:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 3. 11:55

Újratárgyalják az Internet Explorer szabadalomsértéséről szóló ügyet

[News.com/HWSW] Miután az Egyesült Államok korábban érvénytelenítette a Kaliforniai Egyetem és az Eolas Technologies webböngészőkkel és a beépülő modulokkal (plugin) kapcsolatos szabadalmait, a fellebbviteli bíróság most lényegében újratárgyalásra visszautalta az ügyet, amelyben 565 millió dolláros kártérítésre perelik a Microsoftot. A döntés után mindkét fél győztesként nyilatkozott.

[News.com/HWSW] Miután az Egyesült Államok korábban érvénytelenítette a Kaliforniai Egyetem és az Eolas Technologies webböngészőkkel és a beépülő modulokkal (plugin) kapcsolatos szabadalmait, a fellebbviteli bíróság most lényegében újratárgyalásra visszautalta az ügyet, amelyben 565 millió dolláros kártérítésre perelik a Microsoftot. A döntés után mindkét fél győztesként nyilatkozott.

Két győztes?

Mind az Egyetem, mind a Microsoft azt állítja, hogy a legfontosabb kérdésekben a bíróság a javára döntött. A redmondi cég elégedettségére adhat okot, hogy a szóban forgó szabadalmat érvénytelenítették, mivel annak bejegyzését már megelőzte egy hasonló megoldás dokumentálása. "Ez óriási győzelem" -- mondta Andy Culbert, a Microsoft szabadalmi jogásza. "A védekezédünk arra épült, hogy a szabadalom érvénytelen [...] és a fellebbviteli bíróság ezt megerősítette."

A fellebbviteli bíróság döntése szerint az elsőfokú tárgyalás nem volt korrekt, ugyanis a Microsoft nem mutathatta be a Viola nevű böngészőt, amelyet 1993-ban készített Perry Pei-Yuan Wei. A Viola egy évvel korábban készült, mint ahogy a Kaliforniai Egyetem benyújtotta volna szabadalmi kérvényét. A Microsoft szerint a böngésző hasonló technológiát tartalmaz, mint amelyet később az Egyetem szabadalmaztatott. Ez előidejűség érvényteleníti a szabadalmat. A mostani döntés szerint az elsőfokú tárgyaláson az Egyetem félrevezette a szabadalmi hivatalt, amikor szándékosan visszatartott információkat a Violával kapcsolatban.

A szabadalom a web működését veszélyeztetheti

A Kaliforniai Egyetem és az Eolas Technologies szabadalombitorlás miatt perelték be a Microsoftot és több mint félmilliárd dollár kártérítés mellett azt követelték, hogy a cég állítsa le az összes szabadalomsértő termékének, köztük az Internet Explorernek a forgalmazását. Szakértők attól tartottak, hogy a Microsoft-ellenes döntés romba döntheti a web működését, mivel a technológia több terméket is érint, például Adobe és Macromedia szoftvereket, vagy akár a Firefox böngészőt.

Az internetes technológiák szabványosításán dolgozó World Wide Web Consortium (W3C) üdvözölte a fellebbviteli bíróság döntését. "A szabadalom nem fogja a web működését fenyegetni" -- mondta a szervezet képviselője. Szakértők szerint a Kaliforniai Egyetem és az Eolas által védett eljárás ugyan megkerülhető, de ehhez szoftverek tucatjait és weboldalak milliárdjait kellene módosítani.

A fellebbviteli bíróság ítélete mindazonáltal nem volt fenékig teljfel a Microsoft számára, ugyanis megállapításra került, hogy a szoftverek külföldön forgalmazott példányai is a szabadalom hatása alá esnek, illetve azok a programok is, amelyek önmagukban nem futtathatók. Egy szabadalmi jogász szerint az újratárgyalás során a Microsoftnak mindössze egy esélye maradt, mégpedig az, hogy bebizonyítsa, a szabadalom érvénytelen. Mindazonáltal az ügy kimenetele továbbra is bizonytalan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.