Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 23. 12:42

Megkétszerezte negyedéves nyereségét a Nokia

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia bejelentette, hogy a negyedik negyedéves nyeresége több mint kétszeresére nőtt, miköben a forgalom 1 százalékkal emelkedett.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia bejelentette, hogy a negyedik negyedéves nyeresége több mint kétszeresére nőtt, miköben a forgalom 1 százalékkal emelkedett.

A cég nettó eredménye 1,046 milliárd euró volt, szemben a a megelőző év azonos időszakában elért 450 millió euróval. Akkor a vállalat 649 millió eurós egyszeri költséget volt kénytelen elkönyvelni. 2002 negyedik negyedévében a Nokia forgalma 8,8 milliárd euró volt, egy évvel korábban 8,7 milliárd euró.

A Nokia tavalyi forgalma 30 milliárd euró volt, amely 4 százalékkal alacsonyabb a megelőző éves szintnél. Az éves nettó eredmény eközben 2,2 milliárd euróról 3,8 milliárd euróra növekedett. A vállalat mobiltelefonjai kelendőek voltak Európában és Ázsiában, azonban az eladások csökkentek Amerikában, így összességében szinten maradtak az előző évhez képest.

Az idei első negyedévben a Nokia arra számít, hogy a mobilteleonokból származó forgalma 0-9 százalékkal emelkedik a tavalyi első negyedévhez képest, a vállalat összesített bevétele pedig ennél kisebb mértékben nő. Az első negyedévre részvényenként 15-19 eurocentes pro forma profitot vár a cég.

A cég vezetői közölték, hogy az idei évben a piaci környezet továbbra is kedvezőtlen marad, ezzel együtt arra számítanak, hogy a világszerte eladott mobiltelefonok száma 10 százalékkal növekedik. A cég tavaly 152 millió mobiltelefont értékesített, a negyedik negyedévben pedig 46 millió készüléket adott el, amely rekord a cég történetében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról