Szerző: Vörös Péter

2003. január 2. 11:40

A Samsung 1,2 milliárd dollárt költ a memóriagyártás korszerűsítésére

[Bloomberg, WSJ] A Samsung Electronics az óév utolsó napján egy 1,23 milliárd dolláros tervet jelentett be a cég tizenkettedik dél-koreai félvezetőgyárának modernizálásával kapcsolatban, a cél a költségek csökkentése, mivel továbbra is tart az iparág visszaesése. A világ legnagyobb memóriagyártója az összeget a következő generációs, 300 mm-es waferek előállítására használt berendezésekre fogja költeni.

[Bloomberg, WSJ] A Samsung Electronics az óév utolsó napján egy 1,23 milliárd dolláros tervet jelentett be a cég tizenkettedik dél-koreai félvezetőgyárának modernizálásával kapcsolatban, a cél a költségek csökkentése, mivel továbbra is tart az iparág visszaesése. A világ legnagyobb memóriagyártója az összeget a következő generációs, 300 mm-es waferek előállítására használt berendezésekre fogja költeni.

A 300 mm-es waferek alkalmazása révén több mint kétszer annyi chipet lehet gyártani, mint a jelenleg elterjedt 200 mm-es waferekkel, ez azt jelenti, hogy alacsonyabb termelési költségeket lehet elérni -- ez pedig kritikus fontosságú egy erősen ciklikus szektorban.

"A döntést arra utal, hogy a Samsung továbbra is optimista a 2003 második féléves kilátásokat illetően, mivel eddig óvatosabb és lassabb volt a következő generációs berendezések bevezetésével kapcsolatban, mint az olyan riválisok mint az Infineon" -- mondta Simon Woo, a Hyundai Securities elemzője. "Ezzel együtt várhatóan 2004-ig kell várnia a cégnek arra, hogy elérje a nullszaldós eredményt, mivel az új technológia kihozatala kezdetben nem lesz túl magas."

A Samsung jelenleg az egyetlen nyereséges memóriagyártó a világon, azonban a cég elmaradt a 300 mm-es technológia bevezetése terén. A memóriaárak két éve tartó, rekordszintű visszaesése arra késztette a gyártókat, hogy csökkentsék a költségeket és kössenek szövetségeket. A német Infineon és a tajvani Nanya Technology bejelentették, hogy vegyes vállalatot hoznak létre és egy közös, 300 mm-es chipgyártó üzemet építenek Tajvanon. A két félvezetőgyártó cég ezen felül megállapodott, hogy szorosan együttműködnek a gyártástechnológiai fejlesztések területén.

A Samsung közölte, hogy továbbra is folytatja kiadásait a kulcsfontosságú termelő egységekre annak érdekében, hogy fenntartsa világpiaci részesedését és nyereségességét. A cég tavaly 3,42 milliárd dollárt költött félvezetőgyárainak korszerűsítésére, a legnagyobb hazai rivális Hynix Semiconductor csak 1,09 milliárd dollárt költött e célra. A Samsung eddig nem közölte 2003-as kiadási költségvetését.

A Samsung a harmadik negyedévben kezdi el a DRAM chipek és flash memória chipek tömeggyártását a bővítendő gyárban, amely Hwasungban (Kyunggido), Szöultól délre található.

A cég, amely egyben a világ harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártója októberben közölte, hogy a harmadik negyedéves nyereség négyszeresére, 1,44 milliárd dollárra nőtt az előző év hasonló időszakához képest, egyebek között az erős mobiltelefon-eladásoknak köszönhetően, és a félvezetőkereslet erősödését jelezte előre.

A világ második legnagyobb memóriagyártója, az amerikai Micron Technology az utóbbi 11 negyedév során nyolcszor, míg a Hynix kilencszer volt veszteséges.

A Gartner Dataquest felmérése szerint az idén a DRAM chipek eladásai 37 százalékkal körülbelül 16,2 milliárd dollárra nőnek a 2001-es 11,86 milliárd dollárról. A Samsung várhatóan 30 százalékra emeli piaci részesedését a 2001-es 27 százalékról, míg a Micron részesedése 19,1 százalékról 17,2 százalékra csökken. A Hynix piaci részesedése az előrejelzések szerint 14,5 százalékról 13 százalékra esik vissza.

Kedden a China Daily közölte, hogy a Samsung azt tervezi, hogy 7,3 milliárd dollárt fektet be kínai termelésének bővítéséhez, a befektetés főként TFT LCD kijelzőkkel, plazma kijelző panelekkel és a Sanghaj melletti Suzhouban lévő gyár bővítésével kapcsolatos. A cég illetékesei egyelőre nem erősítették meg a jelentést.

A Samsung részvényárfolyama hétfőn, az év utolsó dél-koreai tőzsdenapján 6,6 százalékkal két hónapos mélypontra, 262,21 dollárra esett vissza. A cég részvényárfolyama az idén 12 százalékkal emelkedett, a vállalat piaci értéke 40,08 milliárd dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról