Szerző: Vörös Péter

2003. január 24. 17:06

Csökkent az EMC vesztesége

William Teuber
William Teuber
[InformationWeek, WSJ] Az EMC csütörtökön közzétette negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit, a cég vesztesége csökkent a létszámleépítés és más költségcsökkentő lépések eredményeként.

A vállalat negyedéves vesztesége 63,9 millió dollár (részvényenként 3 cent) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 70,16 millió dolláros (részvényenként szintén 3 centes) veszteséggel. Január 6-án a cég közölte, hogy a várható veszteség részvényenként 2-4 cent között lesz. Az egyszeri költségek és bevételeket nem számítva az EMC pro forma nyeresége 53 millió dollár (részvényenként 2 cent) volt a negyedik negyedévben.

A cég forgalma 1,49 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 1,51 milliárd dollárhoz viszonyítva. A vállalat január elején közölte, hogy a várható forgalom 1,47 milliárd dollár, szemben a First Call által megkérdezett elemzők által akkor várt 1,28 milliárd dollárral.

Az EMC bejelentette, hogy az első negyedéves forgalom várhatóan 1,35-1,4 milliárd dollár körül lesz, míg a pro forma nyereség részvényenként 1 cent körül alakul. A Multex piackutató cég által megkérdezett elemzők 1,35 milliárd dolláros forgalmat és nullszaldós eredményt várnak.

Az adattároló eszközök piacán vezető helyen álló cég közölte, hogy jelenleg 1,37 milliárd dolláros forgalom mellett tudja elérni a nullszaldós eredményt, de a második negyedév végére ezt 1,3 milliárd dollárra tervezik leszállítani. Az átszervezési költségeket nem számítva azt várja a cég, hogy ez év minden negyedévében nettó nyereséget fog elérni.

William Teuber, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy az EMC sikeresen csökkenti költségeit, folyamatosan csökkenti a nyereségküszöbét és javítja mérlegét. A vállalat a negyedik negyedévben 13 új terméket mutatott be, mondta Teuber.

Steven Milunovich, a Merrill Lynch elemzője e héten elmondta, hogy a felújított Symmetrix rendszer -- amelynek piacra dobása február első hetében várható -- révén újra kétszámjegyű növekedést fog elérni a cég zászlóshajója. A szakértő ugyanakkor azt is közölte, hogy az EMC hálózati tárolási stratégiája (benne a moduláris Clariion rendszerek) kulcsfontosságú lesz a cég sikereihez és az előrejelzett idei nyereség eléréséhez.

A cég részvényárfolyama tegnap 57 centtel (8,17 százalékkal) 7,55 dollárra emelkedett. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 3,67-17,21 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról