:

Szerző: Ady Krisztián

2002. szeptember 26. 11:07

A Creative nem tervezi 3Dlabs P10-alapú videokártya piacra dobását

A Guru3D oldalnak adott interjújában Eoin Leyden, a Creative Labs Europe grafikus részlegének termékmenedzsere elmondta, hogy a vállalat jelenleg nem tervez olyan, otthoni felhasználóknak szánt videokártyát, amely a 3Dlabs P10 grafikus chipre épülne.

A Guru3D oldalnak adott interjújában Eoin Leyden, a Creative Labs Europe grafikus részlegének termékmenedzsere elmondta, hogy a vállalat jelenleg nem tervez olyan, otthoni felhasználóknak szánt videokártyát, amely a 3Dlabs P10 grafikus chipre épülne.

A P10 asztali verziójának piacra dobása kereskedelmi szempontból különösen kockázatos, a teljesítményelőny csak igen rövid életű lenne és az NVIDIA és az ATI agresszív árpolitikája miatt a haszon is igen csekély lenne egy ilyen terméken, ezért a Creative Europe úgy határozott, hogy továbbra is az NVIDIA lesz a cég első számú chipgyártó partnere -- mondta Leyden. A Radeon 9700 megjelenése és az NV30-cal kapcsolatos pletykák miatt a vállalat úgy érzi, nagyon korlátozott lehetőségei lennének a fogyasztói piacon.

Leyden rámutatott, hogy professzionális 3D grafikus felhasználók teljesen más képességeket várnak a videohardverektől, mint a játékosok. Egy játékban a sebesség az első számú szempont, még akkor is, ha a megjelenítés kissé pontatlan, azonban a professzionális felhasználás esetében a pontosság az első számú cél. "Ha épületeket vagy bonyolult gépeket tervezel, a legkisebb renderelési hiba is elfogadhatatlan" -- mondta a Creative munkatársa.

Emlékezetes, hogy a Creative még a tavasszal vásárolta fel a professzionális 3D munkaállomásokba szánt videochipeket fejlesztő 3Dlabs-ot. Ekkor röppentek fel az első pletykák arról, hogy a vállalat esetleg 3Dlabs chipes kártyákat készít az otthoni felhasználók számára. A nyáron megjelent 3Dlabs P10 videoprocesszor képességeit látva mindenki biztos volt benne, hogy a Creative hamarosan egy otthoni felhasználóknak szánt verzióval is előrukkol.

A 3Dlabs P10 legfontosabb tulajdonságai a következők:

  • 0,15 mikronos csíkszélesség
  • 76 millió (!) tranzisztor
  • gyártó a TSMC
  • 860 lábú HSBGA tokozás
  • 4 pixel pipeline, melyek két textúra feldolgozására képesek
  • 256 bites (!) DDR SDRAM támogatás
  • legfeljebb 256 MByte memória támogatás
  • AGP 4X felület
  • teljes DirectX 8 kompatibilitás

A P10 által felvonultatott számos innovációról az alábbi cikkben számoltunk be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.