:

Szerző: Vörös Péter

2003. január 27. 11:06

Lexmark: gyorsjelentés és újdonságok

[CNET] A Lexmark csütörtökön tőzsdezárás után tette közzé negyedik negyedéves eredményeit, amelyek meghaladták az elemzők és a cég nemrég megemelt várakozásait. A vállalat várhatóan jelentős hasznot húz majd a Dell-lel kötött megállapodásból; a cég egyúttal új termékeket is bemutatott.

[CNET] A Lexmark csütörtökön tőzsdezárás után tette közzé negyedik negyedéves eredményeit, amelyek meghaladták az elemzők és a cég nemrég megemelt várakozásait. A vállalat várhatóan jelentős hasznot húz majd a Dell-lel kötött megállapodásból; a cég egyúttal új termékeket is bemutatott.

A Lexmark a negyedik negyedévben részvényenként 90 centes nyereséget és 1,2 milliárd dolláros forgalmat ért el. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 86 centes profitra számítottak. A cég elérte az elemzők által várt forgalmat és a január elején felfelé módosított saját forgalomelőrejelzésének felső végét.

A Lexington (Kentucky) központú vállalat a jelenlegi negyedévre vonatkozóan arra számít, hogy a forgalom 3-6 százalékkal nő, míg a nyereség részvényenként 62-72 cent lesz, szemben az előző év hasonló időszakában elért részvényenként 53 centes profittal. A cég vezetői elmondták, hogy a közeljövőt illetően nagy bizonytalansági tényező a fogyasztók és a vállalatok kiadásainak alakulása.

A 2002-es év egészében a Lexmark nyeresége részvényenként 2,79 dollár, forgalma 4,4 milliárd dollár volt. A szakértők úgy vélik, hogy a vállalat jelentős hasznot húzhat a Dell-lel tavaly kötött együttműködési megállapodásból, amelynek értelmében a Lexmark nyomtatókat és kellékeket szállít a Dellnek; ez jelentősen növelheti az ex-IBM-es nyomtatógyártó cég eladásait 2003-ban.

A negyedéves jelentéssel egy időben a Lexmark több új terméket is bejelentett -- közte két nyomtatót és egy dokumentumkezelő szoftvercsomagot -- ezekkel a cég célja az, hogy a nyomtatási piac nagyobb részét szerezze meg 2003-ban.

A vállalat legújabb nyomtatói tartják a lépést az olyan vetélytársakkal, mint a Hewlett-Packard, a Canon és az Epson a kiskereskedelmi és a vállalati piacon.

Az egyik újdonság az X5150 All-In-One Print Center: ez a többfunkciós készülék a nyomtatás mellett használható fénymásolásra, szkennelésre és faxolásra -- mindezt színesben. A készülék indulóára 149 dollár (~ 34 ezer Ft).

A többfunkciós nyomtatók szegmense az utóbbi időben igen népszerű az Egyesült Államok kiskereskedelmi piacon, mondta Steve Baker, a NPDTechworld elemzője.

"Korábban a többfunkciós gépek népszerűtlen kompromisszumot jelentettek, de mára megváltozott a helyzet. Egyre több felhasználó cseréli le tintasugaras nyomtatóját 130-200 dolláros (~ 30-45 ezer Ft-os) többfunkciós készülékre. A fogyasztók értékelik az 'ajándékba kapott' szkenner, fénymásoló és fax funkciókat."

A többfunkciós készülékek eladásainak volumene közel 43 százalékkal emelkedett 2002 első 11 hónapjában, míg a bevételek 32 százalékkal növekedtek, az előző év hasonló időszakához képest, közölte Baker. Ugyanakkor a tintasugaras nyomtatók eladásai lényegében változatlanok maradtak ebben az időszakban.

Bár a Canon, a Brother és az Epson szintén részt vesz a többfunkciós nyomtatópiacon, a vezető helyen a HP és a Lexmark áll. "A Lexmarknak sikerült jelentős növekedést elérni a többfunkciós nyomtatók piacán, a cég volt az első, amely teljes értékű síkágyas szkennert nyújtott, ami nagyon népszerű a fogyasztók körében" -- mondta Baker.

A Lexmark másik nyomtatóújdonsága a T420d, amely egy vállalati piacra szánt olcsó, gyors lézernyomtató: becsült utcai ára 649 dollár, sebessége pedig percenként 22 oldal. Ezzel a készülékkel a cég a vállalati piacon vezető HP-t veszi célba.

A cég ezenkívül piacra dobott egy új dokumentumkezelési szoftvert, amelyet a vállalati piacra szánnak. A Lexmark Document Solutions Suite-ot arra tervezték, hogy a vállalatok jobban tudják online bevinni, hosztolni és kezelni dokumentumaikat. Ha szükség van valamelyik dokumentumra, akkor az alkalmazottak a több Lexmark-nyomtató valamelyikét használhatják arra, hogy megtalálják és kinyomtassák azt. A rendszer célja az, hogy javuljon a vállalatok hatékonysága és csökkenjenek a költségek.

A Lexmark részvényárfolyama pénteken 54 centtel (0,89 százalékkal) 60,30 dollárra esett vissza. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 41,94-69,50 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.