Szerző: Bizó Dániel

2005. március 25. 14:27:27

Három év múlva több mint másfélszeresére nő a közép-kelet európai IT-piac

[DMeurope.com] Az IDC egyik kutatási jelentése alapján Közép-Kelet Európa (KKE) térségében a informatikai célú kiadások 2008-ra elérik a 24 milliárd dollárt, miután tavaly 14,4 milliárdot tettek ki. Ez átlagosan 13,62 százalékos növekedést jelent éves szinten.

A Magyarország mellett Oroszországot, Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Horvátországot magába foglaló tanulmány szerint a növekedésből több jelentős tényező veszi ki a részét, főként a gazdasági reformok, a privatizáció, a zöldmezős beruházások, külföldről érkező közvetlen tőkebefektetések, valamint a kis- és középvállalkozások és háztartások megnövekedett kereslete.

Szektorális bontásban a termelőipar a legnagyobb, majd ezt követi összesítve a közlekedési, hírközlés és közmű (infrastruktúra) szektor, a harmadik helyen pedig pénzügyi szolgáltatók állnak. Ez a három csoport összesen több mint 55 százalékát adja az IT-kiadásoknak a régióban. A jövőben az informatikai költekezés leginkább a kormányzat, az agrárium, az építőipar és a kereskedelem területein mutat erősödést -- jövendöli az IDC.

Országok szempontjából magasan Oroszország képezte a legnagyobb szeletet, becslések szerint 47 százalékkal. Hazánk a lengyelek és csehek mögött a negyedik legnagyobb kelet-közép európai piacot jelenti. A régióbeli országokban, így Magyarországon is az EU-csatlakozás által támasztott szabályozási, vállalatirányítási, adminisztratív követelmények, valamint a versenyképesség fokozása jelentik a fő stimuláló erőket.

Az október 25-26-án rendezett eseményen közel ötven nemzetközi előadó is színpadra áll, 16 országból - a leggyorsabb jegyvásárlók pedig ESP32-alapú hacking badge-et is kapnak!

a címlapról