Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 8. 09:34

Microsoft Office helyett Corel WordPerfectet telepít az amerikai Igazságügyi Minisztérium

[News.com/HWSW] A kanadai Corel bejelentette, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium összesen 50 ezer számítógépére telepíti fel a WordPerfect 12 irodai szoftvercsomagot. A vállalat egyúttal azt is közölte, hogy a WordPerfect eladásai 2004-ben végre növekedésnek indultak mind bevétel, mind eladási darabszám tekintetében, bár a pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra.

[News.com/HWSW] A kanadai Corel bejelentette, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium összesen 50 ezer számítógépére telepíti fel a WordPerfect 12 irodai szoftvercsomagot. A vállalat egyúttal azt is közölte, hogy a WordPerfect eladásai 2004-ben végre növekedésnek indultak mind bevétel, mind eladási darabszám tekintetében, bár a pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra.

Egyre több vetélytársa van a Microsoftnak

A Corel részesedése a Microsoft Office által uralt irodai szoftverek piacán kevesebb mint 10 százalék. Az Office-szal szemben egyre inkább teret nyernek az olcsóbb megoldások, mint amilyen a WordPerfect, a Sun StarOffice, illetve az ingyenes OpenOffice. Több európai nagyváros jelentette be a közelmúltban, hogy személyi számítógépeiken a Windowst Linuxra, a Microsoft Office-t pedig OpenOffice-ra cseréli. Legutóbb Bécs jelezte, hogy 7500 PC-n cseréli le a Microsoft Office-t az ingyenes irodai szoftverre.

Magyarországon az 1500 személyi számítógépet működtető Fővárosi Bíróság már megkezdte az OpenOffice.org bevezetését, állításuk szerint ezzel jelentős költségmegtakarítás érhető el: 100 PC áráért 190-et lehet vásárolni. A váltás több lépcsőben fog végbemenni: az újonnan beszerzésre kerülő számítógépekre már nem Office kerül, hanem az ingyenes OpenOffice.org, illetve a meglevő gépekre is feltelepítik a szabad forrású irodai szoftvert.

A WordPerfect és az Office közötti versenyt enyhe pikantériáját az adja, hogy négy évvel ezelőtt éppen a Microsoft mentette meg a Corelt az összeomlástól egy 135 millió dolláros befektetéssel. Két évvel ezelőtt, amikor a redmondiak ellen indított antitröszt per nagyjából megnyugtatóan zárult, a Microsoft eladta e részesedését, miután a Corelt kivásárolta egy kockázati tőketársaság.

Piaci verseny, bírósági tárgyalás

A Corel irodai csomagja nem csak a piacon, hanem a tárgyalóteremben is fejfájást okozhat a Microsoftnak. A Novell az ősszel jelentette be, hogy bepereli a Microsoftot, a cég szerint ugyanis, Redmond az 1990-es évek közepén törvénytelen eszközökkel, tisztességtelen piaci magatartással szorította vissza a WordPerfect szövegszerkesztő és a QuattroPro táblázatkezelő piaci részesedését. A Novell meg nem határozott mértékű kártérítést követel a Microsofttól.

A vádirat szerint a Microsoft visszatartott olyan, kritikusan fontos információkat a Windowsról, amelyek hiányában a Novell nem tudott versenyképes irodai szoftvereket gyártani. A Novell azt is állítja, hogy a redmondi cég piaci erőfölényével visszaélve megakadályozta, hogy a PC-gyártók a WordPerfectet és a QuattroPrót telepítsék új számítógépeikre.

A Novell 1994-ben vásárolta fel a WordPerfect vállalatot és ugyanebben az évben szerezte meg a QuattroPro táblázatkezelőt a Borlandtól. A Novell állítása szerint a két termék piaci értéke ekkoriban több mint 1 milliárd dollár volt. Két évvel később a Novell 170 millió dollárért adta el a WordPerfectet és a QuattroPrót a Corelnek. A Corel a mai napig a WordPerfect tulajdonosa.

Jogi szakértők úgy vélik, a Novell a legjobb esetben egy peren kívüli egyezség keretén belül egy újabb nagy összeget gombolhat le a Microsoftról, de ez aligha változtatja meg a szövegszerkesztők és a táblázatkezelők piacán kialakult helyzetet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról