:

Szerző: Vörös Péter

2003. január 27. 09:05

A Cisco hálózati biztonsággal foglalkozó szoftvercéget vásárol

[CNET, WSJ] A Cisco Systems pénteken bejelentette, hogy egy mintegy 154 millió dollár értékű ügylet keretében fel fogja vásárolni a magánkézben lévő Okena nevű szoftvergyártó céget. A tranzakciót mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta.

A Waltham (Massachusetts) központú Okena olyan hálózati biztonsági szoftvereket gyárt, amelyek operációs rendszer, fájlrendszer, konfigurációs, regisztrációs és hálózati kéréseket vizsgálnak rosszindulatú tevékenységek után kutatva. A szoftverek vírusvédelemre is használhatók.

Az ügylet értelmében a Cisco 154 millió dollár értékű részvénnyel fizet az 1999-ben alapított Okena forgalomban levő részvényeiért és opcióiért. A Cisco arra számít, hogy a 2003-as pénzügyi év harmadik negyedévében, április végéig lezárul az ügylet.

A világ legnagyobb hálózatiberendezés-gyártója közölte, hogy az akvizíció célja az, hogy erősítse a cég jelenlétét a hálózati biztonsági piacon, amelyen eddig inkább hardver termékekkel volt jelen a vállalat.

"Az akvizíció része annak a jelentős kezdeményezésnek, amelynek célja a hálózati- és a végpontbiztonság szorosabb integrációja" -- mondta Richard Palmer, a Cisco alelnöke. "A végpontok gyengeségeinek kiküszöbölése révén az Okena preventív szoftvermegoldása javítja a vállalati hálózatok átfogó biztonságát, rendelkezésre állását és integritását." Az Okena 52 alkalmazottja a Cisco VPN és Biztonság divíziójához fog csatlakozni, amelynek élén Palmer áll.

A Cisco a technológiai világ egyik legnagyobb felvásárlójának számít, bár az utóbbi két évben jelentősen lassult az akvizícióik üteme: míg 2000-ben 23 vállalatot vásárolt fel a Cisco, addig 2001-ben csak kettőt, tavaly pedig ötöt. Az idén ez a Cisco első felvásárlása. A cég jelenlegi készpénzállománya körülbelül 20 milliárd dollár.

A Cisco részvényárfolyama pénteken 73 centtel (5,00 százalékkal) 13,86 dollárra esett vissza. A részvényárfolyam az elmúlt egy évben 8,12-20,00 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.