Szerző: Vörös Péter

2003. január 13. 10:25

A Motorola támogatja a kínai harmadik generációs mobiltelefon-szabványt

[South China Morning Post] A Motorola bejelentette, hogy kész befektetni a kínai harmadik generációs (3G) mobiltelefon-technológiába, a TD-SCDMA-ba. A cég a rivális CDMA2000 1x technológia egyik vezető fejlesztője, ezenkívül mobiltelefonokat fejleszt az európai 3G rendszerhez, az UMTS-hez.

[South China Morning Post] A Motorola bejelentette, hogy kész befektetni a kínai harmadik generációs (3G) mobiltelefon-technológiába, a TD-SCDMA-ba. A cég a rivális CDMA2000 1x technológia egyik vezető fejlesztője, ezenkívül mobiltelefonokat fejleszt az európai 3G rendszerhez, az UMTS-hez.

A kínai TD-SCDMA Forum ipari szervezet szerint Peking az idén négy 3G-licencet fog kiadni. Lu Tingjie akadémikusra hivatkozva a szervezet közölte, hogy "a licenceket mindenképpen még az idén ki fogják adni, minden bizonnyal a China Telecomnak, China Netcomnak, China Mobile-nak és a China Unicomnak."

A TD-SCDMA Forum élén a China Mobile, a China Telecom, a China Unicom, a Huawei, a Motorola és a Nortel áll, de a tagok közé tartozik a Datang Group és a Siemens is, amelyek közösen fejlesztik a Time Division Synchronous Code Division Multiple Access (TD-SCDMA) szabványt.

Wu Jichuan, az IT-ipari miniszter decemberben közölte, hogy a licencekkel kapcsolatos döntést nem lehet meghozni azelőtt, hogy a kormányzat elfogadná az új távközlési törvényt márciusban.

Sok elemző szerint Kína akár a jövő év végéig is elhalaszthatja a 3G hálózatok megjelenését azért, hogy a kínai szabvány versenyképes legyen az európai UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) és az észak-amerikai CDMA2000 1x szabvánnyal. Ez utóbbi szabványokat már több piacon tesztelik, illetve használják, például Hongkongban és Tajvanon.

A szakértők úgy vélik, hogy Kína a TD-SCDMA-t preferálja, mivel a kormányzat befolyásolhatja a szabványosítási eljárást. Az sem utolsó szempont, hogy a TD-SCDMA esetén nem kellene licencdíjat fizetni a külföldi fejlesztőknek.

Eugene Delaney, a Motorola ügyvezető igazgatóhelyettese Sanghajban elmondta, hogy a cég akár néhány hónapon belül kész back-end TD-SCDMA szolgáltatásokat nyújtani. A szakember szerint a cég folytat kutatás-fejlesztést a technológiával kapcsolatban.

"A Motorola nem a nulláról indulna el, de néhány hónapra szükség van ahhoz, hogy véglegesítsük a technológiát" -- mondta a Delaney, aki hozzátette, hogy a cég nem dolgozik a kínai kormányzattal a rendszert illetően.

"Szinte kizárólag az ügyfeleink óhajai határozzák meg azt a döntést, hogy jelentősen fektessünk be a TD-SCDMA technológiába. Így nincs határozott véleményünk a technológia előnyeivel és hátrányaival kapcsolatban" -- véli az ügyvezető igazgatóhelyettes, aki szerint Kína számára előnyös lehet a 3G hálózatok elhalasztása, mivel tanulni lehetne a többi ország tapasztalataiból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról