eco@tech archívum - 2003 április

2003
április

0

Teljeskörű levelezőrendszer kisvállalatoknak a Westeltől

2003. április 30. 16:14

A Westel május 1-től kis- és közepes vállalkozások számára kedvező díj ellenében saját domain használatot, valamint felügyeleti jogokat biztosító teljes körű mobil e-mail szolgáltatást kínál. A kiszámítható háttér mellett jelentős előny, hogy a Westel új megoldásával akár a legkisebb vállalkozás is informatikai beruházás nélkül juthat teljes körű vállalati levelezőrendszerhez.

0

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége spammeli a fájlcserélő szolgáltatások felhasználóit

2003. április 30. 13:14

[News.com] Ha a pereskedéssel nem ér célt a RIAA, kénytelen más módszerekhez folyamodni -- belülről bomlasztja a rendszert . Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) nevében több fájlcserélő szolgáltatást igénybevevő felhasználó kapott azonnali üzenetet a programok beépített funkciója segítségével, miszerint megszegi a törvényt a jogvédett anyagok terjesztésével.

0

Csökkent a JDS Uniphase negyedéves vesztesége

2003. április 30. 12:48

[WSJ] A kanadai JDS Uniphase, a világ legnagyobb, üvegszálas berendezésekhez alkatrészeket gyártó cége kedden a tőzsdezárás után tette közzé március 31-én zárult, harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. Bár a cég nettó vesztesége a vártnál alacsonyabb volt, a forgalom 37 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A vállalat további elbocsátásokat jelentett be, amikre a nehéz gazdasági környezet miatt van szükség.

0

Gartner: az idén visszaesett a PDA-k forgalma

2003. április 30. 09:36

A Gartner piackutató vállalat előzetes felmérése szerint az idei év első negyedévében a gazdaság tartós gyengélkedésének köszönhetően 11,1 százalékkal csökkent a kéziszámítógépek forgalma a tavalyi év megfelelő időszakához képest. Az IDC hasonló trendről számolt be nemrégiben, azonban az IDC-jelentés 21 százalékos visszaesésről számolt be.

0

Csökkent a RealNetworks forgalma

2003. április 30. 08:36

[WSJ] A RealNetworks tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A RealPlayer és RealOne médialejátszó alkalmazásairól ismert vállalat forgalma éves szinten szerény mértékben csökkent, miközben előfizetőinek száma elérte az egymilliót.

0

Az IDC szerint az idén emelkednek a vállalati IT-kiadások az USA-ban

2003. április 30. 07:42

[CNET] Az IDC piackutató vállalat legújabb tanulmánya szerint az amerikai vállalatok IT-kiadásai némileg emelkednek az idén. A kutatók úgy vélik, hogy az amerikai IT-kiadások 1,5 százalékkal 372 milliárd dollárra emelkednek 2003-ban. A jelentés szerint 2003-2007 között átlagosan 4,9 százalékos növekedés várható, 2007-re az IT-kiadások elérik a 467 milliárd dollárt.

0

Elhalasztják a tajvani Computex szakkiállítást

2003. április 29. 20:13

A The Inquirer című brit informatikai bulvárlap információi szerint az atípusos tüdőgyulladással (SARS) kapcsolatos aggodalmak miatt elhalasztják a legnagyobb ázsiai számítógépes kiállítást. Az idei Computex az eredeti tervek szerint június 2-6. között került volna megrendezésre Tajpejben.

0

Új márkanévvel új piacok meghódítására tör a kínai Legend

2003. április 29. 19:40

[CNET] A Legend Holdings húsz éve használt márkanevét és logóját lecserélve igyekszik meghódítani az Ázsián kívüli piacokat. A legnagyobb kínai PC-gyártó óriásvállalat az átalakított imázsnak köszönhetően öt éven belül meg kívánja négyszerezni a nemzetközi piacon értékesített termékek forgalmát.

0

Az In-Stat/MDR csökkentette a félvezetőipar növekedésére vonatkozó előrejelzését

2003. április 29. 17:16

Az In-Stat/MDR piackutató vállalat csökkentette a félvezetőipar éves növekedésére vonatkozó előrejelzését. Ma kiadott elemzéséban az In-Stat/MDR a korábbi 18,1 százalékos bővülés helyett már csak 16,7 százalékos emelkedést vár és arra számít, hogy a félvezetőeladások az idén 164,2 milliárd dollárt tesznek ki.

0

Keystone lett a Nextra

2003. április 29. 16:09

Felszámolta magyarországi Nextrában birtokolt érdekeltségét a norvég Telenor . A fornebui székhelyű cég a Nextra Hungary Kft.-ben 1999 szeptemberében szerzett tulajdonrészét tavaly év végén adta el a The Proprius Groupnak, a tranzakció záróakkordjaként pedig néhány napja új néven, Keystone Integrated Solutions ként folytatja tevékenységét a budapesti vállalat. A Telenor többi hazai érdekeltségét, így a Pannon GSM-ben és a Digitania Rt.-ben birtokolt tulajdonrészét a döntés nem érinti.

0

A LiteOn új termékeitől várja eredményeinek jelentős javulását

2003. április 29. 16:00

[DigiTimes] Az első negyedévi értékesítési adatokat elemző konferencián a LiteOn IT közölte, hogy a vállalat új termékei, mint a kombó, szlim kivitelű notebookokba szánt kombó meghajtók és DVD+RW valamint DVR (digitális videorögzítő) eszközök, perifériák adják majd a cég idei bevételeinek 40 százalékát. Az első negyedévben a CD-ROM, DVD-ROM és CD-RW meghajtók értékesítése tette ki az összbevétel 97 százalékát.

0

Microsoft-EMC együttműködés a NAS piacon

2003. április 29. 15:47

[CNET] Az EMC hétfőn bejelentette, hogy megállapodást kötött a Microsofttal a NAS (network-attached storage, hálózati elérésű tároló) piac alsó szegmensét megcélzó tárolóeszközök gyártásával kapcsolatban. A következő negyedévben az EMC piacra fog dobni egy olyan terméket, amelyben a Clariion tárolóeszközökben használt lemeztömb és Intel-alapú szerver található, Windows operációs rendszerrel.

0

Javuló eredményekkel zárta pénzügyi évét a Hitachi és a Mitsubishi Electric

2003. április 29. 13:43

[Dow Jones] A március 31-én zárult pénzügyi évet javuló eredményekkel zárta a Hitachi Ltd. és a Mitsubishi Electric Corp., az idei kilátások azonban nem túl bíztatóak. A két nagy japán elektronikai gyártó arra számít, hogy a világgazdaság nem lendül fel az idén, mivel a vállalati kiadások továbbra is gyengék maradnak és jelentős negatív hatása lehet az atípusos tüdőgyulladásnak (SARS).

0

A Matsushita Electric csökkenő nettó veszteséggel zárta pénzügyi évét

2003. április 29. 12:20

[Dow Jones] A Panasonic és a National márkájú termékekről ismert Matsushita Electric Industrial Co. hétfőn tette közzé március 31-án zárult pénzügyi évének eredményeit. A cég nettó vesztesége csökkent és sikerült üzemi nyereséggel zárni az időszakot. A jó eredmények hátterében elsősorban a költségek csökkentése és a Panasonic termékek jó forgalma állt.

0

A várakozásoknál magasabb nyereséget ért el a TSMC

2003. április 29. 10:51

[Dow Jones] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ma hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalata éves szinten növekvő forgalomról és csökkenő nyereségről számolt be.

0

Az Avaya a vártnál jobb negyedéves eredményekről számolt be

2003. április 29. 07:15

Az Avaya, az USA első számú vállalati telefonberendezés-gyártója, amely 2000 szeptemberében vált le a Lucent Technologiesról, csütörtökön a vártnál jobb negyedéves eredményekkel rukkolt elő. A cég részvényárfolyama ennek eredményeként 72 centtel (26,28 százalékkal) 3,46 dollárra erősödött pénteken.

0

Gazdaságosabban tervezhetők 3G mobilhálózatok a picoChip technológiájával

2003. április 28. 18:33

A picoChip Designs Ltd. bejelentette, hogy lebonyolította az első harmadik generációs telefonhívást egy szoftveralapú bázisállomás segítségével. A 3GPP specifikációnak teljesen megfelelő bázisállomást alig pár hét alatt fejlesztette ki a vállalat a picoArray eszközökből álló hardverplatform és UMTS szoftver referencia-dizájn segítségével. A picoChip szoftver alapú bázisállomása jelentősen csökkenti a fejlesztési időt és -költségeket.

0

A Sybase bezárja kínai irodáit az atípusos tüdőgyulladás terjedése miatt

2003. április 28. 17:00

A Sybase úgy döntött, hogy az atípusos tüdőgyulladás (SARS) miatt átmenetileg bezárja kínai irodáit. A lépés mintegy 300 alkalmazottat érint. A vállalat egyúttal átmenetileg korlátozza az alkalmazottak utazását ebben a régióban. A szakértők egyetértenek abban, hogy a betegségnek jelentős hatása lehet a kínai befektetésekre, amennyiben nem sikerül rövid időn belül megtalálni az ellenszert.

0

Az Amazon részvényárfolyama 15 százalékkal emelkedett

2003. április 28. 14:05

[WSJ] Az Amazon.com részvényárfolyama 3,85 dollárral (15,33 százalékkal) 28,97 dollárra nőtt pénteken, miután a cég csütörtök este közzétette első pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat forgalma 28 százalékkal emelkedett, nőtt a haszonrés és a kilátások is bíztatóak. A részvényárfolyam két és fél éve nem volt ilyen magas szinten.

0

A Sharp és a Loewe Opta közösen dob piacra LCD-televíziót Európában

2003. április 28. 12:09

[EE Times] A Sharp Corporation és a német Loewe Opta GmbH között létrejött új megállapodás értelmében a jövőben együtt készítenek európai piacra szánt, nagy méretű LCD-televíziókat. A televíziókhoz szükséges LCD-paneleket a Sharp szállítja majd a Loewe számára.

0

Márciusban tovább növekedett a globális félvezetőpiac

2003. április 28. 11:34

A globális félvezetőeladások márciusban 12,1 milliárd dollárt tettek ki, ami 2,6 százalékos növeledést jelent az előző hónaphoz képest -- jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA). Az első negyedévben a félvezetőpiac 36,4 milliárd dollár értékű volt, ami 3,2 százalékkal alacsonyabb a tavalyi negyedik negyedéves szintnél, azonban 13 százalékkal magasabb mint 2002 első negyedévében.

0

Három diákot tartóztattak le Ausztráliában internetes zeneterjesztés miatt

2003. április 28. 11:16

[News.com] Az ausztráliai rendőrség csütörtökön jelentette be, hogy bezárt egy internetes zenei kalózoldalt, valamint több diákot letartóztatott mintegy 37 millió dollárnyi jogvédett audioanyag terjesztése miatt. A három diák -- egy 19 és egy 20 éves ausztráliai, valamint egy 20 éves malajziai társuk -- MP3 és WMA kódolású zenei anyagokat terjesztett egy erre dedikált weboldalon keresztül, ahonnan a látogatók ingyen tölthették le a jogdíjvédett zenei anyagokból készült állományokat.

0

2002-ben újra az EMC volt a legnagyobb tárolófelügyeletiszoftver-gyártó

2003. április 28. 11:02

[Hill and Knowlton] Az EMC 2002-ben újra világelső szolgáltató lett a tárolófelügyeleti szoftverek piacán, és immár a negyedik egymást követő évben vezeti a teljes piacot. A Gartner Dataquest által kiadott jelentés szerint 2002-ben 25,6 százalékos bevételaránnyal az EMC vezette a 4,7 milliárd dolláros tárolófelügyeletiszoftver-piacot, amely hét százalékkal magasabb a következő versenytárs által elért eredménynél.

0

100 forintra 18-at fizet a Matáv-részvény

2003. április 28. 09:11

Részvényenként 18 forintot fizet a Matáv -- derül ki a szolgáltató éves közgyűléséről kiadott sajtóközleményből. A 2002. évi adózott eredményből összesen 18 682 410 600 forintot fizet osztalékként részvénytulajdonosainak a legnagyobb hazai távközlési vállalat.

0

A Fujitsu jelentős veszteséggel zárta pénzügyi évét

2003. április 28. 07:43

[WSJ] A Fujitsu pénteken tette közzé legutóbbi pénzügyi éves eredményeit, a cég az előző évhez hasonlóan jelentős veszteséggel zárta a március 31-én véget ért időszakot. A vállalat folytatja átszervezését, ennek részeként a vezetőségben is változások történtek.

0

Új vezetők a Montana Rt. élén

2003. április 26. 17:14

Snoj Katalint és Tóth Lászlót nevezte ki a Montana Rt. vezérigazgató-helyettesi posztjaira. Snoj a cég operatív működését és adminisztratív teendőit irányítja, míg Tóth a műszaki feladatokat felügyeli a legmagasabb szinten május 1-től.

0

Elmaradhat a tajvani Computex szakkiállítás

2003. április 25. 18:27

[DigiTimes] Az atípusos tüdőgyulladással (SARS) kapcsolatos aggodalmak miatt a kiállító cégek a legnagyobb ázsiai számítógépes kiállítás elhalasztását kérik a rendezőktől, ám az sem kizárt, hogy idén a rendezvény elmarad. Az idei Computex az eredeti tervek szerint június 2-6. között kerülne megrendezésre Tajpejben.

0

A HUMANsoft megkezdte a Dell-kéziszámítógépek forgalmazását

2003. április 24. 17:45

A HUMANsoft Kft. ma sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy megkezdte a Dell Microsoft Pocket PC 2002 operációs rendszert futtató Axim X5 kéziszámítógép-családjának magyarországi forgalmazását. A vállalat 1991 óta forgalmazza hazánkban a Dell számítógépeit.

0

93 százalékkal csökkent a Siebel Systems eredménye

2003. április 24. 14:08

Az üzleti szoftvereket gyártó amerikai Siebel Systems szerdán bejelentette, hogy első negyedéves nyeresége tavalyhoz képest 93 százalékkal csökkent, miközben a forgalom harmadával esett vissza. A vállalat szerint a gyenge eredményeket a kedvezőtlen gazdasági körülmények okozták.

0

Növekedő veszteségről számolt be a Sony Ericsson

2003. április 24. 12:43

Az első negyedévben jelentősen növelte veszteségét a svéd-japán mobiltelefon-gyártó vegyesvállalat, a Sony Ericsson. A cég bevétele is csökkent, azonban a vállalat tervei szerint még az idén nyereséges lesz.

0

Továbbra is veszteséges a Lucent

2003. április 24. 11:17

[Dow Jones] A Lucent Technologies tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A távközlési berendezéseket gyártó óriásvállalat sorozatban immár tizenkettedik veszteséges negyedévét zárta.

0

Hétszeresére növelte nyereségét a Sony

2003. április 24. 10:22

A Sony Corp. jelentős nyereségnövekedésről számolt be, azonban az eredmények elmaradtak az előzetes várakozásoktól. A vállalat március 31-én zárta pénzügyi évét.

0

Júniusban megszűnik a Westel 0660

2003. április 23. 18:50

Elvi megegyezés született az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Matáv között a Westel Rádiótelefon Kft. (Westel 0660) koncessziós szerződésének módosításáról és az NMT-szolgáltatás 2003. június 30-ai megszüntetéséről.

0

Népszerűek az ATI integrált mobil lapkakészletei

2003. április 23. 18:37

Az ATI tegnap számolt be arról, hogy újabb jelentős megrendeléseket nyert el integrált mobil lapkakészleteire. Az IBM, a Hewlett-Packard, a Fujitsu, a Legend és a MicronPC összesen 18 noteszgépe használja majd a kanadai vállalat Radeon IGP 340M és Radeon IGP 320M termékeit.

0

Centrino-alapú notebookokkal jelentkezett az Asustek

2003. április 23. 15:16

A tajvani Asustek új notebookot mutatott be, amely az Intel Centrino platformra épül. A vállalatnak ez a harmadik noteszgépe, amely a március közepén megjelent új Intel alkatrészekre épül.

0

Saját összeszerelésű notebookokat dob piacra az Albacomp

2003. április 23. 11:42

Az Albacomp Rt. 2003 áprilisától megkezdi saját összeszerelésű hordozható számítógépeinek forgalmazását a hazai piacon. A hazai PC-gyártó vállalat vezetése az év elején döntött úgy, hogy saját, jó minőségű asztali számítógépeinek összeszerelése mellett -- Albacomp Activa márkanév alatt -- hordozható számítógépek összeszerelésébe és forgalmazásába kezd.

0

Megduplázta nyereségét az eBay

2003. április 23. 11:41

Az eBay internetes aukciós portál tegnap közzétette első negyedéves eredményeit. A vállalat nyeresége közel kétszeresére emelkedett és a cég megemelte második negyedéves és egész éves kilátásait.

0

Gyenge negyedévet zárt az SGI

2003. április 23. 11:28

22 százalékkal csökkent az SGI részvényárfolyama tegnap, miután a vállalat rendkívül gyenge negyedéves eredményekről számolt be. A cég forgalma jelentősen csökkent, a veszteség pedig felülmúlta az elemzők elvárásait.

0

Két új tenyérgépet dobott piacra a Palm

2003. április 23. 11:16

A világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, az amerikai Palm ma két új modellel bővítette termékpalettáját. A Zire 71 egy alsó árkategóriás, multimédiás képességekkel felvértezett modell, a Tungsten C pedig egy vezeték nélküli adatátvitelre felkészített, elsősorban vállalati felhasználóknak szánt készülék.

0

Nyereséggel zárta a Sybase az első negyedévet

2003. április 22. 20:15

A Sybase a múlt hét végén jelentette be első pénzügyi negyedéves eredményeit. Az adatbázis-kezelő és egyéb vállalati alkalmazásokat forgalmazó vállalat árbevétele és nyeresége megfelelt a hónap elején lejjebb szállított várakozásoknak.

0

Az IBM az Opteron mellé áll

2003. április 22. 18:11

Hosszú hónapok találgatásainak végére téve pontot az IBM ma az AMD Opteron processzor ünnepélyes bemutatóján hivatalosan is bejelentette: szervereiben felhasználja az AMD új processzorát. A Nagy Kék a legnagyobb számítógépgyártók közül elsőként kötelezte el magát az új architektúra mellett.

0

Emeli a 15"-os LCD-panelek árát két vezető gyártó

2003. április 22. 17:44

[DigiTimes] Mivel a kereslet továbbra is jelentősen meghaladja a gyártókapacitást, két élvonalbeli gyártó, a HannStar Display és a Chunghwa Picture Tubes (CPT) is bejelentette a tegnapi nap folyamán, hogy 5 dollárral emeli a 15 méretű LCD-panelek, notebookokba szánt kijelzők árát. Az áremelkedés a jövő hónaptól lép életbe a kínai nyelvű Commercial Times információi szerint.

0

Asztali processzorra épülő, olcsó notebookok az IBM kínálatában

2003. április 22. 13:58

Az IBM ma bejelentette ThinkPad G notebookcsaládját, illetve annak első tagját, a ThinkPad G40 noteszgépet. A számítógépet elsősorban azoknak a felhasználóknak ajánlja az IBM, akik idejük nagyrészét asztalnál töltik, de időnként szükségük van a hordozhatóságra.

0

Az SAP bejelentette 2003 első negyedévi eredményeit

2003. április 22. 13:15

[Mmd] Európa legnagyobb szoftvervállalata, a német SAP AG bejelentette első negyedéves eredményeit. 2003 első negyedévében a működési nyereség 60 százalékkal 298 millió euróra nőtt, szemben 2002 első negyedévének 186 milliójával. A pro forma működési nyereség, leszámítva a részvényalapú kompenzációt és a felvásárlásokkal kapcsolatos költségeket, 28 százalékkal, 304 millió euróra nőtt, szemben a tavalyi év 238 milliójával.

0

3,7 millióval nő havonta a két legnagyobb kínai mobilszolgáltató előfizetői létszáma

2003. április 22. 12:49

[DigiTimes] Tovább folytatják menetelésüket a kínai mobilszolgáltatók: a China Unicom és a China Mobile 11,324 millió új előfizetőt szerzett 2003 első három hónapja alatt. A China Unicom, az ország második legnagyobb szolgáltatója 5,194 millió előfizetőt szerzett az első negyedévben, ez a teljesítmény azonban elmarad az erre az évre előirányzott 25 milliós létszám negyedétől, csupán 20,8 százalékot teljesített a vállalat.

0

Japánból is kiszorulhat a Hynix

2003. április 18. 17:09

Az Elpida Memory azt fontolgatja, hogy kormányzati beavatkozást kér a Hynix Semiconductor memóriachip-importjának korlátozása érdekében, adta hírül ma a Dow Jones hírügynökség. Az ismételt állami támogatásokkal életben tartott dél-koreai vállalatot az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókkal sújtotta, legutóbb pedig a tajvani kormány kezdeményezett vizsgálatot ellene.

0

Új fejlesztésű eszközökkel 25 százalékkal nőhet a Verizon szolgáltatási területete

2003. április 18. 15:30

[News.com] Továbbfejlesztett vezeték nélküli eszközök segítségével 25 százalékkal nőhet a Verizon Communications szolgáltatási területe, közölték a cég vezetői. A szélessávú fejlesztésekért felelős Brian H. Whitton szerint a a cég hamarosan bejelenti a bővítéssel kapcsolatos terveit. Az úgynevezett fix vezeték nélküli technológia segítségével olyan területeken is elérhetővé válik a szélessávú internetezés, ahol nincs lehetőség DSL vagy kábelmodemes szolgáltatások nyújtására, a vezetékes fejlesztésbe fektetett összegek pedig nem térülnének meg a szolgáltatók számára.

0

23 millió alaplapot szállítottak a tajvani gyártók az első negyedévben

2003. április 18. 13:05

[DigiTimes] Az egyre növekvő OEM-rendeléseknek és az iraki háborúval kapcsolatos nagyobb készletezésnek köszönhetően a tajvani cégek 23,235 millió alaplapot szállítottak le partnereik számára az első negyedévben. A Market Intelligence Center (MIC) adatai szerint az előző év azonos időszakához képest ez 7,2 százalékos emelkedést jelent.

0

Jó útra térhet-e egy hacker?

2003. április 17. 18:45

[ZDnet] Az RSA biztonsági konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetés résztvevője volt többek között Kevin Mitnick is, az egykori hacker, akit jogerős börtönbüntetésre ítéltek. A vita résztvevői arra keresték a választ, vajon a vállalatok megbízhatnak-e a volt hackerekben, alkalmazhatják-e őket biztonsági tanácsadóként?

0

Seagate: csökkenő, de a várakozásokat felülmúló eredmények

2003. április 17. 17:20

[Dow Jones, HWSW] A Seagate Technology kedden tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A merevlemezeket gyártó vállalat nyeresége mind éves szinten, mind pedig a megelőző negyedévhez képest visszaesett, azonban az eredmények még így is jelentősen felülmúlták az elemzők várakozásait.

0

Félmillió előfizetője van az XM Satellite Radio műholdas szolgáltatásának

2003. április 17. 13:27

[News.com] Az amerikai XM Satellite Radio Holdings hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az általa nyújtott műholdas rádiószolgáltatás előfizetői létszáma végre elérte a bűvös 500000 főt. Az előfizetők számának jelentős emelkedése nagyban köszönhető annak, hogy egy megállapodást követően a General Motors egyes autóiban gyárilag megtalálhatók a cég vevőkészülékei.

0

A Mitsubishi befejezi a nagyméretű LCD-panelek gyártását

2003. április 17. 11:46

A Bloomberg információi szerint a Mitsubishi Electric leállítja nagyméretű LCD-panelei gyártását. Ezeket a kijelzőket a Mitsubishi leányvállalata, az Advanced Display Inc. (ADI) készíti Kumamoto tartományban, Japánban. A továbbiakban ezeket a kijelzőket a tajvani Chunghwa Picture Tubes (CPT) vállalattól fogja rendelni a Mitsubishi.

0

Tajvan is vizsgálódik a dél-koreai memóriagyártók ügyében

2003. április 17. 11:13

A tajvani memóriagyártó vállalatok panaszt nyújtottak be a szigetország kormányához a dél-koreai versenytársaiknak nyújtott állami segélyek kapcsán és kiegyenlítő vám kiszabását kérték Tajpejtől, adta hírül ma több hírügynökség. Korábban az Egyesült Államok és az Európai Unió is jelentős importvámmal sújtotta a dél-koreai Hynix Semiconductor memóriachipjeit.

0

HOUG: trendek és megoldások Oracle alapon

2003. április 17. 10:46

[NetAktív] Április 7-11. között idén hatodik alkalommal került megrendezésre a HOUG, azaz a Magyarországi Oracle Felhasználók Konferenciája, az Oracle termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatban állók legnagyobb hazai összejövetele. A rendezvényen közel 550 résztvevő jelent meg a hazai vállalatvezetői és informatikai döntéshozói körből. Az idei fókusztéma a költséghatékony szoftver-infrastruktúra kialakításának lehetőségei mellett az e-kormányzat volt, amely informatikai és gazdasági megközelítésben egyaránt terítékre került az előadásokon és eszmecseréken.

0

A Sun nyeresége a várakozásoknak megfelelően alakult, a forgalom jelentősen csökkent

2003. április 17. 10:31

A Sun Microsystems tegnap hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves eredményeit. A vállalat jelentősen csökkenő forgalomról számolt be, miközbe elérte a nyereségküszöböt. Elemzők arra számítottak, hogy a Sun stabil negyedévet zár, ugyanis a versenytársak -- többek között az IBM és az EMC -- is növekedő forgalomról és profitról számoltak be. A Sun ezzel szemben jelentősen csökkenő bevételt jelentett be.

0

Az első negyedévben 6 százalékkal növekedtek az európai PC-eladások

2003. április 17. 10:16

Az EMEA (Európa, Afrika, Közel-kelet) régióban 6 százalékkal növekedett az eladott PC-k száma az első negyedévben -- jelentette be a Gartner Dataquest. A növekedés elsősorban a notebook-eladások javulásának, valamint a némiképp fellendülő vállalati beszerzéseknek köszönhető.

0

Japán kézbe került a SONICblue Rio és ReplayTV részlege

2003. április 17. 09:46

A Marantz és Denon szórakoztatóelektronikai termékekről ismert japán D&M Holdings vásárolta meg a SONICblue Rio és ReplayTV részlegeit. A D&M Holdings összesen 36,2 millió dollárt fizetett a csődbe ment amerikai cég két üzletágáért. A tranzakció várhatóan 10 napon belül lezárul.

0

A vártnál kisebb veszteségről számolt be az AMD

2003. április 17. 09:16

[CNET] Az Advanced Micro Devices (AMD) tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A sunnyvale-i vállalat a processzor- és flashmemória-forgalom növekedésének köszönhetően a vártnál alacsonyabb veszteségről számolt be.

0

Újra nyereséges az EMC

2003. április 16. 16:36

[WSJ] Az EMC ma hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A tárolóeszközöket gyártó óriásvállalat a korábban megemelt várakozásoknak megfelelően ismét nyereségről számolt be, és jelezte, az év további részében is fenntartja a nyereséges működést.

0

A tajvani Nan Ya további 30 DVD-R lemezt készítő gyártósort állít üzembe

2003. április 15. 18:55

[DigiTimes] Az egyre növekvő kereslet kielégítésére 30 újabb, DVD-R lemezeket készítő gyártósort állít üzembe a Nan Ya Plastics a közeljövőben, állítják a céghez közelálló források. A tajvani Nan Ya bővítési tervét közel nettó 2 milliárd tajvani dollár befektetés árán tudja megvalósítani. Az új gyártósorok segítségével 2003 közepére a cég akár Tajvan legnagyobb DVD-R lemez-beszállítója is lehet.

0

Tízmillió dollárra pereli a kéretlen reklámlevelek küldőit az AOL

2003. április 15. 11:47

A világ legnagyobb internetszolgáltatója, az America Online a hétvégén összesen öt pert indított spammerek ellen. Az AOL keresete szerint több mint egymilliárd kéretlen levél jutott el az előfizetőihez, amelyekben jelzáloghitelt, szteroidokat és pornót reklámoztak.

0

A várakozásoknak megfelelően alakult az ARM negyedéve

2003. április 14. 18:45

[Dow Jones, HWSW] Az ARM Holdings ma hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A beágyazott RISC-architektúrákat fejlesztő és licencelő cambridge-i vállalat negyedéves forgalma a várakozásoknak megfelelően tovább csökkent.

0

Megújult a Portocom vezetése

2003. április 14. 12:21

A Portocom Számítástechnikai Rt. hivatalos közgyűlése döntött a szervezet menedzsmentjének átalakításáról. Ennek értelmében a céget kettős ügyvezetés működteti, Bölcsföldi László korábbi kereskedelmi igazgató és Tóthné Polló Anna korábbi kommunikációs igazgató személyében. Középvezetői szinten a termelési, pénzügyi és vevőszolgálati részlegen is történtek változások.

0

Tovább folytatódik a Cisco és a Huawei jogi csatája

2003. április 14. 09:54

[IDG] A Huawei Technologies a múlt héten a texasi kerületi bírósághoz benyújtott beadványában hangsúlyozza, hogy mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy eltávolítsa routereiből a Cisco egyes szabadalmaztatott megoldásainak nyomait. A kínai vállalat szerint a Cisco egyedüli célja, hogy versenyellenes módon, riválisait megfélemlítve megőrizze dominanciáját a hálózati eszközök piacán.

0

Az LG.Philips is újabb LCD-gyár építésébe kezd

2003. április 11. 17:52

[DigiTimes] A Samsung után az LG.Philips LCD is bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollár befektetésével hatodik generációs TFT LCD-gyár építésébe kezd Kumiban, Dél-Koreában. Az új gyártósorokon 2005 első negyedévében kezdődhet meg a sorozatgyártás, közölte Koo Bon-Joon, a vállalat elnöke az EDEX 2003 kiállításon, Tokióban.

0

Puskás Tivadar-díjat kapott az Ericsson Magyarország kutatási igazgatója

2003. április 11. 16:25

2003. április 9-én a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Dr. Dibuz Saroltának, az Ericsson Magyarország kutatási igazgatójának ítélte a Puskás Tivadar-díjat. A HTE a Puskás Tivadar-díj átadásával Dibuz Sarolta évtizedes, a telekommunikáció és információs technológia fejlesztésében végzett kiemelkedő tevékenységét díjazta. A HTE e díj odaítélésével Dibuz kutatás terén elért kimagasló eredményeit és a felsőfokú és doktorandusz-képzésben nyújtott segítségét is elismerte.

0

A Microsoft megnyitotta Európai Innovációs Központját

2003. április 11. 14:47

A Microsoft ma bejelentette a Microsoft Európai Innovációs Központ (European Microsoft Innovation Centre -- EMIC) létrehozását. Az új intézmény, amely alkalmazott kutatással és technológiai fejlesztéssel foglalkozik, Németországban, az Észak-Rajna Vesztfáliai Aachenben jön létre.

0

A Microsoft beperelte a Lucent Technologiest

2003. április 11. 13:49

A Microsoft beperelte a Lucent Technologiest -- adta hírül a Wall Street Journal . A Lucent korábban szabadalombitorlási pert indított a Dell Computer és a Gateway ellen, azonban a PC-gyártók felkérték a Microsoftot a biztosításukra, ugyanis a Lucent által kifogásolt technológiák a redmondi cégtől származnak.

0

Az Apple 6 milliárd dollárt fizetne a Universal Musicért?

2003. április 11. 13:06

Az Apple Computer a Vivendivel tárgyal a Universal Music esetleges felvásárlásáról -- áll a Los Angeles Times mai számában. A lap megukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva tette közzé az értesülést.

0

1800 alkalmazottat bocsát el a Nokia hálózati berendezéseket gyártó részlege

2003. április 11. 11:09

A Nokia Networks, a Nokia infrastrukturális üzletága határozott lépéseket tesz a költségek csökkentése, a jövedelmezőség növelése és a mobil infrastruktúra-piacon megszerzett vezető pozíciójának további erősítése érdekében. A tervezett lépések a kutatási-fejlesztési programokra történő összpontosítás, összesen körülbelül 1800 alkalmazott elbocsátása, és a hatékonyság növelése érdekében a Nokia Networks szervezetének kismértékű átalakítása.

0

Veszteségről számolt be a Network Associates

2003. április 11. 09:26

[Dow Jones] A Network Associates tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A számítógépes biztonságra koncentráló vállalat számos korábbi megrendelés visszamondása és a jelentős egyszeri költségek miatt veszteséget ért el az időszakban, és egyben csökkentette második negyedéves és éves előrejelzését.

0

A kábeltévés hálózatok liberalizásálását szorgalmazza a TVNET

2003. április 10. 16:34

A kábeltelevíziós hálózatok liberalizálása mellett szállt síkra a TVNET Kft. A kábeltévé-hálózatok megnyitását jelenleg semmilyen jogszabály nem írja elő, holott az Egységes Hírközlési Törvény korábbi tervezetében ez még benne volt, ám a parlament által 2001-ben elfogadott változatból már kikerült.

0

0,8 százalékos éves növekedésre van kilátás a japán mobiltelefon-piacon

2003. április 10. 11:39

Az április 1-én kezdődött pénzügyi év során várhatóan 0,8 százalékkal növekedik a Japánban értékesített mobiltelefonok száma -- áll a MultiMedia Research Institute által készített előrejelzésben. A tavalyi év során Japánban 41 millió mobiltelefon talált gazdára, ami 4,8 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel korábban. Idén 41,3 millió készülék értékesítésére van kilátás.

0

In-Stat/MDR: az Intel uralja az alsó kategóriás processzorok piacát

2003. április 9. 19:09

Az In-Stat/MDR piackutató vállalat kiadta Value PC Processors című jelentését, amelyben az Intel alsó árkategóriás Celeron és mobil Celeron processzorainak idén és jövőre várható kilátásait vázolja. A prognózis szerint a processzorgyártó vállalat a közei jövőben a kiéleződő verseny ellenére is megőrzi domináns pozícióját ebben a piaci szegmensben.

0

A SiS-t kellemetlenül érinti az Intel-VIA megállapodás

2003. április 9. 15:17

Egy nappal azt követően, hogy az Intel és a VIA bejelentette licencmegállapodását, a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) szükségét érezte annak, hogy sajtóközleményben számoljon be az Intelhez fűződő kapcsolatának rendíthetetlenségéről. Az elemzők azonban -- e szokatlan gesztus ellenére is -- úgy vélik, hogy elsősorban a SiS pozícióját gyengíti majd az ismét legitim piaci szereplővé váló VIA várható térnyerése.

0

Újabb Microsoft-minősítést nyert el a Montana Rt.

2003. április 9. 14:32

A Montana Rt. ma közleményben számolt be arról, hogy a Microsoft Gold Certified Partner for Collaborative Solutions partneri cím megújítása mellett egy újabb Microsoft Gold partneri címet szerzett meg, illetőleg partneri szerződést között az Oracle-lel.

0

Megemelte negyedéves profitelőrejelzését az EMC

2003. április 9. 09:52

A tárolóeszközök egyik legnagyobb gyártója, az amerikai EMC tegnap bejelentette, hogy az első negyedévében nyeresége legalább részvényenként 1 cent lesz. A vállalat korábban legfeljebb 1 centes részvényenkénti profitra számított. A tavalyi első negyedévben az EMC részvényenkénti 3 centes veszteségről számolt be.

0

Az Acer bemutatta a Centrino platformra alapozott Tablet PC számítógépét

2003. április 8. 13:01

[Clubic.com] Bemutatta első Centrino alapra épített Tablet PC számítógépét az Acer. A TravelMate C110 típusjelzésű Tablet PC Intel Pentium M processzort, Intel 855GM chipkészletű alaplapot tartalmaz, kijelzője 10,4-os. Az előd TravelMate C100 Tablet PC-hez hasonlóan a C110 is hagyományos hordozható számítógéppé alakítható az opcionális, billentyűzetet és touchpadet tartalmazó kiegészítő segítségével. Az Acer TravelMate C110 Tablet PC Európában előreláthatólag júniustól lesz kapható, egyelőre ismeretlen áron.

0

Az Intel és a VIA elásta a csatabárdot

2003. április 8. 11:02

[HWSW, CNET] Évek óta tartó jogi huzavona után az Intel és a VIA Technologies peren kívüli megegyezéssel zárta le az alaplapi chipkészletekkel és mikroprocesszorokkal kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt egymás ellen indított perek sorozatát. A két vállalat a megállapodás részeként tíz évre szóló keresztlicenc-megállapodást kötött. A VIA jövője szempontjából meghatározó jelentőségű egyezség pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Az IBM megszorongatná a tajvani szerződéses gyártókat

2003. április 7. 10:59

A DigiTimes című tajvani internetes lap értesülései szerint az IBM, miután gyártási megállapodást kötött a grafikus processzorok piacát vezető NVIDIA-val, rendkívül kedvező ajánlatokkal igyekszik elcsábítani tajvani riválisai, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) és a United Microelectronics Corporation (UMC) ügyfeleit.

0

A GameCube sikertelensége miatt sötét évet zár a Nintendo

2003. április 7. 10:22

A Nintendo ma, hivatkozva GameCube asztali játékkonzoljának a célkitűzésektől messze elmaradó eladásaira, profitfigyelmeztetést tett közzé. A japán vállalat 18 százalékkal csökkentette a március 31-én véget ért pénzügyi évre vonatkozó nyereségvárakozásait.

0

A Pannon GSM előfizetői 2003. április 1-jétől lebeszélhetik havidíjuk legalább 50 százalékát

2003. április 7. 09:38

2003. április 1-jétől a Pannon GSM minden számlás tarifacsomagjának előfizetője havi előfizetési díja felének megfelelő forgalmi kedvezményben részesül. Az eddig is Magyarország legsokrétűbb kedvezményrendszerét kínáló mobil szolgáltató ügyfelei ezután még előnyösebb feltételek mellett telefonálhatnak és vehetik igénybe a Pannon GSM szolgáltatásait.

0

Network Associates: két akvizíció egy hét alatt

2003. április 7. 08:52

[CNET] A Network Associates, néhány nappal azután, hogy bejelentette a behatolás-detektáló hardvereket fejlesztő IntruVert Networks felvásárlását, újabb akvizícióról számolt be. A biztonságtechnológiai vállalat pénteken közölte, hogy felvásárolja a hasonló célú szoftvermegoldásokat forgalmazó Entercept Security Technologiest.

0

Összefogás a Vodafone-nal szemben

2003. április 7. 08:06

[Magyar Hírlap] Három nagy európai mobiltelefon-szolgáltató együttműködést tervez, hogy lenyomják az öreg kontinens egyik legnagyobbjának számító Vodafone-t a piaci versenyben -- írja a Magyar Hírlap . A német-spanyol-olasz összefogással nem csak Európában, hanem a spanyol érdekeltségek révén Latin-Amerikában is megerősíthetik pozícióikat a szövetség tagjai.

0

Profitfigyelmeztetést tett közzé a Sybase

2003. április 4. 17:35

A Sybase tegnap jelentette be, hogy első pénzügyi negyedéves árbevétele és nyeresége alacsonyabb lesz a vártnál. Az adatbázis-kezelő és egyéb vállalati alkalmazásokat forgalmazó vállalat az ügyfelek általános gazdasági bizonytalanság miatti óvatosságával magyarázta a gyengébb várható eredményeket.

0

A világ húsz legnagyobb félvezetőgyártója 2002-ben

2003. április 3. 10:41

A Dataquest piackutató vállalat közzétette a 2002-es év húsz legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának listáját. A cég decemberben már közzétett egy rangsort, azonban abban csak a tíz legnagyobb chipgyártó szerepelt és a lista becsült adatokon alapult.

0

A Nokia és a Beijing Just Top együtt építi ki a pekingi kormány osztott TETRA hálózatát, melyet a 2008-as olimpián használnak

2003. április 3. 10:12

A Nokia és a Beijing Just Top Network Communications Company Limited hivatalos megállapodást írt alá, melynek értelmében a két vállalat építi ki a pekingi kormány osztott digitális professzionális mobilrádió (PMR) kommunikációs hálózatának első fázisát. A hálózat a Nokia IP gerinchálózattal rendelkező TETRA rendszerén alapul majd. Az osztott hálózat létrehozása a pekingi önkormányzat idei hatvan legnagyobb projektjének egyike.

0

Szöul tiltakozik a Hynixot sújtó amerikai határozat ellen

2003. április 3. 10:04

[SBN] A dél-koreai kormány túlzónak tartja az amerikai kereskedelmi minisztérium által a Hynix Semiconductor termékeire kiszabott importvám mértékét, és meg kívánja támadni a döntést. Amennyiben az USA végleges határozatában is kitart a több mint 57 százalékos vám mellett, Szöul a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elé viszi az ügyet.

0

Elérhető közelségben az elektronikus aláírás

2003. április 2. 17:59

[Morpho] Az elektronikus aláírás hosszú évekre visszatekintő hazai szabályozásának fontos állomásaként megszületett az első magyarországi minősített hitelesítés-szolgáltató. A NetLock Kft. 2002. november 4-én beadott, minősítési eljárás lefolytatására vonatkozó kérelmét a Hírközlési Felügyelet sikeresnek minősítette, így a NetLock Kft. 2003. március 19-től Magyarországon elsőként jogosult minősített tanúsítványok kibocsátására. A mai napon megrendezett sajtótájékoztatón ünnepélyesen átadásra került Kovács Kálmán Informatikai és Hírközlési Miniszter számára Magyarország első minősített tanúsítványa.

0

A HP digitális képalkotási részlegének volt vezetője lett a Kodak új elnöke

2003. április 2. 17:36

Az Eastman Kodak bejelentette, hogy a vállalat új elnöke és egyben operatív igazgatója Antonio Perez lesz, aki 2001-ig a HP nyomtatási és digitális képalkotási részlegét vezette. Az 57 éves Perez a mai naptól gyakorlatilag a Kodak második embere Daniel Carp, az igazgatótanács elnöke mögött.

0

Árverésre kerülnek a SONICblue részlegei

2003. április 2. 15:00

A digitális szórakoztatóelektronikai termékeiről ismert SONICblue bejelentette, hogy április 15-én elárverezi részlegeit. A vállalat március végén kért csődvédelmet a kaliforniai kerületi bíróságtól.

0

Jelentős növekedés előtt áll a szerves kijelzők piaca

2003. április 2. 11:05

Az Organic light-emitting diode (OLED), azaz szerves fénykibocsátó diódákra épülő kijelzők piaca jelentős növekedés előtt áll és az elkövetkező években számos lehetőséget tartogat a gyártók számára -- állítja az iSuppli/Stanford Research.

0

100 ezren választották a Matáv Felező díjcsomagját 2 hónap alatt

2003. április 2. 10:59

A közelmúltban a Felező díjcsomagot használó Matáv-ügyfelek száma átlépte a 100 ezret. A február 1-jén bevezetett díjcsomagra február végéig 40 ezren, a március 1-jén bevezetett további kedvezmények hatására márciusban másfélszer annyian, 60 ezren fizettek elő. A Matávnak tavaly év végén a Hírközlési Felügyelet adatai szerint összesen 850 000 előfizetője volt.

0

Újabb akvizícióval erősít a Network Associates

2003. április 2. 10:35

[CNET] A Network Associates tegnap jelentette be, hogy felvásárolja a behatolás-detektáló megoldásokat fejlesztő IntruVert Networks öt. Az ügylet újabb állomás a vállalat akvizícióinak sorában, melyektől a biztonságtechnikai piac újabb szegmenseinek meghódítását reméli.

0

A UMC terv szerint halad a 90 nanométeres technológia bevezetésével

2003. április 1. 17:49

Röviddel azt követően, hogy a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalata, a tajvani TSMC bejelentette, a jövő év első felére halasztja a 90 nanométeres csíkszélességgel előállított áramkörök sorozatgyártását, a vállalat elsőszámú riválisa, a UMC sajtóközleményben számolt be a technológia sikeres próbaüzeméről.

0

Meghajolt a Matáv a minisztérium érvei előtt: szabad a telefonpiac, csökkentek az árak *

2003. április 1. 16:30

Határozott lépésre szánta el magát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium: a hatósági áras internet behívószámok (az 51-es előhívóval tárcsázható számok) díját jelentősen csökkentette. A minisztériumi döntés értelmében napközben, csúcsidőben a telefonköltség percenként egy forint lesz, míg a 18 és reggel 7 óra közti időszakban 50 filléres percdíjjal számolhatnak az internetezők.

0

Jó évet zárt az LLP Budapest tanácsadói üzletága

2003. április 1. 14:24

[ComMedia] Az üzleti és pénzügyi szoftvermegoldások forgalmazójaként ismert LLP Csoport ma közleményben jelentette be, hogy 6,65 millió dolláros (1497,3 millió Ft) forgalommal zárta a 2002-es évet. A Kelet- és Közép Európa hét országában jelen lévő vállalatcsoport budapesti leányvállalata, az LLP Budapest Kft. ennek a forgalomnak a 33%-át realizálta, összesen 2,2 millió dollárt (495,4 millió Ft), melyből nyeresége 117 ezer dollárt (26,6 millió Ft) tesz ki. A tanácsadásból származó bevételek tekintetében 1,4 millió dolláros (315,2 millió Ft) forgalmával az LLP Budapest bizonyult a legjobbnak.

0

Az NEC kivonul a japán PDA-piacról

2003. április 1. 12:47

A gyenge eladások miatt az NEC határozatlan időre kivonul a japán kéziszámítógép-piacról -- állítják a céghez közeli források. Egyelőre nem tudni, hogy a gyártó mikor tér vissza a piacra, vagy hogy visszatér-e egyáltalán. Japánon kívül természetesen továbbra is lehet majd kapni az NEC MobilePro nevű tenyérgépeit.

0

Az AMD és a Fujitsu egyesíti flash üzletágát

2003. április 1. 09:04

Az AMD és a Fujitsu tegnap sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy kibővítve egy évtizedre visszanyúló együttműködésüket a flash memóriák előállításában új vegyesvállalatot hoznak létre. A FASL LLC, amely a tervek szerint az idei harmadik negyedévben kezdi meg működését, a világ második legnagyobb flash-gyártó vállalata lesz.