Szerző: Vörös Péter

2003. január 21. 09:01

Az Infineon hetedik veszteséges negyedévét zárta

Ulrich Schumacher
Ulrich Schumacher
[Bloomberg, WSJ] Az Infineon Technologies hétfőn közzétette december 31-én zárult első pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég sorrendben a hetedik veszteséges negyedévét zárta, mivel nem sikerült ellensúlyozni a hírközlési részleg veszteségét. A német félvezetőgyártó azt is közölte, hogy két év óta először volt nyereséges a memóriagyártó divízió.

A müncheni központú cég 40 millió eurós nettó veszteséggel zárta a negyedévet, szemben az előző év hasonló időszakában elért 331 millió eurós nettó veszteséggel. A negyedéves forgalom jelentősen nőtt: az egy évvel korábbi 1,03 milliárd euróról 1,52 milliárd euróra emelkedtek az eladások, egyrészt a magasabb memóriaáraknak, másrészt a szeptemberben megvásárolt Ericsson Microelectronics teljes konszolidációjának köszönhetően. A Bloomberg News által megkérdezett elemzők 47,8 millió eurós veszteségre és 1,6 milliárd dolláros forgalomra számítottak.

Más félvezetőgyártókhoz hasonlóan az Infineonnak is komoly gondot okoz a félvezetőipar meredek visszaesése. "Bár láthatóak egy pozitív piaci trend első jelei, egyelőre túl korai átfogó, fenntartható piaci javulásról beszélni" -- mondta Ulrich Schumacher, az Infineon elnök-vezérigazgatója. E kilátások egybeesnek a többi félvezetőgyártó kijelentéseivel.

"A számok nagyon jók" -- mondta Harald Schnitzer, a DZ Bank elemzője. "Jelentős pozitívum az, hogy a cég képes volt nyereséget elérni a memóriagyártásban." A vállalat memóriagyártó részlege -- amely a legfőbb veszteségforrás volt a legutóbbi negyedévig -- 29 millió eurós kamatfizetés és adózás előtti nyereséget ért el, szemben az előző év hasonló időszakában elért 375 millió eurós veszteséggel.

A vállalat (amely a Wall Street Journal szerint a világ harmadik, elterjedtebb vélemények szerint -- a Samsung, a Micron Technology és a Hynix mögött -- a világ negyedik legnagyobb memóriagyártója) csökkentette termelési költségeit és profitált az erős chipkeresletből. Ez utóbbi várhatóan nem fogja jellemezni az év első felét.

Az Infineonnak december végén 1,6 milliárd euró készpénze volt, ez csökkenés az előző negyedév végi 2 milliárd euróhoz képest: a cég arra fordította a befektetést, hogy felújította drezdai gyárát, ahol immár új, 300 mm-es technológiával gyártják a félvezetőket, amely lehetővé teszi a költségek csökkentését.

A mobiltelefonokhoz alkatrészeket gyártó Secure Mobile Solutions divízió vesztesége kamatfizetés és adózás előtt 28 millió euró volt. A vezetékes telefónia divízió vesztesége 42 millió euró volt, ez volt a vállalat leggyengébben teljesítő részlege. A cég arra számít, hogy ezekben a divíziókban a következő két negyedévben is folytatódik az árnyomás.

"Schumacher jól teljesít a költségek csökkentése terén" -- mondta Stefan Hentschel, a Bankhaus Lampe elemzője. "Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a cég továbbra is a gazdasági fellendüléstől függ."

A félvezetőipar fellendülése továbbra is várat magára azután, hogy egyharmaddal csökkentek a globális eladások 2001-ben (ez volt az ipar történetének legsúlyosabb visszaesése), mivel a PC- és fogyasztói elektronikai forgalom továbbra is stagnál. Az Intel (a világ legnagyobb félvezetőgyártója) és a Samsung Electronics (a világ legnagyobb memóriagyártója) a múlt héten közölte, hogy egyelőre nem láthatóak a kereslet javulására utaló jelek.

Az Infineon részvényárfolyama hétfőn a New York-i Értéktőzsdén 14 centtel (1,62 százalékkal) 8,50 dollárra esett vissza. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 5,01-25,89 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról