:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 18. 14:18

Legkorábban jövőre módosulhat a Hírközlési Törvény

A Hírközlési Törvény módosítása több szakaszban történik majd: mindenekelőtt a távközlési politikát alakítja ki a minisztérium, majd idén év végén kerül sor az első módosító javaslatok parlamenti vitájára. Az átfogó törvénymódosításra -- mely az uniós csatlakozáshoz szükséges változtatásokat is tartalmazza -- csak 2003 nyarán kerül sor.

[HWSW] A Hírközlési Törvény módosítása több szakaszban történik majd: mindenekelőtt a távközlési politikát alakítja ki a minisztérium, majd idén év végén kerül sor az első módosító javaslatok parlamenti vitájára. Az átfogó törvénymódosításra -- mely az uniós csatlakozáshoz szükséges változtatásokat is tartalmazza -- csak 2003 nyarán kerül sor.

A Hírközlési Törvény módosítását előkészítő szakmai munkáról adott tájékoztatást tegnap az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hírközlési helyettes államtitkára, Pataki Dániel. Az államtitkár-helyettes elmondta, hogy a Hírközlési Törvény módosítása nem cél, hanem eszköz annak érdekében, hogy Magyarországon is kialakuljon a tényleges versenyhelyzet a távközlésben, s ennek pozitív hatásait az előfizetők és internetezők is érezhessék.

Pataki Dániel ugyanakkor rámutatott, hogy az iparág válsága és a stagnáló piac az Európai Unió illetékeseit is arra késztette, hogy megkérdőjelezzék az uniós távközlési szabályozást, márpedig a hazai Hírközlési Törvénynek ehhez a mércéhez kellene igazodnia.

Szó esett arról is, hogy a TÁRKI egy korábbi felmérésében a hazai lakosság 40 százalékáról derült ki, hogy egyáltalán nem akar internet-hozzáférést, további 15 százalék pedig bizonytalan volt azt illetően, hogy mire is használhatná a világhálót. A felmérés szerint tehát a lakosság kevesebb, mint felénél mutatkozik igény az internet-hozzáférés kialakítására. Ezért a minisztérium feladatai közt szerepel a tájékoztatás, illetve az oktatás is, hogy mind többen felismerjék mennyit segíthet a hétköznapokban, tanulásban, munkában az internet. Ennek elősegítésére épp a közelmúltban kötöttek stratégiai megállapodástt az oktatási tárcával.

Az informatikai tárcának mihamarabb ki kell dolgoznia egy modellt a távközlési piac valós költségeinek és fejlődésének megismerésére - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Ez most is feladata a Hírközlési Felügyeletnek, s a később is ugyanettől a szervezettől remélik a jelenleginél több információt. Ugyanakkor jelezte, hogy a Híközlési Döntőbizottsággal (HD) kapcsolatos kritikák arra késztetik a minisztériumot, hogy felülvizsgálja valóban minden hatásköri és szervezeti feltétel adott-e ahhoz, hogy a HD határozottan fel tudjon lépni a piaci verseny kialakítása érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.