eco@tech archívum - 2003 január

2003
január

0

Intergraph: a pereskedés kifizetődő

2003. január 31. 18:50

Az informatikai megoldásokat kínáló, ám az utóbbi években elsősorban szabadalombitorlási pereiről elhíresült Intergraph Corporation ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A vállalat a perek kapcsán megítélt kártérítéseknek köszönhetően jelentősen növelte nyereségét, és bejelentette, újabb pert indít, ezúttal a Texas Instruments ellen.

0

Kép a Sony hamarosan megjelenő Clié TG50 kéziszámítógépéről

2003. január 31. 15:06

A Sony nemrégiben új csúcskategóriás és alsó kategóriás kézigépeket mutatott be, ezután nem is következhet más, mint egy középkategóriás Clié. A PEG-TG50 típusjelű készülék fotója az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) honlapján keresztül került az internetre. Mivel a Clié TG50 beépített Bluetooth adóvevővel rendelkezik, amerikai forgalmazása az FCC engedélyéhez van kötve.

0

Ötödik születésnapját ünnepli az SAP Magyarország Kft.

2003. január 31. 14:39

[Mmd] Az SAP idén ünnepli a magyarországi leányvállalat megalapításának 5. évfordulóját. A vállalat a hazai informatika legnagyobb szoftvercége, és fejlődése a hazai üzleti és gazdasági körökben igazi sikertörténetnek számít. Az elmúlt 5 év komoly alkalmazkodási próbatétel volt az SAP számára is, teljes informatikai és iparági szaktudását arra fordította, hogy olyan megoldásokat fejlesszen, amelyekkel a vállalkozások zökkenőmentesen kapcsolódhatnak beszállítóik, ügyfeleik és partnereik üzletmenetéhez, a hazai piac igényeinek megfelelően.

0

Ismét nyereséges évet zárt a Cray

2003. január 31. 09:01

A Cray tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A szuperszámítógépeket építő seattle-i vállalat eredményei megfeleltek az elemzők várakozásainak.

0

EU-konform lesz a Microsoft Passport

2003. január 30. 20:51

[WSJ] A Microsoft -- hogy az megfeleljen az európai adatvédelmi törvényeknek -- jelentős módosításokat hajt végre .Net Passport online hitelesítési rendszerén, közölte ma az Európai Bizottság. Brüsszel még tavaly májusban fogalmazott meg aggályokat a Passport adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban.

0

A Hitachi újra gyárt Transmeta Crusoe-alapú noteszgépeket

2003. január 30. 18:06

[IDG] A Hitachi tegnap bejelentette, hogy február végétől kapható lesz a Flora 210W elnevezésű, Transmeta Crusoe processzort használó laptopja. Ez azt jelenti, hogy a cég ismét aktív tagja lesz a Crusoe-alapú laptopokat gyártó vállalatok klubjának.

0

Szervezeti változások a Scalánál

2003. január 30. 10:38

[Heller] A Scala Business Solutions, a kollaboratív ERP szoftverek globális gyártója bejelentette, hogy számos szervezeti

0

840 ezer mobiltelefont hívott vissza hibás akkumulátorok miatt az NTT DoCoMo

2003. január 30. 10:24

Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoComo bejelentette, hogy 840 ezer mobiltelefont hív vissza az akkumulátor lehetséges túlmelegedése miatt. Az érintett készülékek az NEC N504iS típusú harmadik generációs telefonjai, amelyeket a DoCoMo tavaly november 22. óta értékesít.

0

A várakozásoknál jobb eredményekről számolt be a Creative

2003. január 29. 19:51

A hangkártyáiról, hangszórókészleteiről és digitális audiolejátszóiról ismert Creative Technology tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat az elemzők várakozásait felülmúló nyereségről számolt be, azonban jelentős forgalomcsökkenésre számít a jelenlegi negyedévben.

0

Jól szerepelnek a Tablet PC-k Európában

2003. január 29. 18:07

[CNET] A Context piackutató cég legfrissebb felmérése szerint eddig a várakozásokon felül szerepelnek a Microsoft Tablet PC operációs rendszert használó hordozható számítógépek Európában.

0

Ismét nyereséges negyedévet zárt a UMC

2003. január 29. 15:30

[Dow Jones, HWSW] A United Microelectronics Corporation (UMC) ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójaként jegyzett tajvani vállalat ismét nyereséges negyedévet és évet zárt.

0

Csökkent a RealNetworks negyedéves vesztesége

2003. január 29. 13:06

Csökkent a RealNetworks negyedéves vesztesége, miközben a vállalat bevétele enyhén emelkedett. A cég mindent elkövet annak érdekében, hogy függetlenítse magát a szoftvereladásokból származó bevételektől, amelyek a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt folyamatosan csökkennek.

0

Alkalmazottai 25 százalékától válik meg az Egyesült Államok harmadik legnagyobb internetszolgáltatója

2003. január 29. 11:48

[News.com] Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb internetszolgáltatója, az EarthLink 1300 dolgozójától készül megválni, mely az 5100 főt foglalkoztató cég személyi állományának mintegy 25 százalékát teszi ki. A feleslegessé vált dolgozók többsége technikai személyzet és vevőszolgálati munkatárs, olvasható a cég internetes weboldalán közzétett közleményben.

0

Kiszáll a CD-író piacról a Yamaha

2003. január 29. 10:46

A Clubic.com online hírlap értesülései szerint befejezi CD-írói gyártását a Yamaha és kivonul az optikai meghajtó piac e szegmenséből. A cég legutolsó piacra dobott CD-író modellje a 44x-es írásra és 24x-es újraírásra képes, CD-gravírozási funkciót is biztosító CRW-F1 modell volt, melyet az európai üzletekben körülbelül 70 euró körüli összegért lehet megvásárolni.

0

Már második éve csökkennek a PC-eladások Japánban

2003. január 29. 08:24

[NE Asia Online] A Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) közzétette a 2002. negyedik negyedéves és éves PC-eladási statisztikákat: mindkét időszakban folytatódott a 2001-ben elkezdődött visszaesés.

0

A TSMC jelentősen csökkentette 2003-as tőkeberuházási keretét

2003. január 28. 18:38

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a kedvezőtleg gazdasági helyzet miatt 2003-ban csupán 1-1,5 milliárd dollár közötti összeget fordít majd tőkeberuházásra, szemben a tavalyi 1,65 milliárd dollárral.

0

Az Infineon felmondta a ProMOS-szal kötött licencmegállapodást

2003. január 28. 12:11

Az Infineon Technologies bejelentette, hogy felmondja a tajvani ProMOS Technologieszel kötött licencmegállapodást, amely DRAM chipek előállításához szükséges technológiákkal kapcsolatos. A német félvezetőgyártó szóvivője elmondta, hogy mostantól fogva a ProMOS nem értékesítheti azokat a termékeit, amelyeket az Infineontól megszerzett technológiával állít elő. A ProMOS egyelőre nem kommentálta a hírt.

0

Ismét csökkent az ARM negyedéves forgalma

2003. január 28. 11:20

Az ARM Holdings ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A beágyazott RISC-architektúrákat fejlesztő és licencelő cambridge-i vállalat negyedéves forgalma ugyan csökkent, ám éves nyeresége így is felülmúlta az elemzők várakozásait.

0

Dataquest: csökkent a kéziszámítógépek forgalma

2003. január 28. 10:17

[CNET] A Dataquest által tegnap kiadott jelentés szerint a kéziszámítógépek látszólag folyamatosan veszítenek vonzerejükből. A piackutató vállalat adatai azt mutatják, hogy a tenyérgépek globális forgalma tavaly 9,1 százalékkal 12,1 millió darabra csökkent, ami elsősorban a nagyvállalatok visszafogott kiadásainak tudható be.

0

Csökkent a TSMC negyedéves nyeresége

2003. január 28. 09:08

[SBN] A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalata, a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. Noha a cég negyedéves forgalma nőtt, nyeresége mind éves szinten, mind pedig a korábbi negyedévhez képest jelentősen csökkent.

0

A UMC és a SiS tovább erősíti együttműködését

2003. január 27. 18:47

[Dow Jones] A világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalata, a United Microelectronics Corporation (UMC), miután tulajdonrészt vásárolt a lapkakészleteket gyártó tajvani vállalatban, tovább erősítette együttműködését a Silicon Integrated Systemsszel (SiS). A SiS tajvani börzéhez benyújtott jelentése szerint a UMC elnök-vezérigazgatója, John Hsuan vette át a SiS igazgatótanácsának elnöki posztját. A UMC jelenleg három helyet mondhat magáénak a SiS igazgatótanácsában.

0

A Canon a 2004-es foci-EB egyik hivatalos támogatója

2003. január 27. 16:41

A Canon a 2004-ben Portugáliában megrendezendő labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos támogatója lesz. A megállapodást tényét ma reggel jelentette be az Európai Futball Házában, Nyonban Gerhard Aigner, az UEFA főtitkára és Hajime Tsuruoka, a Canon Europe elnök-vezérigazgatója.

0

Siemens Xelibri: divatcikk és mobiltelefon egyben

2003. január 27. 16:34

A Siemens Mobile bemutatta Xelibri névre keresztelt mobiltelefonját, amely a vállalat közleménye szerint valójában sokkal inkább divatcikk, mint telefon. A cég tervei szerint a Xelibriből a jövőben őszi és tavaszi kiadás is megjelenik, akárcsak a divatházak kollekcióiból.

0

Új notebook-sorozattal jelentkezett az IBM

2003. január 27. 15:58

Az IBM a mai napon új ThinkPad notebookokat jelentett be, amelyeknek érdekessége, hogy egyaránt kompatibilisek a 802.11a és 802.11b vezeték nélküli (Wi-Fi) szabványokkal. A számítógépek abból a szempontból is áttörést jelentenek az IBM termékpalettáján, hogy a megszokott apró pöcökegéren kívül más méretűek és formájúak is választhatók.

0

Az EB a héten dönt a Microsoft Passport ügyében

2003. január 27. 12:19

[WSJ] Az Európai Bizottság a héten dönt arról, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a Microsoft .Net Passport online hitelesítési rendszere megfeleljen az európai adatvédelmi törvényeknek. A hatóság még tavaly májusban fogalmazott meg aggályokat a Passport adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban.

0

14,1 hüvelykes kijelzővel szerelt Tablet PC 1400 dollár alatti áron?

2003. január 27. 11:30

Tajvani források szerint az Acer akár 1400 dollár alá is képes lehet leszorítani a hamarosan megjelenő, 14,1 hüvelykes kijelzővel szerelt Tablet PC számítógépének árát. Szakértők szerint ennek oka, hogy csökkennek az alkatrészköltségek, elsősorban a lapos kijelzők árai.

0

A globális szervereladások több mint 4 százalékkal emelkedtek 2002-ben

2003. január 27. 11:24

[Bloomberg, CNET] A Gartner piackutató vállalat legfrissebb tanulmánya szerint tavaly a globális szervereladások volumene 4,06 százalékkal emelkedett 2001-hez képest: 4,61 millió szervert adtak el 2002-ben, míg tavalyelőtt 4,43 millió szerver kelt el. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a szerverpiac valamelyest javult, továbbra is jelentősen érezni lehet a gyenge gazdasági helyzet hatását.

0

Lexmark: gyorsjelentés és újdonságok

2003. január 27. 11:06

[CNET] A Lexmark csütörtökön tőzsdezárás után tette közzé negyedik negyedéves eredményeit, amelyek meghaladták az elemzők és a cég nemrég megemelt várakozásait. A vállalat várhatóan jelentős hasznot húz majd a Dell-lel kötött megállapodásból; a cég egyúttal új termékeket is bemutatott.

0

Tovább esnek a memóriaárak

2003. január 27. 09:00

[SBN] Az OEM PC-gyártók gyenge kereslete és a memóriakereskedők és disztribútorok készletcsökkentése miatt tovább estek a DRAM memóriák árai az amerikai azonnali piacon a múlt héten. A 128, illetve 256 megabites PC-133 SDRAM chipek ára átlagosan 5 százalékkal, míg a PC-266 DDR SDRAM-oké 12 százalékkal csökkent.

0

Újabb gyenge hetet zártak az amerikai értéktőzsdék

2003. január 27. 08:29

A Nasdaq index 46,13 ponttal (3,32 százalékkal) 1342,14 pontra, a Dow Jones Industrial Average (Dow) 238,46 ponttal (2,85 százalékkal) 8131,01 pontra, míg a Standard & Poors 500 25,94 ponttal (2,92 százalékkal) 861,40 pontra esett vissza pénteken.

0

A Nortel a várakozásoknál kisebb veszteséggel zárta a negyedik negyedévet

2003. január 25. 09:57

[Bloomberg, WSJ] A kanadai Nortel Networks, Észak-Amerika legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója csütörtökön tőzsdezárás után tette közzé negyedik negyedéves eredményeit, az átszervezési erőfeszítéseknek köszönhetően a vállalat vesztesége visszaesett, a forgalom viszont továbbra is csökken. A vállalat korábban arról volt híres, hogy kiábrándító eredményekkel szokott szolgálni, most viszont a Wall Street várakozásainál jobbak voltak az eredmények.

0

Növelte nyereségét a Network Associates

2003. január 24. 16:06

[Dow Jones, HWSW] A Network Associates tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A biztonsági alkalmazásokat forgalmazó vállalat a korábbi negyedévhez képest növelte nyereségét, azonban a jelenlegi negyedévre a vártnál gyengébb eredményt jelzett előre.

0

Nem büntet a versenyhivatal a telefonkészülék-kidobálós reklámért

2003. január 24. 14:05

Egy hónapra szünetelteti az eljárást a Gazdasági Versenyhivatal , melyet (GVH) a V.R.A.M. Rt. -- ismertebb nevén a Vodafone -- egyik reklámja miatt indított. A GVH versenytanácsa a cselekmény versenyre gyakorolt csekély hatására való hivatkozással függesztette fel az eljárást.

0

Jó napot zártak az amerikai értéktőzsdék

2003. január 24. 14:05

A Nasdaq index 28,79 ponttal (2,12 százalékkal) 1388,27 pontra, a Dow Jones Industrial Average (Dow) 50,74 ponttal (0,61 százalékkal) 8369,47 pontra, míg a Standard & Poors 500 8,98 ponttal (1,02 százalékkal) 887,34 pontra emelkedett csütörtökön.

0

Nyereségről számolt be az Amazon

2003. január 24. 10:52

[CNET, WSJ] Az Amazon.com tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A e-kereskedelmi óriásvállalat az ünnepi szezon növekvő forgalmának köszönhetően története során másodszor számolt be nettó nyereségről és egyben megemelte az idei évre vonatkozó előrejelzését.

0

Háromszázötvenezerrel nőtt a mobilosok tábora decemberben

2003. január 23. 18:54

357 286-tal több hívásfogadásra képes aktív SIM kártya volt forgalomban december végén, mint egy hónappal korábban -- derül ki a Hírközlési Felügyelet (HÍF) digitális mobil gyorsjelentéséből. 2002 végén összesen 6 862 766 volt a híváskész SIM kártyák száma: minden 100 lakosra 68 mobiltelefon jutott.

0

Csökkent a Computer Associates vesztesége

2003. január 23. 17:21

[WSJ] A Computer Associates tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A szoftvergyártó vállalat negyedéves árbevétele elmaradt a várakozásoktól, azonban a veszteség éves szinten jelentősen csökkent.

0

Görög befektető a magyar IT piacon

2003. január 23. 14:54

[NetAktív] A több Európai Uniós országban érdekelt, a görög vállalatirányítási rendszerek piacának vezető cége, a Q&R S.A. 1 millió euró nagyságrendű tőkeemeléssel kisebbségi részesedést szerzett a korábban 100%-os hazai tulajdonban levő rEVOLUTION Software Kft.-ben.

0

Februártól 1 éven át jelentős kedvezménnyel használható a Westel GPRS

2003. január 23. 12:45

Magyarországon elsőként a Westel havidíjas ügyfelei használhatták a GPRS-t, februártól pedig már a Domino kártyát használó westelesek is teljes körűen igénybe vehetik a 2,5 generációs csomagkapcsolt adatátvitelt. A lépéssel a legnagyobb hazai mobilcég több mint 3,4 millió ügyfelének mindegyike megfelelő készülék esetén internetezésre és WAP böngészésre egyaránt használhatja majd a GPRS-t.

0

Megkétszerezte negyedéves nyereségét a Nokia

2003. január 23. 12:42

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia bejelentette, hogy a negyedik negyedéves nyeresége több mint kétszeresére nőtt, miköben a forgalom 1 százalékkal emelkedett.

0

A Vodafone legújabb szolgáltatása: "körSMS" barátoknak, üzleti partnereknek

2003. január 23. 12:05

[Vodafone] A Vodafone elindította körSMS szolgáltatását, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen SMS-t több mobiltelefonos címzett is megkapjon. Az új szolgáltatás azok dolgát könnyíti meg, akik sűrűn küldenek több címzettnek SMS-eket. A csoportos SMS leegyszerűsíti az azonos szövegű üzenetek küldését, így időt takarít meg a felhasználók számára, hiszen nem kell az SMS-eket egyesével elküldeni a baráti körnek vagy az üzleti partnereknek.

0

A várakozásokat felülmúló eredményről számolt be a Texas Instruments

2003. január 23. 08:49

[WSJ, HWSW] A Texas Instruments tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A jelentős egyszeri költségek miatt a vállalat veszteséget könyvelt el, azonban az eredmények még így is felülmúlták a korábban megemelt várakozásokat.

0

Csökkent a Lucent vesztesége

2003. január 22. 18:54

[WSJ, HWSW] A Lucent Technologies ma hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A telekommunikációs berendezéseket gyártó óriásvállalat immár tizenegy negyedéve veszteséges, azonban a jelentős költségcsökkentéseknek köszönhetően negyedéves vesztesége alacsonyabb volt a várakozásoknál.

0

Az IDC szerint a világ második legnagyobb PC-piaca immár Kína

2003. január 21. 13:34

[Bloomberg] Az International Data Corp. (IDC) piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint Kína leelőzte Japánt és a világ második legnagyobb PC-piacává lépett elő 2002 második félévében, beigazolva az Intel tavaly nyári jóslatát.

0

Az ALi újra versenyben a lapkakészletek piacán

2003. január 21. 09:44

A tajvani DigiTimes értesülései szerint az ALi (korábban Acer Laboratories) vissza kíván térni az asztali számítógépekbe szánt lapkakészletek piacára. A vállalat elnöke, Csin Wu a lapnak elmondta, hogy cége akár veszteségek árán is vissza kívánja szerezni az utóbbi két év során elvesztett piaci részesedését.

0

Ázsiában 15 százalékkal emelkedtek a PC-eladások

2003. január 21. 08:26

[Bloomberg] Az International Data Corp. (IDC) piackutató vállalat közölte, hogy az ázsiai/csendes-óceáni régióban (Japán nélkül) 15 százalékkal emelkedett a PC-forgalom a negyedik negyedévben, az új modellek iránti erős keresletnek köszönhetően.

0

Kiemelkedően sikerült az eBay negyedik negyedéve

2003. január 20. 17:28

[Bloomberg, WSJ] Az eBay közzétette negyedik negyedéves eredményeit, amelyek messze felülmúlták az elemzők és a cég várakozásait. A nettó nyereség több mint háromszorosára nőtt az előző év hasonló időszakához képest és a vállalat megemelte 2003-as forgalom- és nyereségkilátásait is.

0

Az írható DVD-lemezek iránti kereslet továbbra is magasabb lesz a kínálatnál

2003. január 20. 15:51

[DigiTimes] Továbbra is meghaladja majd a kereslet a kínálatot az írható DVD-lemezek piacán -- hozta nyilvánosságra saját kutatásaira alapozva a tajvani Photonics Industry and Technology Development Association (PIDA). Az előrejelzések szerint a piaci igények maradéktalan kiszolgálására idén közel 300 millió írható DVD-lemezre lenne szükség. 2002-ben összesen 120 millió írható DVD-lemezt szállítottak le a gyártók partnereik számára.

0

A UMC immár mintegy 16 százalékos részesedéssel bír a SiS-ben

2003. január 20. 14:01

A világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a tajvani United Microelectronics Corp. (UMC) 5,31 százalékról 15,8 százalékra emelte tulajdonrészét a szintén tajvani Silicon Integrated Systemsben -- jelentette a Dow Jones . A félvezetőgyártó 103,8 millió dollár értékben 14 millió SiS-részvényt vásárolt.

0

Tovább nő az internetfelhasználók száma Kínában

2003. január 19. 19:14

[WSJ] A China Internet Network Information Center (CINIC) legújabb felmérése szerint tavaly év végén az internetfelhasználók száma elérte az 59,1 milliót, tovább folytatódik tehát a világ második legnagyobb internetfelhasználói közösségének növekedése.

0

A második negyedévtől szállítja a Quanta a Panasonic G50 mobiltelefonját

2003. január 17. 19:40

[DigiTimes] A tajvani Quanta Computer a második negyedévtől szállítja a Panasonic számára a színes kijelzővel rendelkező G50 mobiltelefont. A GD55 dizájnjára épülő háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz) G50 még a GD55-nél is könnyebb lesz, s az előd modellel ellentétben színes kijelzővel fog rendelkezni. A telefon az eddigi gyakorlatnak megfelelően elsőként Tajvanon lesz kapható, ezután jelenik meg Dél-Ázsiában és Kínában.

0

A kielégítetlen kereslet áremelkedéshez vezethet a 15"-os LCD-kijelzők piacán

2003. január 17. 18:01

[DigiTimes] Mind a Chunghwa Picture Tubes (CPT), mind a Chi Mei Optoelectronics (CMO) elismerte, hogy a kapacitásukat mintegy 20 százalékkal megghaladó rendelést kaptak 15-os panelek szállítására a következő, februári hónapra, ezért várhatóan emelkedni fognak a 15-os kijelzők árai -- közölte a kínai nyelvű Commercial Times .

0

A negyedik negyedévben a HP volt a legnagyobb PC-gyártó, de az évet a Dell nyerte

2003. január 17. 11:26

[CNET, CBS] Az IDC piackutató intézet által készített felmérés szerint a negyedik negyedévben a globális PC-piac 4 százalékkal növekedett a tavalyi negyedik negyedévhez képest, míg a 2002-es PC-eladások 1,5 százalékkal múlták felül a 2001-es szintet. Az amerikai PC-piaci 6,6 százalékkal növekedett, amely elsősorban a fogyasztói PC-vásárlásoknak köszönhető. Az IDC szerint tavaly világszerte 136 millió PC, notebook és Intel-alapú szerver talált gazdára.

0

A vártnál nagyobb veszteségről számolt be az AMD

2003. január 17. 08:32

[CNET, HWSW] Az Advanced Micro Devices tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A vállalat a vártnál nagyobb veszteséget ért el a negyedév során, noha forgalma megfelelt a korábban megemelt előrejelzéseknek.

0

Európában nőtt a számítógépek forgalma

2003. január 16. 18:58

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató vállalat által ma kiadott jelentés szerint az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban éves szinten 6 százalékkal emelkedett a számítógépek forgalma a tavalyi év negyedik negyedévében. A jelentés azonban kiemeli, hogy a bizalomra okot adó adatok ellenére az iparág fellendülésére még várni kell.

0

14,1 hüvelykes kijelzővel rendelkező Tablet PC-t dob piacra az Acer

2003. január 16. 14:53

Céghez közeli források szerint az Acer a második negyedévben dobja piacra új Tablet PC számítógépét, amely 14,1 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. A vállalat jelenleg is kapható Tablet PC-je -- a TravelMate C100 -- 10,4 hüvelykes kijelzőt tartalmaz.

0

Három teljes értékű internetelőfizetést ad egyetlen díjáért cserébe az AT&T

2003. január 15. 17:37

[News.com] Különleges internetszolgáltatási akciót indított az AT&T a cég távközlési szolgáltatását igénybe vevő amerikai előfizetőinek. A legújabb WorldNet csomag keretében a 23,99 dolláros előfizetés mellé további két teljes értékű, kolátlan internetelőfizetést ad az AT&T, mely a cég szolgáltatási területén, az Egyesült Államokon belül bárhol szabadon felhasználható.

0

Másfél milliárd forint értékű intelligens campust épít a HP a Nyíregyházi Főiskolán

2003. január 15. 17:15

[Noguchi&Peters] Dr. Balogh Árpád, a Nyíregyházi Főiskola rektora, valamint Szalay Imre, a HP Magyaroszág vezérigazgató-helyettese, a Szolgáltatások üzletág vezetője a mai napon aláírta azt a szerződést, mely a Nyíregyházi Főiskola Intelligens Campusának megvalósítására vonatkozik és amelyet közbeszerzési eljárás keretében a HP Magyarország nyert meg. Az utóbbi időszak kétségkívül egyik legnagyobb volumenű felsőoktatási informatikai projektjének összértéke meghaladja a másfél milliárd forintot.

0

A mobiltelefon drágább mint a vezetékes, az előfizetők szerint mégis jobban megéri

2003. január 15. 11:10

[BellResearch] Miközben a fővárosi telefonpiacon a mobilkiadások már legalább 30%-kal meghaladják a vezetékes piac nagyságát, a budapesti közvélemény többsége szerint a mobiltelefon továbbra is jobban megéri, mint a vezetékes, ha a forgalmi díjakat a szolgáltatások hasznosságához, illetve észlelt fogyasztói értékéhez viszonyítjuk -- derül ki a BellResearch által 2002. év végén készített telefonos felmérésből.

0

A SiS nem épít újabb félvezetőgyárat

2003. január 15. 10:44

[DigiTimes] A SiS elnöke tegnap úgy nyilatkozott, hogy vállalata letett korábban tervbe vett újabb korszerű félvezetőgyárának építéséről, és hosszú távon azt is elképzelhetőnek tartja, hogy kizárólag szerződéses gyártókra bízza majd termékei előállítását, adta hírül tegnap a tajvani United Daily News .

0

A várakozásokat felülmúló negyedévet zárt az Intel

2003. január 15. 09:34

[WSJ, CNET] Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata a várakozásokat felülmúló árbevételről és éves szinten megduplázódó nyereségről számolt be, azonban jelezte, az idén csökkenti tőkeberuházási keretét.

0

A magyar internetezők technikai háttere

2003. január 14. 17:27

Az ActiveAgent Magyarország által alkalmazott online reklámkiszolgáló rendszer alapvető célzási, kiszolgálási és mérési funkciói mellett rengeteg technikai adattal is szolgál a kampányokkal elért internetezőkről. A 2002. évben futtatott kampányok kumulált adatbázisaiból olyan információk szűrhetőek le, melyek más forrásból nem elérhetőek és nagymértékben elősegítik a hatékony kreatív koncepcióalkotás, kivitelezés, valamint a médiatervezés munkálatait.

0

A Rambus negyedéves nyeresége enyhén csökkent

2003. január 14. 14:59

[EBN, WSJ] A Rambus közzétette első pénzügyi negyedéves eredményeit, a cég nyeresége némileg csökkent a perköltségek és a magasabb kutatás-fejlesztési kiadások miatt, míg a forgalom valamelyest emelkedett.

0

Tovább bővül a Cisco Hálózati Akadémia Program

2003. január 14. 14:49

[NetAktív] Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter és John Chambers, a Cisco Systems Inc. elnök-vezérigazgatója az egyesült államokbeli San Jose-ban együttműködési megállapodást írt alá az informatikai hálózati szakképesítést nyújtó Cisco Hálózati Akadémia Program (Cisco Networking Academy Program, CNAP) további bővítéséről.

0

Szombathelyről Kínába költözik a Philips monitorgyártó üzeme

2003. január 14. 10:57

A Royal Philips Electronics ma bejelentette, hogy katódsugárcsöves monitorainak gyártását a magyarországi Szombathelyről Kínába helyezi át. A holland elektronikai vállalat közleménye szerint azért volt szükség erre a lépésre, hogy a monitor-üzletág továbbra is versenyképes áron tudja kínálni termékeit.

0

Az idei IT-kiadások fókuszában a biztonságtechnika és a VPN

2003. január 14. 09:17

[silicon.com] A RoperNOP Technology piackutató vállalat által készített legújabb Confidence Barometer (bizalom barométer) szerint az idén jelentősen emelkednek a biztonsággal és a VPN-nel (virtual private networking) kapcsolatos IT-kiadások, ugyanakkor rossz hírt jelent a szolgáltatási szektor számára az, hogy sok technológiai döntéshozó az IT outsourcing és tanácsadás csökkentését tervezi.

0

A legfelsőbb bírósághoz kerülhet az AMD kontra Intel per tárgyalása

2003. január 13. 21:19

[Bloomberg, Dow Jones] Az amerikai legfelsőbb bíróság a szövetségi kormányzat állásfoglalását kérte az AMD és az Intel közötti jogvita folytatásával kapcsolatban. Az AMD azt szeretné elérni, hogy a munkaállomásokat gyártó Intergraph által az Intel ellen indított szabadalomsértési perben összegyűjtött dokumentumokat és bizonyítékokat szolgáltassák ki az Intel ellen trösztellenes vizsgálatot folytató Európai Bizottságnak. Egy fellebbviteli bíróság korábban az AMD igényét jogosnak találta.

0

Az Infineon végleg kiszáll a ProMOS-ból

2003. január 13. 19:58

[Dow Jones, AP] Az Infineon Technologies a hétvégén bejelentette, hogy befejezi az egyezkedést a tajvani Mosel Vitelickel kettejük memóriagyártó vegyesvállalatának, a ProMOS-nak a sorsáról. A múlt héten még volt remény arra, hogy a két fél rendezi nézeteltéréseit, azonban a ProMOS igazgatótanácsa tagjainak megválasztását követő újabb vitának köszönhetően az Infineon végleg úgy határozott, eladja a vegyesvállalatban meglévő részesedését.

0

Emachines: új PC-k, új árak -- belépés a laptop- és a TFT-LCD-piacra?

2003. január 13. 14:31

[CNET] Az Emachines a múlt heti CES-en bemutatta legújabb számítógépeit, amelyek monitor nélkül 399 dollártól vásárolhatók meg. Az új PC-kben alapvetően erősebb processzorok találhatók, egyébként lényegi újdonságot nem jelentenek a negyedik negyedéves kínálathoz képest. Az elemzők szerint azonban hamarosan várható a cég belépése a noteszgépek és a lapos kijelzők piacára.

0

Egy év szabadságvesztés szerzői jogok megsértése miatt

2003. január 13. 10:52

Precedens értékű ítélet született szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt. A BSA információja szerint Magyarországon először ítéltek vádlottat végrehajtható szabadságvesztésre halmazati büntetés nélkül, szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt.

0

A Motorola támogatja a kínai harmadik generációs mobiltelefon-szabványt

2003. január 13. 10:25

[South China Morning Post] A Motorola bejelentette, hogy kész befektetni a kínai harmadik generációs (3G) mobiltelefon-technológiába, a TD-SCDMA-ba. A cég a rivális CDMA2000 1x technológia egyik vezető fejlesztője, ezenkívül mobiltelefonokat fejleszt az európai 3G rendszerhez, az UMTS-hez.

0

A Texas Instruments bízik a technológiai fejlődésben

2003. január 13. 09:31

A következő két év technológiai előrelépésének üteme meg fogja közelíteni az előző tíz év fejlődését, dacára a jelenlegi IT forgalom- és befektetési visszaesésnek, közölte pénteken Tom Engibous, a Texas Instruments elnök-vezérigazgatója.

0

A Lexmark a várakozásoknál jobb eredményekre számít

2003. január 13. 08:57

[WSJ] A Lexmark International pénteken bejelentette, hogy a korábbi várakozásoknál jobb eredményekre számít a negyedik negyedévben, ugyanakkor a 2003 első negyedéves várható profit alacsonyabb lesz az előrejelzéseknél.

0

Már nem a franciáké a magyarországi Vivendi

2003. január 10. 17:45

Várhatóan február végén kapja meg valamennyi hatóság jóváhagyását a GMT Communications Partners és az AIG Emerging Europe Infrastructure Fund L.P. (EEIF) a Vivendi Telecom Hungary megvásárlására. Ezt követően derül ki majd az is: pontosan mennyiért kelt el a vezetékes piac 12 százalékával rendelkező távközlési vállalat.

0

Az SAP kimagasló negyedéves eredményekre számít

2003. január 10. 17:41

[Mmd, HWSW] Az e-business szoftvermegoldásokat fejlesztő SAP AG tegnap bejelentette, hogy várhatóan mintegy 950 millió euró forgalmat ért el 2002 negyedik negyedévében szoftverlicencek értékesítéséből. Ezen előzetes eredmények figyelembevételével az SAP egész évre számított árbevétele némileg meghaladja a 2001. évi értéket, üzemi haszonrése pedig -- a részvényalapú juttatásokat és az akvizícióval kapcsolatos költségeket nem számítva -- legalább 1 százalékponttal magasabb a tavalyi 20 százaléknál.

0

Jó napot zártak az amerikai értéktőzsdék

2003. január 10. 15:08

A Nasdaq index 37,39 ponttal (2,67%-kal) 1438,46 pontra, a Dow Jones Industrial Average (Dow) 180,87 ponttal (2,10%-kal) 8776,18 pontra, míg a Standard & Poors 500 17,64 ponttal (1,94%-kal) 927,57 pontra emelkedett csütörtökön.

0

Új Matáv-díjcsomagok és telefondíjak 2003. február 1-jétől

2003. január 10. 14:26

A Matáv február 1-jétől megváltoztatja hatósági áras tarifáit és bevezeti új Felező és Felező plusz díjcsomagjait, amelyekben a havidíj akár több mint fele lebeszélhető. A hatósági tarifák emelését meghatározó szerint a Matáv 2003-ban éves szinten átlagosan 2 százalékkal emelheti hatósági telefondíjait. A Matáv az előző évekhez hasonlóan most is jóval az idei évre tervezett infláció alatti mértékben emeli hatósági árait.

0

Az ELSA új életre kel

2003. január 10. 12:54

A tavaly csődbe ment ELSA AG romjain új vállalkozás kezdte meg működését. Az új ELSA egyelőre sem a méretét, sem pedig az elismertségét tekintve nem vetekedhet elődjével, ám ambíciói között szerepel a márkanév újbóli sikerre vitele. A Neue ELSA GmbH jelenéről és jövőjéről a cég píár munkatársával beszélgettünk.

0

2,25 milliárd forintos MKGI keretszerződés az Oracle termékeire és szolgáltatásaira

2003. január 10. 11:14

[NetAktív] A Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága bruttó 2,25 milliárd forint értékben 2 éves keretszerződést kötött az Oracle Hungary Kft.-vel, így a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó és ahhoz önként csatlakozó mintegy ezer állami, önkormányzati intézmény és gazdálkodó egység közvetlenül juthat hozzá a cég adatbázis-kezelőihez, alkalmazás-szervereihez, fejlesztő eszközeihez, és opcionálisan az adattárház építő szoftverekhez valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokhoz.

0

Csökkent a tajvani félvezetőgyártók forgalma

2003. január 9. 18:28

[SBN, HWSW] A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalata, a tajvani TSMC és UMC ma hozta nyilvánosságra december havi forgalmi adatait. A TSMC forgalma jelentősen csökkent a megelőző év hasonló időszakához és az előző hónaphoz viszonyítva, míg a UMC kedvezőbb eredményekről számolt be.

0

Intelligens karórák Microsoft szoftverrel

2003. január 9. 17:18

A Microsoft igazgatótanácsának elnöke a Consumer Electronics Show rendezvény megnyitóján mutatta be a cég által készített szoftvert futtató karóra prototípusát. Bill Gates szerint a vezeték nélküli kapcsolatra felkészített órák nem helyettesítik a mobiltelefonokat vagy a kéziszámítógépeket, inkább kiegészítik azokat.

0

Gyenge napot zártak az amerikai értéktőzsdék

2003. január 9. 16:29

A Nasdaq index 30,50 ponttal (2,13%-kal) 1401,07 pontra, a Dow Jones Industrial Average (Dow) 145,28 ponttal (1,66%-kal) 8595,31 pontra, míg a Standard & Poors 500 13,00 ponttal (1,41%-kal) 909,93 pontra csökkent szerdán.

0

A Toshiba világelső a korszerű gyártástechnológiák alkalmazásában

2003. január 9. 11:35

[Dow Jones] A Toshiba kezdi meg a világon elsőként a 90 nanométeres csíkszélességgel előállított félvezetők sorozatgyártását. A legnagyobb japán félvezetőgyártó vállalat az utóbbi időben több alkalommal is hangsúlyozta: célja a japán félvezetőgyártás aranykorának megidézése. Amint az ismert, a japán gyártók az 1980-as évek közepétől éveken át messze felülmúlták amerikai versenytársaikat a fejlett technológiák alkalmazásában.

0

Véget ért a HomeRF specifikáció története

2003. január 9. 10:12

[CNET] A Wi-Fi szabvánnyal konkuráló HomeRF vezeték nélküli hálózati specifikációt felügyelő szakmai konzorcium az év elején feloszlott. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ígéretes HomeRF karrierje véget ért.

0

A Motorola új mobiltelefonokat mutatott be

2003. január 9. 07:49

[Bloomberg] A Motorola szerdán hét új mobiltelefont mutatott be, amelyek újszerű dizájnt és olyan funkciókat nyújtanak, mint a nagyméretű színes kijelző, gyors akciójátékok és integrált kamera -- a cél természetesen az, hogy megnyerjék a fogyasztók tetszését és növeljék a vállalat piaci részesedését.

0

A globális TFT-termelés évi 21 százalékkal fog emelkedni a következő négy évben

2003. január 8. 16:53

Az amerikai DisplaySearch piackutató vállalat ma közölte, hogy a következő négy évben a lapos kijelzők globális termelése átlagosan évi 21 százalékkal fog emelkedni. Optimizmusunkat az LCD monitorok és LCD TV-k emelkedő népszerűségére alapozzuk, különösen a nagyobb kijelzők iránti kereslet emelkedni fog a következő években -- mondta C.E. Wang, a piackutató cég tajvani részlegének vezetője.

0

A Konica és a Minolta egyesíti erőit a Canon és Fujifilm ellen?

2003. január 8. 14:20

[DigiTimes] Hivatalosan is elismerte a Konica, hogy tárgyalásokat folytat egy esetleges egyesülés, fúzió terveiről a cég egyik fontos partnerével, a Minoltával. A két cég által létrehozott közös vállalat egyesített erővel küzdhetne a minél nagyobb piaci részesedés érdekében az egyre erősebb riválisok, a Canon és a Fujifilm ellenében.

0

Stratégiai együttműködést kötött a Portfolio.hu és a FigyelőNet

2003. január 8. 11:29

A hazai internetes piac két meghatározó gazdasági és üzleti tartalomszolgáltatója, a Portfolio.hu és a FigyelőNet stratégiai együttműködésről írt alá megállapodást. Az együttműködés keretében a Portfolio.hu és a FigyelőNet hirdetési felületeik közös értékesítésére, közös tartalomértékesítésre és a statisztikai adatok egyesített bemutatására szövetkezett. Az együttműködés eredményeképpen a hirdetők egy napi több mint 100 ezer oldalletöltést generáló, magasan kvalifikált, gazdasági, üzleti tartalmat olvasó közönséget érhetnek el.

0

Az IBM outsourcing megállapodást kötött a Sanmina-SCI-vel és a Solectronnal

2003. január 8. 10:35

[Mmd] Az IBM tegnap jelentette be, hogy kibővíti együttműködését a Sanmina-SCI-vel és a Solectronnal. Az összesen mintegy 3,7 milliárd dollár értékű szerződések egy sor gyártási szolgáltatás nyújtására szólnak Észak-Amerikában és Európában, amitől az IBM ellátási láncának gyorsabb reagálását, hatékonyabb működését várja.

0

2003-ban várhatóan mintegy 20 százalékkal növekedik a globális DRAM-piac

2003. január 7. 14:39

2003-ban várhatóan mintegy 20 százalékkal 18,5 milliárd dollárra növekedik a globális DRAM-piac -- állítja frissen közzétett jelentésében az iSuppli Corp. elemzője, Nam Hyung Kim. A növekedés mögött elsősorban a lassacskán magára találó PC-piac áll majd, azonban Kim szerint ez csak az év második felében válik valóra.

0

Jó napot zártak az amerikai értéktőzsdék

2003. január 7. 13:44

A Nasdaq index 34,24 ponttal (2,47%-kal) 1421,32 pontra, a Dow Jones Industrial Average (Dow) 171,88 ponttal (2,00%-kal) 8773,57 pontra, míg a Standard & Poors 500 20,42 ponttal (2,25%-kal) 929,01 pontra emelkedett hétfőn.

0

Asztali PC-k gyártására adta a fejét a ViewSonic

2003. január 7. 13:26

A ViewSonic várhatóan az e héten kezdődő Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen mutatja be asztali számítógépét, amelyen a Windows XP Media Center Edition operációs rendszer fut. Az ilyen konfigurációkat elsősorban szórakoztató funkciók betöltésére, zenék, videók lejátszására és rögzítésére ajánlják a gyártók.

0

Befektetőket keres az ALi

2003. január 7. 13:03

A Dow Jones hírügynökség jelentése szerint a tajvani ALi Corporation (korábban Acer Laboratories Inc.) önálló vállalatot kíván létrehozni az anyacég által előállított lapkakészletek értékesítésére, és jelenleg befektetőket keres. A nemrégiben az ALi riválisának számító SiS-ben tulajdonrészt vásárló UMC (United Microelectronics Corp.) élénken érdeklődik az új cég iránt.

0

A Hewlett-Packard HP-UX fürtözési támogatással bővíti a StorageWorks EVA piacát

2003. január 7. 12:13

[Noguchi] Az ágazat első számú UNIX operációs rendszerének számító HP-UX-hoz nyújtott emelt szintű fürtözési támogatás révén a HP tovább bővítette a HP StorageWorks Enterprise Virtual Array piacát. A HP ma bemutatott alapszintű vállalati virtuális tömbje (Enterprise Virtual Array - EVA) az alacsonyabb kapacitásigényű ügyfelek számára is maradéktalanul elérhetővé teszi a rendszer virtualizációs architektúrájában rejlő előnyöket.

0

Az IBM kezdeményezése egyetemi e-business központok létrehozására

2003. január 7. 11:32

[Mmd] Az IBM olyan új programot indított útjára egyetemek számára, mely az e-business terén folyó képzés támogatását szolgája, és segít az egyetemeknek az újonnan szerzett ismeretek hasznosításában, valamint a helyi iparral fenntartott kapcsolat szorosabbra fűzésében.

0

Elkelt a Vivendi

2003. január 7. 10:52

[Népszabadság] A súlyos anyagi gondokkal küszködő francia anyacég vevőt talált magyarországi leányvállalatára, a Vivendi Telecom Hungaryre (VTH) -- adta hírül a Népszabadság . A vásárlók az American International Group (AIG) és a brit GMT Communications Partners Limited .

0

Távközlési liberalizáció: kit miért nem érint?

2003. január 6. 13:28

[Magyar Infokommunikációs Jelentés 2002] A vállalati szektorban már több éve folyik a verseny a telefonbeszélgetéseknek a Matáv hálózatáról való eltereléséért, ennek ellenére a hagyományos vezetékes telefonszolgáltatásból származó bevételek több mint 80%-át továbbra is a Matáv realizálja. Az alternatív szolgáltatók fókuszából kiesett mikro- és kisvállalatok 90%-a egyáltalán nem érzékeli a liberalizáció hatását.

0

Az Intel tőkeinjekcióval segítené az Elpida Memoryt?

2003. január 6. 13:05

Az egyetlen japán DRAM-gyártó, az Elpida Memory megerősítette azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az Inteltől vár tőkeinjekciót annak érdekében, hogy továbbra is versenyképes maradhasson a piacon. A Reuters beszámolója az Elpida egyik szóvivőjét idézi, aki elmondta, hogy az NEC és a Hitachi által létrehozott DRAM-gyártó vegyesvállalat a pénzügyi év végére, azaz legkésőbb márciusra tető alá tudja hozni az Intellel kötendő megállapodást.

0

Crusoe SE: beágyazott rendszerekbe szánt processzor a Transmetától

2003. január 6. 11:20

[WSJ, CNET] Amerikai szaklapok értesülései szerint az alacsony fogyasztású Crusoe processzorairól ismert Transmeta ma új termékeket jelent be. A nehézségekkel küzdő vállalat Crusoe SE processzoraival a beágyazott rendszerek piacán kívánja megvetni a lábát.

0

A Toshiba növelni kívánja flashgyártó kapacitását

2003. január 6. 09:58

[Dow Jones] A Toshiba ma jelentette be, hogy a digitális kamerákban és mobiltelefonokban használatos flash memóriák iránt megnövekedett kereslet kielégítése érdekében növelni kívánja flashgyártó kapacitását. A japán vállalat -- új üzemeinek elkészültéig -- várhatóan 15 milliárd jent költ meglévő gyártósorainak fejlesztésére.

0

A spam évi 11,9 milliárdos kárt okoz az USA-ban és Európában

2003. január 6. 09:02

[InternetWeek] Egy, a héten megjelenő tanulmány elkészítői megpróbálták felmérni, hogy évente mennyibe kerül a spam a vállalatoknak és a szolgáltatóknak: a végeredményt azt mutatja, hogy a kiadás 8,9 milliárd dollár az amerikai vállalatoknak és 2,5 milliárd dollár az európai cégeknek, valamint további 500 millió dollár az amerikai és az európai szolgáltatóknak.

0

Nem bűnösök az Intel léggömbgyilkos munkatársai

2003. január 2. 17:57

[DigiTimes] A tajvani VIA Technologies és az Intel évekre visszanyúló jogi csatározásainak egyik legbizarrabb ügyében hozott ítéletet szilveszter napján a taipei kerületi bíróság. A döntés értelmében a VIA vagyontárgyainak megrongálásával vádolt Intel-alkalmazottak nem követtek el bűncselekményt.

0

A Goldman Sachs szerint 2003-ban tovább csökkennek a technológiai kiadások

2003. január 2. 16:26

A Goldman Sachs által ma közzétett kutatási jelenté szerint 2003-ban tovább fognak csökkenni a technológiai kiadások. Laura Conigliaro és Rick Sherlund elemzők szerint az idei évben tavalyhoz képest átlagosan 1 százalékkal csökken a vállalatok által hardverekre és szoftverekre költött összeg.

0

Decemberben jelentősen csökkent a VIA és a SiS forgalma

2003. január 2. 16:01

[SBN, HWSW] A tajvani VIA Technologies és riválisa, a Silicon Integrated Systems (SiS) egyaránt ma hozta nyilvánosságra december havi eladásai adatait. Az elmúlt hónapban mindkét lapkagyártó vállalat forgalma jelentősen csökkent a novemberi adatokhoz képest.

0

A Merrill Lynch a mobiltelefon szektor növekedésére és az internet szektor visszaesésére számít

2003. január 2. 14:58

[Bloomberg, WSJ] A Merrill Lynch & Co. azt tanácsolja a technológiai befektetőknek, hogy csökkentsék befektetéseiket az internet szektorban és emeljék értékpapír-portfóliójukat a mobiltelefon szektorban, hivatkozva a nyereségnövekedési trendek változására. A következő hat hónapban arra lehet számítani, hogy a mobiltelefon-gyártók, főként a Motorola és a Nokia felül fogja múlni a többi technológiai részvényt.

0

A Samsung 1,2 milliárd dollárt költ a memóriagyártás korszerűsítésére

2003. január 2. 11:40

[Bloomberg, WSJ] A Samsung Electronics az óév utolsó napján egy 1,23 milliárd dolláros tervet jelentett be a cég tizenkettedik dél-koreai félvezetőgyárának modernizálásával kapcsolatban, a cél a költségek csökkentése, mivel továbbra is tart az iparág visszaesése. A világ legnagyobb memóriagyártója az összeget a következő generációs, 300 mm-es waferek előállítására használt berendezésekre fogja költeni.

0

Lezárult az IBM-Hitachi ügylet

2003. január 2. 11:24

A Hitachi és az IBM bejelentették, hogy lezárult az IBM merevlemezgyártó részlegének eladása. A Hitachi 2,05 milliárd dollárt fizetett a már régóta veszteséges üzletágért.

0

Az IBM 5 milliárd dolláros IT kihelyezési szerződést kötött a J.P. Morgan Chase-szel

2003. január 2. 08:59

[CNET, WSJ] A J.P. Morgan Chase hétfőn bejelentette, hogy hét évre szóló, 5 milliárd dolláros tevékenység-kihelyezési (outsourcing) megállapodást kötött az IBM-mel. A J.P. Morgan Chase technológiai infrastruktúráját átalakító szerződés értelmében a második legnagyobb amerikai bank körülbelül 4000 alkalmazottja és alvállalkozója, valamint erőforrások és rendszerek kerülnek át a Nagy Kékhez az idei év első felében.

0

Újabb esélyt kapott hitelezőitől a Hynix

2003. január 2. 08:31

[Bloomberg, WSJ] A dél-koreai Hynix Semiconductor hitelezői hétfőn megállapodtak abban, hogy életben hagyják a rendkívüli pénzügyi gondokkal küszködő memóriagyártót, az adósság egy részét részvényekre cserélik, míg a fennmaradó hiteleket átütemezik. A hitelezők két évben belül harmadszor mentik meg a vállalatot.