Szerző: Barna József

2003. január 8. 10:35

Az IBM outsourcing megállapodást kötött a Sanmina-SCI-vel és a Solectronnal

[Mmd] Az IBM tegnap jelentette be, hogy kibővíti együttműködését a Sanmina-SCI-vel és a Solectronnal. Az összesen mintegy 3,7 milliárd dollár értékű szerződések egy sor gyártási szolgáltatás nyújtására szólnak Észak-Amerikában és Európában, amitől az IBM ellátási láncának gyorsabb reagálását, hatékonyabb működését várja.

[Mmd] Az IBM tegnap jelentette be, hogy kibővíti együttműködését a Sanmina-SCI-vel és a Solectronnal. Az összesen mintegy 3,7 milliárd dollár értékű szerződések egy sor gyártási szolgáltatás nyújtására szólnak Észak-Amerikában és Európában, amitől az IBM ellátási láncának gyorsabb reagálását, hatékonyabb működését várja.

Az együttműködés értelmében az IBM kihelyezi a Sanmina-SCI céghez a kis- és középkategóriás eServer xSeries rendszerek, valamint az IntelliStation munkaállomások gyártásának jelentős részét, továbbá egyes ThinkPad notebook számítógépek egyedi konfigurálását az amerikai, európai, közel-keleti és afrikai piac számára. A Sanmina-SCI átveszi az e termékek előállításában közreműködő IBM gyártóbázisokat Mexikóban és Skóciában. A Sanmina-SCI ezen túlmenően kezeli és teljesíti az IBM NetVista asztali számítógépekre, a ThinkPad notebook gépekre és az eServer xSeries rendszerekre érkező megrendeléseket. A ThinkPadek gyártásának nagyobb részét ugyanakkor továbbra is az IBM végzi majd az egész világ számára a kínai Sencsen városában.

Továbbá a Solectron átveszi az IBM Global Financing tevékenységi körébe tartozó Global Asset Recovery Services jelentős részét, mely szolgáltatás lényege a PC-k és egyéb informatikai berendezések felújítása a lízing-futamidő lejártakor, újraértékesítés céljából. A Solectron átveszi az IBM felújítási központját az észak-carolinai Research Triangle Parkban (RTP), ahol ez a tevékenység eddig folyt.

Az IBM kapcsolata mind a Sanmina-SCI-vel, mind a Solectronnal hosszú, sikeres múltra tekint vissza, és most tovább erősítheti vezető piaci szerepét az ipari szabvány termékek terén általuk képviselt gyártási tapasztalat, hatékonyság és méretgazdaságosság révén. A váltást a vásárlók nem fogják érzékelni, ugyanakkor az IBM továbbra is a technológiai innovációnak, a kutatásnak és a vadonatúj termékek fejlesztésének szentelheti energiáit, ápolva kapcsolatait meglévő és új ügyfeleivel.

Az IBM és a Sanmina-SCI között létrejött három éves szerződés értéke 3,6 milliárd dollár, míg a speciális gyártási szolgáltatásokra vonatkozó, szintén három éves Solectron-szerződésé 120 millió dollár. Az ügyleteket várhatóan 2003 februárjában véglegesítik.

A Sanmina-SCI az IBM bázisain szándékozik a szerződésben foglaltakat teljesíteni, és ennek keretében megvásárolja vagy lízing-konstrukcióban átveszi az IBM tulajdonát képező berendezéseket és épületeket a mexikói Guadalajarában, illetve a skóciai Greenockban. Az IBM mindkét helyszínen átadja a raktárkészletet és az állóeszközöket, továbbá a már meglévő gyártási outsourcing szerződések kezelését. A szóban forgó szerződés rendelkezik még mintegy 650 IBM-alkalmazott áthelyezéséről is Greenockban, 400 alkalmazottéról Guadalajarában, és 10 főről az RTP-nél. Mindazoknak az IBM-dolgozóknak, akiknek munkakörét az outsourcing szerződés érinti, a Sanmina-SCI felkínálja a foglalkoztatás lehetőségét.

A Solectron a fentiekhez hasonlóan az IBM felújítási központját fogja használni az RTP területén, és átveszi az e célt szolgáló épületeket és berendezéseket. Az IBM itt is átadja a raktárkészletet és az állóeszközöket, továbbá a már meglévő gyártási outsourcing szerződések kezelését. A Solectron felajánlja a foglalkoztatást mind a körülbelül 250 IBM-alkalmazottnak, akiknek a munkaköre a tevékenységhez kötődik.

E szerződések ugyanakkor nem vonatkoznak az IBM Intel-alapú termékeihez kapcsolódó gyártási szolgáltatásokra az ázsiai és csendes-óceániai piacon. Ezek gyártása legnagyobbrészt továbbra is az IBM International Products Company Ltd. nevű kínai vegyesvállalatánál marad, amely Sencsenben működik. Nem érinti továbbá a Solectron által a brazil, argentin, paraguayi, illetve uruguayi piacra gyártott eServer xSeries rendszerek előállítását sem. A Sanmina-SCI- és a Solectron-szerződések nem terjednek ki más IBM-termékekre, sem más IBM gyártóbázisokra a skóciai, mexikói illetve RTP-beli üzemeken kívül.

"Az IBM egy az igényekhez alkalmazkodó 'on-demand' beszállítólánc kiépítésén dolgozik, integrálja rendszereit és teljes körű üzleti folyamatait, hogy növelni tudja reagálókészségét, gyorsaságát és rugalmasságát" -- jelentette ki Bob Moffat, az IBM Integrated Supply Chain alelnöke. "E szerződések révén ki tudjuk használni a szorosan integrált partnerhálózat adta lehetőségeket hatékonyságunk növelésére, és beruházásainkat egy Intel-alapú termék- és szolgáltatás-skála tervezésére, kialakítására tudjuk összpontosítani."

A bejelentést kedvezően fogadta a börze. Tegnap a rendes kereskedésben a Sanmina-SCI részvényeinek árfolyama 10,26 százalékkal 5,05 dollárra, míg a Solectron-papírok értéke 9,02 százalékkal 4,35 dollárra emelkedett. Az IBM részvényei 2,88 százalék emelkedés után 86 dolláron zártak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról