Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 8. 13:15

Télen nagyobb a notebookok meghibásodásának valószínűsége

Az adatmentéssel foglalkozó KÜRT Rt. nemzetközi statisztikái szerint a tél beálltával a hordozható számítógépek meghibásodásának aránya észrevehetően megnő. Télen legalább 20-25 fokos hőmérsékletkülönbség van a külső környezet és az iroda hőmérséklete között. Ezt az ember a ruházatával és testfelépítésével kompenzálja, de az elektronikus eszközök nehezen tűrik. A hőmérsékletingadozásra az alkatrészek eltérően reagálnak, és a páralecsapódás is katasztrófához vezethet.

[HWSW] Az adatmentéssel foglalkozó KÜRT Rt. nemzetközi statisztikái szerint a tél beálltával a hordozható számítógépek meghibásodásának aránya észrevehetően megnő. Télen legalább 20-25 fokos hőmérsékletkülönbség van a külső környezet és az iroda hőmérséklete között. Ezt az ember a ruházatával és testfelépítésével kompenzálja, de az elektronikus eszközök nehezen tűrik. A hőmérsékletingadozásra az alkatrészek eltérően reagálnak, és a páralecsapódás is katasztrófához vezethet.

Az elektronikai eszközök alkatrészei eltérő hőtágulásuk miatt reagálnak különbözően a hőmérséklet változásaira, ez különösen igaz a nagy pontossággal működő számítógép egyes részeire. A merevlemez olvasófeje például mikronos pontossággal dolgozik. Ezt jelenti, hogy akár az egytized milliméteres hőtágulás is katasztrófát okozhat: a fej nem ott áll, ahol azt az elektronika elvárná, és nem azokat az adatokat olvassa, amelyeket a szoftver szeretne. Súlyosabb esetben a mechanika tönkreteheti saját magát: a fej beleszánthat a lemezek felületébe vagy a csapágyazásba.

A páralecsapódás hatásait mindenki ismeri, aki már vett ki hideg palackot hűtőből, vagy ment be szemüvegben a téli hidegből a meleg szobába. A meleg levegő több párát tartalmaz, mint a hideg, így amikor a levegő lehűl, a benne lévő pára egy része lecsapódik, és vízcseppek formájában jelenik meg a környezetében lévő tárgyak felületén. Ez a folyamat játszódhat le a hordozható számítógépek belsejében is: a páralecsapódás vékony folyadékfilmet képez az eszköz elektromos paneljein, ami rövidzárlathoz vezethet.

"Télen külön figyelmet kell fordítanunk mobil eszközeinkre. Létezik egy szabály, melynek segítségével a kockázat jelentősen csökkenthető: az eszközök felmelegedésére legalább egy órát kell hagyni, 10 fokonként. Ez azt jelenti, hogy ha a gép nulla fokra hűlt le szállítása közben, akkor a 20 fokos irodában legalább két órát hagynunk kell melegedni, mielőtt bekapcsoljuk. Amennyiben hibajelenséget észlelünk, az adatokat ne próbáljuk meg házi eszközökkel lementeni, mert jó eséllyel csak súlyosbítjuk a helyzetet" - tanácsolja Molnár Géza, a KÜRT adatmentési üzletágának vezetője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról