:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 15. 13:09

Novemberben 18 hónap után végre emelkedtek a japán mobiltelefon-eladások

Japánban novemberben 18 hónap után először emelkedett az eladott mobiltelefonok száma, amely elsősorban a beépített digitális kamerával rendelkező készülékek népszerűségének köszönhető. Az eladott mobilok száma októberhez képest is jelentősen emelkedett.

Japánban novemberben 18 hónap után először emelkedett az eladott mobiltelefonok száma, amely elsősorban a beépített digitális kamerával rendelkező készülékek népszerűségének köszönhető. Az eladott mobilok száma októberhez képest is jelentősen emelkedett.

Novemberben Japánban 3,78 millió mobiltelefont adtak el, amely 17 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban és 19,6 százalékkal magasabb mint a megelőző hónapban -- tette közzé a Japán Elektronikai és Információtechnológiai Ipari Szövetség (Japan Electronics and Information Technology Industries Association, JEITA).

A JEITA által nyomon követett mobiltelefon-eladásokban szerepelnek a hagyományos mobiltelefonok és a kizárólag Japánban szabványos, ún. Personal Handyphone Systems (PHS) mobiltelefonok. A JEITA számára összesen 16 gyártó szolgáltat eladási statisztikákat, köztük az NEC, Matsushita Communication Industrial, Sharp, Sony, Toshiba, Kyocera és a Sanyo Electric.

A digitális kamerával felszerelt mobiltelefonok iránt továbbra is óriási az érdeklődés Japánban. Novemberben a hagyományos mobilok eladásai 23,5 százalékkal 3,7 millió darabra növekedtek, az előfizetők száma 364 ezerrel növekedett. A PHS készülékek eladásai 66,6 százalékkal 79 ezer darabra estek vissza -- közölte a JEITA.

A mobiltelefonba épített digitális kamerák segítségével a felhasználók bárhol, bármikor készíthetnek fotókat, amelyeket aztán e-mailben küldhetnek el. A kamerával felszerelt telefonok a japán mobilpiac legnagyobb slágerei, a készülékek eladásának növekedési üteme messze felülmúlja az átlagot.

Szakértők szerint a márciusban véget érő második pénzügyi félévben a Japánban eladott mobiltelefonok 70,8 százaléka, azaz mintegy 14,5 millió darab rendelkezik digitális kamerával. Az első félévben az eladott mobilok 33,7 százaléka tartalmazott kamerát, a tavalyi első félévben pedig 11,3 százaléka.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.