Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 02. 13:09:51

Olcsó ATI grafikus kártyák kispénzű felhasználóknak

Az ATI bejelentette HyperMemory technológiáját, amelynek segítségével az eddigieknél olcsóbb, mégis versenyképes teljesítményt nyújtó grafikus kártyák építhetők a vékony pénztárcával és PCI Express támogatást nyújtó alaplappal rendelkező felhasználók számára.

[HWSW] Az ATI bejelentette HyperMemory technológiáját, amelynek segítségével az eddigieknél olcsóbb, mégis versenyképes teljesítményt nyújtó grafikus kártyák építhetők a vékony pénztárcával és PCI Express támogatást nyújtó alaplappal rendelkező felhasználók számára.

A videokártyák egyik legdrágább alkatrésze a nagy kapacitású és gyors memória. A HyperMemory lényege, hogy magán a videokártyán csak egész kis mennyiségű (32-128 megbájt) memóriát kell elhelyezni, a működéshez szükséges további tárterületet a kártya a számítógép saját memóriájából dinamikusan foglalja le. Az HyperMemory egyszerre hardveres és szoftveres technológia, a megvalósításban ugyanis nagy szerepet kap a meghajtóprogramban jelen levő intelligencia, amely arról határoz, hogy a kártya mennyi memóriát foglaljon le, illetve hogy mely grafikus adatok kerüljenek a rendszermemóriába és melyek maradjanak a videochiphez közelebb, a kártyán.

Az ATI azoknak szánja a HyperMemory technológiára épülő kártyákat, akik chipkészletbe integrált grafikus vezérlőt használnak, nagyobb 3D teljesítményre vágynak, azonban erre csupán tízezer forint körüli összeget szánnak. A kanadai vállalat partnereinek kínálatában hamarosan megjelennek a "Radeon X300 SE 128MB HyperMemory" kártyák, amelyek az X300 grafikus chipre épülnek, 32 megabájt saját memóriával rendelkeznek, de a HyperMemory segítségével további 128 megabájtot képesek lefoglalni. Ezen termékek ára csupán 59 dollár, azaz kevesebb mint 12 ezer forint lehet. Készül egy 128 megabájt saját memóriával felszerelt drágább változat is, amely 256 megabájt rendszermemória lefoglalására képes.

A Radeon X300 SE az ATI belépőszintű grafikus chipje, amely teljes DirectX 9.0 gyorsítást kínál, 4 pixel és 2 vertex futószalaggal van felszerelve. A lapka 325 MHz-es órajelen működik, a kártyákon található memóriachipek 330 MHz-en ketyegnek. Az olcsó HyperMemory kártyákon a memóriabusz mindössze 64 bites.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 13:19

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.