dev archívum - 2002 június

2002
június

0

XCard-ra optimalizált ingyenes MPEG-4 kodek a Sigmától

2002. június 29. 18:35

[Clubic.com] Ingyenesen letölthető MPEG-4 kodeket tett közzé a Sigma Designs honlapján, melyet kifejezetten a DivX és MPEG-4 kodeket is támogató Realmagic X-Card lejátszókártyához optimalizált a cég. Így ha ezzel a kártyával rendelkezünk, felvételeinket feltétlenül érdemes ezzel a kodekkel enkódolni, így biztosak lehetünk abban, hogy a felvétel lejátszható lesz a kártyával.

0

A világ második legnépszerűbb nyílt forráskódú webszervere

2002. június 29. 00:09

Ha linuxos webszerverről van szó, a legtöbben azonnal az Apache-ra gondolnak. Kétségtelen, hogy az Apache a legnépszerűbb webszerverszoftver napjainkban, most azonban mégsem az Apache-ról, hanem egy jóval kisebb, szerényebb tudású, de méltatlanul mellőzött programról, a thttpd-ről szeretnénk egy rövid áttekintőt adni.

0

A HWSW szerveréről is letölthető a DirectX 8.1b

2002. június 28. 12:02

A Microsoft új DirectX-változatot adott ki, amely a 8.1b verziószámot viseli. Az újdonságokról vagy hibajavításokról egyelőre semmit nem tudni, a csomag mindenesetre letölthető a HWSW szerveréről.

0

Az Oracle9iAS nemcsak az EMEA-régióban, hanem a sebességpróbákon is jól teljesít

2002. június 28. 11:23

[NetAktív] Az Oracle Corporation, a vállalati szoftverek legnagyobb szállítója ma bejelentette, hogy Európa, a Közel-Kelet és Afrika térségében (az úgynevezett EMEA-régióban) már több mint 230 független szoftverszállító (ISV) kínálja alkalmazásait és egyedi fejlesztések megvalósítását azon az Oracle9i alkalmazáskiszolgálón, amely a nemrégiben végzett ECperf sebességpróbákon a világon az eddigi legjobb teljesítményeredményt érte el, és az ár/teljesítmény arány terén is átvette a vezetést.

0

Második generációs, félprofi miniDV digitális kamkorder a Canontól

2002. június 27. 23:29

[Canon] Újabb félprofi kamerával bővül a Canon kínálata: tegnap jelentette be a cég a nagy sikerű XM-1 kamera továbbfejlesztett változatát, az XM-2 modellt. A komolyabb igényeket támasztó otthoni felhasználók, valamint a helyi kábelhálózatok, kisebb stúdiók számára készített modell következő generációja nagyobb felbontást, új képességeket nyújt.

0

Az Oracle University kiterjeszti hivatalos szakmai képesítési programját az EMEA régióra

2002. június 27. 09:14

[NetAktív] Az Oracle bejelentette, hogy az Oracle University mától két új tanfolyamsorozatot kínál az Oracle9i Application Server (Oracle9iAS) alkalmazáskiszolgálóval és a Java-technológiával kapcsolatos oktatáshoz, valamint kibővíti az Oracle University hivatalos szakértői képesítési és képzési programját, amelynek célja az egyéni szakértők és szervezetek felkészítése az Oracle-szoftverek optimális telepítésére és működtetésére.

0

A kernelfejlesztők ottawai találkozójának témái

2002. június 26. 22:00

[LWN] Minden túlzás nélkül állítható, hogy az elmúlt néhány napban Ottawa nemcsak Kanada, hanem a Linux fővárosa is volt, és a következő néhány napban, amíg a 2002-es Linux Symposium tart, a város meg is tartja ezt a kitüntető címet. Tegnapelőtt és tegnap a Linux fejlesztői itt tartották éves találkozójukat, a kétnapos eseményen körülbelül 80 kernelhacker vett részt. A találkozót részben az AMD szponzorálta, így nem is csoda, hogy az első nap az AMD Hammer architektúráról és annak linuxos támogatásáról szóló előadással kezdődött, amit a kernelparaméterek kezelésének egy új módszeréről szóló előadás követett, ezt pedig a kernelmodulokkal és a block I/O-val foglalkozó előadások és viták követték.

0

Ottawában jelentették be a GNOME 2 desktop első kiadását

2002. június 26. 21:23

[GNOME.org, GTK.org] Az Ottawai Linux-találkozón (Ottawa Linux Symposium) a GNOME Foundation bejelentette a GNOME 2 grafikus munkakörnyezet első kiadását. Miguel de Icaza, a GNOME Foundation elnöke, és a Ximian Inc. műszaki vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a GNOME 2 projektnek kettős célja volt, egyrészt a fejlesztői produktivitás növelése, másrészt a nagyszerű felhasználói élmény biztosítása. Az eredmény egy elegáns, új, többplatformos környezet minden felhasználói réteg számára.

0

Megjelent a SuSE Linux eMail Server 3.1-es verziója

2002. június 26. 20:31

[SuSE Magyarország] Megjelent a SuSE Linux eMail Server 3.1-es verziója, amely hazánkban már július elsejétől kapható a viszonteladóknál. A SuSE Linux eMail Server egy könnyen működésbe hozható, teljes értékű levelezőszerver, amellyel nemcsak a hagyományos levelezés oldható meg, hanem a közös tennivalók és feladatok szervezése is. A 3.1-es verzió újdonságai közé tartozik a Microsoft Outlook 98/2K/XP kliensekkel való határidőnapló-szinkronizálás, a továbbfejlesztett adminisztrációs felület és a kibővített internetes karbantartási felület.

0

A várakozásokkal ellentétben már ma megjelent az OpenSSH javított verziója

2002. június 26. 18:31

[LWN.net, ISS.net] A várakozásokkal ellentétben már ma közzétették az OpenSSH fejlesztői annak a hibának a rövid leírását, amely két napja lázban tartja a szabad szoftverek híveit. A részleteket persze még most sem lehet pontosan tudni, a probléma állítólag az SSH2-es protokollt kezelő rész inputellenőrzésének a kódjában van, bizonyos esetekben túlcsordulhat egy integer változó, és ez okozza a távoli sebezhetőséget. Az OpenSSH 2.9.9-es verziójától a 3.3-asig mindegyik kiadás tartalmazza a hibát, ezért javasolt a mielőbbi frissítés a néhány órája megjelent 3.4-es verzióra. A 3.2-es verziótól kezdve a szoftverben létezik egy új lehetőség (a Privilege Separation bekapcsolása az sshd_config fájlban), amellyel meg lehet kerülni a problémát.

0

Politikai ellentétek kereszttüzében a támogatott internet-hozzáférés

2002. június 25. 20:01

Nem vette napirendjére az országgyűlés a Fidesz és az MDF közös támogatását élvező javaslatot, amely az internetelérés költségeinek csökkentését, illetve hatósági áras rögzítését irányozta elő. Az MDF országgyűlési frakciója közleményében politikailag durva hibaként jellemezte a kormánypártok ellenállását.

0

VIA 4-in-1 4.40 driver: letölthető az új, javított kiadás

2002. június 25. 16:58

A VIA tegnap kiadott 4-in-1 4.40 meghajtócsomagjából ma új változat jelent meg 4.40a P3 néven. Hogy ez pontosan miben különbözik elődjétől, azt nem tudni, a csomag továbbra is az 1.60a verziószámú INF fájlt és 4.20a AGP drivert tartalmazza.

0

Egy francia filmrendező beperelte a Microsoftot az Xbox reklámfilmje miatt

2002. június 25. 08:52

[CNET] A Nagy-Britanniában már betiltott Xbox reklámfilm most Fanciaországban korbácsolja fel a kedélyeket, ugyanis Audrey Schebat filmrendező beperelte a Microsoftot, illetve a reklámfilmet készítő Bartle Bogle Hegarty reklámügynökséget, mondván, a reklámfilm történetét az ő Élet című rövidfilmjéről másolták.

0

NETÉRT: egyeztetések a Matávval

2002. június 25. 08:23

Hétfőn egyeztető megbeszélést tartott a Matáv és az internetezők érdekvédelmi szervezete, a NETÉRT . A megbeszélésen a NETÉRT javaslatokat terjesztett elő a magyarországi modemes internetelérési kedvezményekre vonatkozóan.

0

A Sharp újabb linuxos kézigépet mutatott be

2002. június 24. 20:22

[PC World] A japán Sharp ma mutatta be Zaurus kéziszámítógép-családjának legújabb tagját, az SL-A300-at. Az új modell az SL-5500-hoz hasonlóan Linuxot futtat, ám azzal ellentétben elsősorban üzletemberek számára készült. A Sharp állítása szerint az SL-A300 a világ legkönnyebb, színes kijelzős PDA-ja.

0

AMD Athlon MP processzoros rendszerek a világ 50 leggyorsabb szuperszámítógépe között

2002. június 24. 17:12

[AMD] Az AMD ma jelentette be, hogy a múlt héten frissített Top 500 Supercomputer lista szerint először került a cég processzorára épülő fürtözött rendszer a leggyorsabb 50 szuperszámítógép közé. A heidelbergi egyetemen felállított HELICS (Heidelberg Linux Cluster System), valamint a tokiói technológiai intézetben (Tokyo Institute of Technology) használt Athlon MP processzoros rendszer a Linpack-eredmények alapján a 35., illetőleg a 47. helyet szerezte meg az 500 leggyorsabb szuperszámítógép listáján.

0

A KDE grafikus munkakörnyezet 3.1-es verziójának ütemezési tervei

2002. június 23. 13:41

[KDE.org] A KDE Projekt közzétette a grafikus munkakörnyezet következő verziójának ütemezési teveit. A KDE következő változatának kiadásait továbbra is Dirk Mueller fogja koordinálni; a 3.1-es verzió első fejlesztői változata július elején fog megjelenni, egy hónappal később, augusztus elején várható az első béta, és szintén egy hónap múlva, szeptember elején jön a második béta.

0

Internetes hírszolgáltatók -- 2002. május

2002. június 22. 14:42

A Hírkereső több mint 50 hazai portáloldal számtalan rovatának híreit kíséri figyelemmel 2000 szeptembere óta. A tartalomszolgáltatók híreiből havi statisztika készül, melyből hónapról hónapra nyomon követhető az interneten megjelenő hírek számának alakulása, az online média termékenysége.

0

Díjazott weboldalak itthon és külföldön

2002. június 21. 17:15

Június 18-án kiosztzották a Webbyt, a weboldalak Oscarjaként emlegetett díjat. Nevezni 30 kategóriában lehetett, s a májusban nyilvánosságra hozott jelöltlistán kategóriánként 5-5 weboldal számított esélyesnek. Az amerikai International Academy of Digital Arts and Sciences (IADAS) testülete a saját döntésén kívül respektálta az internetezők választását is, és minden kategóriában a közönségszavazatok alapján is kiosztott egy díjat.

0

CD-lejátszás operációs rendszer nélkül az AOpen alaplapjain

2002. június 21. 16:47

Az AOpen nemrégiben jelentette be, hogy egyes jövőben megjelenő alaplapjain alapfunkcióként jelenik majd meg a zenei CD-k lejátszásának BIOS-támogatása. Az úgynevezett Open JukeBox alaplapokon, ha csupán CD-hallgatásra szeretnénk használni számítógépünket, elegendő lesz a bekapcsolás után aktiválni a beépített lejátszó programot, azaz nem kell megvárni egy operációs rendszer felállását, és máris hallgathatók a lemezek.

0

Új AGP-meghajtó SiS lapkakészletekhez

2002. június 20. 19:41

A hazánkban oly népszerű ECS K7S5A és K7S6A lapok tulajdonosainak örömére a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) új AGP-drivert adott ki alaplapi chipkészleteihez. Egyelőre a változtatások és javítások sora nem ismert. A 110-es számot viselő GART driver a következő chipekkel használható: SiS630, SiS730, SiS735, SiS733, SiS635, SiS633, SiS645, SiS650, SiS740 és SiS745.

0

Kép egy 3Dlabs P10 vizuális processzorra épülő videokártyáról

2002. június 20. 19:21

Amint arról korábban beszámoltunk, a Creative Technology által nemrégiben felvásárolt 3Dlabs május elején jelentette be P10 elnevezésű vizuális processzorát. Távol-keleti online lapokban már fel is tűnt egy-egy fotó egy, a P10-re épülő tesztkártyáról, ennél több információ azonban egyelőre nem áll rendelkezésünkre. Ugyan megkérdeztük a Creative képviselőit is arról, hogy mikor várható az első sajtópéldányok kiküldése, illetőleg a piaci megjelenés, mindeddig kérdéseinkre nem kaptunk választ.

0

SuSE Linux 8.0 Professional -- magyar kiadás

2002. június 20. 01:39

A SuSE a nemzetközi piacon májusban jelentkezett a nyolcas verziószámot viselő, valóban rengeteg újdonságot tartalmazó disztribúciójával, nálunk a termék csak június első napjaiban került a boltokba, de már honosítva. Cikkünkben a SuSE legújabb összeállítását vizsgáltuk meg.

0

Szabadalmat sért a Microsoft Corona multimédiás technológia?

2002. június 19. 21:17

[ExtremeTech] A kaliforniai Santa Rosában található, hálózati kép- és hangátviteli technológiákat fejlesztő Burst.com ma pert indított a Microsoft ellen szabadalomsértés és a trösztellenes törvények megszegése vádjával. A beadvány szerint a Microsoft következő generációs operációs rendszereiben megjelenő, jelenleg Corona néven ismert Windows Media kodek sérti a Burst.com szabadalmait.

0

Piacon az Albatron KX400+ alaplap

2002. június 19. 13:39

A piaci újonc tajvani Albatron nemrégiben jelentette be KX400+ alaplapját, amelyet elsősorban a barkácsoló kedvű, túlhajtással kacérkodó otthoni felhasználóknak ajánl.

0

A Microsoft ideiglenesen ismét nyújt Java-támogatást operációs rendszereiben

2002. június 19. 11:57

[CNET, WSJ] A Microsoft tegnap közölte, a Windows XP operációs rendszerhez nyáron megjelenő javítócsomagban (Service Pack 1) a cég visszaállítja a rivális Sun által kifejlesztett és propagált Java programnyelv támogatását. Ugyanakkor hosszú távon a Microsoft nem kívánja felkarolni a Javát, és jövőbeni termékeiből hiányozni fog a támogatás.

0

Linuxon és Windowson is használható a Sun új portálszervere

2002. június 19. 11:07

[NetAktív] A Sun Microsystems bemutatta a Sun ONE Portal Server 6-os verzióját, amely az iparág első teljesen integrált, egyetlen felügyeleti pontról menedzselhető, biztonságos hálózati hozzáférést kínáló portálmegoldása. A cég továbbá nyilvánosságra hozta a három piacvezető Java alapú alkalmazásszerver -- a BEA WebLogic, az IBM Websphere és a Sun ONE -- támogatására vonatkozó termékekkel kapcsolatos terveit.

0

Egyesült Vivendi

2002. június 19. 09:28

[ Napi Gazdaság ] Egyesíti magyarországi kommunikációs leányvállalatait a Vivendi. A két évvel ezelőtt profil szerint szétválasztott önálló gazdasági társaságokat a tervek szerint a V-fon Rt.-be integrálja a cég, mely Vivendi Telecom Hungary Rt. néven folytatja majd tevékenységét -- adta hírül a Napi Gazdaság .

0

Ismét a szolgáltatóknak adott igazat a HÍF

2002. június 18. 19:22

Újabb határozataiban adott igazat az Inter.net-nek az internetszolgáltatók és a távközlési szolgáltatók közt a díjmegosztás kérdésében kialakult vitában a Hírközlési Felügyelet (HÍF) égisze alatt működő Hírközlési Döntőbizottság (HDb).

0

Viszonyok az interneten -- szexoldalak és tartalmuk

2002. június 18. 11:16

Átalakulóban a hazai szexoldalak kínálata: egyre több szájton találni emeltdíjas SMS-ben rendelhető filmeket, s ezzel párhuzamosan az ingyen letölthető pornóvideók megritkultak. A tartalmi kínálat változásával közel egyidőben pedig bezárt a népszerű Licker magazin.

0

Freestart ADSL

2002. június 18. 10:09

Június 14-től ADSL szolgáltatással lépett piacra az ingyenes modemes hozzáférést nyújtó Freestart . A szolgáltatás az ország mindazon pontjairól elérhető ahol a Matáv mint alaphálózati szolgáltató biztosítja a szükséges infrastruktúrát (a települések listája megtalálható a korábbi Nagy ADSL-táblázat című hírünkben). Bár ez a szolgáltatás már nem ingyenes, a piacon elérhető legolcsóbb díjcsomagokat dolgozta ki a Freestart.

0

A piaci újonc Albatron elkötelezett a DDR400 mellett

2002. június 17. 20:15

[DigiTimes] Amint arról korábban beszámoltunk, az év eleje óta alaplap- és videokártya-gyártással és forgalmazással is foglalkozó tajvani Albatron Technology az elsők között jelentette be DDR400 memóriamodulokat is támogató KX400+ típusjelű alaplapját, mely AMD Athlon XP/Duron processzorokat képes fogadni. A cég elkötelezettségét mutatja a teljesítményhajhász felhasználók és a mostoha sorsú szabványtervezet iránt, hogy nemrég bejelentette Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt DDR400-kompatibilis termékét is. Az i845E lapkakészletre épülő alaplap a gyártó szerint garantáltan együttműködik a DDR400 memóriákkal. A termék sorozatgyártása július elején kezdődik meg.

0

Megjelent a GNOME 2 desktop első kiadásra jelölt verziója

2002. június 17. 17:36

[LinuxToday, GNOME.org] Az elmúlt hét végén megjelent a GNOME desktop második verziójának első kiadásra jelölt változata (rc1). Az új kiadáshoz csaknem az összes GNOME 2 csomagot frissítették, ezeknek a forráskódja az ftp.gnome.org -ról tölthető le. A Ximian GNOME grafikus környezetet használók a Red Carpet telepítőszoftveren keresztül naponta frissített, Red Hat 7.2-es és 7.3-as rendszerekhez készült GNOME 2 rpm csomagokat tölthetnek le és telepíthetnek (GMOME2 Snapshots csatorna), így ők már az rc1-nél is frissebb (fejlesztői) szoftvereket próbálhatnak ki.

0

A Nokia MMS-rendszert szállít az olaszországi TIM multimédiás szolgáltatása számára

2002. június 17. 09:54

Az olaszországi TIM MMS-szolgáltatásának kereskedelmi bevezetéséhez a Nokia MMS-megoldását is integrálják a TIM több gyártótól származó hálózati környezetébe. A multimédiás üzenetküldési szolgáltatás segítségével a mobilkészülékek szöveget, képet, grafikát és hangot egyaránt tartalmazó, gazdag tartalmú üzeneteket küldhetnek és fogadhatnak.

0

Nimdával fertőzött Visual Studio .Net a Microsofttól

2002. június 16. 16:49

[ZDNet, IDG] A Microsoft egy hiba folytán Nimda vírussal fertőzött Visual Studio .Net változatot küldött el dél-koreai fejlesztőknek, ismerte el a cég pénteken. A tavaly felbukkant virulens féreg a Microsoft-termékek honosításával foglalkozó koreai cég figyelmetlensége következtében került fel a fejlesztői CD-kre.

0

Uniós adatvédelem: célkeresztben a médialejátszó szoftverek

2002. június 14. 20:07

[WSJ, Reuters] Európai adatvédelmi szakértők egyelőre informális vizsgálatot kezdeményeztek annak kiderítése érdekében, hogy a rendkívül népszerű médialejátszó programok és az azokhoz hasonló alkalmazások nem sértik-e az uniós adatvédelmi törvényeket. Úgy tűnik, az Európai törvényhozás a vitatott adatvédelmi direktíva közelmúltbeli elfogadása óta az Unió polgárainak személyiségi jogait védő buzgalmával kívánja az ajánlás ellen tiltakozók bizalmát megnyerni.

0

Linux platformon is megjelent az Oracle9i adatbázis-kezelő és alkalmazáskiszolgáló

2002. június 14. 16:06

[NetAktív] Az Oracle kibővítette a Linux támogatását az Oracle9i termékcsaládban, ami az Oracle9i adatbázis-kezelő és alkalmazás-kiszolgáló, illetve az Oracle9i Developer Suite fejlesztőkészlet 2-es verziójának Linuxos megjelenését jelenti. A bejelentésnek köszönhetően az Oracle ügyfelei a jövőben jobb eszközökkel rendelkezhetnek az olyan vállalati szintű alkalmazások fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez, amelyek olcsó Linuxos hardvereken futnak, így az informatikus szakembereiknek nem kell új eszközök használatát megtanulniuk.

0

DirectX 8-gyorsítás megfizethető áron

2002. június 13. 19:20

Tessier virtuális tollából olvasható egy cikk a SavageGamers oldalain, mely arra keresi a választ, hogy a ma hazánkban kapható megfizethető árú, DirectX 8-gyorsítással bíró videokártyák közül melyik érdemes a vásárlók figyelmére. A tesztben a Radeon 8500 LE és az NVIDIA GeForce3 Ti200 feszül egymásnak.

0

A Microsoft az ellene folyó per megsemmisítéséért folyamodott, sikertelenül

2002. június 13. 16:13

[WSJ] A Microsoft-perben eljáró bírónő tegnap elutasította a redmondi szoftvercég jogi képviselőinek azon beadványát, melyben a per semmissé tételét kérték. A kereset amellett érvelt, hogy a felperes államok ügyészeinek nem tartozik a hatáskörébe az ügyben szövetégi bíróság előtt jogorvoslatért folyamodni. Colleen Kollar-Kotelly elvetette a beadványt, mondván, pusztán az a tény, hogy a legfelsőbb bíróság visszautalta az ügyet a szövetségi bírósághoz, válasz a felvetésre.

0

A kommunikációhoz való jogtól a "senkinek tervig"

2002. június 13. 13:37

A kommunikációhoz való jog alapvető emberi jog. Ez a jog kiterjed arra, hogy a véleménnyilvánítás szabadságára vonatkozó jogból következően az internethez és az elektronikus kommunikációs infrastruktúrához való hozzáférés is alapvető jog

0

Felbukkant a láthatáron a Mozilla böngészőprogram-csomag 1.1-es verziója

2002. június 13. 12:12

[Mozilla.org] A tegnapi napon megjelent a népszerű keresztplatformos böngészőprogram-csomag, a Mozilla újabb verziójának első fejlesztői változata. A Mozilla 1.1alpha természetesen nem az elmúlt héten megjelent Mozilla 1.0 megjelenése óta történt változásokat tartalmazza, hiszen a Mozilla 1.0 és a Mozilla 1.1 forrásfájának fejlesztése április eleje óta külön szálon fut. A Mozilla 1.1 első fejlesztői változatának egyébként a tervek szerint még májusban, a Mozilla 1.0 előtt kellett volna megjelennie, de a tényleges kiadás a tegnapi napra tolódott. A végleges Mozilla 1.1 a nyár végére várható.

0

ABIT és ECS: Thoroughbred magos Athlon XP processzort támogató alaplapok listája

2002. június 12. 17:51

Folytatva a korábban megkezdett információszerzést, ezúttal az ABIT és az ECS műhelyéből soroljuk fel azokat az alaplapokat, melyek a gyártók szerint támogatják az AMD által a hét elején bejelentett, illetőleg a jövőben megjelenő Thoroughbred magos Athlon XP processzorokat. Az ABIT egyelőre a következő termékek esetében garantálja a problémamentes működést:

0

Olcsó digitalizáló eszközökbe szánt megoldást fejleszt a Cirrus Logic

2002. június 12. 13:46

[Yahoo] DVD-minőségű videorögzítés bármilyen PC-vel, akár ez is lehetne a Cirrus Logic legújabb célkitűzése. A cég által fejlesztendő megoldás a lehető legkisebb mértékben terhelné a felvételhez használt számítógépet, lényegében elhanyagolható erőforrásigényt támasztva. Ilyen eszközöket már most is kaphatunk PC-hez, a Cirrus megoldása azonban ezeknél olcsóbb lenne, elméletileg 200 dollár alatti eszközöket lehetne készíteni segítségével.

0

Gigabyte MAYA Radeon 8500 kártya tesztje

2002. június 11. 21:13

A prohardver! oldalain jelent meg Keopsz és Parci koprodukciójában egy bemutató teszt egy, a Gigabyte műhelyéből kikerült Radeon 8500 chipes videokártyáról. Az írás arra keresi a választ, hogy a maják Radeonjának (esetleg a Radeonok majájának) vagy az NVIDIA kurrens termékeinek illene inkább a vásárlók figyelmét magára vonnia.

0

ASUS és MSI: az AMD Thoroughbredet támogató alaplapok listája

2002. június 11. 19:50

Amint arról beszámoltunk, az AMD tegnap jelentette be 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Athlon XP processzorcsaládjának első tagját, az 1,8 GHz-en üzemelő 2200+ modellt. A vállalat tervei szerint a jövőben az ennél lassabb modellek is az új gyártástechnológiával készülnek majd.

0

Olcsóbb SMS-küldés Java és GPRS segítségével

2002. június 11. 11:17

A német Brodos szolgáltatását igénybe vevő mobiltulajdonosok lényegesen olcsóbban küldhetnek rövid szöveges üzeneteket (SMS), mint a hagyományos módszert választó előfizetők. A Brodos szolgáltatásához Java alkalmazások futtatására alkalmas, GPRS kapcsolatra felkészített telefon szükséges.

0

A Commodore történetének végső fejezete

2002. június 10. 20:02

A HWHunPage oldalaira felkerült a Commodore cég történetét áttekintő izgalmas sorozat befejező része, mely ezúttal a cég utolsó tíz évét tekinti át, nem feledkezve meg természetesen az Amiga termékcsaládról sem.

0

Az AMD története: azok a hetvenes évek...

2002. június 10. 17:24

A Jerry Sanders vezérigazgató visszavonulása alkalmával megkezdett sorozatunkat folytatva e cikkben az Advanced Micro Devices történetének 70-es évekbeli eseményeit tekintjük át.

0

A Red Hat elnök-vezérigazgatója azzal vádolja a Sunt, hogy a Microsoft piaci taktikáit alkalmazza

2002. június 10. 10:46

[CNET] Matthew Szulik, a Red Hat elnök-vezérigazgatója szerint a Sun Microsystems azzal, hogy licencdíjat kér a StarOffice irodai programcsomagért, valamint azzal, hogy megváltoztatta az OEM-ekre (Original Equipment Manufacturer) vonatkozó feltételeket is, hátráltatja a Linux desktop környezetben történő használatát, elterjedését. A Red Hat vezetője úgy látja, hogy a Sun egyre inkább átveszi a Microsoft dominanciára építő piaci taktikáit.

0

Nagy ADSL-táblázat

2002. június 10. 10:16

Olvasóink reánk gyakorolt enyhe nyomásának engedve a korábbi percdíjas internetcsomagok és a domain éves díjak táblázata után előrukkolunk a -- szerényen -- Nagy ADSL-táblázara keresztelt remekművel.

0

A Mozilla újralicencelési projektje már csak négy hackert keres

2002. június 10. 09:28

[Mozilla.org, LinuxToday] A Mozilla fejlesztői tavaly ősszel úgy döntöttek, hogy a Mozilla böngészőprogram-csomagot új licenceléssel fogják kiadni. A forráskód bizonyos részeire eddig ugyanis vagy csak a Netscape Public License (NPL), vagy csak a Mozilla Public License (MPL) vonatkozott, más részeire pedig a már említett két licenc valamelyike, plusz a GNU General Public License (GPL) és/vagy a GNU Lesser General Public License (LGPL). Az újralicencelési projekt célja az, hogy a Mozilla kódjának minden részére egységesen ugyanolyan feltételek vonatkozzanak, ezt úgy érik el, hogy a forráskódot párhuzamosan háromféle licenc alatt adják ki: [M|N]PL, LGPL és GPL alatt. Az újralicencelési folyamat még mindig nem fejeződött be, a dolog azért húzódik ilyen sokáig, mert mindenkinek, aki hozzáadott valamit a Mozilla forráskódjához, beleegyezését kell adnia az új, hármas licenceléshez.

0

Párbaj az alsóházban, avagy Celeron a Duron ellen

2002. június 7. 21:51

A prohardver! oldalaira ezúttal az olcsó árkategóriát képviselő Duron-Celeron páros versengéséről került fel egy teszt, amely (egyebek mellett) arra keresi a választ, hogy a kihalásra ítélt Tualatin magos Celeron vagy a szintén végóráit élő AMD Duron processzorok jelentenek-e jobb alternatívát a megfizethető árú rendszerek vásárlásán gondolkodó felhasználók számára.

0

Hamarosan elkelhetnek a KPNQwest kelet-európai érdekeltségei

2002. június 7. 11:29

A Lehman Brothers Holdings által vezetett konzorcium érdeklődik a csődbe ment holland KPNQwest kelet-európai érdekeltségeinek felvásárlása iránt, adta hírül tegnap a The Wall Street Journal . A konzorcium állítólag már hetek óta tárgyalásokat folytat az európai adatszolgáltató cég kelet-európai érdekeltségeinek megvásárlásáról, melyek értéke szakértők szerint a csődeljárás előtt közel 100 millió euróra rúgott.

0

Beágyazott Linux-kompatibilitás a Dán Királyi Flottánál

2002. június 7. 09:11

[LynuxWorks] A kaliforniai székhelyű, beágyazott megoldásokkal foglalkozó LynuxWorks Inc. tegnapelőtt jelentette be, hogy a Dán Királyi Flotta a cég valósidejű technológián alapuló LynxOS nevű operációs rendszerét választotta parancsnoki és kommunikációs rendszereinek frissítéséhez. A hírek szerint a LynxOS volt az egyetlen olyan operációs rendszer, amely megfelelt a flotta igényeinek. A választási szempontok között szerepelt a Linux-alapú szoftverekkel (többek közt a dán flotta MÄK nevű szimulációs rendszerével) való kompatibilitás is. Az új LynxOS 4.0 újdonságai közül pedig a legfontosabb talán épp a Linuxra fordított binárisok támogatása volt.

0

Egy sima, egy fordított

2002. június 6. 20:06

Programok, melyeket minden nap használunk. A munkánkhoz, szórakozáshoz van rájuk szükség, vagy éppenséggel egy-egy szakfeladat elvégzéséhez. Így-úgy megtanuljuk őket kezelni, de a legkönnyebb dolguk azoknak van, akik magyarra fordított szoftvert használhatnak.

0

Mozilla 1.0 magyarul is

2002. június 6. 11:49

Nem telt el 24 óra, hogy hírt adtunk a Mozilla böngésző végleges (1.0 verziójú) kiadásáról, már megszületett az új magyar nyelvi fájl is. A 2002 márciusában indult Magyar Mozilla Projekt a Mozilla felhasználói felületének magyarra fordítását tűzte ki célul, és a Mozilla 1.0 megjelenésével egy időben jelentette meg a fordításokat tartalmazó magyar nyelvi csomagot is. A projekt ezzel nem ért véget, az 1.0-t követő verziókat is támogatják, illetve a felfedezett fordítási hibákat továbbra is javítani fogják.

0

Megjelent és letölthető a DirectX 9.0 első bétájának végfelhasználói változata

2002. június 6. 11:30

Megjelent a DirectX 9.0 programozási környezet első béta változatának végfelhasználói változata. A szoftver kivételesen nem egyben tölthető le, hanem egy kb. 200 kbyte méretű fájlt kell elindítani, amely automatikusa felismeri a telepített operációs rendszer típusát és az interneten keresztül letölti, majd feltelepíti a DirectX 9.0 szükséges komponenseit.

0

Négy évet vártunk erre a pillanatra: megjelent a Mozilla 1.0

2002. június 5. 21:20

A Mozilla böngészőprogram-csomag fejlesztését koordináló Mozilla Organization ma bejelentette a szoftver első verzióját. A nyílt forráskódú, friss internetes szabványokat támogató programcsomag egy olyan keresztplatformos szoftver, amelynek a segítségével csaknem minden internetes tennivalónkat elvégezhetjük, a csomag a webböngészőn kívül egy levelezőprogramot, egy webszerkesztőt és egy IRC klienst is tartalmaz.

0

Megjelent a LindowsOS újabb előzetese, a LindowsOS SPX

2002. június 5. 20:16

[Lindows.com] Tegnap megjelent a LindowsOS újabb előzetes kiadása, az SPX. A Linuxra épülő operációs rendszer könnyen használható felületen egyesíti a Windows és a Linux előnyeit, képes mind linuxos, mind windowsos programok végrehajtására. A windowsos binárisok futtatásáért a LindowsOS saját, egyedi kiegészítésekkel teletűzdelt WINE -verziója a felelős. A rendszert fejlesztő Lindows.com Inc. sajtóközleménye az mostani előzetes kibocsátása kapcsán igazi újdonságokról nem számol be.

0

PKI -- avagy mit takar a publikus kulcsú infrastruktúra?

2002. június 5. 10:09

Az üzleti szférában az utóbbi időben rendre felbukkan egy első hallásra misztikusnak tűnő kifejezés, a PKI fogalma. Mit is jelent e rövidítés? A PKI, a nyilvános kulcsú infrastruktúra az a rendszer, melynek feladata a digitális aláíráshoz szükséges nyilvános kulcsok létrehozása, kibocsátása, publikálása, menedzselése és visszavonása.

0

Egy újabb őrült autós játék - Buzzing Cars demó

2002. június 5. 00:01

Az eddig ismeretlen svájci Epsitec fejlesztőcsapat bemutatkozásként egy őrült autós játékkal állt elő, mely a Buzzing Cars címet viseli. A feladataink közt olyan elmebeteg dolog szerepelnek, mint például repülő csészaljak üldözése (természetesen autóval), vagy egy aknamező fölötti ugratás, de megtalálható lesz a sima, időre menő verseny is. A programnak ma jelent meg a 21 MB-os demó verziója, melyet a hivatalos honlapról lehet letölteni .

0

A KPNQwest-csőd magyarországi hullámai

2002. június 3. 21:44

A csődbe jutott holland KPNQwest hálózatának leállítása nehéz helyzetbe hozná a hazai internetezőket is: egyfelől ezen a hálózaton keresztül bonyolódik az európai internetforgalom 40 százaléka, másfelől több hazai szolgáltató, így a GTS-Datanet, a UPC és a PanTel is az EuroRing hálózatát igénybe véve köti össze ügyfeleit a nagyvilággal.

0

Extrém grafika Intel módra

2002. június 3. 16:42

A nemrégiben megjelent új Intel chipkészletek közül kettő is rendelkezik integrált grafikus maggal. Tesztünk az Intel Extreme Graphics névre hallgató videovezérlő technológiájával és teljesítményével foglalkozik. Vajon a sebesség tényleg hasonlítható egy GeForce2 MX-éhez?

0

Focivébé-hírek az eBruittól

2002. június 3. 11:53

Több újdonsággal is előrukkolt a hírfigyelő programjáról ismert eBruit Informatikai Kft. A fejlesztőcég bővítette a hasonnevű programjában található portálok választékát, s új szoftvert is kiadott, melyen keresztül az [origo] Foci-vb 2002 mellékletének hírei érhetők el.