:

Szerző: Vörös Péter

2003. január 29. 18:07

Jól szerepelnek a Tablet PC-k Európában

[CNET] A Context piackutató cég legfrissebb felmérése szerint eddig a várakozásokon felül szerepelnek a Microsoft Tablet PC operációs rendszert használó hordozható számítógépek Európában.

[CNET] A Context piackutató cég legfrissebb felmérése szerint eddig a várakozásokon felül szerepelnek a Microsoft Tablet PC operációs rendszert használó hordozható számítógépek Európában.

A Tablet PC-k általában 1,5 kilogramm körüli tömegű számítógépek, amelyeknek mérete megegyezik egy mini-notebookokéval. A 10 vagy 12 hüvelykes kijelzőre elektromágneses elven működő tollal lehet írni, a számítógépek operációs rendszere (Windows XP Tablet PC Edition) képes a kézírás felismerésére, így az adatbevitel egyszerű. Egyes Tablet PC-k valóban csak kézírással vezérelhetők, másoknak azonban saját billentyűzete is van, amelyet be lehet csukni.

A negyedik negyedévben a Tablet PC-k tették ki az nyugat-európai laptopforgalom 1 százalékát, pedig csak a negyedév közepén indultak el az eladások. A Microsoft november 7-én dobta piacra a Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszert. Egyelőre többek között az Acer, a Fujitsu-Siemens, a Hewlett-Packard és a Toshiba gyárt ezen alapuló hordozható számítógépeket.

A Toshiba Computer például nemrég bejelentette, hogy a vártnál nagyobb sikerre való tekintettel 35 százalékkal megemeli a Portege 3500 Tablet PC gyártási volumenét. A cég közleménye szerint a készülékből novemberben, az ünnepi szezon elején lényegesen több fogyott a vártnál, az első szállítmány ugyanis két hét alatt elkelt a kiskereskedelmi üzleteken, illetve a shoptoshiba.com weboldalon keresztül.

A Microsoft nagyon optimista a technológia gyors elterjedését illetően, az elemzők azonban óvatosabbak a kilátásokkal kapcsolatban. Az IDC arra számít, hogy a gyártók az idén világszerte összesen 425 ezer Tablet PC-t adnak el, ez a várható notebookforgalom körülbelül 1 százaléka.

Azonban az európai adatok arra utalnak, hogy az eladások a várakozásnál jobban alakulnak. "Amikor egy új technológia kerül a piacra, akkor általában az első számú célpont a korai átállók köre, akiknél magasabb árakat lehet elérni" -- mondta Jeremy Davies, a Context elemzője. "Ilyenkor a termék forgalma eleinte viszonylag korlátozott, majd az árak csökkenésével terjed el szélesebb körben az újdonság."

A Tablet PC-k ára jelenleg 1799-2799 dollár között van, de legfrissebb hírek szerint a tajvani Acer 1400 dolláros, 14,1 hüvelykes kijelzővel felszerelt Tablet PC-t tervez piacra dobni. Ez pedig azt jelenti, hogy e számítógépek ára nem sokkal magasabb az átlagos laptopok áránál.

"Rendkívül innovatív a fejlesztés a hordozható PC-iparban és mindez elérhető árakon érkezik a piacra" -- mondta Davies. "Hamarosan ki fog derülni az, hogy a felhasználók hogyan fogadják a Tablet PC-ket." A Context szerint a laptoppiac rendkívül erősen növekszik Európában, a növekedés itt négyszer akkora, mint a PC-piac egészében.

A várakozásoknak megfelelően az öreg kontinensen is elsősorban a vállalatok vásárolják a Tablet PC-ket, részarányuk 89 százalék. A negyedik negyedévben a piacon a HP vezet 38,5 százalékos részesedéssel, az Acer a második 24,3 százalékkal, a Fujitsu-Siemens a harmadik 19,7 százalékkal, míg a Toshiba a negyedik 17,5 százalékkal.

Decemberben a hét legnagyobb nyugat-európai országban (Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svédország) a HP állt az első helyen, 45,6 százalékos piaci részesedéssel. Ez a hét ország adja a Nyugat-Európai számítógépeladások körülbelül 80 százalékát.

Ezen a piacon az Acer végzett a második helyen 33,6 százalékos részesedéssel, a harmadik helyen a Toshiba állt 13,8 százalékkal, míg a negyedik a Fujitsu-Siemens lett a negyedik 6,9 százalékkal. A Context adatai a hét vezető ország esetében tényleges kiskereskedelmi eladásokat jelentenek, míg a negyedéves forgalmi adatoknál a gyártóktól a viszonteladókhoz elszállított mennyiségekről van szó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.