Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Tovább gyorsult a világ legerősebb szuperszámítógépe

Bodnár Ádám, 2005. március 24. 10:13
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ahogy az IBM újabb és újabb részeit helyezi üzembe a Blue Gene/L szuperszámítógépnek, úgy növekszik a rendszer teljesítménye is. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore National Laboratory kutatóközpontjában telepített konfiguráció már 135,5 billió műveletet hajt végre egy másodperc alatt, és még csak félig készült el.

hirdetés
[HWSW] Ahogy az IBM újabb és újabb részeit helyezi üzembe a Blue Gene/L szuperszámítógépnek, úgy növekszik a rendszer teljesítménye is. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore National Laboratory kutatóközpontjában telepített konfiguráció már 135,5 billió műveletet hajt végre egy másodperc alatt, és még csak félig készült el.

A Blue Gene/L jelenleg 32 rackszekrényből áll, minden szekrény 1024 darab kétmagos PowerPC 440 processzort tartalmaz. A végső konfiguráció 64 szekrényből áll, ennek leszállítását májusra ígéri az IBM. A teljes rendszer várható teljesítménye 270 teraFLOPS, azaz másodpercenként 270 billió művelet. A Blue Gene/L küldetése titkos, mivel fegyverekkel kapcsolatos kutatások támogatására is használni fogják.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!