Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 09. 16:35:48

Kiszivárogtak az új AMD Athlon 64 processzor paraméterei

Az AMD egyes partnerei már kaptak mintapáldányokat a vállalat legújabb asztali processzorából. Az Athlon 64 4200+ számos újdonságot vonultat fel, például 90 nanométeres csíkszélességgel készül és támogatja az SSE3 utasításkészletet is. A 2,6 GHz-es órajelen üzemelő lapja 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat és kétcsatornás memóriavezérlőt tartalmaz. A hírek szerint a memóriavezérlőn is finomítottak az AMD mérnökei, tovább javítva a teljesítményt.

[HWSW] Az AMD egyes partnerei már kaptak mintapáldányokat a vállalat legújabb asztali processzorából. Az Athlon 64 4200+ számos újdonságot vonultat fel, például 90 nanométeres csíkszélességgel készül és támogatja az SSE3 utasításkészletet is. A 2,6 GHz-es órajelen üzemelő lapja 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat és kétcsatornás memóriavezérlőt tartalmaz. A hírek szerint a memóriavezérlőn is finomítottak az AMD mérnökei, tovább javítva a teljesítményt.

Az AMD termékkínálatát jól ismerőknek feltűnhet, hogy az Athlon 64 4200+ sokban megegyezik a már piacon levő Athlon 64 FX-55 lapkával. Valóban, utóbbi chip órajele 2,6 GHz, 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat és kétcsatornás memóriavezérlőt tartalmaz, azonban még 130 nanométeres csíkszélességgel készül és nem támogatja az SSE3 utasításokat. Ezek az újdonságok majd az Athlon 64 FX-57 változatba kerülnek bele, aminek az órajale már 2,8 GHz lesz.

Egyelőre nem tudni, hogy a vállalat mikor jelenti be az Athlon 64 4200+ és FX-57 lapkákat, de nem lennénk meglepődve, ha a premierre a holnap kezdődő CeBIT kiállításon kerülne sor. Azt már tudni lehet, hogy a kifejezetten noteszgépekbe szánt Turion processzorok a hannoveri szakvásáron kerülnek bemutatásra.

a címlapról