Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 28. 18:38

A TSMC jelentősen csökkentette 2003-as tőkeberuházási keretét

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a kedvezőtleg gazdasági helyzet miatt 2003-ban csupán 1-1,5 milliárd dollár közötti összeget fordít majd tőkeberuházásra, szemben a tavalyi 1,65 milliárd dollárral.

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a kedvezőtleg gazdasági helyzet miatt 2003-ban csupán 1-1,5 milliárd dollár közötti összeget fordít majd tőkeberuházásra, szemben a tavalyi 1,65 milliárd dollárral.

Egyelőre úgy tűnik, hogy 2003-ban a világ összes nagy chipgyártója jelentősen csökkenti tőkeberuházási keretét. Ennek oka elsősorban a továbbra is lanyha kereslet, másrészt a küszöbön álló háború miatti bizonytalan gazdasági helyzet. "A jelenlegi helyzetben a TSMC számára nem létfontosságú a tőkebefektetés" -- mondta William Dung, a UBS Warburg munkatársa. "A végfelhasználói piac továbbra is lanyha."

A TSMC legnagyobb riválisának számító UMC is minden bizonnyal csökkenteni fogja tőkeberuházási keretét. A vállalat holnap teszi közzé a pontos adatokat. A világ legnagyobb félvezetőgyártója, az Intel már korábban közölte, hogy az idén körülbelül 3,5-3,9 milliárd dollárt költ félvezetőgyártó üzemek építésére és korszerűsítésére. Tavaly a cég beruházásai 4,7 milliárd dollárt tettek ki.

A TSMC arra számít, hogy az első negyedévben gyártókapacitásábak csupán 60 százaléka lesz kihasználva, szemben a negyedik negyedéves 61 százalékkal és a harmadik negyedéves 79 százalékkal. A tajvani cég előrejelzése szerint a jelenleg is tartó első negyedévben enyhén csökkenni fog a leszállított alkatrészek száma, miközben az átlagos eladási áruk 7 százalékkal esik vissza. A cég igazgatótanácsának elnöke szerint azonban júniustól fel fog lendülni a félvezetőpiac.

A vállalat nemrégiben tette közzé negyedik negyedéves eredményeit. A TSMC közölte, hogy árbevétele 1,18 milliárd dollárt tett ki, ami 3 százalékos növekedés az előző negyedévhez és 24 százalékos emelkedés a korábbi év hasonló időszakához képest. A cég nettó nyeresége azonban mindössze 73 millió dollárra rúgott, ami közel 20 százalékos visszaesés a harmadik negyedévhez és 43,2 százalékos csökkenés a korábbi év hasonló időszakához viszonyítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról