Szerző: Budai Péter

2005. március 3. 10:54

A Borland egységes modellező keretrendszert fejleszt az Eclipse számára

[Eclipse portal/HWSW] A Borland már a kezdetektől tagja volt a nyílt forrású fejlesztőeszközökön dolgozó Eclipse szövetségnek, azonban a szoftverfejlesztésre fókuszáló vállalat pár napja stratégiai partnerré lépett elő. Raaj Shinde, a Borland termékstratégiájáért és architektúráért felelős alelnöke közölte, hogy vállalatuk ezáltal helyet foglalhat az Eclipse igazgatótanácsában is.

[Eclipse portal/HWSW] A Borland már a kezdetektől tagja volt a nyílt forrású fejlesztőeszközökön dolgozó Eclipse szövetségnek, azonban a szoftverfejlesztésre fókuszáló vállalat pár napja stratégiai partnerré lépett elő. Raaj Shinde, a Borland termékstratégiájáért és architektúráért felelős alelnöke közölte, hogy vállalatuk ezáltal helyet foglalhat az Eclipse igazgatótanácsában is.

A Borland erősíti szerepét az Eclipse szövetségen belül

"Mióta alapítókként csatlakoztunk a szervezethez, láttuk, hogy az Eclipse sokkal tovább fog fejlődni, és nem csupán egy integrált fejlesztőkörnyezet marad" -- vélte Pat Kerpan, a Borland műszaki igazgatója.

"A Borland kiterjedt tapasztalata és hozzáértése az alkalmazások életciklusának menedzselésében nagy segítséget nyújt az Eclipse vízió kiterjesztésében, ezáltal egy univerzális fejlesztőplatformot célozhatunk meg vele. Kíváncsian várjuk, hogy a Borland hogyan járul majd hozzá az igazgatótanács munkájához, mint a projekt egyik vezetője, innovatív technológiák szállítója, és az Eclipse platform egyik jelentős szószólója" -- mondta el Mike Milinkovich, az Eclipse Foundation igazgatója a Web Services Edge 2005 konferencián tartott nyitóbeszédében.

A bejelentés jelentős bővülést mutat a Borland Eclipse támogatása kapcsán, és az igazgatótanács tagjaként a vállalat vezető szerepet tölthet be az Eclipse útjának egyengetésében. A Borland a projekt rendelkezésére bocsátja egy programozó csapatát is, akik elsősorban az Eclipse modellező eszközeit fogják továbbfejleszteni, követve a vállalat optimalizált szoftverfejlesztés-stratégiáját.

Az elsődleges cél a modellezés továbbfejlesztése

A Borland közreműködése amiatt is kézenfekvő, mert nemrég indított alkalmazás életciklus-menedzsment (ALM, Application Lifecycle Management) stratégiájának elterjesztéséhez minél több fejlesztési platformot szeretne támogatni, hogy teret nyerjen az IBM-Rational ellenében. A Borland ezzel egyidőben a rivális, Microsoft által készített Visual Studio fejlesztőkörnyezethez is lehetővé teszi az ALM eszközeinek és módszertanának használatát, azonban ezzel nagy valószínűséggel csak a leginkább árérzékeny Microsoft fejlesztőket tudja megszerezni.

Különösen nehéz helyzetben lesz a Borland ALM megoldáscsomagja a Visual Studio 2005 megjelenése után, mivel az beépítetten tartalmazni fog modellező és életciklus-támogató eszközöket -- ezek jelenleg a Whitehorse kódnéven futnak, és a béta teszt keretében próbálhatóak ki. A Borland azonban több, eltérő fejlesztőplatformot is támogatni fog egy időben, ezért a heterogén fejlesztőcsoportok együttes, átfogó menedzselése terén előnyben lesz a Visual Studióra koncentráló Microsofttal szemben, bár az IBM-Rational részleg még így is jelentős ellenfél marad.

Szintén az ALM platform erősítését célozza a Borland azon kezdeményezése, ami egy egységes grafikus modellező keretrendszer létrehozására irányul -- ezzel az Eclipse meglévő modellező eszközei lényegesen rugalmasabban lennének továbbfejleszthetőek. A modellezés egyre inkább kezd előtérbe kerülni, ahogy valóban hatékony eszköznek bizonyul az IT és fejlesztési folyamatok komplexitásának csökkentésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról