eco@tech archívum - 2003 szeptember

2003
szeptember

0

Invitel, Emitel, Hungarotel, Monortel: másodperc alapú lesz a mobilhívás

2003. szeptember 30. 16:42

Október 1-től -- azaz holnaptól -- másodperc alapúvá válik a mobilhívások számlázása az Emitelnél, Invitelnél, Monortelnél és a Hungarotelnél is. Szintén másodpercenként mérik majd az emelt díjas (06-90-es) számok hívását az Invitelnél -- a Hungarotelnél azonban egyelőre marad a régi, percenkénti díszámítás, az Emitelnél pedig már korábban bevezették a 06-90-es számok hívásának másodpercenkénti számlázását.

0

ADSL-lel vetekedő sebességet nyújt a Verizon harmadik generációs mobil internete

2003. szeptember 30. 15:10

[News.com] Az Egyesült Államok legnagyobb mobilszolgáltatója, a Verizon Wireless bejelentette, hogy október elsejétől ADSL-lel vetekedő sebességű adatátviteli szolgáltatást nyújt San Diego és Washington D.C. területén. A Nortel Networks berendezéseire épített, harmadik generációs (CDMA 1xEVDO) hálózaton nyújtott, 300-500 kbit/s jellemző, de akár 2 Mbit/s-os csúcssebességet is elérő BroadbandAccess internetszolgáltatás csupán 80 dollárba kerül a Verizon előfizetői számára.

0

Kedvező kilátások a nagy szerződéses félvezetőgyártóknál

2003. szeptember 30. 09:25

A vezeték nélküli kommunikációs eszközök iránti kereslet növekedésére utaló jelek miatt a Pacific Crest Securities elemzőcég megemelte a két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó -- a tajvani TSMC és UMC -- harmadik és negyedik negyedéves pénzügyi adataira vonatkozó előrejelzését.

0

Jelentős veszteség várható a Sunnál

2003. szeptember 30. 08:45

[WSJ] A Sun Microsystems tegnap arra figyelmeztetett, hogy a most véget ért első pénzügyi negyedévben jelentős veszteségre számít. A szervergyártó vállalat a rendkívül kemény piaci körülményekkel indokolta a várakozásokat messze alulmúló eredményeket.

0

Augusztusban 4 százalékkal növekedett a félvezetőpiac

2003. szeptember 29. 16:12

A félvezetők globális forgalma augusztusban 13,42 milliárd dollárt tett ki, ami júliushoz képest 4 százalékos emelkedést jelent -- közölte a Semiconductor Industry Association (SIA). Tavaly augusztushoz képest a növekedés 12,5 százalék.

0

Újabb letartóztatás a Blaster-ügyben

2003. szeptember 29. 09:34

A Blaster néven ismertté vált vírus ügyében vizsgálódó szövetségi nyomozók újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe az Egyesült Államokban, akit a féreg egyik variánsának elkészítésével vádolnak, jelentette a hétvégén több hírügynökség. Akárcsak az ügyben nyár végén letartóztatott Jeffrey Lee Parson, a most elfogott gyanúsított is fiatalkorú.

0

Amerikában sem zökkenőmentes a mobil számhordozhatóság bevezetése

2003. szeptember 26. 15:17

[News.com] A Cingular Wireless figyelmeztet: az amerikai felhasználók a mobil számhordozhatóság bevezetése után szolgáltatót váltva felkészülhetnek a legrosszabbakra. A szolgáltató szerint néhányan hosszú órákig elveszíthetik a hivások fogadásának lehetőségét, a figyelmetlenek pedig elveszíthetik jogosultságukat korábbi számukra, amennyiben hamarabb mondják fel régi szolgáltatójuknál a szerződésüket, minthogy az újat megkötnék.

0

Konferencia a Hírközlési Törvényről

2003. szeptember 26. 14:45

Az új Elektronikus Hírközlési Törvényről tartanak ma konferenciát a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület szervezésében. A konferencián a törvénytervezettel kapcsolatban több szervezet munkatársai is előadásokat tartanak, így többek közt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Hírközlési Minisztérium az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület képviselői is.

0

Újabb elbocsátások az IBM-nél

2003. szeptember 26. 12:58

Az IBM bejelentette, hogy 380 állást szüntet meg szoftverfejlesztő részlegénél. A vállalat közleménye szerint a lépés célja a hatékonyság növelése. A világ legnagyobb informatikai vállalatának szoftver-üzletágánál jelenleg 38 ezren dolgoznak, azaz a leépítés az alkalmazottaknak 1 százalékát érinti.

0

A Dell belép a szórakoztató elektronikai piacra

2003. szeptember 26. 10:06

A Dell tegnap számos új termékkel jelentkezett, amelyek segítségével meg kívánja vetni a lábát a szórakoztató-elektronikai piacon. A világ legnagyobb PC-gyártója egy digitális audiolejátszó mellett egy LCD-TV készüléket, egy projektort, valamint egy előfizetéses zeneszolgáltatást is bemutatott, valamint új modellekkel bővítette Axim tenyérgépeinek családját.

0

Lendületben az Acer notebook-gyártó üzletága

2003. szeptember 25. 16:02

A legnagyobb tajvani, márkás notebook-gyártóként ismert Acer képviselője szerdán, a Computex kiállításon tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az idei negyedik negyedévben a noteszgép-eladások 40 százalékos növekedésére számít, amelynek oka elsősorban a vezeték nélküli hálózati vezérlővel rendelkező, Intel Centrino platformra épülő modellek népszerűsége.

0

A Cisco Systemstől igazol vezérigazgatót a Broadcom

2003. szeptember 25. 13:51

A San Jose Mercury News információi szerint Charles Giancarlo, a Cisco Systems egyik alelnöke lehet a kommunikációs chipekről ismert Broadcom új vezérigazgatója. Giancarlo 1994 óra dolgozik a Cisco Systemsnél, jelenleg a vállalat hálózati kapcsolókkal (switch) foglalkozó részlegét vezeti.

0

Itanium-alapú szuperszámítógép készül Kínában

2003. szeptember 25. 13:29

Az Intel a napokban együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Kínai Oktatási Minisztériummal egy Intel Itanium processzorokon alapuló nemzeti szuperszámítógépes grid, azaz számítóhálózat kifejlesztésére és létrehozására.

0

Az Intel 450 millió dollárt fektet a Micron Technology memóriagyártó vállalatba

2003. szeptember 25. 11:00

Az Intel tegnap bejelentette, hogy 450 millió dolláros tőkeinjekciót nyújt a legnagyobb amerikai memóriagyártónak, a Micron Technologynak. A befektetés nyomán az Intel 5,3 százalékos tulajdonrészt szerez a Boise (Idaho, USA) központú vállalatban. A cégek közleménye szerint a tőkeinjekció révén a Micron korszerűsíteni tudja chipgyártási technológiáit és át tud állni 300 milliméteres waferek használatára és csökkenteni tudja gyártási költségeit.

0

Skype: ingyenes internettelefon-szolgáltatás a Kazaa alapítóitól

2003. szeptember 23. 13:15

[WSJ] A népszerű Kazaa fájlmegosztási szoftver készítői új weboldalat indítottak, a cél ezúttal ingyenes internettelefon-szolgáltatás nyújtása. A Skype nevű programot eddig 520 ezren töltötték le és 200 ezer felhasználó regisztrálta magát azóta, hogy két héttel ezelőtt útjára indították az alkalmazás béta változatát.

0

A Sony és a Samsung LCD-kijelzőket gyártó vegyesvállalat alapítását fontolgatja

2003. szeptember 23. 10:13

A Sony és a Samsung hétfőn bejelentette, hogy LCD-kijelzőket gyártó vegyesvállalat alapítását mérlegeli. A szakértők szerint mindkét cég számára hasznos lehetne a lépés: a Samsung jelentős stabil vevőkörhöz jutna, ami jól jöhet az esetleges túltermelés esetén, míg a Sony kulcsfontosságú növekedési területen biztosítaná a legmodernebb laposkijelzők folyamatos beszerzését.

0

Még mindig a számlapanasz a leggyakoribb

2003. szeptember 23. 08:56

Megjelent a Hírközlési Felügyelet 2002-es tevékenységéről szóló jelentés. A dokumentum tartalmazza a Hírközlési Felügyelet meglehetősen szerteágazó tevékenységének ismertetését, az államigazgatási eljárások főbb adatait, a hírközlési piaccal kapcsolatban 2002-ben megfigyelt tendenciákat, valamint a szervezet gazdálkodásának fő elemeit is.

0

Westel: készülékvásárlás akár előleg nélkül

2003. szeptember 22. 14:44

[Westel] A Westel kibővítve a népszerű kedvezményes készülékvásárlási lehetőséget, új előfizetőknek is elérhetővé teszi, hogy indulórészlet befizetése nélkül, kamatmentes részletre vásárolhassanak MMS készüléket. Arany- és Platinakártyások további jelentős kedvezményben részesülnek.

0

Kapacitásbővítés az e-telnél

2003. szeptember 22. 14:22

Kétszeresére növelte hangátviteli kapacitását a vállalati telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó eTel Magyarország. A budapesti telefon főközpontban végrehajtott húszmillió forintos beruházás révén megduplázódtak a kapcsolódási pontok. Ezzel az eTel Csoport hazai leányvállalata magas színvonalú technológiai alapokat teremtett

0

A Silicon Image mégsem pereli be a DVI technológiát jogtalanul implementáló tajvani IC-gyártókat

2003. szeptember 22. 12:58

[DigiTimes] Az angol Silicon Image semmilyen jogi lépésre nem készült a tajvani IC-gyártó vállalatok ellen, melyek a digital visual interface (DVI) technológiát alkalmazzák, közölte a vállalat elnöke, Steve Tirado. Ugyanakkor a Silicon Image erősíti együttműködését a tajvani vállalatokkal újabb licencszerződéseken keresztül, melyek a DVI és HDMI (high-definition multimedia interface) technológiák piaci részesedésének növelését szolgálják, tette hozzá.

0

A Samsung Kínába telepíti át a PC-gyártást

2003. szeptember 22. 10:32

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója pénteken közölte, hogy 2005-re Dél-Koreából Kínába költözteti át a PC-gyártó üzletág legnagyobb részét. A lépés fő célja a költségek csökkentése.

0

Továbbra is Bill Gates Amerika leggazdagabb embere

2003. szeptember 21. 21:29

Az idei év eddig jól sikerült az amerikai milliárdosok számára: a tőzsdék hullámzása ellenére a 400 leggazdagabb tengerentúli összes vagyona 10 százalékkal 955 milliárd dollárra emelkedett, szemben a tavalyi év 80 milliárd dolláros visszaesésével.

0

A Palm jó negyedévet zárt

2003. szeptember 19. 13:29

[CNET, WSJ] A világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, a Palm csütörtökön közzétette 2004 első pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég forgalma emelkedett, vesztesége pedig alacsonyabb lett az elemzők által vártnál.

0

100 millió dollárra perlik a VeriSignt az általános névfeloldás miatt

2003. szeptember 19. 10:24

[News.com] Hatalmas vihart kavar a VeriSign hétfőn bevezetett, .com és .net végződésű domainnevekre vonatkozó általános névfeloldása. A Netster.com internetes keresőszolgáltatást nyújtó Popular Enterprises csütörtökön 100 millió dolláros antitröszt-pert indított a VeriSign új SiteFinder szolgáltatása ellen.

0

Európa egyik legnagyobb területű nyilvános WLAN hozzáférési pontját építette ki hazánkban a Vodafone

2003. szeptember 18. 17:05

A Vodafone szeptember 19-től a Budapest Sportarénával közösen kísérleti vezeték nélküli internethozzáférést (WLAN-szolgáltatást) biztosít az arra alkalmas készülékkel és kártyával rendelkező felhasználóknak. A próbaüzem a Budapest Sportaréna területén zajlik, ahol Európa egyik legnagyobb területű, több mint 10000 m2-es nyilvános WLAN hozzáférési pontját (hotspot) építette ki a Vodafone. A Wi-Fi rádiófrekvenciás technológia használatával nagy adatátviteli sebesség, akár 11 Mbps érhető el.

0

Stratégiai szerződést kötött a német transtec AG és a Flag Rt.

2003. szeptember 18. 15:14

[B&D ComMedia] A németországi informatikai piac egyik meghatározó vállalkozása 2003. őszén Magyarországon is megjelenik. A több mint 22 éves múltra visszatekintő transtec AG alapos piacelemzést követően a hazai Flag Rt.-vel lépett stratégiai partnerkapcsolatba, így a transtec által épített hardverek, illetve a cég palettáján szereplő termékek és szolgáltatások magyarországi forgalmazására a Flag Informatikai Rt. kapott jogosításokat.

0

Invitel lett a Vivendiből

2003. szeptember 18. 12:58

A jövőben új néven nyújtja távközlési szolgáltatásait a Vivendi Telecom Hungary Rt. A vállalatot ezentúl Invitel Távközlési Szolgáltató Rt.-nek hívják. A cégcsoportnak 2003 májusában lett új tulajdonosa. Az utóbbi idők egyik legnagyobb közép-európai tranzakciója valósult meg azzal, hogy a GMT Communications Partners, valamint az AIG Emerging Europe Infrastructure Funds társaságok 50-50%-os arányban megvásárolták a Vivendi Telecom Hungary Rt-t. -- új nevén az Invitelt.

0

Az amerikai képviselőház támogatja az internetes adók tilalmát

2003. szeptember 18. 08:44

Az amerikai képviselőház szerdán amellett szavazott, hogy véglegessé teszik az internetfelhasználással kapcsolatos adók tilalmát, és arra kérnek kilenc államot, hogy töröljék el a hozzáférési díjakra vonatkozó jelenlegi adókat.

0

Rendkívül leegyszerűsíti MMS üzenetei árazását a Westel

2003. szeptember 17. 14:29

Jelentősen egyszerűsíti október 1-től a multimédiás üzenetek, MMS-üzenetek díjtáblázatát a Westel. Az egységes árazás egyszerű, kiszámítható költségtervezést tesz lehetővé, ráadásul egy fényképet, hangot, szöveget vagy rövid videót tartalmazó, akár 150 kbyte-os üzenet sem kerül többe október 1-től 200 forintnál.

0

Az Orange dobja piacra elsőként Európában a Handspring Treo 600 kommunikátort

2003. szeptember 17. 14:07

[infoSync] Európában is piacra került a Handspring korábban bejelentett okostelefonja, a Treo 600: az új készüléket az Orange mobilkommunikációs szolgáltató vette fel kínálatába Angliában, Franciaországban és Svájcban. Az Orange első alkalommal dob piacra Palm operációs rendszert futtató okostelefont. A Handspring Treo 600 készülékben Palm OS 5.2.1 operációs rendszer található, a készülék használhatóságát pedig nagyban növeli a Treo készülékekre jellemző QWERTY billentyűzet.

0

A Xerox új nyomtatókat dobott piacra

2003. szeptember 17. 08:56

[PCWorld] A Xerox kedden két új nyomtatócsaláddal rukkolt elő: a Phaser 6250 színes lézernyomtató-család öt modellből áll, míg a Phaser 3450 monokróm lézernyomtatónak három változatát kínálják. A cég egyúttal megjelentette a WorkCentre PE16 multifunkciós nyomtatót is.

0

Világszerte gyorsan terjed a szélessávú internetezés

2003. szeptember 17. 08:14

[CNET] A szélessávú internetkapcsolatot használók száma világszerte 72 százalékkal emelkedett 2002-ben és elérte a 62 milliót, mivel egyre több háztartás váltott a hagyományos modemes internetezésről a gyorsabb hozzáférésre, áll a genfi központú International Telecommunication Union (ITU) legfrissebb tanulmányában.

0

A kamerával felszerelt mobiltelefonok forgalma továbbra is jelentősen nő

2003. szeptember 16. 22:11

[CNET] Az In-Stat/MDR piackutató vállalat kedden közölte, hogy a kamerával felszerelt mobiltelefonok idei eladásai 4:1 arányban meghaladják az okostelefonok forgalmát. Az előrejelzések jól illusztrálják a mobiltelefon-ipar azon stratégiáját, miszerint az egyes piaci szegmenseket külön-külön készülékekkel célozzák meg.

0

Egyre népszerűbb webszerver a Windows Server 2003

2003. szeptember 16. 13:28

A webszerverek működéséről rendszeres statisztikát készítő brit Netcraft e héten nyilvánosságra hozott webszerver-statisztikái szerint a nyár során jelentősen nőtt a Microsoft Windows Server 2003 operációs rendszert használó weboldalak száma.

0

Az EMC és az Oracle NAS szolgáltatásokat kínál

2003. szeptember 16. 12:40

[Hill and Knowlton] Az EMC és az Oracle egy új, közös szolgáltatást jelentett be, amellyel az Oracle adatbázisok egyszerűen helyezhetők üzembe EMC NAS (Network Attached Storage) környezetben. Az Oracle Database with EMC: Accelerator for NAS nevű termék az EMC Global Services és az Oracle Consulting EMC megoldásainak sorában immár a harmadik.

0

Az elveszett hívásokról is kapnak értesítést a Westel ügyfelei

2003. szeptember 16. 12:22

A Westel a jövő hónaptól Hívásértesítő néven olyan új szolgáltatást kínál ügyfeleinek, amely SMS-ben tájékoztatást ad a létre nem jött hívásokról, közölte ma sajtóközleményében a vállalat. A szolgáltatás a Westel havidíjas ügyfeleinek díjmentes.

0

A Wi-Fi népszerű az otthoni felhasználók körében

2003. szeptember 15. 14:28

[CNET] Az IDC piackutató vállalat legfrissebb tanulmánya szerint az USA-ban többen használják a Wi-Fi vezeték nélküli technológiát otthon, mint a vállalatoknál és a nyilvános helyeken.

0

Meghosszabbította kutatás-fejlesztési együttműködését a BME és a Westel

2003. szeptember 15. 12:41

Az egyetem és a szolgáltató nyolc évre visszatekintő együttműködésének folytatásáról szóló megállapodást írtak alá Budapesten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Westel vezetői. Az eddig is jelentős támogatás a most aláírt szerződéssel összességében meghaladja a 165 millió forintot. A létrehozott mobil laboratórium eddig 130, a mobil távközlés témakörét választó mérnök diplomamunkájához nyújtott gyakorlati segítséget.

0

A Beatles ismét beperelte az Apple-t

2003. szeptember 15. 09:18

[BBC] A Beatles együttes tagjai által 1968-ban alapított Apple Corps lemezkiadó pert indított az Apple Computer ellen. A kiadó állítása szerint a számítógépgyártó vállalat iTunes internetes zeneszolgáltatása megsérti a két cég több mint egy évtizeddel ezelőtt kötött megállapodását.

0

Japánban a szélessávú internetet használók száma meghaladja a 11 milliót

2003. szeptember 15. 08:42

[NE Asia Online] Az illetékes minisztérium jelentése szerint a japán broadband előfizetők száma július végén 11 355 672 volt, júniushoz képest ez 416 261 fős növekedést jelent. Ugyanakkor a havi emelkedés április óta csökken, akkor 562 455 fős volt a növekedés, ami rekordnak számít.

0

A Creative Technology erős karácsonyi forgalomra számít

2003. szeptember 15. 08:03

A szingapúri Creative Technology, a világ legnagyobb hangkártyagyártója közölte, hogy erős karácsonyi szezonra van kilátás; a cég szerint jelentősen emelkedni fognak többek között a digitális MP3-lejátszók eladásai.

0

Hamarosan indul a Vodafone live! bővített, prémium tartalmat nyújtó szolgáltatása

2003. szeptember 12. 20:12

További részleteket közölt szerdán a Vodafone a szeptemberben megújuló live! szolgáltatásról egy sajtótájékoztató keretében, melyen a tartalomszolgáltató partnerek egyes képviselői is részt vettek. A megújult szolgáltatás Magyarország legszélesebb tartalomkínálattal rendelkező, legtöbb tartalomszolgáltató partnert felsorakoztató mobilportáljává alakul át még e hónap folyamán.

0

Növelte negyedéves eredményét az Oracle, a cég részvényárfolyama mégis csökkent

2003. szeptember 12. 17:51

[Lenhardt & Weichinger, WSJ, HWSW] Az Oracle közzétette első pénzügyi negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A vállalat bejelentette, hogy az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel 7 százalékkal csökkent, a kedvezőtlen hír nyomán az Oracle-részvények árfolyama 5,2 százalékkal esett vissza.

0

A RIAA fenyegetései ellenére sem csökken a fájlcserélők népszerűsége

2003. szeptember 12. 12:04

Az amerikai lemezkiadók szövetsége (Recordin Industry Association of America, RIAA) által indított perek ellenére sem csökkent a fájlcserélő hálózatok forgalma. Iparági megfigyelők arról számolnak be, hogy az iskolaszezon kezdetével a felhasználók száma rohamosan növekedni kezdett és egyáltalán nem érezni, hogy a RIAA fenyegetései célt értek volna.

0

Az Intel elveszítheti vezető pozícióját a flash memóriák piacán

2003. szeptember 11. 17:22

Elemzők szerint az Intel akár már az idén elveszítheti vezető pozícióját a flash memóriák piacán. Szakértők úgy vélik, hogy a memóriapiacon egyre erőteljesebben terjeszkedő Samsung akár már a negyedik negyedévben átveheti a vezetést a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatától.

0

Japánban jelentősen nőttek a mobiltelefon-eladások júliusban

2003. szeptember 11. 13:52

Júliusban 40 százalékkal emelkedett a mobiltelefon-forgalom a felkelő nap országában a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) tegnap közzétett adatai szerint a jó szereplés mögött a kamerával felszerelt és a harmadik generációs (3G) mobiltelefonok sikerei állnak.

0

Újabb elbocsátások a Gatewaynél

2003. szeptember 11. 11:09

[CNET] A múlt hét során bejelentett elbocsátások után a Gateway tegnap 850 további dolgozójának mondott fel, így összesen 1300 alkalmazottnak kell távoznia a vállalattól. A most elbocsátott munkatársak ügyfélszolgálati és ügyféltámogatási munkakörben dolgoztak.

0

A Samsung Electronics a memóriagyártás növelését tervezi

2003. szeptember 10. 19:02

A Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója kedden bejelentette, hogy 432 millió dollárt fektet a termelés növelésébe. A szakértők attól tartanak, hogy az egyébként is gondokkal küszködő iparágban hamarosan túltermelés áll elő.

0

Jelentős átszervezések és elbocsátások a 3Comnál

2003. szeptember 10. 18:14

A 3Com ma számolt be arról, hogy a költségek csökkentése érdekében kihelyezi termékeinek gyártását és egyben elbocsátja mintegy 1000 alkalmazottját. A hálózati berendezéseket gyártó vállalat még a csalódást okozó, negyedik pénzügyi negyedéves eredmények közzétételekor jelezte: tovább lesz kénytelen csökkenteni a költségeket.

0

A globális PC-eladások volumene nő, értéke azonban csökken

2003. szeptember 10. 15:49

[TechWeb] Az IDC piackutató vállalat legfrissebb tanulmánya szerint a PC-eladások volumene erősen emelkedik az idén, ugyanakkor a forgalom értéke 1,9 százalékkal csökken. A globális PC-szektornak komoly kihívást jelent a számítógépek értékesítése és a nyereséges működés.

0

Irodai eszközökbe szánt célprocesszort mutat be az Intel

2003. szeptember 10. 12:12

[CNET] Az Intel ma új mikroprocesszorokat mutat be, melyeket kifejezetten fénymásológépekben, nyomtatókban és szkennerekben való felhasználásra tervezett. A vállalat az új modellek bevezetésével részint igyekszik csökkenteni függését a személyi számítógépek hullámzó piacától, részint megpróbálja megvetni a lábát az irodai eszközök jövedelmező piacán.

0

Magyar informatikai cégek jövőre már Kínával köthetnek üzletet

2003. szeptember 10. 11:30

Dr. Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke és Dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) politikai államtitkára 2003. augusztus 27-29. között a kormánydelegáció tagjaként kínai politikusokkal, társadalmi szervezetek képviselőivel és üzletemberekkel találkoztak. Az IVSZ a minisztériummal karöltve a kínai delegációban annak érdekében képviseltette magát, hogy a magyar informatikai iparág hazai és exportlehetőségeit a világ legnagyobb lélekszámú piacának kiaknázásával bővítse.

0

A vártnál erősebb volt a mobiltelefon-forgalom Európában

2003. szeptember 10. 10:29

A német GfK AG piackutató cég legfrissebb adatai szerint a mobiltelefon-forgalom nagyon jól alakult Európában július végén és augusztusban. A jó eredmények mögött főként az áll, hogy a szolgáltatók rendkívüli akciókkal igyekezték növelni eladásaikat.

0

Jó eredményekre számít a Texas Instruments

2003. szeptember 10. 09:16

[WSJ] A Texas Instruments tegnap szokásos negyedév közepi pénzügyi tájékoztatóján megemelte a harmadik negyedévre vonatkozó várakozásait. Az elsősorban mobiltelefonokban használatos lapkákat gyártó dallasi vállalat a vártnál erősebb keresletnek köszönhetően a korábbi előrejelzés felső tartományába eső forgalomra számít.

0

A Nokia tartja magát negyedéves előrejelzéséhez: a befektetők csalódottak

2003. szeptember 9. 15:39

A Nokia ma bejelentette, hogy tartja magát harmadik negyedéves pénzügyi előrejelzéséhez, amely szerint a forgalma némileg csökken az előző negyedévhez képest, azonban a nyereség a korábban prognosztizált tartomány felső részére esik majd. A bejelentés csalódásra ad okot, ugyanis több elemző arra számított, hogy a mobilpiac kedvező kilátásai miatt a Nokia megemeli negyedéves előrejelzését.

0

Mekka felé tekint az LG Electronics új mobiltelefonja

2003. szeptember 9. 11:57

A második legnagyobb dél-koreai mobiltelefon-gyártó LG Electronics hétfőn új mobiltelefont dobott piacra, amelynek az a különlegessége, hogy elektronikus iránytűt tartalmaz, amely a felhasználónak meg tudja mutatni a szaúd-arábiai Mekka irányát. Az LG-G5300 mobiltelefonnal a cég a világszerte élő 1,1 milliárd muzulmánt szeretné megcélozni.

0

Intenzíven növekednek a Sun tárolóeszköz-eladásai

2003. szeptember 9. 10:17

[Lenhardt & Weichinger] Az IDC tárolóegységekről szóló negyedéves jelentése szerint a Sun Microsystems hálózati tárolóeszközökért felelős részlege ismét növelte piaci részesedését a teljes és a UNIX-os lemezes tárolórendszerek piacán, immár sorozatban a harmadik negyedévben. A Sun tárolóeszközökből származó összbevétele a lemezes tárolórendszerek piacát meghaladó ütemben, 22 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, miközben a piac majdnem két százalékot csökkent.

0

Ötödik születésnapját ünnepli a Google

2003. szeptember 8. 18:57

[BBC] A világ legnépszerűbb internetes keresője, a Google a hét végén múlt öt éves. A világháló történetében nem volt még egy olyan kereső, amely hasonlóan meredeken felfelé ívelő karriert futott volna be, vagy amelynek neve több nyelv szókincsében is felbukkant volna.

0

További IBM-sikerek az IT-szolgáltatások piacán

2003. szeptember 8. 12:40

[CNET, WSJ] A Nagy Kék pénteken két új, több évre szóló tevékenység-kihelyezési szerződést kötött, egyúttal részleteket közölt egy harmadik megállapodással kapcsolatban. A korábban talán inkább hardvereiről és szoftvereiről ismert IBM az utóbbi időben sikert sikerre halmoz az IT-szolgáltatások területén.

0

Microsoft és Be: peren kívüli megegyezés

2003. szeptember 8. 09:16

[CNET] A Microsoft peren kívüli megegyezéssel zárta le azt a trösztellenes eljárást, amelyet tavaly a rivális operációs rendszert fejlesztő hajdani Be indított a vállalat ellen. A megegyezés részeként a redmondi szoftvervállalat 23 millió dollárt fizet a felperesnek.

0

A TSMC a vártnál jobb harmadik negyedéves forgalomra számít

2003. szeptember 8. 08:07

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) pénteken közölte, hogy megemelte harmadik negyedéves forgalomelőrejelzését, a cég immár 10 százalékos növekedésre számít a második negyedévhez képest. A második negyedévben ennél alacsonyabb, 5-10 százalék közötti forgalomemelkedést várt a vállalat.

0

A vírusok elszaporodása emelte a Network Associates részvényárfolyamát

2003. szeptember 5. 16:01

A számítógépes biztonságra specializálódott Network Associates részvényárfolyama csütörtökön 1,19 dollárral (8,20 százalékkal) 15,70 dollárra emelkedett, ez öt hónapja nem látott szintet jelent. A szakértők szerint e mögött a vírusvédelmi alkalmazások iránti erős kereslet áll, ami az utóbbi időszakban elszaporodott vírusoknak, férgeknek, trójaiaknak és egyéb kártevőknek tulajdonítható.

0

Az Oracle ismét meghosszabbította a PeopleSoft részvényeire tett ajánlatát

2003. szeptember 5. 13:55

Az Oracle tegnap bejelentette, hogy október 17-ig meghosszabbítja a PeopleSoft részvényeire tett, 7,25 milliárd dollár értékű felvásárlási ajánlatát. A lépésre azután került sor, hogy a PeopleSoft ismertette a J.D. Edwards integrációjára vonatkozó terveit és a közeljövőre vonatkozó pénzügyi kilátásait.

0

A globális mobiltelefon-forgalom jövőre meghaladhatja az 500 milliót

2003. szeptember 5. 09:55

[WSJ] Az IDC piackutató cég csütörtökön közölte, hogy várakozásai szerint jövőre 8 százalékkal emelkednek a globális mobiltelefon-eladások, így a forgalom volumene meghaladhatja az 500 milliót. A növekedés mögött főként a harmadik generációs (3G) és a kamerával felszerelt mobiltelefonok forgalmának emelkedése áll. Az idei várható forgalom 460 millió. A mobiltelefon-felhasználók száma jövőre várhatóan megközelíti az 1,4 milliárdot.

0

Az Intel jó eredményekre számít a harmadik negyedévben

2003. szeptember 5. 09:39

[WSJ] Az Intel csütörtökön közölte, hogy a szeptember 27-én záruló harmadik pénzügyi negyedévben sikerül elérni a két héttel ezelőtti forgalomelőrejelzés felső régióját. A vártnál kedvezőbb negyedéves eredmények hátterében főként a processzorokat gyártó Intel Architecture Group jó teljesítménye áll.

0

Tíz százalékos díjcsomagár-csökkentés, új tarifacsomag a Pannon GSM-nél

2003. szeptember 4. 17:00

A Pannon GSM 2003. szeptember 5-ével teljesen átalakítja számlás tarifacsomag-rendszerét. Az eddigi előfizetéseket felváltó, azoknál egyértelműen kedvezőbb beszélgetési költségeket nyújtó csomagokat egységes percdíj- és kedvezmény-struktúra jellemzi: a Horizont Bónusz, Plusz és Extra havidíjának fele egyaránt lebeszélhető, és mindhárom csökkentett percdíjakat alkalmaz.

0

Januártól nem lesz több személyiigazolvány-másolás a mobil előfizetés vásárlásakor

2003. szeptember 4. 15:16

[Magyar Hírlap] Január elsejétől hatósági jogkört kap az adatvédelmi jogok országgyűlési biztosa, s az első intézkedései egyike lesz az, hogy eltiltja a mobilszolgáltatókat a korábban is bírált szerződéskötéskori személyiigazolvány-másolgatástól -- írja a mai Magyar Hírlap . Az adatvédelmi biztos már korábban is bírálta ezt a gyakorlatot, s jelezte: a szerződéskötésnek nem lehet feltétele a személyi igazolványok lemásolása.

0

Újabb letartóztatás a Blaster vírus ügyében

2003. szeptember 4. 11:46

Egy helyi biztonságtechnikai cég segítségével sikerült a román rendőrségnek eljutnia ahhoz az amatőr programozóhoz, aki feltehetően felelős az MSBlast vagy Blaster néven ismert számítógépes vírus egyik legújabb variánsának elterjesztéséért, adta hírül tegnap több hírügynökség. A vírust módosító fiatalember hasonlóan árulkodó nyomokat hagyott a kártevő kódjában, mint a múlt hét végén -- a Blaster B változatának megírása miatt -- őrizetbe vett amerikai Jeffrey Lee Parson.

0

A Goldman Sachs felemelte az amerikai hardverszektor besorolását

2003. szeptember 4. 10:19

A Goldman Sachs óvatos-ról semleges-re emelte az amerikai hardvergyártók besorolását, hivatkozva arra, hogy a lomha nyári hónapok véget értek és a vállalatok immár az év legerősebb hat hónapjának kellős közepén vannak.

0

Az AMR Research szerint jövőre emelkedni fognak a vállalati IT-kiadások

2003. szeptember 4. 07:11

[CNET] Az AMR Research piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint az amerikai vállalatok IT-kiadásai 2 százalékkal emelkednek 2004-ben. A szoftverkiadásokon belül várhatóan emelkedni fognak az ERP- (enterprise resource planning, vállalati erőforrás-tervezés) és az SCM- (supply chain management, beszállítóilánc-menedzsment) programokra fordított összegek.

0

Júliusban tovább emelkedtek a PC-eladások Japánban

2003. szeptember 3. 16:49

[NE Asia Online] A GfK Marketing Service Japan piackutató vállalat közölte, hogy a felkelő nap országában a PC-forgalom volumene 5,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz és 20,1 százalékkal 2002 júliusához képest. Ez utóbbi azt jelenti, hogy június után júliusban is jelentősen nőttek a számítógépeladások Japánban. 20 százalék feletti emelkedést legutóbb 2000 decemberében regisztráltak a szigetországban.

0

Újabb elbocsátások várhatóak a Gateway-nél

2003. szeptember 3. 11:28

A Gateway újabb lépéseket tesz az üzemi költségek csökkentése érdekében, állítja a The Wall Street Journal a céghez közelálló forrásokra hivatkozva. A számítógépgyártó vállalat, mely az utóbbi időben szórakoztatóelektronikai berendezésekkel is jelentkezett, tevékenység-kihelyezés és elbocsátások révén igyekszik lefaragni a költségeket.

0

A második negyedévben jelentősen emelkedett a noteszgépek forgalma

2003. szeptember 3. 09:49

Az International Data Corp. (IDC) által kedden közzétett felmérés szerint a második negyedévben jelentősen növekedett a notebookok forgalma. Az eladások a megelőző negyedévhez képest is emelkedtek, noha a piac szezonalitásából adódóan ez nem jellemző. A HP megőrizte vezető pozícióját.

0

A Hitachi Kínába költözteti a merevlemezgyártást

2003. szeptember 3. 08:49

[EBN] A Hitachi Global Storage Technologies (GST) közölte, hogy egy három éves program keretében a merevlemezgyártás nagy részét átköltözteti az amerikai San Joséból és a japán Odawarából a kínai Senzenbe.

0

Júliusban 2,9 százalékkal növekedett a globális félvezetőpiac

2003. szeptember 2. 10:49

A félvezetől globális forgalma júliusban 12,905 milliárd dollárt tett ki, amely 2,9 százalékos emelkedés júniushoz képest és 10,5 százalékkal múlja felül a tavaly júliusi szintet -- jelentette be az European Electronic Component Manufacturers Association (EECA) és a European Semiconductor Industry Association (ESIA).

0

A hazai internetezők kétharmada modemezik

2003. szeptember 2. 08:16

[KSH] Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal 2003 második negyedévi gyorstájékoztatója a magyarországi távközlési szektor főbb adataival. A jelentés szerint 2003 júniusának végén 3634000 vezetékes fővonal, 7 310 000 mobil előfizetés és 544 000 internet-előfizető volt Magyarországon (az ingyenes internetszolgáltatókon keresztül csatlakozók számát a jelentés nem tartalmazza).

0

Sulinet: egymilliárd forintos forgalom, 3700 számítógép

2003. szeptember 1. 17:37

[Magyarország.hu] Meghaladta egymilliárd forintot a Sulinet Expressz program forgalma. Az országban összesen 12 000 számítástechnikai terméket, köztük 3700 számítógépet értékesített a programban résztvevő 1800 hivatalos viszonteladó -- adta hírül a Magyarország.hu kormányzati portál.

0

Az Infineon túladott az összes ProMOS-részvényén

2003. szeptember 1. 17:06

A német Infineon Technologies AG bejelentette, hogy eladta az összes ProMOS-részvényét. A cég 30,7 százalékos részesedést birtokolt a tajvani ProMOS Technologies vegyesvállalatban, amelyet a szintén tajvani Mosel Vitelickel 1996-ban alapított.

0

Volt AMD-s vezető a MIPS igazgatótanácsának élén

2003. szeptember 1. 11:38

[SBN] A RISC architektúrájú beágyazott processzormagokat tervező MIPS Technologies a múlt hét végén jelentette be, hogy augusztus 28-i hatállyal Anthony B. Holbrookot nevezi ki a vállalat igazgatótanácsának elnökévé. Holbrook korábban 21 éven át dolgozott az Advanced Micro Devicesnél (AMD).

0

Rendőrkézen a Blaster-variáns szerzője

2003. szeptember 1. 10:11

Az FBI pénteken őrizetbe vette azt a fiatalembert, akit az MSBlast vagy Blaster néven ismert számítógépes vírus egyik variánsának terjesztésével vádolnak. A 18 éves Jeffrey Lee Parson, aki elismerte, hogy ő módosította a rendkívül szapora és kártékony féreg kódját, 10 éves börtönbüntetésre és 250 000 dollár bírságra számíthat.

0

Siemens és Huawei: együtt a TD-SCDMA sikeréért

2003. szeptember 1. 09:49

A Siemens Mobile megállapodást kötött a nem állami kínai high-tech vállalattal, a Huawei Technologieszel a TD-SCDMA (time-division synchronous code-division multiple-access) harmadik generációs szabvány elterjedésének előmozdítására.