Szerző: Budai Péter

2005. március 7. 11:50

Ősszel jelenik meg a szuperszámítógépes Windows

[News.com/HWSW] A Microsoft a nagy számításigényű feladatokhoz szánt Windows operációs rendszerrel várhatóan az őszi Supercomputing Conference 2005 (SC2005) idejére készül el. A vállalat képviselői hozzátették, hogy a szoftver első béta verziója idén nyáron érkezik meg. A dobozos Windows Server 2003 Compute Cluster Edition novemberre, az SC2005 szuperszámítógépes konferencián debütál majd.

[News.com/HWSW] A Microsoft a nagy számításigényű feladatokhoz szánt Windows operációs rendszerrel várhatóan az őszi Supercomputing Conference 2005 (SC2005) idejére készül el. A vállalat képviselői hozzátették, hogy a szoftver első béta verziója idén nyáron érkezik meg. A dobozos Windows Server 2003 Compute Cluster Edition novemberre, az SC2005 szuperszámítógépes konferencián debütál majd.

Szuperszámítógépes Windows novemberben

A Microsoft közzétette a termék árazásával kapcsolatos információkat is, azonban a vállalat képviselője leszögezte, hogy a többgépes rendszerek, vagy fürtök esetében további kedvezményekre lehet számítani -- ezzel kívánnak versenyezni a konkurens gyártókkal, mint például a Red Hattel.

A szuperszámítógépekre szánt Windows különféle korlátozásokat is tartalmaz, így például nem lesz rajta lehetőség weboldalakat hosztolni, valamint más, konkrét számítási feladattal nem összefüggő feladatokat elvégezni. Amit viszont tudni fog, azzal képes lesz alternatívát nyújtani a jelenlegi, Linuxon futó fürtözött megoldások ellenében.

Például a továbbfejlesztett Windows támogatni fogja a nagyszámítógépes környezetekben előszeretettel használt Message Passing Interface (MPI) használatát, ami a teljesítménymegosztott fürtözés alaptechnológiája, valamint a rendszer beépítetten fog tartalmazni olyan eszközöket, amikkel hatékonyan fürtözhető alkalmazások készíthetőek el.

Később további fejlesztések várhatóak

A Microsoft a Windows Server 2003 Compute Cluster Edition következő változataiban már azt szeretné elérni, hogy a .NET keretrendszer kiterjesztésével váljon lehetővé a fürtözött szoftverek készítése, ezáltal a programozók hatékonyabb nyelvekkel, például C# és Visual Basic .NET segítségével is készíthetnek skálázható alkalmazásokat. A keretrendszerre írt kódok ugyan lassabban futnak, mint a natív C kód, azonban a .NET keretrendszer nagyobb biztonságot és produktivitást nyújt, ami sok esetben nagyon hamar megtérül -- különösen ha az adott szoftverre nem éppen a legoptimálisabb módon, de a lehető leggyorsabban van szükség.

A következő évek során érkező változat már a "cycle harvesting" elnevezésű technológiát is támogatni fogja, amivel a kihasználatlan számítógépek szabad kapacitása használható fel közös célokra. Ennek ma is működő, népszerű megvalósítását láthatjuk a SETI@Home projekt képében, ami rádióteleszkópból érkező jelek feldolgozásának feladatát tűzte ki maga elé, hogy idegen eredetű életet fedezhessenek fel a világűrben. Ez a technológia a szakemberek véleménye szerint azonban a nagyteljesítményű alkalmazások legfeljebb 10 százalékának esetében bizonyulhat valóban hasznosnak.

Az utána következő nagyteljesítményű Windows a fürtözött rendszerek egyszerűsített programozásán túl kényelmesebb adminisztrációs lehetőségeket nyújt majd, aminek segítségével az általában elszigetelt szuperszámítógépes rendszereket a meglévő, általánosabb célú hálózati infrastruktúra részévé lehet tenni.

Újabb terjeszkedési lehetőség

A fürtözött rendszerek piaca amiatt vált érdekessé a Microsoft számára, mert azok használata kezd túlnőni a kormányzati és tudományos feladatokon, és a technológia iránt végre igény mutatkozik a vállalatok egyre nagyobb részében is. A korai érdeklődők között találhatóak gyógyszergyártó és kutatócégek, valamint gépjárműgyártók is.

Az is sokak számára előny jelent, hogy a Windows szuperszámítógépes verziója dobozos termékként, segítőkész szoftverekkel és dokumentációval érkezik, ezáltal a nagy számításigényű alkalmazások programozását nem kell nulláról kezdeni.

Várható, hogy a jövőben akár a sok számítást igénylő Excel munkalapok kalkulációit is szuperszámítógépes rendszerek végezzék el, ebben nagy szerepet kaphat az Office 12-ben megjelenő, még csak találgatások tárgyát képező Excel Server is. A vállalat azt sem zárja ki, hogy ő maga is rendelkezésre fog bocsátani szuperszámítógépes hálózatokat a nagyobb számolások elvégzésére, ezzel követve a Sunt, aki már most is kínálja Grid megoldását hasonló célokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról