:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 14. 12:22

Jelentősen csökkentette mobil processzorainak árát az Intel

Az Intel vasárnap jelentősen csökkentette mobil Pentium 4, mobil Celeron és egyes alacsony feszültségű mobil Pentium III processzorainak árát.

Az Intel vasárnap jelentősen csökkentette mobil Pentium 4, mobil Celeron és egyes alacsony feszültségű mobil Pentium III processzorainak árát.

A 2,2 GHz-es mobil Pentium 4 listaára 38 százalékkal, 562 dollárról 348 dollárra csökkent, a 2 GHz-es kivitel 31 százalékkal lett olcsóbb, így már csak 241 dollárba kerül. 1z 1,9 és 1,8 GHz-es mobil Pentium 4 18, illetve 14 százalékkal kerül kevesebbe, mint korábban. A mobil Celeron, és alacsony feszültségű mobil Pentium III processzorok ára 14-24 százalékkal mérséklődött.

Az idei év mindenképpen mozgalmasnak ígérkezi a notebookok, illetve a notebookokba szánt processzorok piacán. Az Intel hamarosan piacra dobja Banias kódnevű mobil processzorát, amely a vállalat történetében az első olyan architektúra, amelyet kifejezetten mobil felhasználásra fejlesztettek ki. Az AMD várhatóan előrukkol az Athlon 64 mobil változatával, a Transmeta pedig az év második felében jelenti be Astro kódnevű processzorát, amely elődeinél nagyobb teljesítményt kínál alacsonyabb fogyasztás mellett.

A Banias egy teljesen új architektúrára épül, amelyet a kezdetektől fogva az alacsony fogyasztás elvének előtérbe helyezésével fejlesztettek. A processzor várhatóan 1,3 és 1,6 GHz közötti órajeleken debütál az első negyedévben. A processzort számos különleges funkcióval látták el, ezek közül az első említésre méltó az igen finom órajel-kapuzási lehetőség, amelynek révén a chip nem használt részeit igen gyorsan, akár 1 órajelciklus alatt ki lehet kapcsolni. Annak ellenére, hogy a Banias 77 millió tranzisztorból áll, valós idejű MPEG4-tömörítésnél mindössze 7 Wattot fogyaszt, tipikus teljesítményfelvétele pedig kevesebb, mint 1 Watt.

Az Athlon 64 mobil változatáról egyelőre igen keveset tudni, az AMD termékterve szerint a chip megjelenése az év közepe táján esedékes. A chipet -- hasonlóan az asztali változathoz -- 0,13 mikronos csíkszélességgel és SOI technológiával gyártja a cég. Az induló órajelről egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

David Ditzel, a Transmeta főmérnöke elmondta, a jelenlegi 128 bites szóhosszal dolgozó Transmeta-architektúrával szemben a TM8000 kódnevű Astro 256 bites VLIW (Very Long Instruction Word -- hosszú utasításszavú) processzor lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy a TM5x00-nél órajelenként kétszer több utasítás feldolgozására lesz képes. Az új lapka a jelenlegi modelleknél 47%-kal kedvezőbb fogyasztási paraméterekkel rendelkezik, míg teljesítménye azok 2-3,5-szerese lesz.

A várhatóan a jövő év közepe táján 1,4 GHz körüli órajelen debütáló Astro 0,13 mikronos csíkszélességgel készül majd a tajvani TSMC gyáraiban. Az új processzor magmérete továbbra is igen kicsi, ami költséghatékony előállítást tesz lehetővé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.