Szerző: Barna József

2003. január 31. 18:50

Intergraph: a pereskedés kifizetődő

Az informatikai megoldásokat kínáló, ám az utóbbi években elsősorban szabadalombitorlási pereiről elhíresült Intergraph Corporation ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A vállalat a perek kapcsán megítélt kártérítéseknek köszönhetően jelentősen növelte nyereségét, és bejelentette, újabb pert indít, ezúttal a Texas Instruments ellen.

[HWSW] Az informatikai megoldásokat kínáló, ám az utóbbi években elsősorban szabadalombitorlási pereiről elhíresült Intergraph Corporation ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A vállalat a perek kapcsán megítélt kártérítéseknek köszönhetően jelentősen növelte nyereségét, és bejelentette, újabb pert indít, ezúttal a Texas Instruments ellen.

Az Intergraph a december 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 122 millió dolláros árbevételt ért el, szemben a megelőző év hasonló időszakának 133,1 millió dolláros forgalmával. A cég közölte, az Intel novemberben utalta át a vállalatnak a felek egyik szabadalombitorlási perét lezáró megegyezésben megállapított 148,2 millió dolláros kártérítést. A vállalat üzemi nyeresége félmillió dollár volt, azonban a kártérítési összeg beszámításával a nettó nyereség 90,1 millió dollárt, részvényenként 1,85 dollárt tett ki.

A tavalyi pénzügyi évben az Intergraph 501 millió dolláros árbevételt ért el, szemben a 2001-es év 532 millió dolláros árbevételével. Az éves nyereség 377 millió dollárra, részvényenként 7,47 dollárra rúgott, míg 2001-ben 19 millió dollár, részvényenként 39 cent volt.

A bevételeinek jelentős részét szabadalombitorlási perek során szerző vállalat egyben bejelentette, hogy pert indított a Texas Instruments ellen is. A kelet-texasi kerületi bírósághoz beadott kereset szerint a Texas Instruments egyes digitális jelprocesszorai (DSP) sértik az Intergraph párhuzamos utasításvégrehajtásra vonatkozó szabadalmait. Ugyanezekre a szabadalmakra hivatkozva indított pert a vállalat korábban az Intel ellen, és a bíróság tavaly jogosnak ítélte az Intergraph sérelmét.

A cég továbbá tegnap keresztlicenc-megállapodást kötött az IBM-mel, miután sikertelenül igyekezett kártérítést kicsikarni az óriásvállalattól. Az IBM még 1993-ban indított szabadalombitorlási pert az Intergraph ellen, melyre válaszul utóbbi viszontperelte az IBM-met, azonban ennek az ügynek a tárgyalását az Intel-per lefolytatásának ideje alatt felfüggesztették. Most azonban a két vállalat rendezte a vitás kérdéseket és egy tíz évre szóló keresztlicenc-megállapodást írt alá.

Legutóbb tavaly decemberben fordult bírósághoz az Intergraph, azt állítva, hogy a HP, a Dell és a Gateway megsértette három, gyorsítótár-kezelésre vonatkozó szabadalmát. Mindhárom szabadalom -- ahogy a fenti perek mindegyékben előkerült összes szabadalom -- az 1987-ben a Fairchild Semiconductor Advanced Processor Divisionjének megvásárlásával az Intergraph birtokába jutott Clipper RISC-architektúrával kapcsolatos.

Az Intergraph ma a tőzsde nyitása előtt hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama hírünk írásának idején 3,08 százalékkal a tegnapi záróérték feltt, 17,73 dolláron állt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról