Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 24. 10:13:37

Tovább gyorsult a világ legerősebb szuperszámítógépe

Ahogy az IBM újabb és újabb részeit helyezi üzembe a Blue Gene/L szuperszámítógépnek, úgy növekszik a rendszer teljesítménye is. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore National Laboratory kutatóközpontjában telepített konfiguráció már 135,5 billió műveletet hajt végre egy másodperc alatt, és még csak félig készült el.

[HWSW] Ahogy az IBM újabb és újabb részeit helyezi üzembe a Blue Gene/L szuperszámítógépnek, úgy növekszik a rendszer teljesítménye is. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore National Laboratory kutatóközpontjában telepített konfiguráció már 135,5 billió műveletet hajt végre egy másodperc alatt, és még csak félig készült el.

A Blue Gene/L jelenleg 32 rackszekrényből áll, minden szekrény 1024 darab kétmagos PowerPC 440 processzort tartalmaz. A végső konfiguráció 64 szekrényből áll, ennek leszállítását májusra ígéri az IBM. A teljes rendszer várható teljesítménye 270 teraFLOPS, azaz másodpercenként 270 billió művelet. A Blue Gene/L küldetése titkos, mivel fegyverekkel kapcsolatos kutatások támogatására is használni fogják.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 18:09

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.