Szerző: Barna József

2002. szeptember 25. 17:42

Komoly átalakulás előtt áll a Kormányzati Portál

Az Internethajón jelentette be Bódi Antal, a Kormányzati Informatikai és Társadalmi kapcsolatok Hivatalának munkatársa a Kormányzati Portál megújításával kapcsolatos koncepciót. A portált a tervek szerint a jövőben két különálló webhelyen érhetik el az érdeklődők.

[HWSW] Az Internethajón jelentette be Bódi Antal, a Kormányzati Informatikai és Társadalmi kapcsolatok Hivatalának munkatársa a Kormányzati Portál megújításával kapcsolatos koncepciót. A portált a tervek szerint a jövőben két különálló webhelyen érhetik el az érdeklődők.

Bódi szerint a korábbi fejlesztések nem voltak költséghatékonyak, ám az új tervek szerint a továbbiakban ez elsődleges szempont lesz. A hivatal koncepciója számos más szempont érvényesülésére is lehetőséget ad. Az átalakuló oldalnak meg kell felelnie a hitelesség, mértékadóság, hasznosság, könnyű kezelhetőség és az olvasmányosság kritériumának is.

A kormányportál jellegéből adódik, hogy ennyi szempontnak egyszerre nem tud megfelelni, ezért kettéválasztják a jelenleg egységes oldalt. Létrehoznak a www.magyarorszag.hu címen egy általánosabb információkat tartalmazó, olvasmányosabb portált, míg a jelenlegi www.ekormanyzat.hu címen az egzaktabb, szakmaibb jellegű tartalom lesz elérhető.

A hivatal munkatársa kifejtette, hogy az új koncepció szerint megépítendő portál készítése során folytonos, módszeres munkára van szükség, nem pedig álmodozásra. Egyúttal hangot adott elégedetlenségének is a jelenlegi portállal kapcsolatban: mivel a portálnak nincs kapcsolata a közigazgatással, így az csak egy kirakat, s -- mint Bódi fogalmazott -- csoda, hogy működik

A portál új koncepciójának kidolgozói mindemellett várják cégek, magánszemélyek ötleteit is. A Magyar Hírlapban épp a napokban jelent meg egy cikk, amelyik sorra veszi a Kormányzati Portál korábbi fejlesztési tervében szereplő pontokat és határidőket, majd megállapítja: az oldal átadása óta nem történt jelentős fejlesztés, sőt a szolgáltatások száma csökkent is a technikai okokból nem üzemelő egyik nyilvános adatbázis kiesése miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról