok élessége megfelelőnek tekinthető. A homogén felületeken megfigyelhető némi zaj, de a tv-re kitett képen ez már alig vehető észre.

Apropó kimenet: a készüléken nincs tv-kimenet, tehát az USB Instant DVD-vel ellentétben tv-kimenettel rendelkező videokártya, vagy Hollywood Plus DVD-kártya kell a szerkesztett anyag televízión történő megtekintéséhez, videóra történő visszamásolásához.

A kép és a hang szinkronja tökéletes, a hangminőség is nagyon jó, sztereó forrásból kiváló minőségű felvételeket készíthetünk.

[oldal:Szűrjük le a leszűrnivalót]

Pár szóban összefoglalva: a Snazzi* III USB2 rendkívül könnyen kezelhető, hiszen alig pár lépésben készíthetünk vele SVCD-t, Video-CD-t. Az elkészült MPEG állományból rögtön SVCD-t is írhatunk például a Nero CD-író alkalmazás segítségével. Ugyanakkor lehetne egy kicsit jobb minőségű a felvétel, és stabilabb a kezelőprogram.

A kezelőprogram még javulhat, a minőség azonban már garantáltan nem fog. A Snazzi* III USB2 nem a profik számára készült, sajnos DVD-minőségű felvétel sohasem fog készülni vele, de otthonra tökéletes: kielégítő minőségben archiválhatjuk régi felvételeinket, nyaralásunkat CD-re, esetleg DVD-re. Az ehhez szükséges szoftvereket is megtalálhatjuk a mellékelt CD-n, a MyDVD segítségével akár menü is készíthető a VCD és SVCD lemezekhez.

A készülék ára elsőre soknak tűnhet, de ne feledjük, hogy a felvételek rögtön a kis helyet foglaló MPEG 1-2 formátumba kerülnek. A 69.900 Ft +áfás ár véleményem szerint elfogadható, főleg ha figyelembe vesszük azt is, hogy most ADS USB Turbo 2.0 PCI USB-kártyát is kapunk ajándékba a digitalizálóhoz. A felvételek készítéséhez nem kell nagy merevlemez, hiszen a végeredmény rögtön tömörített, a felhasználó számítógépe pedig akár egy erősebb notebook is lehet.

A teszthez a Snazzi III. USB2 külső digitalizálót az ATCOMP Multimédia biztosította, ezúton mondunk köszönetet érte.

Szólj hozzá a fórumban!

folyt. köv.!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.