eco@tech archívum - 2003 június

2003
június

0

Gyors növekedés várható a WLAN áramkörök piacán

2003. június 30. 18:40

Az IDC piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint a vezeték nélküli LAN áramkörök globális piaca a tavalyi 598,8 millió dollárról 1,1 milliárd dollárra fog emelkedni 2007-re, míg az eladások volumene ötszörösére, 114 millió darabra fog nőni.

0

Hazánkban járt a HP alelnöke

2003. június 30. 17:19

[Noguchi&Peters] Peter Blackmore, a HP első alelnöke, a nagyvállalati üzletág vezérigazgatója június 30-án Magyarországon kezdte kelet-közép-európai körútját. Látogatása során találkozik Medgyessy Péter miniszterelnökkel, Magyar Bálint oktatási miniszterrel, valamint a hazai üzleti élet vezető személyiségeivel.

0

Májusban 10 százalékkal nőtt a globális félvezetőpiac

2003. június 30. 11:20

Májusban dinamikisan növekedett a globális félvezetőpiac, mivel az ázsiai piacok kiheverték az atípusos tüdőgyulladás kedvezőtlen hatásait. A Semiconductor Industry Association jelentése szerint a globális félvezetőpiac májusban 12,5 milliárd dollárt tett ki, amely 2 százalékkal magasabb az áprilisi szintnél és 10 százalékkal magasabb a tavaly májusi adatnál.

0

A Pinnacle Systems körülbelül 21,5 millió dollárért várásolja fel a Dazzle-t

2003. június 30. 10:12

A videofeldolgozó rendszereket, digitalizálókat, egyéb audiovizuális berendezéseket és szoftvereket fejlesztő és értékesítő Pinnacle Systems bejelentette, hogy megállapodást kötött a hasonló termékprofillal rendelkező Dazzle tulajdonosával, az SCM Microsystems-szel az üzletág felvásárlásáról.

0

A Seagate jó negyedéves eredményekre számít

2003. június 30. 08:18

[WSJ] A Seagate Technology az amerikai Securities and Exchange Commissionnek (SEC, Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek) elküldött dokumentumokban közölte, hogy a pénteken zárult negyedik pénzügyi negyedévben részvényenként 30-33 centes profitra számít. A cég korábban részvényenként 26-30 centes nyereséget jelzett előre, míg a Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 28 centes nettó nyereséget és 1,54 milliárd dolláros forgalmat várnak.

0

Teljesen korlátlan GPRS internetszolgáltatást kínál a T-Mobile USA

2003. június 27. 18:37

Úgy tűnik itthon pontosan fordítva működnek a dolgok: a Vodafone az elmúlt napokban jelentette be, hogy letöltött adatmennyiségtől függővé teszi mindeddig korlátlan GPRS Internet szolgáltatását, az Egyesült Államokban ellenben most válik átalánydíjassá a csomagkapcsolt, GPRS mobil adatátviteli technológia.

0

Az első negyedévben csökkent a monitorok forgalma

2003. június 27. 09:20

[CNET] A DisplaySearch piackutató vállalat által kiadott friss jelentés szerint az idei első negyedévben csökkent a monitorok forgalma. A folyadékkristályos (LCD) kijelzők részesedése azonban tovább nőtt.

0

Elektronikai alkatrészgyár Komáromban -- tizenötmilliárdos befektetés

2003. június 26. 18:15

[Világgazdaság, origo| Elektronikai alkatrészgyár építéséről határozott a tajvani Foxconn. A Komáromi Ipari Parkban építendő gyárban 30 fővel 2004 márciusában indul a termelés, ám a létszámot két évvel később 1500-1700 főre emelnék. A beruházás végső értéke elérheti a 13-15 milliárd forintot is -- adta hírül az [origo] és a Világgazdaság .

0

Szeptemberben kerül megrendezésre a VIA Technology Forum 2003

2003. június 26. 16:18

A VIA Technologies ma számolt be arról, hogy a VIA Technology Forum (VTF) rendezvény 2003-ban a Total Connectivity: The Revolution (Totális kapcsolódás: A forradalom) címmel kerül megrendezésre. Az idén harmadik alkalommal megrendezett VTF az őszi Computex 2003 szakkiállítás ideje alatt két helyszínen zajlik majd.

0

Gyenge eredményekről számolt be a 3Com

2003. június 26. 10:18

[WSJ] A 3Com tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A hálózati berendezéseket gyártó vállalat vesztesége éves szinten emelkedett, de jelentősen csökkent az előző negyedévhez képest. Az árbevétel azonban -- elsősorban az ázsiai és az európai forgalom csökkenése miatt -- meredeken visszaesett.

0

Megerősítette éves előrejelzését a Logitech

2003. június 26. 10:02

A Logitech bejelentette, hogy továbbra is tartja magát éves pénzügyi előrejelzéséhez. A vállalat az áprilisban kezdődött és jövő márciusig tartó pénzügyi évben 1,21 milliárd dolláros forgalom mellett 142 millió dolláros üzemi nyereséget vár.

0

Gates a spam elleni harcra buzdít

2003. június 25. 20:10

[CNET] A Microsoft elnöke tegnap a vállalat vezetőinek írt levelében a kéretlen levelek elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta. Bill Gates komoly kihívásnak tartja a bosszantó jelenséget, amelynek visszaszorítására határozott törvényi szabályozást és széleskörű együttműködést sürget.

0

Ericsson-IBM IT-szolgáltatási megállapodás

2003. június 25. 16:27

[WSJ] Az Ericsson bejelentette, hogy mintegy 1000 alkalmazottja fog átkerülni az IBM-hez annak az outsourcing megállapodásnak keretében, amelynek alapján a világ elsőszámú IT-szolgáltatója fogja végezni az IT-feladatok egy részét a svéd cégnél.

0

Nettó szinten is nyereséges pénzügyi negyedévet zárt az ATI

2003. június 25. 13:11

Az ATI Technologies ma jelentette be harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat közölte, hogy a termékei iránti kereslet jelentős növekedésnek köszönhetően a tavalyi harmadik negyedévben elért veszteséggel szemben most nyereséget tudott elérni.

0

A japán Yahoo BB ADSL-szolgáltatás maximális sebessége 26 Mbps-ra emelkedik

2003. június 25. 08:12

[NE Asia Online] A Nihon Keizai Shimbun japán gazdasági lap értesülései szerint a japán Softbank azt tervezi, hogy a Yahoo BB ADSL-szolgáltatás maximális sebességét júliustól több mint kétszeresére, 12 Mbps-ról 26 Mbps-ra növelik. A Softbank ezen a sebességen fogja nyújtani az internet-hozzáférést, az IP telefonszolgáltatást és a vezeték nélküli LAN (WLAN) szolgáltatást.

0

Húsz éves a mobiltelefon

2003. június 24. 17:01

A Motorola a világ legelső, kereskedelmi forgalomba hozott hordozható telefonjának huszadik évfordulóját ünnepli. 1983-ban a Motorola DynaTAC 8000X volt az első hordozható telefon, ami megkapta az FCC, az amerikai hírközlési felügyelet engedélyét. A telefon néhány hónappal később a boltokba került, és azonnali vásárlási hullámot gerjesztve, sosem látott növekedésnek indította a drót nélküli kommunikációs eszközök piacát.

0

A HP csökkenti nyomtatási kellékanyagainak listaárát

2003. június 24. 16:40

[Noguchi&Peters] Mai bejelentése szerint a HP 8 százalékot meghaladó mértékben csökkenti a monokróm HP LaserJet, HP Color LaserJet, HP Inkjet és nagy formátumú anyagok előállítására alkalmas nyomtatási rendszerekben használatos eredeti HP-kellékanyagok árát az európai, közel-keleti és ázsiai (EMEA) régió legtöbb országában.

0

Az AMD gyenge negyedéves eredményekre számít

2003. június 24. 16:07

Az Advanced Micro Devices (AMD) ma sajtóközleményben jelentette be, hogy a vállalat második pénzügyi negyedéves forgalma jelentősen alatta marad a korábbi előrejelzéseknek. A vártnál gyengébb eladások hátterében elsősorban az atípusos tüdőgyulladás (SARS) miatt Ázsiában tapasztalható keresletcsökkenés áll.

0

Júliusban kerül piacra a Gateway tenyérgépe

2003. június 24. 11:54

Az egyik legnagyobb amerikai PC-gyártó, a Gateway a Windows Mobile 2003 operációs rendszer premierje kapcsán közölte, hogy júliusban saját márkanévvel ellátott tenyérgépet kíván piacra dobni.

0

Kína kedveli az AMD nyolcadik generációs processzorait

2003. június 23. 13:24

Az Advanced Micro Devices (AMD) ma közleményben jelentette be, hogy a vállalat AMD64 architektúrájú Opteron és Athlon 64 processzorait szakmai díjjal jutalmazta a Kínai Félvezetőipari Társaság (CSIA). A modellek a Sanghajban áprilisban megtartott IC China 2003 kiállításon részesültek a legkiemelkedőbb integrált áramköri innováció díjban a 64 bites processzorok kategóriájában.

0

A PeopleSoft elutasította az Oracle második ajánlatát is

2003. június 23. 12:17

A PeopleSoft igazgatótanácsa elutasította az Oracle második felvásárlási ajánlatát is. A szoftvergyártó vezetői azt tanácsolják a részvényeseknek, hogy ne adják el papírjaikat az Oracle-nek, ugyanis a tranzakció ellentétes a vállalat érdekeivel, valamint trösztellenes kérdéseket is felvet.

0

Mobiltelefon és vezeték nélküli hagyományos készülék egyben a Verizon új telefonja

2003. június 23. 10:37

[News.com] Különleges vezeték nélküli telefon-mobiltelefon kombót dob piacra az egyik legnagyobb amerikai telekommunikációs szolgáltató, a Verizon Communications. A One névre keresztelt hibrid telefon a vezetékes vonalra kötött bázisállomás hatósugarán belül az olcsóbb vezetékes kapcsolatot használja, míg a hatótávolságon kívül mobiltelefonként funkcionál.

0

Újabb amerikai légitársaság kínál e-mailszolgáltatást járatain

2003. június 23. 08:25

Az amerikai Continental Airlines légitársaság bejelentette, hogy júliustól megkezdi kétoldalú e-mailszolgáltatását utasai számára. Az ötödik legnagyobb amerikai légitársaság bejelentése alig néhány nappal követi a második helyen álló United Airlines hasonló tartalmú közleményét.

0

Átadták a GTS-Datanet új székházát

2003. június 20. 16:25

A mai napon adták át a GTS-Datanet új székházát. Az egymilliárd forintos beruházással elkészült komplexumot Kovács Kálmán informatikai miniszter avatta fel. A tizenkétezer négyzetméter alapterületű budaörsi távközlési központban négyszáz négyzetméter alapterületű - légkondicionált és tűzvédelemmel ellátott - gépterem is található. A GTS-Datanet költözését az is indokolta, hogy a vállalat dolgozóinak létszáma az elmúlt 9 hónapban mintegy 14 százalékkal növekedett.

0

DVD- kontra videókölcsönzések: történelmi áttörés az USA-ban

2003. június 20. 15:44

[WSJ] Az amerikai Video Software Dealers Association (VSDA) szervezet csütörtökön bejelentette, hogy a múlt héten újabb mérföldkőhöz ért a DVD terjedése az USA-ban: a DVD-kölcsönzések száma a történelem folyamán először meghaladta a videókazetta-kölcsönzésekét. Az egyesület szerint ezzel együtt még jó ideig jelentős lesz a videókazetták piaca.

0

Jelentős veszteséggel zárta harmadik negyedévét a Solectron

2003. június 20. 15:21

A Solectron csütörtökön tette közzé május 31-én véget ért harmadik negyedévének pénzügyi eredményeit. A számítástechnikai és hálózati eszközök szerződéses gyártója emelkedő veszteségről és csökkenő forgalomról számolt be.

0

A Sharp szerint gyorsan emelkednek a nagyméretű LCD TV-k eladásai

2003. június 20. 14:55

[NE Asia Online] A legnagyobb japán LCD TV-gyártó, a Sharp közölte, hogy a 30 hüvelyknél nagyobb LCD TV-k piaca gyorsan növekszik az utóbbi időben: míg márciusban 4 ezer nagy LCD TV-t adtak el, addig júniusban várhatóan több mint 11 ezer ilyen készüléket értékesítenek.

0

A Wi-Fi hotspotokra költött pénz csak pocsékba megy?

2003. június 20. 14:02

A vezeték nélküli nyilvános internet-hozzáférési pontokra költött pénz csak pocsékba megy -- állítja a Forrester elemzőcég által közzétett tanulmány. A Forrester szerint túl kevés felhasználója lesz a Wi-Fi hotspotoknak, ezért a szolgáltatók csak ráfizetnek a telepítésre.

0

Az EDS új árstruktúrával kívánja erősíteni pozícióját az IT outsourcing piacon

2003. június 19. 16:02

[Hill and Knowlton] Az EDS szerdán közzétette új stratégiai irányelveit. Az új vezetés tovább kívánja erősíteni a vállalat IT outsourcing tevékenységét, új befektetési politikát dolgoz ki, és javítani kíván a cég fizetési mérlegén és likviditásán. A magyarországi növekedést segítik a bejelentett változások.

0

Továbbra is veszteséges a Micron

2003. június 19. 08:45

[Reuters, HWSW] A Micron Technology tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ második legnagyobb memóriagyártó vállalatának vesztesége a megelőző negyedévhez képest jelentősen csökkent, ám még így is többszöröse a tavalyi év bázisidőszakában elért veszteségnek.

0

A Nielsen/NetRatings szerint továbbra is gyorsan terjed a szélessávú internetezés az USA-ban

2003. június 18. 18:08

[CNET] A Nielsen/NetRatings piackutató vállalat kedden közzétett jelentése szerint a broadband internethozzáférést használó amerikai fogyasztók száma megközelíti a 40 milliót, ez az eddigi legmagasabb szám. A töretlen növekedés mögött az áll, hogy a felhasználók folyamatosan átállnak a hagyományos, modemes internetezésről a szélessávú szolgáltatásokra. A jelentés eredményei némileg ellentmondanak az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) múlt héten közzétett felmérésének.

0

Megduplázódott 2002-ben a vezeték nélküli LAN-eszközök forgalma

2003. június 18. 16:03

A Gartner piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint a vezeték nélküli LAN-eszközök globális forgalma volument tekintve 120 százalékkal nőtt 2002-ben 2001-hez képest, bár az eladások értéke csak 29 százalékkal emelkedett a csökkenő árak miatt. Tavaly az eladások volumene elérte a 19,5 millió darabot, szemben a 2001-es 8,9 millióval. A forgalom értéke 1,7 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra nőtt.

0

Vezetékes telefonvonal volt Matáv-ügyfeleknek -- 100 forintért

2003. június 18. 14:20

100 forintos belépési díjért kínál a Matáv vezetékes telefont a volt ügyfeleinek. Azokat, akik 2002 szeptembere és 2003 márciusa között mondták vissza előfizetésüket a Matáv direkt marketing levélben kereste meg. Célja, hogy a korábbi ügyfeleivel megismertesse újabb díjcsomagjait is - és persze, hogy visszatérésre csábítsa őket.

0

A Microsoft spamellenes kezdeményezést indít

2003. június 18. 09:52

Jean-Philippe Courtois, a Microsoft EMEA elnök-vezérigazgatója ma bejelentett egy átfogó kezdeményezést, melynek célja a felhasználók megvédése a kéretlen e-mailekkel (spam) szemben, valamint a vállalatok által a kéretlen e-mailek miatt hatékonyságromlás formájában elszenvedett, 2,5 milliárd euróra becsült veszteség csökkentése. A Microsoft jobb technológiákat kíván kifejleszteni, emellett erőfeszítéseket tesz a koordinált iparági önszabályozás, a védő jogi keretrendszer és a felhasználóközpontú védekezés érdekében.

0

A Nokia szerint a harmadik generációs mobiltelefonok eladásai 2004 második felében indulnak be teljes gőzzel

2003. június 17. 16:19

A Nokia hétfőn óvatos megjegyzéseket tett a harmadik generációs mobiltelefonok várható forgalmát illetően, a cég szerint a 3G telefonok tömeges eladásai csak 2004 második felében indulnak be. Bár a vállalat a múlt héten kezdte el első 3G mobiltelefonjainak értékesítését, egyelőre ezeknek nem lesz nagy hatása a mobiltelefóniára.

0

Kedvező pénzügyi évet zárt az Oracle Hungary

2003. június 17. 13:24

[NetAktív] Az Oracle Hungary Kft. a 2003-as pénzügyi év negyedik negyedévében növelte árbevételét mind az előző negyedévhez, mind az előző pénzügyi év hasonló időszakához képest. Az elért eredmény egyik kulcsa a cég és partnerei közötti kapcsolat erősödése volt. Az Oracle partnereken keresztüli eladásai 5%-kal növekedtek a 2003-as pénzügyi évben.

0

Multimédiás Westel WAP oldalak a Nokia 3650 telefonra optimalizálva

2003. június 17. 13:16

A Westel a hazai mobilpiacon egyedülálló tartalmat kínáló 777mobil februári bevezetését követően a magyarországi mobilszolgáltatók között elsőként elindította újgenerációs WAP szolgáltatását. A megújuló portál különleges szolgáltatása a Nokia 3650-es készülékkel érhető el.

0

A BT a Yahoo szolgáltatásait építi be szélessávú internetelérésébe

2003. június 17. 12:18

A British Telecommunications és a Yahoo között létrejött megállapodás ereményeként szemptembertől új néven forgalmazza OpenWorld szélessávú internetelérését az angol telekommunikációs vállalat. Az OpenWorld helyett BT Yahoo Broadband néven lesz megvásárolható a cég szélessávú szolgáltatása.

0

Már csak egy állam folytatja a Microsoft elleni harcot

2003. június 17. 10:22

[WSJ] Tegnap a Microsoft-per továbbvitele mellett elkötelezett két amerikai állam közül az egyik, Nyugat-Virginia bejelentette, hogy megállapodott a redmondi szoftvervállalattal. A megegyezés részeként a Microsoft 21 millió dollárt fizet különféle juttatások formájában az államnak, amiért cserébe az visszavonja fellebbezését. Ez egyben azt jelenti, hogy egyetlen szövetségesének elvesztése után Massachusetts állam magányosan folytatja a vállalat elleni harcát.

0

A digitális zenelejátszók forgalomnövekedésének lassulására számít az IDC

2003. június 17. 08:01

[CNET] Az IDC piackutató vállalat csütörtökön közzétett jelentése szerint a dedikált digitális zenelejátszók forgalma továbbra is emelkedik, de a növekedés üteme várhatóan lassulni fog. Az MP3 fájlokat lejátszani képes elektronikus eszközök piaca ugyanakkor erős növekedésre számíthat a következő néhány évben, mivel egyre több eszköz képes digitális audiolejátszásra.

0

Népszerű a Matáv e-számla

2003. június 16. 19:05

Négyezer előfizető használja több-kevesebb rendszerességgel a Matáv e-számla rendszerét. A csak egyéni előfizetőknek kínált ingyenes szolgáltatás hamar népszerűvé vált.

0

Konferencia az informatikusok EU-s foglalkoztatási lehetőségeiről

2003. június 16. 16:54

Konferencián, majd elektronikus tananyagból ismerhetik meg a hazai informatikusok az EU informatikai szektorának foglalkoztatási lehetőségeit. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium , valamint a Nemzeti Felnőtt-képzési Intézet támogatásával szervezendő ingyenes konferenciára június 26-án 16 óráig lehet jelentkezni a Magyar Tartalomipari Szövetségnél (MATISZ).

0

Mobil fotószolgáltatást nyújt a Nokia és a Kodak

2003. június 16. 16:36

[GJW] A Nokia és a Kodak ma egy olyan együttműködési megállapodás aláírását jelentette be, amely a Nokia-mobiltelefont használók számára kényelmes megoldást biztosít a digitális felvételek tárolására és kinyomtatására. A Nokia képkezelő telefonok, például a Nokia 6600 felhasználói a Kodak Picture Center Online internetes képközpont szolgáltatásnak köszönhetően a fényképeiket a telefonjuk segítségével feltölthetik az internetre és megoszthatják másokkal, és ugyanott a képek papírmásolatát is megrendelhetik. A Nokia és a Kodak ezenkívül közösen dolgozik egy nyomtatópult-hálózat és más, a kiskereskedelemben létrehozható nyomtatószogáltatás építésén annak érdekében, hogy a mobilfelhasználók kedvenc felvételeiket papíron is kezükbe vehessék.

0

Gartner: Nyugat-Európában is egyre kelendőbbek a kamerával felszerelt mobiltelefonok

2003. június 16. 10:42

A Gartner piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint Nyugat-Európában a következő három év alatt kétszeresére emelkedik a digitális kamerával felszerelt mobiltelefonok forgalma, miközben az árak folyamatosan csökkenni fognak. Az előrejelzések szerint a 2006-ban Nyugat-Európában eladott új mobiltelefonok 66 százalékában lesz beépített kamera, ez az arány 2003-ban mindössze 9 százalék.

0

Tegnap avanzsált végleges szabvánnyá a 802.11g szabványtervezet

2003. június 13. 17:33

Csütörtökön újabb lendületet kapott a vezeték nélküli hálózati elemek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó iparág: az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) testületileg jóváhagyta a 802.11g szabványtervezet, szabvánnyá avanzsálva annak végleges, 8.2-es változatát. Az iparág szakértői szerint ez a jóváhagyás ugródeszkát jelent a 802.11g szabványtervezetnek megfelelő termékek számára, melyek tönnyire megfelelnek a tervezet végleges, szabványként elfogadott specifikációjának is. Erről a tényről a gyártók -- például az Atheros -- külön sajtónyilatkozatban biztosítják a már piacon lévő, 802.11g termékeiknek felhasználóit.

0

A Canon megemelte első féléves nyereségelőrejelzését

2003. június 13. 16:24

[WSJ] A Canon bejelentette, hogy megemelte első féléves profitvárakozását, mivel a digitális fényképezőgépek és a színes fénymásolók forgalma a vártnál jobban alakult, ezenkívül a költségek csökkentése is jó ütemben halad.

0

A Compal is bízik a Centrino sikerében

2003. június 13. 13:28

A tajvani Compal Electronics, a világ második legnagyobb OEM laptopgyártója arra számít, hogy a negyedik negyedévben eladott notebookok felében lesz az Intel új, Centrino platformja, szemben a jelenlegi 5 százalékos részaránnyal. Ray Chen, a Compal elnök-vezérigazgató úgy véli, hogy a Centrino-alapú hordozható számítógépeknek köszönhetően több mint 20 százalékkal emelkednek a vállalat notebook-eladásai.

0

EMC megoldást választott a PepsiAmericas

2003. június 13. 11:25

[Hill and Knowlton] Az EMC ma bejelentette, hogy Information Solutions Consulting (ISC) nevű csoportja sikeresen hajtotta végre a PepsiAmericasnál a tárolási szolgáltatásokkal kapcsolatos projektjét. Az idő előtt és a tervezett költségeken belül befejeződött munka során a PepsiAmericas sikeresen helyezte át összetett, többgyártós informatikai infrastruktúráját egy új helyszínre.

0

Alkalmazottainak 10 százalékától válik meg a 3Com

2003. június 13. 10:41

A hálózati eszközöket gyártó 3Com bejelentette, hogy az elkövetkező két negyedév során megválik alkalmazottainak 10 százalékától, mert a termékei iránti kereslet igen gyenge. A cég közleménye szerint a leépítések mind amerikai, mind európai, mind ázsiai dolgozókat érintenek. A legnagyobb mértékű elbocsátások a 3Com kaliforniai központjában várhatók.

0

Tovább nőtt az Adobe nyeresége

2003. június 13. 08:45

[WSJ, CNET] Az Adobe Systems tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. Az új termékek bevezetésének köszönhetően az egyebek mellett a Photoshop és Acrobat szoftvereiről ismert vállalat forgalma és nyeresége egyaránt nőtt.

0

A vártnál gyengébb növekedés várható a félvezetőiparban

2003. június 12. 08:36

[Dow Jones] A Semiconductor Industry Association (SIA) jelentős mértékben csökkentette a félvezetőipar idei növekedésére vonatkozó előrejelzéseit. A korábbi közel húsz százalékos bővülés helyett immár csupán tíz százalék körüli növekedéssel számol a szervezet.

0

Az USA-ban nyitna irodát a KÜRT Rt.

2003. június 11. 17:04

Nemzetközi expanziójának következő állomásaként az Egyesült Államokban is irodát nyitna a KÜRT Computer Rendszerház Rt. A professzionális adatmentési és informatikai biztonsági technológiájáról ismert cég amerikai megjelenése az év elején megnyitott németországi iroda teljesítményének függvénye.

0

Csökken a szélessávú internet terjedési üteme az Egyesült Államokban

2003. június 11. 16:59

[News.com] A Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) legújabb közleménye szerint fokozatosan csökken a szélessávú interneteléréssel rendelkező háztartások és vállalkozások növekedési üteme az Egyesült Államokban. A szélessávú internetkapcsolatok száma 22 százalékkal növekedett 2002 második felében, 5 százalékkal alacsonyabban, mint az év első felében. Az egész évre vetítve a szélessávú kapcsolatok száma 58 százalékkal növekedett 2002-ben.

0

A Samsung az évtized végéig 16,7 milliárd dollárt fordít laposkijelző-gyártásra

2003. június 11. 16:46

A Samsung Electronics szerdán bejelentette, hogy 2010-ig 16,75 milliárd dollárt fektet számítógépekhez és nagy kijelzős TV-készülékekhez használt laposkijelzőket gyártó új üzemekbe. A szakértők szerint a lépés várhatóan ahhoz fog vezetni, hogy a szektorban tovább csökkennek az árak és a haszonrések.

0

Gyorsan terjed az ADSL Nagy-Britanniában és Franciaországban

2003. június 10. 21:28

[BBC, WSJ] A legnagyobb brit távközlési vállalat, a BT pénteken bejelentette, hogy immár 1 millió ADSL-előfizetője van. Az első számú francia távközlési cég, a France Telecom SA kedden közölte, hogy az év végén 3 millió ADSL-előfizetője lesz.

0

Az SAP kampányt kezdett a PeopleSoft és a J.D. Edwards ügyfeleinek elhódítására

2003. június 10. 17:46

[WSJ] A német SAP, a világ legnagyobb vállalati szoftvergyártója globális értékesítési kampányt kezdett a PeopleSoft és a J.D. Edwards ügyfeleinek elhódítására, kihasználva azt a bizonytalanságot, amelyet az Oracle PeopleSoftra tett 5,1 milliárd dolláros, erőszakos felvásárlási ajánlata okozott. E hét végétől nyomtatott hirdetési kampányt is tervez német cég.

0

TvNetWork eredmények: ötszörös előfizetőszám, pozitívba forduló üzemi eredmény

2003. június 10. 17:18

A TvNetWork közgyűlése elfogadta a cég mérlegét, mely szerint első teljes üzleti évét 150 millió forintos árbevétellel zárta. A cég jelentős beruházásokat hajtott végre -- elsősorban szélessávú hálózatokba -- és a 2002 év eleji 600-as előfizetőszám év végére megötszöröződött, mostanra pedig elérte a 4500 főt. A magyar magánszemélyek tulajdonában álló társaság célja, hogy az internetszolgáltatási és kábeltelevíziós piac után a távbeszélő piacon is jelentős szereplővé váljon.

0

Globális memóriapiac: a dobogó három legfelső foka és a legfrissebb szerződéses árak

2003. június 10. 16:02

[NE Asia Online, EBN] Az iSuppli piackutató vállalat legújabb felmérése szerint a dél-koreai Samsung Electronics megőrizte vezető helyét a globális DRAM-piacon, bár az amerikai Micron Technology és a német Infineon Technologies növelte piaci részesedését. A DRAMeXchange.com , a memóriapiacot követő egyik legelismertebb webhely szerint június első felében emelkednek a szerződéses DRAM-árak.

0

WinBook J4 730: jól felszerelt laptop 699 dollárért

2003. június 10. 11:17

[CNET] Az amerikai WinBook notebookgyártó ezen a héten dobja piacra legújabb hordozható számítógépét, amelynek a 100 dolláros árengedmény utáni ára 699 dollár (~155 ezer Ft). A laptopban egyebek között 2 GHz-es Intel Celeron processzor, 14,1 hüvelykes kijelző, 256 Mbyte memória, 20 GB-os merevlemez, DVD-ROM lejátszó és Microsoft Windows XP Home operációs rendszer található.

0

Új hálózatüzemeltető központokat nyitott a VanguardMS

2003. június 9. 16:21

[Herald] A Vanguard Managed Solutions (VanguardMS) bejelentette, hogy erősödő Careguard hálózati szolgáltatásainak támogatására Párizsban, és Prágában két regionális hálózatüzemeltető központot (NOC) nyit. A két új hálózatüzemeltető központ segítségével a földrajzilag heterogén nagyvállalatok, illetve a kisebb, regionális központú vállalatok egy testre szabott, rugalmas, menedzselt hálózati megoldás üzleti előnyeit élvezhetik.

0

A Motorola csökkentette negyedéves forgalmi előrejelzését

2003. június 9. 16:16

Az atípusos tüdőgyulladás ázsiai keresletcsökkentő hatásaira hivatkozva a Motorola ma bejelentette, hogy a jelenleg is tartó második negyedévében a forgalom mintegy 400 millió dollárral a korábbi várakozások alatt alakul.

0

Rendkívüli erős forgalmat ért el májusban a TSMC és a UMC

2003. június 9. 13:29

A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) hétfőn tette közzé májusi eladási adatait. Mindkét cég több mint két éve nem látott rekordszintről számolt be.

0

A Vector Capital közel 100 millió dollárért megvásárolta a Corelt

2003. június 9. 08:52

[CNET] A Corel pénteken bejelentette: a vállalat vezetősége hozzájárult ahhoz, hogy a Vector Capital befektetési cég 97,6 millió dollárért (részvényenként 1,05 dollárért) felvásárolja a kanadai szoftvergyártót. A megállapodáshoz még szükséges a részvényesek és a kanadai hatóságok hozzájárulása.

0

Nem tudni, mikor ér véget a Microsoft ellen folytatott EB-vizsgálat

2003. június 6. 16:39

Az Európai Bizottság nem nyilatkozik azzal kapcsolatban, hogy mikor várható a Microsoft ellen három éve folyó vizsgálat lezárása, adta hírül ma a Reuters . A hatóság, minthogy nem tudta tartani a korábban megfogalmazott határidőket, a jövőben tartózkodni kíván újabb dátumok nyilvánosságra hozatalától.

0

Továbbra is veszteséges a National Semiconductor

2003. június 6. 11:02

[Dow Jones] A National Semiconductor tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A veszteséges üzletágak bezárásával kapcsolatos egyszeri tételek miatt a Santa Clara-i vállalat továbbra is veszteséget könyvelt el.

0

A Gartner módosította 2002-es és 2003 első negyedéves globális szervereladási adatait

2003. június 6. 07:28

[CNET] A Gartner piackutató vállalat szerdán közzétett, módosított adatai szerint a Hewlett-Packard szervereladásai a korábban véltnél nagyobb mértékben estek vissza 2002-ben, míg az IBM és a Sun Microsystems forgalma jobban alakult a korábbi adatoknál. A Gartner új számai azt mutatják, hogy az idei év első negyedévében a globális szervereladásokat tekintve az IBM végzett az első helyen -- ezzel szemben az IDC piackutató cég június eleji jelentése szerint a HP volt az első.

0

A Sendo beperelte a francia Orange mobilszolgáltatót

2003. június 5. 17:39

A mobiltelefonokat gyártó Sendo pert indított a francia Orange mobilszolgáltató ellen, adta hírül ma a Reuters . A brit legfelsőbb bírósághoz beadott kereset szerint az Orange SPV okostelefonjában használt nyomtatott áramköri lap sérti a Microsofttal meghasonlott brit gyártó szabadalmát.

0

A Pannon GSM hálózatbővítéssel készül a balatoni nyárra

2003. június 5. 14:08

Óriási méretű a mobilelőfizetők hétvégi mozgása a főváros térsége és a Balaton között. Az országos nyári népvándorlás nem új jelenség, ám tavaly óta közel harminc százalékkal nőtt a mobiltulajdonosok száma, ami óhatatlanul nagyobb terheket ró a hagyományosan is nagy népsűrűségű térségekben működő mobil hálózatokra. Balaton-környéki hálózatának bővítésével, új berendezések üzembe helyezésével készül fel a Pannon GSM az idei nyaralószezonra.

0

Már 2004-ben piacra kerülhetnek az NTT DoCoMo üzemanyagcellás mobiltelefonjai

2003. június 5. 12:31

Az NTT DoCoMo arra számít, hogy már 2004-ban piacra dobhatja első mobiltelefonjait, amelyeket akkumulátor helyett üzemanyagcella táplál. Ez jelentősen megnövelheti a harmadik generációs FOMA mobilszolgáltatás népszerűségét, ugyanis a felhasználók egyelőre főleg azért nem váltanak 3G-re, mert a telefonok akkumulátoros üzemideje lényegesen kisebb a csúcskategóriás 2,5G készülékekénél.

0

Az EMI is beperelte a Bertelsmannt a Napster miatt

2003. június 5. 11:34

[CNET] Az EMI Group szerdán közölte, hogy a New York-i kerületi bíróságon beperelte a Bertelsmann lemezkiadót, amiért az közreműködött a Napster működtetésében. A Vivendi Universal nemrégiben ugyanezért indított pert a német médiavállalat ellen.

0

Együttműködési megállapodás az Informatikai Minisztérium és a Műszaki Egyetem között

2003. június 5. 09:40

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nevében a mai napon együttműködési megállapodást írt alá Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és dr. Detrekői Ákos a BME rektora. A megállapodás értelmében az IHM és a BME a jövőben együttműködnek az információs társadalom kialakítása, fejlesztése terén.

0

A Huawei nem vonul ki az amerikai piacról

2003. június 5. 09:35

A Huawei Technologies cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint peren kívüli megegyezéssel zárta volna le a Cisco által a vállalat ellen kezdeményezett szabadalombitorlási pert, és annak részeként vállalta volna, hogy kivonja hálózati termékeit az amerikai piacról, jelentette ma a Dow Jones hírügynökség.

0

A PeopleSoft 1,7 milliárd dollárért felvásárolja a J.D. Edwardsot

2003. június 5. 08:02

[CNET, WSJ] A vállalati szoftvereket gyártó PeopleSoft hétfőn bejelentette, hogy egy 1,68 milliárd dolláros, részvénycserés ügylet keretében megvásárolja a vetélytárs J.D. Edwardsot. A tranzakció során minden egyes J.D. Edwards-részvényért 0,86 PeopleSoft-részvényt kapnak a részvényesek, így a J.D. Edwards-papírokat 14,10 dollárra értékelik a felek, ami 19 százalékos többletet jelent a pénteki 11,81 dolláros záróértékhez képest.

0

Japánban továbbra is az ADSL vezet a broadband piacon

2003. június 4. 17:08

[NE Asia Online] Az ADSL-szolgáltatás megőrizte vezető helyét a japán szélessávú piacon, április 30-án az összes broadband-felhasználó 75 százaléka használt ADSL internet-hozzáférést. A szakemberek szerint a jövő legígéretesebb szélessávú megoldását nyújtó üvegszálas szolgáltatás előfizetői létszáma jelentősen emelkedett.

0

Felszámolási eljárás a Drávanettel szemben: ezer ADSL ügyfél hozzáférése válik bizonytalanná

2003. június 4. 14:18

Lapunk információi szerint felszámolási eljárást kezdeményez a fővárosi TVNET Kft. a legismertebb Baranya megyei internetszolgáltatóval, a Drávanettel szemben. Az eljárás kezdeményezése mellett a TVNET korlátozni fogja a Drávanet mint viszonteladó által értékesített ADSL-hozzáféréseket, ugyanis a pécsi ISP ezek után rendszertelenül fizetett a TVNET-nek, és tízmilliós nagyságrendű, hatvan napnál régebben lejárt tartozása van.

0

Lukács Tamás az eTel Magyarország ügyvezető igazgatója

2003. június 4. 13:56

Sean Melly, az eTel Csoport vezérigazgatója hétfőn az eTel Magyarország ügyvezető igazgatójává nevezte ki Lukács Tamást, a magyarországi leányvállalat eddigi megbízott vezetőjét. Az írországi vezérigazgató Lukács elsőrendű feladataként -- a magyarországi vállalat további sikeres növekedésével összefüggésben -- a hazai távközlési piacnak az európai uniós normákhoz való közelítéséért folytatott intenzív tevékenységet jelölte meg.

0

Továbbra is nehéz helyzetben az AMD

2003. június 3. 18:07

Az AMD-re továbbra is rájár a rúd: a Banc of America Securities félvezetőipari elemzője, Sumit Dhanda eladásról semlegesre módosította a vállalat részvényeinek besorolását. Dhanda hétfőn közzétett jelentésében közölte, hogy az AMD-nek a jelenleg is tartó második negyedév során rendkívül erős nyomást kell elviselnie az Intel részéről.

0

Packard Bell világkonferencia Budapesten

2003. június 3. 16:06

[ComMedia] Június 3-6. között első ízben rendezi meg Budapesten éves világkonferenciáját a Packard Bell , az NEC Computers International csoport tagja. A világeseményt beharangozó sajtótájékoztatón a vállalat hazai partnerének, a Szinva Net Kft.-nek a vezetője beszámolt a cégnek a Sulinet Expressz és az IHM-Katalógus PC-pályázattal kapcsolatos szerepéről, a Packard Bell pedig ismertette stratégiai terveit és legújabb fejlesztéseit.

0

Az első negyedévben a HP volt a legnagyobb notebook-gyártó

2003. június 3. 11:11

Az első negyedévben a Hewlett-Packard értékesítette a legtöbb notebookot -- áll az IDC piackutató vállalat tegnap közzétett jelentésében. A kaliforniai vállalat azonban csak hajszállal előzte meg a Dell Computert és a Toshibát.

0

A TiVo értékesíti a felhasználói szokásokról készített statisztikákat

2003. június 3. 10:41

[News.com] A TiVo hétfői bejelentése után szinte garantáltan számíthat felháborodott telefonhívásokra és lemondott előfizetésekre. A vállalat ugyanis tegnap bejelentette, hogy statisztikákat fog értékesíteni a hirdetők és csatornák számára a felhasználói szokásokról. A cég új szolgáltatására televíziócsatornák és hirdetők fizethetnek elő, a TiVo pedig némi összeg fejében negyedévente összesített statisztikát nyújt majd a vállalatok számára.

0

Hétmilliárdos bevétel a magyarországi internetszolgáltatóknál 2003 első negyedévében

2003. június 2. 09:54

[KSH] 2003 első negyedévében mintegy hétmilliárd forintos nettó árbevételt könyvelhettek el a hazai internethozzáférés-szolgáltatók -- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Az idei első negyedévben elkönyvelt bevétel 19 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi utolsó, s 68 százalékkal több, mint az egy évvel ezelőtt zárt negyedév eredménye.

0

Teljes egészében lebeszélhető a Vodafone új Rock 'n' Roll előfizetésének alapdíja

2003. június 2. 09:40

Nem sokat késett a konkurencia díjcsomag-felezős ajánlataira adott válasszal a Vodafone. Az előfizetéses Rock n Roll díjcsomaghoz választható új, Max elnevezésű opció megjelenésével lebeszélhetővé válik a bruttó 3125 Ft-os havídíj egésze, így az optimálisan telefonálók akár 3750 Ft-os telefonszámlával is megúszhatják az adott hónapot, a sokat telefonálók pedig 3125 Ft-tal kevesebbet fizetnek hívásaikért.

0

Gyorsan növekszik az ázsiai WLAN-piac

2003. június 2. 09:22

Az IDC piackutató vállalat csütörtökön közzétett jelentése szerint a vezeték nélküli helyi hálózatok (WLAN) erőteljes terjedése az ázsiai/csendes-óceáni régióban (Japánt leszámítva) azt eredményezheti, hogy az ilyen szolgáltatások iránti kereslet legalább 800 millió dollár lesz 2007-re.