dev archívum - 2002 január

2002
január

0

Benyomások a DDR333 modulokat támogató ECS K7S6A-ról

2002. január 30. 18:21

Lassan-lassan megjelenik a piacon a kiváló ár-teljesítmény mutatói miatt nálunk is népszerű ECS K7S5A alaplap utódjának szánt K7S6A is, mely elődjétől eltérően a SiS745 chipkészletre épül. Ennek legfőbb újdonsága, hogy támogatja a DDR333 szabványnak megfelelő memóriamodulokat, és így aszinkron módban lehetővé teszi a 166 MHz-es memóriabusz használatát. Az OCWorkBench részletes tesztje bemutatja, hogy mit is várhatunk az új laptól és lapkakészlettől.

0

Eredménytelenül ért véget az egyeztetés a Micron és a Hynix egyesüléséről

2002. január 29. 09:54

[EBN, Reuters] A Micron Technology szóvivője tegnap megerősítette, hogy az Egyesült Államokban lezajlott tárgyalások során nem sikerült megállapodásra jutniuk a koreai Hynix képviselőivel a két cég egyesüléséről. Amint az ismert, az ügylet létrejötte esetén a jelenleg második helyen álló Micron leelőzné a Samsung Electronics-ot és a világ legnagyobb memóriagyártó cégévé avanzsálna.

0

Februárban jelenik meg a Kyro II Ultra?

2002. január 24. 21:51

Egyre több információ, a hivatalos bejelentésig azonban még mindig pletykaként kezelendő infó terjeng az interneten a PowerVR legújabb KYRO chipjén alapuló Hercules kártyáról. Egyetlen kártyáról van szó egyelőre, egy HERCULES 3D Prophet 4800 Kyro II Ultra 64MB TV-Out videokártyáról, mely a GeForce 4 MX-ekhez hasonlóan már feltűnt egyes online boltok polcain.

0

Java szakmai központ létesült a Budapesti Műszaki Főiskolán

2002. január 23. 21:17

[NetAktív] Ma került sor a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Neumann János Informatikai Főiskolai Karán a Java Szakértői Központ átadására, amelyet a főiskola a Sun Microsystems Kft. támogatásával alakított ki. A BMF az iparági szinten is elfogadott Java programozási nyelvet mind a graduális, mind egyéb képzéseibe beépíti, valamint hosszabb távon a Központ egyfajta tanácsadói, szakmai fórumként fog működni a technológia iránt fogékony érdeklődök számára. A Sun Microsystems a Központ infrastruktúrájának biztosítása mellett részt vállal a tananyag összeállításában, valamint a működtetéshez szükséges pénzügyi háttér megteremtésében.

0

Palm OS: túl a húszmillión

2002. január 22. 15:30

A Palm operációs rendszer licencelésével foglalkozó leányvállalata, a Platform Solutions Group bejelentette, hogy a Palm OS-t használó kéziszámítógépekből világszerte immár több mint 20 millió darabot adtak el.

0

Az AMD processzorok egy régi hibája Linux alatt problémákat okoz

2002. január 21. 20:36

[Gentoo Linux, LinuxToday] A hétvégén a Gentoo Linux (ez egy olyan új meta-disztribúció, amellyel nagyon egyszerűen lehet igényekhez szabott Linux rendszereket építeni) webhelyén érdekes hír jelent meg. A weboldal az AMD Athlon/Duron/Athlon MP processzorainak egy körülbelül két éve ismert hibájára hívja fel a figyelmet, amely a 2.4-es Linux kernel használatakor jelentkezhet.

0

A második negyedévben érkezik az AMD Thoroughbred?

2002. január 21. 12:42

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap egyik újságírója ezúttal egy belső használatra szánt AMD processzorútitervet kaparintott meg, és annak rendje és módja szerint nem is habozott az abban található információkat közzétenni.

0

Hamarosan jön a 3DMark2001 SE (Second Edition)

2002. január 19. 01:19

[ParaKnowYa] Bár még nem jelent meg, nem letölthető, már nem kell sokat várni és végre élvezhetjük a 3Dmark2001 javított, minden szempontból tökéletes verzióját. Tökéletes, legalábbis ami a visszajelzéseket illeti, a Madonion fejlesztői ugyanis minden jelzett hibát kijavítottak a következő verzióban. Patch formájában nem lesz elérhető a frissítés, csak teljes telepítőcsomagként. A frissítésekről már rendelkezünk némi információval:

0

Sun Cobalt RaQ 4r szerverkészülék

2002. január 18. 11:43

A Sun szerverek kapcsán az emberek általában egy kékes-lilás színű, kétajtós szekrény méretű számítógépre gondolnak. Azonban a vállalatnak természetesen vannak egészen más jellegű, más kategóriájú termékei is.

0

Frissítés a kémkedő programokat eltávolító AdAware programhoz

2002. január 18. 02:04

Aki esetleg nem ismerné ezt a programot, annak most figyelmébe ajánlanám: nem is gondolná az egyszeri felhasználó, hogy az általunk kipróbálásra telepített ártalmatlannak tűnő programokkal együtt néha leskelődő, spyware alkalmazások is települhetnek gépünkre. Ezek jobb esetben szimplán csak bögészési szokásainkról nyújtanak avatatlan szemek számára információkat, rosszabb esetben pedig bizalmas adatainkat, jelszavainkat is megszerezhetik idegenek, vagy hátsó kaput biztosítanak rendszerünkbe. Ezeket nevezhetjük akár trójai falónak (nem az étterem) is.

0

Az AMD jelene és jövője

2002. január 17. 16:05

Az AMD tegnap hozta nyilvánosságra 2001. negyedik negyedéves, illetőleg a tavalyi év egészére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A beszámolón a gazdasági eredményeken kívül szó esett az Athlon XP jelenéről és jövőjéről, a Hammerről, valamint a cég jövőbeni termelési stratégiájáról is.

0

Hamarosan megjelenik a Tux Racer nevű játék dobozos verziója

2002. január 16. 23:45

Megújult weboldal és egy előrendelési akció fogadja a Tux Racer híveit a tuxracer.com -on. A hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő játék a keresztplatformos SDL (Simple Directmedia Layer) könyvtárra épül, így Linuxon és Windowson is működőképes.

0

Támadás a Solaris ellen

2002. január 16. 20:46

[CNET] A héten derült fény arra, hogy a egy jó ideje ismert biztonsági rést kihasználva betörők Unix alapú szervereken is átvehetik az uralmat -- áll a CERT/CC (Computer Emergency Response Team Coordination Center) legújabb figyelmeztetésében. Az esetre úgy derült fény, hogy a mit sem sejtő támadó éppen a Honeynet Project egyik Sun Solaris operációs rendszert futtató szerverét vette célba. Pechére a Honeynet egy olyan teszthálózat, amelyet éppen az internetes támadások nyomon követése és elemzése végett tart fenn biztonsági szakértők egy csoportja.

0

Itt az egér, hol az egér, avagy egy elveszett szabadalom haszonélvezői

2002. január 16. 17:18

[Chicago Tribune] Egy meglehetősen rendhagyó per során, melyet a felperesek ügyvédje csak az elveszett egér esetének nevezett, egy seattle-i bíróság 16,5 millió dolláros kártérítést ítélt meg két Argentin feltalálónak. Fernando Falcon és Federico Gilligan ügyét egy bizonytalan kimenetelű szabadalomsértési ügyekre specializálódott chicagói ügyvédi iroda vitte sikerre, aminek köszönhetően a két felperes egy jó néhány évvel korábbi találmány után nem remélt haszonra tehet szert.

0

A Windows XP javítócsomagjai többet ártanak, mint használnak?

2002. január 15. 15:59

[ExtremeTech] A tavalyi évben a Microsoft számos hibajavító csomagot adott ki új operációs rendszeréhez, a Windows XP-hez, illetőleg a cég operációs rendszerén futó olyan alkalmazásokhoz, mint az Internet Explorer böngésző vagy a Windows Media Player multimédiás szoftver. A felhasználók egy csoportja azonban sérelmezi, hogy e biztonsági javítások gyakran egyéb problémák forrásai: instabillá válik telepítésük után a rendszer, vagy éppen egyes korábban kifogástalanul működő funkciókkal kapcsolatban merülnek fel gondok.

0

A 80-as évek számítógépeinek története

2002. január 11. 16:08

A HWHunPage oldalaira felkerült a személyi számítógépek történetét bemutató cikksorozat második része, amely a sokunk által az otthoni számítástechnika hőskoraként megélt 80-as évek érdekesebb újdonságait számlálja elő. Előkerül a szövegben a Sinclair ZX-80/81-től kezdve a Spectrumon és C64-en át egészen a magyar kezdeményezésekig nagyon sok legenda.

0

Gigger: újabb veszélyes e-mailféreg a láthatáron

2002. január 11. 15:22

Az utóbbi napokban újabb e-mailben terjedő féreg tűnt fel internet-szerte, a javascriptben írt Gigger. S noha egyelőre a féreg kevés gépet fertőzött meg, a komoly károkozás lehetősége miatt több vírusirtó programokat forgalmazó cég veszélyesnek minősítette. A Gigger ugyanis aktiválás után törli a felhasználó merevlemezének tartalmát.

0

DDR SDRAM-ot támogató Pentium 4 alaplapot dobott piacra az EPoX

2002. január 10. 15:40

Az EPoX piacra dobta legújabb alaplapját, amely az i845 DDR chipkészletre épül. Az EP-4BDA2+ nevű termék érdekessége, hogy az első 10 ezer vásárló egy műanyag bevásárlótáskát kap hozzá ajándékba. Fogalmazzunk így: biztos lesz, akinek tetszik majd.

0

A theKompany.com bejelentette a Quanta Gold webfejlesztő program 3.3.2-es verzióját

2002. január 10. 15:05

[LinuxPR] A KDE-s programok fejlesztésével foglalkozó theKompany.com bejelentette Quanta Gold nevű fejlesztőeszközének újabb verzióját. A 3.3.2-es verzió integrált FTP- és CVS-klienssel rendelkezik, szintaxistámogatást nyújt az XML, PHP, SQL, Python, Perl, C++ és HTML nyelvekhez, a friss verzió újdonsága a ColdFusion és Zope DHTML oldalak támogatása. A készülő munkákhoz többféle előnézeti lehetőséget biztosít a Quanta Gold, a beépített Qt3-as liben alapuló előnézeten kívül a Konqueror, a Mozilla és Netscape böngészők is használhatóak e célra. A program a theKompany.com webhelyén rendelhető meg, a legolcsóbb változat 40 dollárba kerül.

0

ATi-NVIDIA: két dudás megfér a Hercules csárdában?

2002. január 10. 02:13

[Reactor Critical] A Gigabyte mellett egy újabb stratégiai partnert tudhat nemsokára magáénak az ATi Technologies, ugyanis a Guillemot/Hercules is bejelenti -- a csicsergő madarak szerint -- az ATi Radeon grafikus chipjeire épülő termékeit. A Hercules jelenleg két fő gyártó chipjeivel kínál videokártyákat: az NVIDIA termékeit és egy különleges partneri szerződés eredményeként az STMicroelectronics PowerVR chipjeit építi termékeibe. Ezt a választékot kívánja bővíteni a Hercules az ATi Radeon termékcsaládjával.

0

Új KYRO I/II meghajtóprogram tölthető le Win9x/ME, Windows 2000 és XP operációs rendszerek alá

2002. január 9. 01:45

A madarak egy ideje már csiripelték, hogy a PowerVR valami meglepit készít nekünk: szépen meg is érkezett a PowerVR karácsonyi ajándéka. Mint mindenhol, náluk is lelassult a munka az ünnepek közeledtével, ezért csak most, január 8-án jelenhetett meg a karácsonyra ígért új meghajtóprogram. Egyelőre csak az általános csomagok tölthetők le, a gyári telepítőkre még várnunk kell egy kicsit.

0

Friss linuxos programok: GQview, gFTP és újabb GIMP fejlesztői változat

2002. január 7. 22:24

Az elmúlt napokban néhány népszerű linuxos programból friss verzió jelent meg. Az egyik legjobb -- vagy talán a legjobb -- linuxos képnézegető, a GQview első kiadása december közepén jelent meg, az ezt frissítő, alig egy hetes 1.0.1-es verzió a program sourceforge-os webhelyéről tölthető le. Megújult a népszerű, szintén GTK libet használó, multithreades FTP-kliens, a gFTP, a nemrég kiadott 2.0.11-es verzióval a fejlesztők jó pár komolyabb hibát küszöböltek ki, a forráskód és a Debianra, illetve Red Hat-re fordított csomagok a gftp.seul.org -ról tölthetőek le. A bátrabb GIMP-esek a képszerkesztő 1.3.2-es fejlesztői verziójával próbálkozhatnak, a forráskód az ftp.gimp.org -on található.

0

A decemberi Linux HOWTO-k

2002. január 7. 22:22

[LPD] Novemberben a következő HOWTO-k és mini HOWTO-k frissültek/készültek el a Linux Documentation Project-nél:

0

Az eredeti ütemterv szerint folytatódik a Microsoft per

2002. január 7. 21:56

[CNET, CNN] Amint arról a múlt héten beszámoltunk, a Microsoft még december 21-én nyújtott be kérelmet a korábbi megállapodást elutasító kilenc felperes állam által a cég ellen folytatott trösztellenes pert tárgyaló Colleen Kollar-Kotellyhez, melyben arra kérte a bírónőt, hogy négy hónappal halassza el a március elejére kitűzött meghallgatást. A bíróságnak e tárgyaláson kell ítéletet hoznia arról, hogy milyen szankciókkal is sújtsa a redmondi szoftveróriást a trösztellenes törvények megszegése miatt. A Microsoft egyben azt is kérelmezte a bíróságtól, hogy szűkítse az esetlegesen kiszabható korlátozó intézkedések és büntetések körét. A bírónő ma döntött az ügyben, és elutasította a Microsoft mindkét keresetét.

0

Hivatalos nForce-meghajtókkal rukkolt ki az NVIDIA

2002. január 7. 21:15

[Email] Noha az NVIDIA nForce, AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt chipkészlettel szerelt alaplapok már jó ideje hozzáférhetőek (egyelőre elsősorban az ASUS és az MSI kínálatában), az NVIDIA honlapjáról eddig nem voltak letölthetők meghajtóprogramok a termékhez. Ez többek között azért is volt sajnálatos, mert az első alaplapokhoz mellékelt driverekkel számos probléma akadt, ráadásul nem tették lehetővé a chipkészlet -- és kiváltképp az audiovezérlő -- összes innovatív funkciójának kihasználását.

0

Endsequence -- új online, internetes kalandjáték magyar és angol nyelven

2002. január 7. 04:30

A Komáromy Publishing Kft. a mai napon hivatalosan is bejelentette a www.kalandjatek.hu oldalon elérhető ingyenes, web alapú játékát. A több mint két éves fejlesztői munka végére érve megalkották az Endsequence nevű nyílt forráskódú, internetes kalandjátékot, mely a hagyományos kalandjátékok sémájára épül. A játék teljes egészében szabad szoftvereken alapul, forráskódja letölthető a honlapról. A magyar változattal párhuzamosan elkészítették a játék angol nyelvű verzióját is, ami a www.endsequence.com címen érhető el.

0

Érdekes 64 MB-os Vivid!XS (KYRO II) teszteredmények, azaz miért nagyobb 50%-kal a teljesítmény 1280x1024-ben?

2002. január 7. 00:55

Újabb KYRO tesztre bukkantam a netet böngészve, melyen felületes szemlélőként majdnem átsiklottam, amikor egy -- pontosabban két -- nagyon érdekes eredményen akadt fenn a szemem. A teszt alanya a Videologic Vivid!XS kártyájának 64 MB-os változata volt, melyet közel egy évvel az eredeti, 32 MB-os változat megjelenése után dobott piacra a cég -- meglehetősen nyomott áron. Több online boltban olcsóbban lehet hozzájutni, mint a 32 MB-os verzióhoz.

0

Ha az Apple nem, hát majd mások bővítik az iPod képességeit

2002. január 6. 03:55

[CNET] Bár az Apple eddig szándékosan nem hozta nyilvánosságra az iPod szoftverfejlesztői környezetét a külső fejlesztők számára, több cég talált már utat arra, hogy kiegészítsék a zsebméretű digitális audiolejátszó funkcióit.

0

Egy kis segédprogrammal kikapcsolható az Universal PnP a Windows XP-ben, ezzel biztonságosabbá válhat a rendszer

2002. január 5. 21:28

[M3DZone] Amint arról lapunkon is beszámoltunk, az FBI szerint a Microsoft által kiadott patch az Universal PnP által nyújtott hátsó kapura nem elegendő a teljes védettség eléréséhez. A hátsó kapun, a biztonsági lyukon keresztül a Windows XP halálos DoS (denial of service) támadást kaphat a hálózatról, vagy a rendszerbe bejutott rosszindulatú egyének ilyen támadást indíthatnak gépünkről.

0

Theater 200: új multimédiás chipet jelentett be az ATI

2002. január 4. 15:04

[Rage3D] A kanadai ATI Technologies tegnap jelentette be Theater 200 néven új, integrált analóg videodekóder és sztereó audiochipjét. A cég reményei szerint a Theater 200 révén jelentősen képes lesz növelni befolyását és részesedését a szórakoztató elektronikai eszközök piacán.

0

Freestart: a nehéz körülmények ellenére marad az ingyenes internetszolgáltatás

2002. január 3. 19:40

[E-mail] Az ingyen internet-hozzáférést is nyújtó Freestart Kft. üdvözli a liberalizáció hatására kialakult internethívások díjainak csökkenését, ami nappal közel 20, a kedvezményes időszakban pedig közel 15%-kos csökkenést eredményezett. Ez a döntés minden internetfelhasználó szempontjából igen kedvező.

0

A Microsoft a márciusban esedékes tárgyalás elhalasztását kéri az államok ellen folytatott perben

2002. január 3. 16:51

[CNET] A Microsoft még december 21-én nyújtott be kérelmet a korábbi megállapodást elutasító kilenc felperes állam által a cég ellen folytatott trösztellenes pert tárgyaló Colleen Kollar-Kotellyhez, melyben arra kérte a bírónőt, hogy négy hónappal halassza el a március elejére kitűzött meghallgatást. A bíróságnak e tárgyaláson kellene ítéletet hoznia arról, hogy milyen szankciókkal is sújtsa a redmondi szoftveróriást a trösztellenes törvények megszegése miatt. A bírónő hétfőn dönt arról, hogy helyt ad-e a Microsoft halasztási kérelmének.

0

Friss kiadást ért meg az MP3 vetélytársa, az Ogg Vorbis, itt az RC3

2002. január 2. 23:11

[NewsForge] Szilveszter napján kora este az Ogg Vorbis fejlesztői kiadták a szoftvercsomag harmadik kiadásra jelölt változatát, az RC3-at. Az RC3 új lehetőségeket is tartalmaz az előző verziókhoz képest, ilyen például a bitráta-menedzsment, amely lehetővé teszi az eddigi VBR módok helyett az átlagos bitráta, illetve az alsó és felső küszöb értékének megadását, noha továbbra is az eddig oly eredményes VBR kódolást ajánlják a fejlesztők. Az ogg fájlok készítéséhez és meghallgatásához szükséges friss Ogg Vorbis libek, illetve a libeket használó kódolók, pluginek és lejátszók a www.vorbis.com-ról tölhetőek le Windowsra és Linuxra .

0

Gigabájtos CD-k Linuxon

2002. január 2. 20:35

Középhaladó linuxosoknak ajánlott cikkünkben a 2.4.14-es kernelben debütált zisofs használatát fogjuk bemutatni a kernel fordításánál szükséges opcióktól kezdve az akár 1,2 GB-nyi adatot hordozó CD-lemezek írásáig és olvasásáig.