Szerző: Ady Krisztián

2005. March 29. 14:47:19

Percek alatt feltölthető a Toshiba új lítiumion akkumulátora

[Neowin.net] Az alternatív megoldások -- üzemanyagcellás akkumulátorok, gázturbinák -- fejlesztése mellett a hagyományos akkumulátorokkal kapcsolatos kutatásokat is végez számos vállalat. A Toshiba most jelentette be , hogy jelentősen továbbfejlesztette jelenleg alkalmazott Li-ion akkumulátorát, technológiáját.

[Neowin.net] Az alternatív megoldások -- üzemanyagcellás akkumulátorok, gázturbinák -- fejlesztése mellett a "hagyományos" akkumulátorokkal kapcsolatos kutatásokat is végez számos vállalat. A Toshiba most jelentette be, hogy jelentősen továbbfejlesztette jelenleg alkalmazott Li-ion akkumulátorát, technológiáját.

A nanotechnológia alkalmazásával speciálisan megalkotott negatív elektróda lényegesen gyorsabban képes "elnyelni" a lítiumionokat, ezért a Toshiba azonos méretű és kapacitású új Li-ion akkumulátorai akár egyetlen percnyi töltés során képesek elérni névleges kapacitásuk 80 százalékát. Eközben, a gyors töltés ellenére az akkumulátorok élettartama nem csökken számottevően.

A Toshiba közleménye szerint ezer gyors töltési és kisütési ciklust követően a kapacitás csupán egyetlen százalékkal csökkent, mely jelentős előrelépést jelent az élettartamban is. A vállalat reményei szerint az új technológiára épített akkumulátorok akár már 2006-ban kereskedelmi forgalomba kerülhetnek, hasonló áron, mint a jelenleg forgalmazott akkumulátorok.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

a címlapról