Szerző: Barna József

2003. január 9. 10:12

Véget ért a HomeRF specifikáció története

[CNET] A Wi-Fi szabvánnyal konkuráló HomeRF vezeték nélküli hálózati specifikációt felügyelő szakmai konzorcium az év elején feloszlott. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ígéretes HomeRF karrierje véget ért.

[CNET] A Wi-Fi szabvánnyal konkuráló HomeRF vezeték nélküli hálózati specifikációt felügyelő szakmai konzorcium az év elején feloszlott. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ígéretes HomeRF karrierje véget ért.

Amint azt Ken Haase, a HomeRF munkacsoport korábbi elnöke a CNET-nek elmondta, a munkacsoport a továbbiakban nem foglalkozik a specifikáció fejlesztésével és népszerűsítésével, a technológiát a jövőben egyetemi műhelyek kutatják és -- amennyiben úgy gondolják -- fejlesztik tovább. Január elején szervezet felszámolta a www.homerf.org címen található honlapját is.

A Home Radio Frequency specifikáció a Bluetooth-szal és a 802.11-gyel konkuráló vezeték nélküli hálózati szabvány, mely a 2,4 GHz-es frekvenciát használja egy lakáson belüli, maximálisan 10 Mb/sec-os sebességű hálózati kapcsolat kiépítésére. A technológia lehetőséget ad hang és adat továbbítására egyaránt. A felügyelő konzorcium felbomlása azonban a HomeRF pályafutásának végét és a Wi-Fi (802.11a, b) győzelmét jelenti. Amint azt Haase hangsúlyozta: "Kereskedelmi szempontból immár semmi sem történik a HomeRF fejlesztése érdekében, többé nem áll egy formális szervezet a specifikáció hátterében."

A munkacsoportot 1998-ban hozta létre számos befolyásos iparági szereplő, köztük a Proxim, a Siemens, a Motorola, az Intel és a Compaq. Azonban az alacsonyabb költségigényű és gyorsabb 802.11b specifikáció hamarosan jóval nagyobb népszerűségre tett szert. A szabvány sorsát az pecsételte meg, hogy idővel az Intel is kivonult a szervezetből és a Wi-Fi mellett tette le a voksát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról