Szerző: Vörös Péter

2003. január 2. 08:31

Újabb esélyt kapott hitelezőitől a Hynix

[Bloomberg, WSJ] A dél-koreai Hynix Semiconductor hitelezői hétfőn megállapodtak abban, hogy életben hagyják a rendkívüli pénzügyi gondokkal küszködő memóriagyártót, az adósság egy részét részvényekre cserélik, míg a fennmaradó hiteleket átütemezik. A hitelezők két évben belül harmadszor mentik meg a vállalatot.

[Bloomberg, WSJ] A dél-koreai Hynix Semiconductor hitelezői hétfőn megállapodtak abban, hogy életben hagyják a rendkívüli pénzügyi gondokkal küszködő memóriagyártót, az adósság egy részét részvényekre cserélik, míg a fennmaradó hiteleket átütemezik. A hitelezők két évben belül harmadszor mentik meg a vállalatot.

A tanácsadó Deutsche Bank készítette el a Hynix átszervezési tervét, amelyet a hitelezők körülbelül 90 százaléka elfogadott, közölte az állami kézben lévő Korea Exchange Bank, a fő hitelező illetékese. A hitelezők tisztában vannak azzal, hogy a lépés várhatóan tovább fogja bőszíteni az amerikai Micron Technologyt, amely novemberben azzal vádolta a dél-koreai vetélytársakat, hogy állami támogatásokat kapnak, ezért kereskedelmi retorziókat kezdeményezett azok ellen.

A Micron, a világ második legnagyobb memóriagyártója áprilisban adta fel a Hynix fő részeinek 3,4 milliárd dollárért történő megvásárlását. A cég novemberben tett panaszt az amerikai kereskedelmi minisztériumnál (U.S. Department of Commerce) és az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságánál (United States International Trade Commission) és azt kérte, hogy vessenek ki vámokat a dél-koreai félvezetőimportra.

A Hynix hitelezőinek már jelenleg is több mint kétharmados a részesedése a cégben a korábbi mentőakciók eredményeként, a világ harmadik legnagyobb memóriagyártója most 1,59 milliárd dollár értékű adósságot fog részvényre cserélni, míg a fennmaradó 2,5 milliárd dolláros lejáró adósságot átütemezik.

Ezek a mentőakciók lehetővé teszik a cég számára, hogy némi készpénzhez jusson annak érdekében, hogy felújítsa gyárait, mivel ebben a szektorban a versenyképességet döntő módon meghatározza az alkalmazott gyártástechnológia.

A dél-koreai hitelezők az 1997-98-as pénzügyi válság óta vezetik az ország eladósodott vállalatainak átszervezését, legtöbbször a mostanihoz hasonló adósságcsere révén csökkentve az adósságot és újraépítve a tőkealapot az eladósodott, ám üzleti szempontból életképes vállalatok esetében.

A hitelezők azt a tervet is jóváhagyták, mely szerint minden 21 Hynix részvényt egy részvénybe vonnak össze -- Dél-Koreában gyakran alkalmazzák a részvényösszevonásos (reverse stock split) módszert azelőtt, hogy friss tőkét fektetnének a gondokkal küszködő vállalatba. A lépéssel annak próbálnak elébe menni, hogy az adósságcsere-ügylet révén mesterségesen bővüljön a cég részvénytőkéje.

A részvényösszevonásra, majd az adósságcsere-ügyletre várhatóan áprilisban kerül sor. Az első lépés után a Hynix forgalomban levő részvényeinek száma a jelenlegi 5,2 milliárdról 440 millióra fog csökkeni. Ennek eredményeként a cég adósságok-saját eszközök aránya a jelenlegi 147 százalékról 71 százalékra fog csökkenni.

Ezt a bonyolult újrafinanszírozási műveletet ki fogják egészíteni a Hynix saját mentési erőfeszítései, a cég kénytelen lesz megválni azon eszközeitől, amelyeket nem tekintenek a vállalat alaptevékenységéhez tartozónak nyereségesség és hatékonyság szempontjából. A Hynix nemrég állapodott meg a kínai BOE Technologyvel arról, hogy eladják a cég lapos kijelző üzletágát 380 millió dollárért.

"Arra számítunk, hogy az adósság-átütemezés révén nekilendül a vállalat működése és ez jobb helyzetbe hozza a hitelezőket" -- mondta Hwang Hak Joong, a Korea Exchange Bank alelnöke.

A Hynix hétfőn közölte, hogy elvben megállapodott egy dél-koreai konzorciummal arról, hogy a cég 37,6 millió dollárért eladja 47,3 százalékos részesedését egy monitorgyártó vállalatban. A Korea Exchange Bank bejelentette, hogy meg nem nevezett partnerekkel tárgyalások folynak a Hynix rendszerchip üzletágának értékesítéséről, részleteket nem árultak el ezzel kapcsolatban.

"A Hynix túlélése azon fog múlni, hogy mennyit tud a cég új technológiákba fektetni 2003-ban" -- mondta Chin Yeong Hoon, a Daishin Economic Research Institute elemzője. "A jelenlegi helyzetet figyelembe véve a vállalat nem fog tudni pénzhez jutni a befektetésekhez, mivel a memóriaárak továbbra is alacsonyak." 2002-ben a Samsung, a világ legnagyobb memóriagyártója körülbelül tízszer annyit költött új gyárakra és berendezésekre, mint a Hynix.

Amint az várható volt, az amerikai Micron azonnal kritizálta a dél-koreai hitelezők döntését. Kedden a cég közölte, hogy a most bejelentett adósság-átütemezés eklatáns példája annak, hogyan támogatja a dél-koreai állam a gondokkal küszködő riválisát. "A dél-koreai kormányzat folytatódó, több milliárd dolláros mentőövei világosan áthágják a szabad piaci elveket és a Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Organization, WTO) és az USA kereskedelmi rendelkezéseit" -- közölte a Micron.

Az USA válaszlépésként elrendelheti vámok kiszabását Dél-Korea legnagyobb exportcikkére. Novemberben a félvezetők tették ki az ország 15,3 milliárd dolláros exportjának tizedét, közölte a dél-koreai kereskedelmi minisztérium. 2002 első három negyedévében a dél-koreai félvezetőgyártók körülbelül 4,2 milliárd dollár értékű DRAM chipet exportáltak, ennek 32,6 százalékát az USA-ban adták el.

A Gartner Dataquest felmérése szerint az idén a DRAM chipek eladásai 37 százalékkal körülbelül 16,2 milliárd dollárra nőnek a 2001-es 11,86 milliárd dollárról. A Samsung várhatóan 30 százalékra emeli piaci részesedését a 2001-es 27 százalékról, míg a Micron részesedése 19,1 százalékról 17,2 százalékra csökken. A Hynix piaci részesedése az előrejelzések szerint 14,5 százalékról 13 százalékra esik vissza.

A szöuli értéktőzsde hétfőn 4 százalékkal esett vissza a geopolitikai feszültségek miatt, a Hynix részvényárfolyama viszont nap közben elérte az 5 százalékos emelkedést, végül 1,75 százalékkal esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról