Szerző: Ady Krisztián

2005. március 9. 12:42

Megjelent a CherryOS Macintosh-emulátor első kipróbálható verziója

[BetaNews] Az októberi bejelentést követően végre elérhetővé vált az igen ígéretesnek tűnő, CherryOS néven futó Macintosh-emulátor első végleges, kipróbálható változatban is letölthető verziója. A szoftver az ingyenesen elérhető PearPC projekthez hasonlóan egy Macintosh gépet emulál a PC-ken, a virtuális gépben pedig futtatható akár a Mac OS X operációs rendszer is.

[BetaNews] Az októberi bejelentést követően végre elérhetővé vált az igen ígéretesnek tűnő, CherryOS néven futó Macintosh-emulátor első "végleges", kipróbálható változatban is letölthető verziója. A szoftver az ingyenesen elérhető PearPC projekthez hasonlóan egy Macintosh gépet emulál a PC-ken, a virtuális gépben pedig futtatható akár a Mac OS X operációs rendszer is.

A 49,95 dollárért, körülbelül 9 ezer forintért megvásárolható szoftver elméletileg fejlettebb funkciókat nyújt, mint a GPL licenc alatt fejlesztett, az egyik fejlesztő halálát követően lényegében csak javítgatott PearPC. A Maui-X-Stream által fejlesztett szoftver egy Mac G4 processzort és egy teljes, hálózati képességekkel és hanggal is rendelkező Macintosh számítógépet emulálna, azonban a most kiadott verzióban a hanggal kapcsolatos funkciók egyelőre nem elérhetők.

A szoftvert vezető fejlesztőjét, Arben Kryeziut többen azzal vádolták, hogy a szoftver a nyílt forráskódú PearPC-re alapul, ez később részben be is igazolódott. A szoftver hasonló módon néz ki, mint a PearPC, hasonló hibaüzeneteket jelenít meg, sőt, videomeghajtójuk is ugyanaz a MacOnLinuxVideo driver. A CherryOS konfigurációs állománya szinte tükörképe a PearPC-ének és forráskódukban is rengeteg a hasonló részlet.

Egyes vélemények szerint a fejlesztők nagy hibát követnek el azzal, hogy egy GPL licenc alatt ingyenesen fejlesztett szoftvert lényegében "ellopva" és továbbfejlesztve pénzért tettek elérhetővé egy alkalmazást. A CherryOS 14 alkalommal indítható, teljesen működőképes próbaverziója letölthető a fejlesztők honlapjáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról