Szerző: Vörös Péter

2003. január 2. 09:40

A globális félvezetőforgalom közel 20 százalékkal emelkedett novemberben

George Scalise
George Scalise
[CNET, WSJ] A mobiltelefon-szektornak köszönhetően a globális félvezetőeladások 19,6 százalékkal emelkedtek novemberben az előző év hasonló időszakához képest. A globális félvezetőforgalom elérte a 12,68 milliárd dollárt, ami 1,3 százalékos növekedés az októberi 12,51 milliárd dollárhoz képest. Ugyanakkor az is igaz, hogy októberben 1,8 százalékos volt az emelkedés szeptemberhez viszonyítva, és a 2001-es év rendkívül gyenge volt, így az éves összehasonlítás eredményeit nem szabad túlértékelni.

A Semiconductor Industry Association (SIA) Globális Eladási Jelentése (Global Sales Report) az eladási tevékenység három havi mozgó átlagát mutatja. Az adatokat a World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) szervezet szolgáltatja, amely 66 országot képvisel.

A SIA arra mutat rá, hogy az adatok arról árulkodnak, hogy tovább folytatódik a szektor 2001 végén elindult lassú felemelkedése. 2001 volt az ipar történetének legsúlyosabb mélypontja. "A globális félvezetőipar novemberi eladási adatai aláhúzzák azt az egészséges fellendülést, amely az egész évben lendületet gyűjtött" -- mondta George Scalise, a SIA elnöke. "A mobiltelefon-szektor továbbra is a legerősebb piac."

Az egyik elemző szerint azonban a kép nem olyan rózsás, mint amilyennek a novemberi adatok tűnnek, mivel elég lanyha volt a kiskereskedelmi forgalom az év végén. "A novemberi WSTS adatok történelmi számok. A kulcsfontosságú az, hogy mi történt decemberben. Az év utolsó hónapjában gyenge kiskereskedelmi adatok láttak napvilágot, és közvetlen karácsony előtt az amerikai félvezetőgyártó Cypress figyelmeztetést tett közzé a gyenge mobilchip-eladásokkal kapcsolatban" -- mondta egy nagy befektetési bank londoni elemzője.

2002 egészét nézve a SIA arra számít, hogy a félvezetőeladások 1,8 százalékkal 141 milliárd dollárra emelkednek, míg 2003-ban jóval jelentősebb, 19,8 százalékos növekedés és 169 milliárd dolláros forgalom várható. A San Jose (Kalifornia) központú szervezet szerint 2004-ben 22 százalékos növekedésre lehet számítani. A SIA januárban teszi közzé a 2002 év végi eredményeket.

A Gartner Dataquest piackutató vállalat decemberben közölte, hogy a 2002-es félvezetőeladások 1,4 százalékkal 155,4 milliárd dollárra emelkednek a 2001-es 153,2 milliárd dollárhoz képest. A piackutató cég úgy véli, hogy a 2003-as növekedés 12,1 százalék lesz, míg 2004-ben 26 százalékos emelkedés várható.

Douglas Lee, a Banc of America elemzője kiemelte, hogy a forgalomnövekedés lassult és elmondta, hogy a növekedés várhatóan az átlagos eladási árak emelkedésének és nem az eladott mennyiség növekedésének köszönhető. "A vártnál gyengébb novemberi adatok arra utalnak, hogy az ipar nem fogja elérni a korábban előrejelzett 2 százalékos növekedési ütemet."

Thomas Thornhill, a UBS Warburg elemzője optimistább. Ő is egyetért azzal, hogy a magasabb eladási árak segítettek a forgalom növelésében, de szerinte a novemberi eladások megfeleltek a várakozásoknak, szemben a gyengébb októberrel. Thornhill arra számít, hogy a decemberi forgalom enyhe szezonális emelkedést fog mutatni, a várakozásoknál alacsonyabb ünnepi szezon ellenére.

Novemberben a mobiltelefon-szektor jelentősen hozzájárult a félvezetőipari termékek keresletének növekedéséhez: a flash memóriák forgalma 6,6 százalékkal, míg a DSP-k (digital signal processor) eladásai 3,7 százalékkal emelkedtek.

A számítógépszegmens szintén nőtt, a DRAM-eladások 5,8 százalékkal, míg a mikroprocesszor-forgalom 0,5 százalékkal emelkedett. A Wi-Fi termékek szintén hozzájárultak az erős félvezetőkereslethez, közölte a SIA, részleteket azonban nem árultak el ezzel kapcsolatban.

Az elemzők szerint a memóriagyártók számára rossz hír az, hogy a dél-koreai Hynix Semiconductor -- a világ harmadik legnagyobb memóriagyártója -- megállapodott hitelezőivel egy 4 milliárd dolláros adósságátalakításban. "A Hynix újraéledése várhatóan újabb egy évre megzavarja a DRAM-piacot, túlkínálat és alacsonyabb átlagos eladási árak formájában" -- mondta Hans Mosesmann, a Prudential Financial elemzője.

A földrajzi régiókat tekintve a növekedés a legerősebb Európában volt, itt a félvezetőeladások 5,8 százalékkal emelkedtek, míg az ázsiai/csendes-óceáni régióban (Japán nélkül) az emelkedés 1,3 százalékos volt. A félvezetőforgalom 0,8 százalékkal csökkent Észak- és Latin Amerikában, míg Japánban 0,6 százalékos volt a visszaesés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról