Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. január 10. 14:26

Új Matáv-díjcsomagok és telefondíjak 2003. február 1-jétől

A Matáv február 1-jétől megváltoztatja hatósági áras tarifáit és bevezeti új Felező és Felező plusz díjcsomagjait, amelyekben a havidíj akár több mint fele lebeszélhető. A hatósági tarifák emelését meghatározó szerint a Matáv 2003-ban éves szinten átlagosan 2 százalékkal emelheti hatósági telefondíjait. A Matáv az előző évekhez hasonlóan most is jóval az idei évre tervezett infláció alatti mértékben emeli hatósági árait.

A Matáv február 1-jétől megváltoztatja hatósági áras tarifáit és bevezeti új "Felező" és "Felező plusz" díjcsomagjait, amelyekben a havidíj akár több mint fele lebeszélhető. A hatósági tarifák emelését meghatározó szerint a Matáv 2003-ban éves szinten átlagosan 2 százalékkal emelheti hatósági telefondíjait. A Matáv az előző évekhez hasonlóan most is jóval az idei évre tervezett infláció alatti mértékben emeli hatósági árait.

A kapcsolási díjak 2003. február 1-jétől a Bázis, a Csevegő és a Sokatmondó díjcsomagokban 5,88%-kal csökkennek, bruttó 4,25 Ft-ról 4 Ft-ra.

Változik az országok nemzetközi díjzóna besorolása, melynek következtében 28 ország vezetékes, illetve mobil hívásának díja jelentősen csökken. A legkedvezőbb változás a vezetékes hálózatba irányuló hívások közül Szlovénia és Horvátország esetében következik be, a hívások díja mindkét ország esetében 41,94%-kal csökken. A romániai és jugoszláv vezetékes telefonok hívásának díja 29,03%-kal csökken, míg Szlovákia, Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok hívása esetén a csökkenés mértéke 18,18%. A mobil hálózatokba irányuló hívások közül 24,14%-os lesz a csökkenés Franciaország esetében, és 22,73%-kal csökken Németország, Ausztria és Csehország mobil hívásainak díja is. Egyedül Macedónia esetén -- ott is csak a mobil hálózatba irányuló hívások tekintetében -- jelent kedvezőtlen változást a díjzóna-átsorolás.

A Matáv 2003. február 1-jétől vezeti be az új "Felező" és "Felező plusz" díjcsomagokat, amelyekben a havidíj akár több mint fele lebeszélhető és kapcsolási díjat sem kell fizetni. A telefonköltségek kiszámítása is nagyon egyszerű, hiszen a helyi, helyközi, valamint a belföldi távolsági számokat azonos percdíjon lehet tárcsázni.

A "Felező" díjcsomaggal a Bázis havidíj (bruttó 3210 Ft) fele (bruttó 1605 Ft) lebeszélhető, így havonta több mint egy óra ingyenes beszélgetést biztosít vezetékes irányokba. A helyi, helyközi, valamint a belföldi távolsági számok minden időszakban egységesen bruttó 25 Ft-os percdíjon hívhatók.

A magasabb, bruttó 6000 Ft havidíjú "Felező plusz" csomag havidíjának több mint fele (bruttó 3600 Ft) beszélhető le. A helyi, helyközi, valamint a belföldi távolsági számokat csúcsidőszakban bruttó 23 Ft-os, csúcsidőszakon kívül bruttó 15 Ft-os percdíjakon lehet tárcsázni. Ezzel az előfizetők havonta akár több mint 3 és fél órát beszélhetnek az alapdíj részeként vezetékes irányokba. Mindkét Felező díjcsomagban a nemzetközi, mobil- és internet díjak megegyeznek a Bázis díjcsomag percdíjaival.

A Bázis, a Csevegő, a Sokatmondó és a Ritmus díjcsomagok esetében az analóg vonal havi előfizetési díja átlagosan 4,24%-kal emelkedik február 1-jétől. Az egyéni fővonal a jelenlegi bruttó 3080 Ft helyett 3210 Ft lesz, míg az üzleti fővonal bruttó 4150 Ft-ról 4280 Ft-ra emelkedik. Az egyéni ikervonal bruttó 1225 Ft-ról 1470 Ft-ra, az üzleti ikervonal 1387,50 Ft-ról 1625 Ft-ra változik.

A Bázis díjcsomag esetén a kapcsolási díj csökkenését is figyelembe véve a helyi hívások díja átlagosan 4,57%-kal nő, az agglomerációs (helyközi II.) hívások csúcsidejű percdíjai az egyes távközlési szolgáltatók hálózatába irányuló hívások esetén átlagosan 19,59%-kal emelkednek, ugyanakkor a kedvezményes időszak percdíjai változatlanok maradnak.

A Minimál díjcsomag havi előfizetési díja 5%-kal emelkedik, a jelenlegi bruttó 1750 Ft-ról bruttó 1837,50 Ft-ra, azonban a csomag belföldi távolsági, nemzetközi és mobil irányú percdíjai változatlanok, ezért a kapcsolási díj 5,88%-os csökkenése miatt az átlagos díj ezekbe a hívásirányokba csökken. Az agglomerációs (helyközi II.) hívásirányokba a kedvezményes időszak percdíjai változatlanok maradnak, a csúcsidőszak percdíja a Bázis díjcsomag csúcsidejű agglomerációs percdíjával megegyező mértékben emelkedik. A helyi hívások díja a Minimál díjcsomag esetében - a kapcsolási díj csökkenését is figyelembe véve - átlagosan csupán 3,25%-kal emelkedik.

A belföldi távolsági hívások percdíja a Matáv hálózatán kívül végződő hívások esetén sem változik. A mobil irányokba bonyolított hívások és a nemzetközi zónák percdíjai szintén változatlanok maradnak. A Kontroll díjcsomag percdíjai, valamint megszokott hívásirányai nem változnak. Nem változnak a Ritmus díjcsomagok kapcsolási és percdíjai sem.

A Csevegő, a Kontroll, a Minimál, a Ritmus100, a Ritmus200, valamint a Sokatmondó díjcsomagok által biztosított kedvezmények továbbra is érvényben maradnak.

Az érmés és kártyás nyilvános telefonoknál az impulzusdíj továbbra is bruttó 20 Ft. Az impulzus időtartamok változása miatt a nyilvános helyi távbeszélő díjak átlagosan 6,06%-kal, a csúcsidejű agglomerációs díjak 19,43%-kal emelkednek. A belföldi távolsági, a mobil hívásirányok díjai, illetve a nemzetközi zónák díjai továbbra is változatlanok maradnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról