Szerző: Vörös Péter

2003. január 27. 11:24

A globális szervereladások több mint 4 százalékkal emelkedtek 2002-ben

[Bloomberg, CNET] A Gartner piackutató vállalat legfrissebb tanulmánya szerint tavaly a globális szervereladások volumene 4,06 százalékkal emelkedett 2001-hez képest: 4,61 millió szervert adtak el 2002-ben, míg tavalyelőtt 4,43 millió szerver kelt el. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a szerverpiac valamelyest javult, továbbra is jelentősen érezni lehet a gyenge gazdasági helyzet hatását.

[Bloomberg, CNET] A Gartner piackutató vállalat legfrissebb tanulmánya szerint tavaly a globális szervereladások volumene 4,06 százalékkal emelkedett 2001-hez képest: 4,61 millió szervert adtak el 2002-ben, míg tavalyelőtt 4,43 millió szerver kelt el. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a szerverpiac valamelyest javult, továbbra is jelentősen érezni lehet a gyenge gazdasági helyzet hatását.

Míg a forgalom volumene szinten minden régióban -- köztük Ázsiában, az USA-ban és Európában -- növekedett, a Gartner jelentése szerint a bevételek nem mindig mutattak hasonló ütemű növekedést, ez egyértelműen arra utal, hogy a piac egyre inkább az olcsóbb szerverek felé fordul.

A Gartner nemrég azt jósolta, hogy 2003-ban -- a számítástechnika története folyamán először -- az olcsóbb, Intel-alapú szerverekből származó bevételek meg fogják haladni a csúcskategóriájú, UNIX/RISC szerverekből származó bevételeket.

"A globális szerverpiac továbbra is a 2002 első negyedévében elkezdett növekedési pályán halad, ami arra utal, hogy a globális piacon a szervereladások stabilizálódnak, de egyelőre nincs jele annak, hogy drámai erősödés várható, mivel több régióban továbbra is gyenge a gazdasági helyzet" -- mondta Shahin Naftchi, a Gartner elemzője.

2002-ben a Hewlett-Packard volt az első számú szervergyártó, a cég 1,39 millió szervert adott el az év folyamán, ezzel a piac 30 százalékát szerezte meg annak ellenére, hogy a forgalom volumene 4,6 százalékkal csökkent 2001-hez képest.

"A HP úgy döntött, hogy a Compaq-akvizíció után nem folytatja saját, NetServer szervercsaládjának forgalmazását, hanem a Compaq sokkal sikeresebb ProLiant modelljeit értékesíti. Ez helyes lépésnek bizonyult" -- mondta Jeffrey Hewitt, a Gartner elemzője.

Az értékesítés volumene alapján a Dell szerezte meg a második helyet, a cég 851 ezer szervert adott el, ezzel piaci részesedése körülbelül 19 százalék volt. A cég globális forgalmának volumene 19 százalékkal emelkedett tavaly, míg az USA-ban 22 százalékos volt a növekedés. "Az olcsóbb szerverek iránti növekvő kereslet segíti a Dellt, mivel a cég eladásainak zöme a 25 ezer dollár alatti szegmensben van" -- mondta Hewitt.

Az IBM 658 ezer szervert adott el tavaly, ez 1 százalékos visszaesést jelent 2001-hez képest. A cég piaci részesedése 14 százalék, közel 1 százalékkal alacsonyabb, mint 2001-ben. Ezzel együtt a vállalat továbbra is a harmadik helyen áll a világranglistán.

A negyedik helyen a Sun Microsystems végzett a piac 6 százalékával, a Dellen kívül egyedül e cég tudta növelni eladásai volumenét: tavaly az eladásokat körülbelül 7 százalékkal 277 ezer darabra növelte a vállalat.

A világranglista ötödik helyén a japán NEC végzett közel 104 ezer szerverrel, ez 2,5 százalékos visszaesésnek felel meg. A vállalat piaci részesedése 2,2 százalék volt 2002-ben. A piac fennmaradó egyharmadát (1,3 millió szervert) kisebb gyártók teszik ki.

Az Egyesült Államokban az eladások volumene közel 14 százalékkal emelkedett 2002-ben: a 2001-es 1,71 millió szerverhez képest 1,95 millió szervert adtak el tavaly. Bár az ázsiai szerverpiac nő, Gartner szerint itt is fontos tényező a gazdasági helyzet fékező hatása.

Az EMEA (Europe, Middle East, Africa -- Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió "nehéz évet" zárt és az eladások várhatóan idén is csökkenni fognak. Latin-Amerikában a forgalom csökken, mivel a gazdasági körülmények továbbra is kedvezőtlenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról