dev archívum - 2002 február

2002
február

0

A Linux nem kifizetődő: borús negyedévet zárt a Caldera

2002. február 28. 11:36

[CNET] A Caldera International, a tőzsdére bevezetett alig néhány linuxos cég egyike, tegnap hozta nyilvánosságra 2002 első pénzügyi negyedévére vonatkozó eredményeit. A cég 17,9 millió dolláros bevétel mellett 11 millió dolláros veszteséget könyvelt el.

0

A Thomson megvásárolja a Matsushita amerikai CD- és DVD-lemezeket előállító gyártósorait

2002. február 28. 01:38

A szórakoztatóelektronikai eszközöket forgalmazó Thomson Multimedia sajtóközleményben jelentette be, hogy megvásárolja a Matsushita Electric Észak-Amerikában, Mexikóban és Európában található DVD- és CD-lemezeket készítő gyártósorainak egy részét. A majdnem 300 millió eurós (261,5 millió dolláros) üzlet várhatóan március végére zajlik le. A Thomson Multimedia elsősorban költségcsökkenést vár a saját divíziójába beolvasztásra kerülő Panasonic Disc Services Corporation cég megvásárlásától.

0

Internetelőfizetőinek véleményére kíváncsi a UPC

2002. február 27. 19:19

Online kérdőíven keresztül méri fel kábeltévés előfizetőinek véleményét a UPC . A 14 kérdésből álló kérdőív az internet-hozzáférés minőségével és az ügyfélszolgálattal kapcsolatban kialakult véleményekre és elvárásokra vonatkozó űrlapmezőkből áll, a kérdőív végén még további nyolc, személyes jellegű kérdéssel. A kérdőívet kitöltők között UPC pólót sorsolnak márciusban.

0

Ötletes pályázatot hirdet a megújult Solaria sci-fi magazin

2002. február 26. 15:30

[Email] A legrégebbi és legnagyobb magyar online sci-fi magazin, a márciusban hetedik születésnapját ünneplő Solaria.hu versenyt hirdet a 404-es hiba: ez az oldal nem található hibaüzenet humoros, sci-fi stílusú helyettesítésére. Aki a legszellemesebb hibaüzenetet küldi be a szerkesztőségnek, az sci-fi könyveket és egy mókás ajándékot nyerhet.

0

Új Windows XP meghajtóprogram a Hercules KYRO alapú kártyáihoz

2002. február 25. 22:19

A Hercules FTP szerveréről letölthető, 1.05.15.0020 verziószámú meghajtóprogram annyira friss, hogy semmit sem tudunk róla. Sem a javítások, sem az újdonságok listája nem ismert, a Hercules oldalán sem található róla semmilyen érdemleges adat.

0

14 gyártó épít jelenleg alaplapot a VIA KT333 chipkészletére

2002. február 21. 20:33

Az x-bit labs kivonatos listája az összes eddig bejelentett vagy kiszivárogtatott gyártó alaplapját, vagy termékcsaládját tartalmazza. Ez alapján a lista alapján 14 gyártótól vásárolhatunk majd KT333 chipkészletre épülő alaplapot. A Gigabyte kivétel, hiszen Japánban már kapható a cég terméke.

0

Ingyenes biztonsági ellenőrzőprogramot ad ki a Microsoft

2002. február 21. 13:47

A fogyasztók bizalmának visszaszerzése érdekében a Microsoft hamarosan kiad egy olyan ellenőrzőprogramot, amelynek segítségével az otthoni felhasználók és a hálózati adminisztrátorok ellenőrizhetik, biztonságos-e Windowst futtató számítógépük.

0

Emlékezzünk egy legendára: a Commodore története

2002. február 20. 20:36

A HWHunPage oldalaira került fel egy újabb izgalmas, történeti áttekintő írás, mely ezúttal a maga idejében méltán népszerű és talán jobb sorsra érdemes Commodore és termékeinek történetét mutatja be. Az első részben az események elbeszélése a kezdetektől a VIC-20-ig tart.

0

Meglepően pozitív visszajelzések az internetszolgáltatók ügyfélszolgálatainak tesztjével kapcsolatban

2002. február 20. 15:17

2002. február 6-án jelent meg tesztünk az internetszolgáltatók ügyfélszolgálatairól. Ha feltárnánk lelkünk mélyén rejtező szorongásainkat, bizony be kellene ismernünk, hogy nagy fújolásra számítottunk, ám ezzel szemben ami történt, az még szerkesztőségünk sok szolgáltatón edződött hardcore tagjainak világképét is megingatta -- legalábbis azt a részét, ami verbális kifejezésben nem nélkülözik a kelet-európai jelzőt.

0

Minden, amit a domainfenntartási díjról tudni szeretnél, de...

2002. február 20. 12:57

2002 januárjától valamennyi 1998 után regisztrált .hu domain tulajdonosa éves fenntartási díjat fizet. Az ISZT döntése nem új, gyakorlatilag 2000 óta minden domain regisztrációjának díjába beépült két év fenntartásának költsége, s ez a két éves időszak jár le most.

0

Bezárt a 3dfx weboldala

2002. február 20. 11:01

Ma végérvényesen lezárult egy korszak a PC-s grafika újkori történetében, miután a 3dfx weboldala végleg bezárt.

0

Filmsztárok a Nokia mobiltelefonokon

2002. február 20. 10:03

[email] A Nokia telefonok tulajdonosai a Club Nokiában világszínvonalú, filmekkel kapcsolatos tartalmakhoz juthatnak hozzá a Universal Studios Consumer Product Group és a Starcut, a Nokia mobilszórakoztatásokkal foglalkozó tartalomszolgáltatója között létrejött hosszú távú licensz-megállapodás alapján.

0

Küszöbön áll a Micron-Hynix egyesülés

2002. február 18. 11:53

[EB News, Wall Street Journal] Már hónapok óta tart az amerikai Micron Technology és a dél-koreai Hynix Semiconductor közötti udvarlás, e héten a Hynix találkozik banki hitelezőivel annak meghatározására, hogy vajon oltár elé engedik-e a gondokkal küszködő céget.

0

A Trillian fejlesztője nem hagyja magát, kikerüli az AOL blokkolását

2002. február 16. 02:38

Az interneten terjedő információk szerint -- én nem használom a programot, így tapasztalataim nincsenek -- az AOL az elmúlt héttől blokkolja az egyre népszerűbb Trillian programot és felhasználóit, így a program nem tud kommunikálni az AOL szerverével. A Trillian egy mindenes program, egy felületen nyújtja a legnépszerűbb azonnali üzenetküldő programok szolgáltatásait, mint például az ICQ, MS Messenger, AOL Instant Messenger.

0

Kutatás és fejlesztés a félvezetőiparban

2002. február 15. 16:40

Bizonyára mindenki egyetért azzal, hogy az informatika, a számítástechnika, az információtechnológia iparágakban rendkívül fontos szerepet töltenek be a technológiai újítások. Cikkünkben két óriásvállalat, az IBM és az Intel kutatás+fejlesztési struktúráját mutatjuk be.

0

Hamarosan megjelenik a Házimozi Magazin DVD-melléklettel, egy TELJES filmmel a korongon!

2002. február 15. 03:30

A február 20-án megjelenő kéthavi lap különleges ajándékkal lepi meg olvasóit a 2002-es évben: minden egyes számához DVD-mellékletet csomagol, melyen egy TELJES FILM lesz megtalálható. A 995 Ft-os utcai ár így meglehetősen kedvezőnek tűnik, s bizony nem árt odaszólnunk kedvenc újságosunknak, hogy tegyen el egyet belőle. A lapot ugyanis -- szerény véleményem szerint -- gyorsan el fogják kapkodni.

0

Új meghajtóprogram az ATi Radeon kártyákhoz Windows 2000 és XP alá

2002. február 15. 02:13

Az ATi kedveskedett némi Valentin napi ajándékkal a Radeon kártyák tulajdonosainak: megjelent és letölthető a legújabb -- hivatalos -- meghajtóprogram Windows 2000 és XP operációs rendszerekhez. Mivel az ATi is áttért már szerencsére az úgynevezett unified drivercsomagokra, melyek minden Radeon kártyához tartalmazzák a megfelelő drivereket, ezek a csomagok is minden ATi Radeon kártyához használhatók.

0

Nyílt forráskódú lett a Direct3D 8 - OpenGL wrapper projekt

2002. február 14. 21:44

A 2001 februárjában indult projekt célja nem más, mint egy Direct3D 8 -> OpenGL wrapper, emuláció elkészítése. A wrapper fő platformja a BeOS, de Windows operációs rendszerek alá is elérhető az éppen aktuális verzió bináris változata.

0

Kihirdették a játékfejlesztők Oscar-díjának jelöltjeit

2002. február 14. 04:06

A Nemzetközi Játékfejlesztők Szövetsége (IGDA) kihirdette a Game Developers Choice Awards díj várományosainak listáját. A nyerteseket Kaliforniában, a Game Developers Conference (GDC) rendezvényen fogják bejelenteni március 21-én, ünnepélyes keretek között.

0

Bill Gates bemutatta a Visual Studio .NET-et

2002. február 13. 20:02

[Microsoft] A San Francisco-i VSlive! konferencián Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervező mérnöke bemutatta a Visual Studio .NET-et és a .NET Frameworköt, azaz a szoftvergyártó legújabb .NET alkalmazásfejlesztési eszközét és a .NET alkalmazások platformját.

0

A felperes államok felülvizsgálnák a Windows forráskódját

2002. február 13. 18:28

[CNET, Reuters] A Microsoft elleni évek óta húzódó trösztellenes eljárás márciusban újabb állomásához érkezik. Egyrészről az ügyben eljáró Colleen Kollar-Kotelly bírónő jövő hónap legelején kezdi meg az amerikai Igazságügyi Minisztérium által még tavaly tető alá hozott és kilenc felperes állam által elfogadott megállapodás-tervezet felülvizsgálatát; másrészről pedig ezzel részben párhuzamosan, március második hetében kezdődnek meg a meghallgatások a megállapodást elutasító kilenc állam által benyújtott jogorvoslati javaslattal kapcsolatban.

0

Hat kritikus javítás egyetlen csomagban az Internet Explorerhez

2002. február 12. 18:18

Úgy tűnik, a Bill Gates által meghirdetett program keretében a Microsoftnál rendben folyik az operációs rendszerek és alkalmazások biztonsági szempontokra koncentráló átfésülése. Ennek egyik lenyomata lehet az a tegnap megjelent javítócsomag, mely az Internet Explorer böngésző hat kritikus, korábban is ismert vagy újonnan felfedezett biztonsági rését foltozza be.

0

Ha kell, Gates és Ballmer is tanúskodik a Microsoft-perben

2002. február 11. 22:25

[CNET, CNN] A Microsoft által a bíróságnak pénteken átadott dokumentum szerint tíz vállalati vezetőn felül, ha szükséges, Bill Gates és Steve Ballmer is tanúskodik majd a március 11-ére kitűzött meghallgatások során. Amint az ismert, e tárgyalássorozat után dönt a redmondi cég ellen immár négy éve folyó trösztellenes perben újabban eljáró bírónő, Colleen Kollar-Kotelly arról, hogy helyt ad-e a kilenc, megegyezést elutasító állam jogorvoslati kérelmének.

0

Internetes hírszolgáltatók -- 2002. január

2002. február 11. 13:45

A Hírkereső robotjai által összegyűjtött adatokból készült első statisztikánk a hazai internetes tartalomszolgáltatók híreinek mennyiségéről és a közlés gyorsaságáról. Szándékunk szerint a jövőben havonta publikáljuk az automatikusan gyűjtött adatokból készült összesítések eredményét.

0

Új EPoX alaplapok AMD processzorokhoz

2002. február 8. 14:00

Keleti források szerint az EPoX hamarosan két új, AMD processzorokhoz szánt alaplappal is jelentkezik, melyek mindegyike támogatni fogja a DDR333 szabványnak megfelelő memóriamodulokat. Az EPoX 8K3A+ a VIA két hét múlva piacra kerülő KT333-as chipkészletére épül, míg a 8S7A a SiS745 lapkakészletre.

0

Nincs több titok -- gigantikus méretű "Gyakran Ismételt Kérdések" oldal a DVD-ről, magyar nyelven!

2002. február 8. 00:31

A DVDCenter gondozásában megjelent és Fellner Ferenc fordításával elkészült GYIK óriási hiánypótló. A hatalmas felhalmozódott ismeretanyag, az angol nyelvű FAQ lefordítására az elmúlt nyár végén kapta meg az engedélyt az oldal, melynek feldolgozása, fordítása és lektorálása a mai napig tartott. Természetesen a munka ezzel nem ért véget, a frissítés folyamatosan történik.

0

Extravagáns hűtés a Leadtek GeForce4-es videokártyáján

2002. február 7. 19:02

[3DGPU] Csakúgy, mint számos más multimédiás gyártó, az NVIDIA GeForce4 chipek tegnapi hivatalos bejelentése után a Leadtek is hírt adott azokat hasznosító termékcsaládjáról. E kártyák közül azonban érdemes közelebbről szemügyre venni a csúcskategóriás WinFast A250 Ultra TD modellt, mely a GeForce4 Ti4600 chipre épül.

0

Megnyílt az EMC Microsoft Windows Competency Center

2002. február 7. 13:54

[Hill and Knowlton Hungary] Tovább erősítve helyzetét, mint a Microsoft Windows környezetek legnagyobb külső RAID tárolóeszköz-gyártója, az EMC ma bejelentette, hogy megnyitotta EMC Windows Competency Center nevű tesztközpontját. Az új központ az EMC és a Microsoft régóta fennálló szövetségére épít: lehetővé teszi az új Microsoft-termékek háttértár-hálózati környezetekben való kipróbálását és előzetes minősítését, bemutatja a Windows platform háttértár-hálózatainak legjobb gyakorlati módszereit, valamint használható arra, hogy a tényleges telepítés előtt szimulálja a vásárlók meghatározott környezeteit.

0

GeForce4-es kártyák dömpingje

2002. február 6. 23:16

Amint arról cikkünkben már részletesen is beszámoltunk , az NVIDIA ma jelentette be nagy dírrel és dúrral GeForce4 névre keresztelt termékcsaládját. A cég sajtóközleményében az áll, hogy a GeForce4 MX kártyák kiskereskedelmi megjelenése egy-két héten belül várható, míg a hardcore GeForce4 Ti sorozat egy hónapon belül lesz megvásárolható.

0

A negyedik GeForce

2002. február 6. 18:03

Már jó ideje tudni lehetett, hogy az NVIDIA a cég filozófiájává tett hat hónap, új termék mantrához hűségesen idén tavasszal jelenti be következő generációs grafikus chipjét. Ma jött el a nagy nap, mely egy teljes termékarzenált hozott GeForce4 néven...

0

Nagytakarítás a Microsoftnál

2002. február 5. 22:23

[InfoWorld] A Microsoft vezetősége úgy döntött, hogy 25 évnyi programírás, kódolás után eljött az ideje egy nagytakarításnak. A most kiadott rendelet értelmében cég fejlesztői csapatai egy hónapon keresztül nem foglalkoznak új alkalmazások, programok írásával, ehelyett minden idejüket a már meglévő termékekben esetlegesen jelenlévő biztonsági rések felkutatására fordítják.

0

Sound Blaster Audigy és Windows 2000/XP: a problémás páros

2002. február 5. 19:07

[ExtremeTech] A Creative Labs. munkatársainak pénteken sikerült reprodukálniuk azt a problémát, melyről számos panaszos felhasználó beszámolt már az elmúlt hónapokban, s mely elsősorban a cég legújabb, Audigy hangkártyacsaládját, valamint a Microsoft Windows 2000 és XP operációs rendszereket érinti. A hibát súlyosnak minősítette a cég, ám egyelőre nem sikerült lokalizálni annak okát, és így még általános megoldási javaslat sincs rá.

0

A Gigabyte is bejelentette VIA KT333 chipkészletre épülő alaplapját

2002. február 4. 18:00

Noha a tajvani VIA Technologies a korábbi híresztelésekkel ellentétben csak február 20-án mutatja be hivatalosan AMD processzorokhoz szánt, KT333 típusjelű alaplapi lapkakészletét, a Soltek után a Gigabyte is már jó előre bejelentette az ezt használó alaplapját. A GA-7VRXP a cég sajtóközleménye szerint a világ első KT333 chipkészletre épülő terméke, noha a Soltek is ugyanezt állította néhány héttel ezelőtt saját lapjáról.

0

A Micron a memóriaárak további emelkedését reméli

2002. február 3. 12:04

[Bloomberg] A Micron Technology, a világ második legnagyobb memóriagyártója pénteken közölte, hogy a memóriaárak várhatóan tovább fognak emelkedni, miután az utóbbi három hónapban háromszorosára nőttek.